Besættelsen af Danmark den 9. april 1940 var ikke fredelig.

Nye oplysninger fra tidligere lukkede arkiver afslører, at tyskernes tab ved besættelsen af Danmark den 9. april 1940 var 203 faldne. I betragtning af, at der på dansk side var 16 faldne, må de danske styrker ved grænsen have bidt godt fra sig.

Oplysningerne om tyskernes tab står i den nye udgave af bogen Soldaterne den 9. april 1940, som i anledning af 70-året for den tyske besættelse den 9. april i år genudgives af rejsebureauet Cultours, der bl.a. er specialiseret i militærhistoriske rejser og militærhistoriske endagsture.

”En af de myter jeg søgte at gøre op med da jeg i sin tid skrev bogen, var at Danmark ikke kæmpede den 9. april 1940” udtaler forfatter til bogen Kay Søren Nielsen. ”Det viste sig at være svært, da det er en af de mest sejlivede myter i vores fælles forståelse af og fortælling om besættelsestiden”. Den gang, i 1990, fik han ikke held til at til at finde beviserne for sin påstand.

”Det var ud fra personlige beretninger, samt det faktum at den danske styrke der kom i kamp i Sønderjylland talte ikke mindre end 1.900 mand, at jeg ikke kunne få det til at stemme overens med historiens fremstilling af at kun få faldt i den ringe modstand”.

I mellemtiden har firmaet DISA, der stod for produktion og udvikling af de danske rekyl- og maskingeværer samt 20 mm maskinkanoner, i forbindelse med et firmajubilæum, åbnet sine arkiver. Og her fandt Kay Søren Nielsen det bevis han søgte. ”I DISA´s arkiver lyder tallet på 203 dræbte tyskere”

Fakta:

 • Kay Søren Nielsen er tidligere museumsinspektør på Tøjhusmuseeet og direktør for Forsvarets Oplysnings- og Velfærdstjeneste. Han har ud over Soldaterne den 9.april 1940 et vidtspændende forfatterskab om militær- og våbenhistorie bag sig. Særligt skal nævnes Danske Blankvåben (1978) samt af nyere dato Danmark og den militærtekniske udvikling under Napoleonskrigene i antologien Danmark og NapoleonThe amphibious capacity of Danish medieval armies i Maritime Warfare In Northern Europe og Hvorfor Uniformer? - artikelbidrag i Dragt og Magt. Endvidere har han været forfatter ved Gads leksikon om Besættelsestiden og Den Store Danske Encyklopædi og er konsulent ved oversættelser af våbenhistorisk litteratur. Kay Søren Nielsen kan træffes direkte på 39 63 68 37 eller på rejser@cultours.dk 

 

 • Cultours er et mindre rejsebureau fra Århus, der har specialiseret sig i rejser med kulturelt og historisk indhold. Cand.mag. Torsten Granov startede Cultours i 1988, og i 1994 kom den første militærhistoriske rejse på programmet. I år tæller det Militærhistoriske rejseprogram 13 forskellige rejser til eksempelvis Normandiet, Stalingrad og Pearl Harbor samt endagsture i Danmark som I Flammen og Citronens fodspor og København d. 9. april og under besættelsen. Se meget mere på www.cultours.dk eller kontakt Cultours på rejser@cultours.dk eller 86 10 86 05

For pressemeddelelse i Word format - klik her

Billeder: (klik på billedet for download i høj opløsning)

Soldaterne den 9.april

Bogen Soldaterne den 9. april 1940 af Kay Søren Nielsen. Bogen udkommer d. 9. april 2010. Bestil den her

Tysker soldater på Kastellet den 9. april 1940

Dansk patrulje Sønderjylland den 9. april 1940

Dansk patrulje i Sønderjylland d. 9. april 1940

Kurven er tom.
Cultours Kataloger
Cultours Kataloger

Bestil vores kataloger. Mere info

Genveje

Aktuelt fra Cultours
 • Normandiet D-dag
  Normandiet D-dag

  Militærhistorisk klassiker.

 • Rejser 2019

  Kataloger for 2019 kan læses/downloades/bestilles her. Alle rejser bliver løbende lagt på hjemmesiden.

 • Rejsekalender

  Hold øje med såvel rejser som arrangementer. Vi har et begrænset antal pladser.

 • Facebook

  Her kan du stille spørgsmål til rejselederen, diskutere og udveksle billeder med andre rejsedeltagere m.m.