Haverejser - en lise for sjælen

At vi alle har godt af at udvide vore horisonter, er det berømte - og undertiden lettere misbrugte - citat fra H.C.Andersen : "At rejse er at leve" - et særdeles fint eksempel på. Men enhver, som har oplevet en rejse med fokus på haver især i udlandet, har erkendt, at sådanne havebesøg kan skabe "aha-oplevelser" langt ud over det normale - og det forventelige. Dette gælder både planter, natur, kultur - og ikke mindst mennesker.

En sådant rejsemål er f.eks. Cornwall og Devon i det sydvestlige England. Her skaber det meget milde klima pga. Golfstrømmens varme vand og luft tilsat nedbør i passende mængder helt unikke vækstvilkår for en lang række blomster og træer, som ellers kun kan opleves under langt sydligere himmelstrøg. Samtidig skabte englænderne i 1800-tallet gode handelskontakter til de enorme områder i Asien, og her opdagede botanikere og andre videnskabsmænd den ene hidtil ukendte planteslægt eller -art efter den anden. Der opstod et ønsket om at kunne hjembringe disse sjældne planter og få dem til at gro, så andre kunne opleve deres skønheder eller deres anderledeshed. Og således opstod traditionen med at etablere store plantesamlinger ved herresæder o.l. - som f.eks. Caerhays Castle.
Gennem omhyggeligt gartnerarbejde og med store menneskelige ressourcer er disse plantesamlinger bevaret og videreudviklet, så de i dag med fuld ret er internationalt anerkendte.

Ønsker man at stifte bekendskab med disse unikke haver, arrangerer rejsebureauet Cultours i maj måned en rejse til Cornwal og Devon, der ligeledes inkluderer en helt unik helikoptertur ud til øen Tesco vest for Lands End, hvor man i den 7 ha store The Abbey Garden kan opleve en overdådig plantesamling primært med subtropiske arter.

Cultours arrangerer ligeledes en tur til Skotland, denne i Juli måned. Igen har det britiske imperium skabt den politiske, økonomiske og tekniske baggrund for at indsamle planter fra hele verden og for at kunne etablere storslåede anlæg. Det bjergrige landskab i Skotland skaber nogle fremragende rammer om haverne, der ofte ligesom i Cornwall og Devon er placeret i dybe slugter ned mod kysten eller bag beskyttende klippemassiver.

Af andre Haverejser kan nævnes en forårstur i slutningen af April med bus til Hollands spændende og specialiserede planteskoler og flotte barok- og landskabshaver, en rejse der byder på meget mere end "blot" tulipaner i verdensklasse. Der er også en helt unik tur til de fantastiske kanaløer Jersey og Guernsey med en række harmoniske og atmosfærefyldte privathaver, alle bugnende af eksotiske planter, som man ellers har svært ved at se på vore breddegrader.

Siden 2007 har Cultours arrangeret haverejser med kulturhistorie, med haveekspert Ole Fournais, som yderst kyndig rejseleder. Ole Fournais har mangeårig erfaring som rejseleder på haverejser over det meste af verden, og er til daglig underviser i bl.a. Havekunstens historie på JU - Beder Gartnerskole, og er kendt som en flittig og engageret foredragsholder.

På rejserne besøges nogle af de mest fascinerende haveanlæg, parker, blomsteroptog mm. I mange tilfælde får Cultours adgang til private haver som ellers er lukkede for andre turister. Cultours haverejser er med kulturhistorie, dvs. programmet også indeholder en lang række kulturhistoriske indslag, eksempelvis besøges slotte, villaer og herregårde ofte med imponerende kunstsamlinger. Man kommer på byrundture, museumsbesøg og får generelle indtryk af landenes skikke, kulturer, gastronomi m.m. Se meget mere på www.cultours.dk eller for yderligere info: rejser@cultours.dk - tlf. 86 10 86 05.

 

  

Kurven er tom.
Cultours Kataloger
Cultours Kataloger

Bestil vores kataloger. Mere info

Genveje

Aktuelt fra Cultours
 • Normandiet D-dag
  Normandiet D-dag

  Militærhistorisk klassiker.

 • Rejser 2019

  Kataloger for 2019 kan læses/downloades/bestilles her. Alle rejser bliver løbende lagt på hjemmesiden.

 • Rejsekalender

  Hold øje med såvel rejser som arrangementer. Vi har et begrænset antal pladser.

 • Facebook

  Her kan du stille spørgsmål til rejselederen, diskutere og udveksle billeder med andre rejsedeltagere m.m.