Pressemeddelelse januar 2020

Niklas Frank kommer til Danmark

Rejsebureauet Cultours arrangerer:

Niklas Frank, søn af ”Polens bøddel” Hans Frank, besøger Danmark.

Det er sjældent, at man får lejlighed til at møde personer, der intimt har kendt de nazistiske dødsdømte krigsforbrydere. Det bliver der lejlighed til, når Niklas Frank kommer til Danmark og fortæller om sin far.

Der er kun få personer i live i dag, der har haft nær kontakt til de nazistiske krigsforbrydere, der blev dømt til døden i Nürnberg og henrettet i 1946. En af de få er Niklas Frank.

Niklas Frank er søn af Hans Frank, med tilnavne som ”Polens bøddel” og ”Kongen af Polen”. Hans Frank var Generalguvernør for Generalguvernementet Polen. Det var den rest af Polen, der blev tilbage, da Hitlertyskland og Rusland delte landet i 1939.

Det var til Generalguvernementet, at de fleste af Vesteuropas jøder blev deporteret og senere myrdet i udryddelseslejre som Treblinka, Sobibor og Maidanek. Under det tyske styre blev også flere hundredtusinde polakker myrdet i udryddelseslejre eller gennem det tyske terrorregime som gidsler eller for virkelige eller påståede forbrydelser mod det tyske styre. Det var som en af de ansvarlige for disse forbrydelser, Hans Frank blev dømt og henrettet.

Hans Frank var uddannet jurist og blev meget tidligt medlem af nazipartiet. Som ekspert i nazistisk retsopfattelse var han Det 3. Riges ledende jurist og minister uden portefølje i naziregimets regering.

Niklas Frank er født i 1939 og husker tiden i Generalguvernementet, hvor familien boede på det gamle kongeslot Wawel i Krakow. Niklas Frank så sin far for sidste gang i fængslet i Nürnberg umiddelbart før hans henrettelse,

Niklas Frank interesserede sig for sin fars historie, og efterhånden som han opdagede mere og mere om faderens handlinger under naziregimet, udviklede hans afstandstagen sig til had.

Niklas Frank blev journalist og forfatter. I bogen ”Faderen – en afregning”, gør han voldsomt op med faderen. I artikler og bøger har han senere også kritiseret det efterkrigstyskland, der ifølge Niklas Frank ikke tog det nødvendige opgør med de ansvarlige for naziregimet og dets ugerninger.

Ved arrangementet med Niklas Frank læser han op og kommenterer udvalgte passager fra sin bog om faderen. Der bliver lejlighed til at stille ham spørgsmål.

Arrangementet foregår på engelsk.

Tid og sted:

Onsdag d. 29. januar kl. 19.00 i Stiften Loungen i FO-byen, Frederiksgade 78c, 8000 Aarhus C

Torsdag d. 30 januar kl. 19.30 i den store sal på Vartov, Farvergade 27, 1463 København

For yderligere oplysninger kontakt: Torsten Granov, Cultours, på rejser@cultours.dk eller tlf. 86 10 86 05.

Cultours er et rejsebureau, der arrangerer foredrag og militærhistoriske og andre rejser.  Rejserne til Generalguvernementet Polen og Det 3. Riges Hjerte er to rejser, hvor Hans Franks historie indgår.

For flere information om arrangementet se her

 

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!