Narvik

Narvik

Tyskernes angreb 9. april og kampene i foråret 1940

  • Narvik by
  • Det nye Krigsminnemuseum i Narvik
  • Malmbanen fra Rigsgränsen til Narvik
  • Adolfkanonerne ved Harstad
  • Tyske befæstninger
  • Vraget af den tyske destroyer Georg Thiele i Rombakfjorden
  • Spor efter kampe og tyskernes besættelse

Narvik var for både tyskerne og de allierede en vigtig havn.

Det var herfra, den værdifulde svenske jernmalm blev udskibet. Den var af afgørende betydning for den tyske våbenindustri.

Narvik under tysk besættelse – 6 dage med fly, bus og tog

Erobringen af Narvik var et vigtigt element i forberedelsen til overfaldet på Danmark og Norge i 1940. Planlægningen og  gennemførelsen af angrebet på Narvik var meget dristig. På trods af den første succes, var det en dyrt købt sejr. Angrebet på Norge den 9. april 1940 kostede tyskerne en tredjedel af deres flåde.

Kampene og de steder, hvor de foregik til søs og på land omkring Narvik, er hovedemnet for denne rejse. Derudover skal vi også se på de anlæg, som tyskerne opbyggede for at beskytte Narvik og området omkring byen. Vi skal også til Harstad og se Adolfkanonerne, verdens største landbaserede kanoner, der stadig står intakte i deres stillinger.

Kort dagsprogram: Narvik

Dag 1: Afgang Danmark. Ankomst Narvik
Dag 2: Narvik, Krigsminnemuseet, Rombakfjorden, Destroyeren Georg Thiele
Dag 3: Bjørvik. Fossbakken. Hartvikvatnet
Dag 4: Bjørnefjellet. Dietls hovedkvarter, Malmbanen
Dag 5: Trondenes Historiske Center. Adolfkanonerne i Harstad
Dag 6: Afgang Narvik. Ankomst Danmark

Udførlig rejsebeskrivelse: Narvik

Dag 1: Afgang Danmark. Ankomst Narvik

Vi flyver fra Danmark til Narvik med flyskift i Oslo. Fra lufthavnen kører vi til Evenes, der ligger ved indsejlingen til Narvik. Her ser vi resterne af den tyske befæstning, der skulle beskytte skibene på vej til og fra Narvik. Vi fortsætter mod Narvik, og på vejen standser vi og ser farvandet umiddelbart ud for Narvik, hvor en del af de sænkede skibe fra kampene efter 9. april stadig ligger i den dybe fjord. Vi passerer Bjørkvik, hvor englændere og franskmænd gik i land under modangrebet mod tyskerne, der førte til de allieredes generobring af Narvik i maj 1940. Vi bor på et godt hotel i Narvik.

Dag 2: Narvik, Krigsminnemuseet, Rombakfjorden, Destroyeren Georg Thiele

Vi begynder dagen med et besøg på det nye Krigsminnemuseet i Narvik. Vi ser en film, som er en god introduktion til begivenhederne i og omkring Narvik. Efter besøget på det fine og instruktive museum tager vi på en rundtur i bus i Narvik. Vi gør holdt ved de steder, der har tilknytning til kampene og krigshistorien. Vi tager også ud til Rombakfjorden, hvor ca. en times vandring i ret uvejsomt terræn venter dem, der har lyst til at komme tæt på resterne af den tyske destroyer, Georg Thiele. Den blev lukket inde i fjorden af overlegne engelske styrker kort tid efter 9. april. Georg Thiele havde hverken brændstof eller ammunition tilbage, så kaptajnen valgte at sætte den på land – der ligger de rustende rester stadig. Vi forsøger at arrangere bådtransport til Georg Thiele, hvis nogen ikke har lyst til gåturen.

Dag 3: Bjørvik. Fossbakken. Hartvikvatnet

Vi tager til Bjørkvik og fortsætter op gennem dalen til Fossbakken, hvor tyskernes angreb mod nord blev standset. Undervejs standser vi og ser spor i landskabet efter kampene, bl. a. skyttegrave. Vi kører også til Hartvikvatnet. Søen var i april 1940 tilfrosset, og ti tyske transportfly landede på isen. Nogle havarerede ved landingen, og de øvrige var ikke i stand til at lette igen. Alle flyene endte på bunden af søen, da isen smeltede. To af flyene er bjærgede, mens de øvrige stadig ligger på bunden af den ikke særligt dybe sø.

Dag 4: Bjørnefjellet. Dietls hovedkvarter, Malmbanen

Vi begynder dagen med at køre op mod Bjørnefjellet. Vejen er delvis anlagt af tyskerne ved hjælp af jugoslaviske og russiske krigsfanger. Vi ser resterne af den jugoslaviske lejr og andre minder fra 2. Verdenskrig. Lige inden vi når den svenske grænse, ser vi den tyske general Dietls hus, et meget beskedent lille, rødt træhus, der i dag er en privat hytte. Vi kører til jernbanestationen, Riksgrænsen, og stiger på toget til Narvik. Vi kører ad den berømte malmbane tilbage til Narvik og kan undervejs se de helt utroligt flotte udsigter fra toget.

Presset af engelske, franske, polske og norske styrker trak den tyske 3. bjergdivison, der var blevet landsat 9. april ved Narvik, sig op mod den svenske grænse. I dette hus nær grænsen boede den øverstkommanderende general Dietl et stykke tid. Da de englænderne og franskmændede trak sig tilbage, undgik tyskerne at søge tilflugt i Sverige, og kunne fortsætte erobringen af Nordnorge.

Huset er i dag i privat eje, og vi har fået tilladelse til at besøge det af ejeren.

Dag 5: Trondenes Historiske Center. Adolfkanonerne i Harstad

Vi kører til Harstad, hvor vi skal se Adolf-kanonerne. På vejen ligger Trondenes Historiske Center med en af Norges ældste stenkirker og en fin udstilling om vikingetiden, hvor Trondenes var et vigtigt magtcenter. Derefter kører vi til Adolfkanonerne. Kanonerne er kaliber 40,2 dvs. de største kanoner, der er opstillet på land. En af de fire kanoner er stadig i fuldt funktionsdygtig stand, som den eneste i verden. Vi får en rundvisning og ser kanonen og kanonstillingen, hvor der er en meget instruktiv udstilling. Vi overnatter i Harstad.

Dag 6: Afgang Narvik. Ankomst Danmark

Vi tager til lufthavnen og flyver tilbage til Danmark

Adolfkanonerne Narvik
Adolfkanonerne var et batteri på 4 kanoner med en kaliber på mere end 40 cm, verdens største landbaserede kanoner med en rækkevide på 56 km. Batteriet skulle beskytte indsejlingen til Narvik.

I prisen er inkluderet:

  • Fly tur/retur Kastrup-Narvik/Harstad lufthavn
  • Overnatning på hotel med bad og toilet på alle værelser
  • Morgenmad alle dage og velkomstmiddag
  • Alle udflugter, alle entréer
  • Historiskkyndige lokalguider og historiskkyndig rejseleder
  • Alle skatter, gebyrer og afgifter
  • Enkeltværelsestillæg kr. 2.800

Din rejseleder på turen til Narvik er Torsten Granov, cand.mag. og direktør 

Torsten Granov

Torsten Granov er direktør og grundlægger af rejsebureauet Cultours. Han er cand. mag. i fransk og historie og har bl.a. undervist i fransk historie på Århus Universitet. Torsten har rejst over hele verden og ledet utallige rejser til nære og fjerne egne af kloden.

Torsten har boet i Provence i flere perioder og har gennem årene opbygget et stort netværk af lokale kontakter. Deltagerne i rejserne til Provence kan således få oplevelser, som kun få besøgende har mulighed for. Desuden er Torsten Granov forfatter til bøger om provençalsk mad og ikke mindst trøfler. Han har i mange år beskæftiget sig med trøfler, som entusiast, foredragsholder og som forfatter til “En bog om trøfler”. Torsten er desuden medlem af det franske trøffelbroderskab “Confrerie de la Truffe Noire et de la Gastronomie”.

Torsten har f.eks. også besøgt Vietnam mange gange og har et indgående kendskab til Vietnams historie, samfund og kultur. Han har samarbejdet med Det vietnamesiske Kulturministerium, og han er formand for Hués venner i Danmark. Torsten Granov har besøgt militærhistoriske steder og installationer over det meste af verden. Han har især beskæftiget sig indgående med Normandiet og Invasionskysten, herunder  invasionshistorien, og er forfatter til bogen “D-Dag, optakten, dramaet og efterspillet”.

Læs mere om vores rejseledere  her >>

Årets rejsekatalog

Kampene og de steder, hvor de foregik til søs og på land omkring Narvik, er hovedemnet for denne rejse. Derudover skal vi også se på de anlæg, som tyskerne opbyggede for at beskytte Narvik og området omkring byen. Download eller bestil kataloget nedenfor.

Få tilsendt kataloget med post eller på mail

Ved bestilling af en rejse skal du med det samme i betalingsvinduet godkende, at vi trækker rejsens pris fra dit betalingskort. Der gives lov til, at vi trækker hele beløbet.

Vi trækker betalingen i 2 omgange:

  • Vi trækker depositum nu.
  • Vi trækker restbeløbet 60 dage før afrejse.

Dette vil også stå på ordrebekræftelsen/i tilmeldingsbrevet.

Norge er et dyrt rejseland med et prisniveau på højde med det danske. Nordnorge er specielt dyrt, og det er langt væk. Der er ca. 2000 km fra København til Narvik, ca. Samme afstand som til Rom. Hovedparten af fødevarer skal transporteres den lange vej derop, hvilket ikke gør dem billigere.
Men de store oplevelser, som turen giver opvejer den ret høje pris.

– Kan man reservere plads i bussen?

– Nej, men vi skifter plads undervejs, så alle sidder både forrest og bagerst i bussen på såvel udrejse som hjemrejse.

– Kan man være sikker på at komme til at sidde sammen?

– Ja selvfølgelig! Rejselederen sørger for, at du sidder sammen med dem, du har booket rejsen med. Også selvom I ikke stiger på bussen samme sted.

Print rejse