Militærhistorisk rejser til Østprøjsen

Østprøjsen

Ulveskansen. Ridder- og SS-borgen Marienburg. Danzig/Gdansk.

  • Seelower Höhen ved Berlin
  • Førerhovedkvarteret Wolfsschanze
  • Raketforsøgsstation Peenemünde
  • Ridderborgen Marienburg/Malbork
  • Det nye WW2 museum Gdansk
  • KZ-lejren Stutthof
  • Danzig/Gdansk

En spændende tur, som giver dig indtryk af størrelsen af det tyske rige under de to verdenskrige.

Samtidig bliver der tilknyttet oplysninger om store dele af Europas historie.

23. april 2023 - 29. april 2023 9.885,- Poul Grooss, kommandør

Vi besøger Westerplatte, hvor 2. Verdenskrig begyndte, Hitlers hovedkvarter, Wolfsschanze, hvor attentatet fandt sted 20. juli 1944. Danzig, ridder- og SS-borgen Marienburg, Penemünde og V-1 og V-2 forsøgsområdet.

Østprøjsen var før 2. Verdenskrig tysk. Det, der i dag er det nordøstlige Polen, hørte til Tyskland. Her lå den gamle tyske hansestad Danzig, i dag Gdansk.

Kort dagsprogram: Østprøjsen

Dag 1: Gennem Nordtyskland til Polen. Seelower Höhen-museet.

Dag 2: Wolfsschanze. Tannenberg.

Dag 3: Wolfsschanze og Hitlers bunker.

Dag 4: Kz-lejren Stutthof, ridderborgen Marienburg (Malbork) og fortet “Westerplatte”.

Dag 5: Gdansk/Danzig.

Dag 6: Mod vest over Oder til Peenemünde med forsøgsområdet for V-1 og V-2.

Dag 7: Hjemrejse.

Dato Rejseleder Depositum Pris
23/04/2023 – 29/04/2023 Østprøjsen Poul Grooss, kommandør DKK 2000 kr. 9.885 Bestil

Udførlig rejsebeskrivelse: Østprøjsen

Dag 1: Gennem Nordtyskland til Polen: Seelower Höhe

Afgang i busser fra hhv. Aalborg og Københavns Hovedbanegård kl. 4.30. Opsamling undervejs langs motorvejen mellem Aalborg-Kolding og mellem København-Kolding. Specifikt sted og tidspunkt informeres der om ved tilmelding. Busserne mødes ved Rasteplads Hylkedal Vest kl. 7.30.

Videre gennem Nordtyskland mod Berlin. Vi kører nord om Berlin. Da marskal Zhukovs styrker angreb Berlin i 1945, udgik angrebet fra Oder-sletten mod Seelower Höhen d. 16. april. Vi besøger den sovjetiske krigskirkegaård, ser det udstillede sovjetiske krigsmateriel og ser udsigtspunktet over slagmarken. Herefter krydser vi grænsen ved Kostrzyn/Küstrin og kører mod vort polske hotel.

Vi overnatter i Polen.

Hitler modtager en gæst i ”Ulveskansen” den 15. juli 1944. Feltmarskal Wilhelm Keitel står yderst til højre. Den meget ranke officer helt til venstre i billedet er oberst Claus von Stauffenberg, som havde planlagt et attentat mod Hitler på denne dag. Det måtte afbrydes, men blev så iværksat 5 dage senere, den 20. juli 1944. (Hitler opholdt sig i mere end 850 dage i ”Ulveskansen” mellem juni 1941 og november 1944).

Dag 2: Wolfsschanze. Tannenberg

Vi kører mod øst og passerer stedet, hvor Tannenbergslaget fandt sted i august 1914. Her vandt Hindenburg og Ludendorff en af 1. Verdenskrigs største sejre.

Vi finder stedet, hvor det store Tannenberg-monument lå. Her blev Hindenburg gravsat i 1934. I dag er kun lidt af fundamentet synligt, da selve monumentet blev sprængt i forbindelse med den tyske tilbagetrækning. Ved Wolfsschanze skal vi bo på hotel et par hundrede meter fra selve attentatstedet.

Inden indkvartering når vi første besøg i området, bl.a. ved “banegården”, hvor Mussolini, Mannerheim og mange flere blev modtaget af “Føreren”. Inden da har vi også besøgt stedet for det første slag ved Tannenberg i 1410 og gennemgået Polens historie.

Dag 3: Wolfsschanze og Himmlers bunker

Om formiddagen er der rundvisning i Wolfsschanze, Ulveskansen, Hitlers hovedkvarter. Byggearbejdet begyndte i sommeren 1940. Til de naturlige hindringer, som de mange søer i området udgjorde, tilføjede man pansergrave, minefelter og pigtrådsspærringer for at gøre området helt utilgængeligt. Wolfsschanze eller Ulveskansen blev anlagt fjernt fra de store færdselsårer, dog med en jernbane i nærheden.

På den yderst hemmelige og stærkt bevogtede byggeplads opstod Førerhovedkvarteret opdelt i 3 zoner. Den inderste zone var forbeholdt Hitler og hans nærmeste medarbejdere. Her havde Føreren selv, Bormann, Keitel, Göring og nogle få andre nære medarbejdere deres personlige bunkere.

I zone 2 boede hærstaben, og her var officersmesse, fjernskrivercentral og forbindelsesstab til flåde og luftvåben. Zone 3 omslutter zone 1 og 2. Her var panserværnsstillinger og luftværnskanoner m.v.

Vi får en rundvisning af en lokal ekspert på området, og vi besøger bunkere, hvor det kan ske uden fare for liv og lemmer. Vi ser bl.a. Speers og Görings huse eller rettere det, der er tilbage af dem, og vi skal stå på stedet, hvor oberst Claus von Stauffenbergs mislykkede attentat mod Hitler fandt sted 20. juli 1944.

Vi besøger flyvepladsen, hvorfra Stauffenberg flygtede mod Berlin. Efter frokost besøger vi Mauerwald, hvorfra den tyske overkommando styrede hærens logistik. Vi besøger også Hochwald, hvor Heinrich Himmler havde en stor kommandobunker.

Vi kører herfra til Danzig/Gdansk, hvor vi skal bo i tre nætter midt i byen. Danzig blev stærkt beskadiget af bombardementer og artilleribeskydning i krigens slutfase. Den er nu helt genopbygget og er en af Polens smukkeste og mest populære byer.

Dag 4: KZ-lejren Stutthof, ridderborgen Marienburg (Malbork) og fortet ”Westerplatte”

KZ-lejren Stutthof modtog i oktober 1943 et stort antal danske kommunister. I bogen “Rapport fra Stutthof” giver Martin Nielsen, der selv var fange i lejren, en realistisk og rystende skildring af livet i Stutthof. Lejren er nu et museum.
Herefter kører vi til Marienburg, i dag Malbork, som var Den tyske Ridderordens hovedkvarter fra 1309 til 1454. Den tyske Ridderorden var et af forbillederne for opbygningen af SS. Marienburg er en enorm fæstning (på UNESCOs verdenkulturarvsliste). I middelalderen blev borgen, der er omgivet af en 4,5 m høj ringmur, kaldt “Det største bjerg af tegl nord for Alperne”. Efter frokost får vi en rundvisning på borgen.

Vi besøger også Westerplatte i udkanten af Gdansk. Det var her, det første skud i 2. verdenskrig den 1. september 1939 kl. 04.47 blev affyret fra det forældede tyske slagskib “Schleswig-Holstein”. Vi ser resterne af befæstningen, hvor der blev kæmpet hårdt i den første uge af krigen.

Cirka 110.000 mennesker blev indsat i Stutthof-lejren, hvoraf cirka 65.000 omkom.

Dag 5: Gdansk/Danzig

Anden Verdenskrigs første kampe og krigsforbrydelser fandt sted i Gdansk. Vi besøger posthuset, som blev angrebet af SS-Heimwehr Danzig. Du ser også Mariakirken, den smukke Mariacka-gade og mindesmærket for skibsværftsarbejderne, der blev dræbt under urolighederne i 1970.

Efter frokost besøger vi det nye, kontroversielle museum for den anden verdenskrig, og du kan eventuelt på egen hånd besøge ”Solidaritetsmuseet”, men der er meget at se i den smukke by.

Dag 6: Mod vest over Oder til Peenemünde med V-1 og V-2 forsøgsområde

Vi forlader Danzig/Gdansk og kører mod vest. Vi kører til Swinemünde, der ligger ved Oder-flodens udløb i Østersøen. Vi tager færgen over floden og befinder os nu på øen Usedom. Herfra kører vi over grænsen til Tyskland.

På øens nordlige spids ligger Peenemünde. Her var nazisternes forsøgs- og forskningsområde for V-1 og V-2 våbnene. I dag findes nogle af bygningerne stadig, og i et stort kraftværk er der indrettet et museum for forskningen og udviklingen af raketterne.

Vi ser museet og området, hvor forsøgene blev foretaget. Det meste er endnu afspærret, angiveligt på grund af sprængfare.

Vi overnatter i en nærliggende by på hjemvejen.

Dag 7: Hjemrejse

Vi forlader hotellet og kører gennem Tyskland. Mens vi fortsætter mod grænsen og Puttgarden resumerer og afrunder rejselederen turens oplevelser.

Vi regner med at være i Fredericia kl. 18.30 og i Aarhus og København kl. 20.

V2-raketaffyring på forsøgsstationen Peenemünde.

I prisen er inkluderet:

  • Busrejse i moderne langtursbus
  • Overnatning på hoteller
  • Enkelt overnatning i Ulveskansen
  • Morgenmad alle dage
  • Middag om aftenen dag 1, 2, 3, 5 og 6
  • Frokost dag 2, 3, 4 og 6
  • Entréer til alle de i programmet nævnte museer og samlinger
  • Alle udflugter og arrangementer
  • Alle skatter og afgifter
  • Mappe med kort og andet materiale, der udleveres i bussen
  • Historiskkyndig ekspertrejseleder

Tilkøbsmuligheder:

  • Enkeltværelse DKK 2.000
Dato Rejseleder Depositum Pris
23/04/2023 – 29/04/2023 Østprøjsen Poul Grooss, kommandør DKK 2000 kr. 9.885 Bestil

Din rejseleder på turen til Østprøjsen er Poul Grooss, kommandør

Poul Grooss er pensioneret fra Søværnet og har derefter frem til 2013 arbejdet som militærhistoriker for Forsvarsakademiet. Han har været lærer i moderne militære operationer på Søværnets Officersskole og Forsvarsakademiet. Han har anmeldt ca. 300 bøger om sikkerhedspolitik, militære og maritime emner til “Militært Tidsskrift” og ”Marinehistorisk Tidsskrift”. Han har været rejseleder på militærhistoriske ture til blandt andet Moskva, Volgograd (Stalingrad), Sankt Petersborg, Polen, Finland, Estland, Normandiet, England, Washington, Pearl Harbor, Tokio og Hiroshima.

Han udgav i 2014 en bog om krigen i og omkring Østersøen 1939 – 1945. En udgave på engelsk udkom i 2017. Han har været benyttet som foredragsholder om militærhistoriske emner, blandt andet ved Folkeuniversitetet i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Esbjerg og Rønne.

Læs mere om vores rejseledere  her >>

Vil du vide mere om Østprøjsen? Læs med her.

Ulveskansen, Wolfsschanze

Når du sidst på turens 2. dags aften sammen med de andre rejsende fra gruppen står på den banegård, hvor Adolf Hitler i tre år, i alt 800 dage kun afbrudt af ferier, modtog politikere og allierede statsledere fra andre lande, mærker du historiens vingesus.

Du står midt Nazitysklands magtcentrum!

Alle de store, dem der havde magt og indflydelse, havde egen bolig i disse tæt skovbevoksede, dystre omgivelser.

Du overnatter få kilometer fra de steder, der rummede SS-Begleitkommando, Reichssicherheitsdienst, og din vandring bringer dig rundt til ruinerne af de bunkere, der engang var boliger for Hitler, Bormann, Göring, Speer og mange andre af den tids koryfæer, og du ser, hvor alle områdets tekniske og praktiske installationer var, oprindeligt i alt 80 bygninger.

Du ser stedet, hvor Greve Claus Schenk von Stauffenbergs mislykkede attentat mod Hitler d. 20. juli 1944 fandt sted og mange andre militærhistorisk relevante ting.

Der er stof til eftertanke!

I bunden af billedet ses præsident Hindenburgs kiste, og i baggrunden ses ”Tannenberg-Nationaldenkmal” i den tyske by Hohenstein (nær Tannenberg). Byen ligger i dag i Polen, og den bærer næsten det samme navn: Olsztyn. Begravelsen af Hindenburg fandt sted den 7. august 1934. Hans sarkofag var før fra hans prøjsiske landsted med fakkeltog, militær eskorte m.m.

Tannenberg

Du besøger området ved Tannenberg, hvor russerne led et stort nederlag i 1914, og du ser de sparsomme rester af det store pompøse monument. Her var en muromkranset plads på 100 meter i diameter med ote 23 m høje tårne, der blev sprængt af tyskerne i 1945, men s reten senere blev revet ned af russerne.

“Vi ser Marienburg, som var en slags ideel højborg, det var den tyske ridderordens højborg, men det var også der, hvor SS tog en hel masse ritualer fra.”

-Poul Grooss

Gdansk og Stutthof

Du kommer til at bo i Danzig, netop hvor 2. Verdenskrig startede.

Du ser havnen, hvorfra det tyske slagskib “Schleswig-Holstein” affyrede det første skud i 2. Verdenskrig den 1. september 1939 kl. 04.47. En del af det under krigen fuldstændig sønderbombede Gdansk er minutiøst genopbygget, som det var før krigen, og du får lejlighed til at opleve byen på egen hånd.

Besøget i den tidligere koncentrationslejr, Stutthof, hvor mange danskere sad, er forstemmende, men det hører med til billedet af de 6 forfærdelige år.

 

Polske soldater taget som krigsfanger efter overgivelsen af Westerplatte.

Westerplatte

Når du står foran Westerplatte i Gdansk, er du lige der hvor 2. Verdenskrig begyndte. Sidst i august 1939 havde det tyske slagskib Schleswig-Holstein ankret i Nowy Port-området på Wisla-floden ud for et polsk militærdepot, og d. 1. september 1939 kl. 04:47 affyredes de første skud fra skibets 280 og 150 mm-kanoner mod den langt dårligere udrustede polske stilling.

Det hele skulle være afsluttet på 12 timer, men tappert kæmpende polakker gjorde hårdnakket modstand og gav først op efter 7 dage. De polske tab var 14 dræbte og 53 sårede, mens de tyske tab aldrig er blevet offentliggjort.

Du undgår ikke at føle stor respekt for de forsvarende polakker, når du går mellem ruinerne fra de voldsomme kampe.

Ridderborgen Marienburg

Marienburg, ”Det største bjerg af tegl nord for Alperne”, er en kolossal oplevelse, en kæmpemæssig labyrintisk ridderfæstning, og du kan slet ikke nå at se det hele, mens du er her. Også her satte nazisterne deres præg, men den enorme middelalderborg, som er på Unescos verdensarvliste, har mange hundrede års hemmeligheder gemt bag sine pompøse og enorme mure.

Forsøgsområde for V-1 og V-2

Når du som noget af det sidste på rejsen besøger Peenemünde, venter dig endnu en fantastisk spændende militærhistorisk oplevelse: nazisternes forsøgs- og forskningsområde for V-1- og V-2-våbnene! Nogle af bygningerne findes stadig, og du ser bl.a. et museum og området, hvor forsøgene blev foretaget – kun begrænset lidt på grund af sprængfare.

Denne militærhistoriske grupperejse fortæller om voldsomme begivenheder, der har fundet sted gennem mange hundrede år.

Læs rejseleder Poul Grooss’ kommentarer til rejsen Østprøjsen

En spændende tur, som giver deltagerne indtryk af størrelsen af det tyske rige under de to verdenskrige. Samtidig bliver der tilknyttet oplysninger om store dele af Europas historie.

På turens første dag lægger vi vejen forbi et sovjetisk krigsmindesmærke på slagmarken ved Seelower Höhen, hvor tyskernes sidste forsvar var placeret, inden Berlin blev angrebet af marskal Zhukovs styrker den 16. april 1945.

Vi kører tværs igennem det nye Polen, som for store deles vedkommende er tidligere tyske områder. Vi besøger to slagmarker ved Tannenberg fra henholdsvis 1410 og 1914.

Et besøg og hotelophold i Hitlers hovedkvarter”Ulveskansen” samt en række andre bunkeranlæg i nærheden danner rammen om fortællingen om den tyske krigsførelse samt om attentatet mod Hitler den 20. juli 1944. Herfra styrede Hitler blandt andet krigsførelsen på Østfronten. Da krigslykken vendte, kom sovjetiske styrker vestover, og det tyske sammenbrud i 1944 og 1945 gennemgås på nogle af slagmarkerne.

Vi besøger Danzig/Gdansk, hvor Den anden Verdenskrigs første skud blev affyret. Slagskibet Schleswig-Holstein skød krigens første skud mod det polske fort Westerplatte, som vi besøger.

Kampene i 1945 gik alvorligt ud over byen, som russerne betragtede som tysk, og det kan vi se under byrundturen. Gdansk er en meget smuk by og i sig selv et attraktivt turistmål, og vi har en dygtig polsk guide, Ewa, med os rundt.

Turen slutter på et hotel lidt syd for Stettin, hvorfra vi fredag morgen kører mod henholdsvis Rostock/Warnemünde (for rejsende mod Sjælland og Lolland-Falster) samt mod den danske grænse, hvorefter der undervejs er mulighed for at blive sat af ved en række jyske byer.

Østprøjsen rejsekatalog

En spændende tur, som giver dig indtryk af størrelsen af det tyske rige under de to verdenskrige. Download eller bestil kataloget nedenfor.

Få tilsendt kataloget med post eller på mail

wilhelm gustloff

LÆS MERE OM ØSTPRØJSEN I CULTOURS’ FØLJETON “KRIGENS SIDSTE ÅR”

“KRIGENS SIDSTE ÅR” er fortalt af Cultours´ erfarne rejseledere og anerkendte militærhistorikere, Torsten Granov, Niels Vistisen, Poul Grooss og Martin Cleemann Rasmussen,

I Cultours lod vi i 75-året for D-dag en helt særlig artikelserie, Krigens Sidste År, følge de vestlige allierede, fra de satte foden på det europæiske kontinents jord i vest, og de sovjetiske styrker, fra de begyndte at rulle frem fra øst, samtidig med at vi holdt øje med, hvad der foregik i Stillehavet.

Den populære føljeton udkom både i bogform og online. Se nedenfor og læs mere om Greve Claus Schenk von Stauffenbergs mislykkede attentat mod Hitler og sænkningen af Wilhelm Gustloff i “Krigens Sidste År“ online, eller køb bogen i vores webshop. 

Praktisk information ved bestilling af rejsen

Når I ved bestilling indtaster jeres kreditkort, autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve depositum med det samme, og restbeløb 2 måneder inden afrejsedag.

Dette vil også fremgå af ordrebekræftelse.

– Kan man reservere plads i bussen?

– Nej, men vi skifter plads undervejs, så alle sidder både forrest og bagerst i bussen på såvel udrejse som hjemrejse.

– Kan man være sikker på at komme til at sidde sammen?

– Ja selvfølgelig! Rejselederen sørger for, at du sidder sammen med dem, du har booket rejsen med. Også selvom I ikke stiger på bussen samme sted.

Dato Rejseleder Depositum Pris
23/04/2023 – 29/04/2023 Østprøjsen Poul Grooss, kommandør DKK 2000 kr. 9.885 Bestil
Print rejse