Jakob Tøtrup Kjærsgaard

Cand. mag. i historie og kulturarvsformidling

Jakob Tøtrup Kjærsgaard er cand.mag. i historie og kulturarvsformidling og har en stor viden om maritim historie og om D-dag og invasionen i Normandiet. Han har tidligere været ansat ved Kystmuseet i Frederikshavn samt Utah Beach Museum i Normandiet, hvor han arbejdede som projektmedarbejder og guide. Kystmuseet omfatter blandt andet Bangsbo Fort.

Han var med i planlægningen af ceremonierne ved Utah Beach i forbindelse med 70-året og 75-året for invasionen den 6. juni 2014 og 2019, hvor han ved begge begivenheder udarbejdede en særudstilling om de danske krigssejlere på D-dag. I 2014 blev udstillingen indviet af Dronning Margrethe, hvorefter hun nedlagde en krans ved mindesmærket for de danske krigssejlere. Jakob Tøtrup Kjærsgaard, der har mange personlige relationer i Normandiet, har derudover medvirket i udarbejdelsen af kortfilmen ”D-dag med danske øjne”.

Han har en stor passion for de personlige beretninger i kontekst med de større historiske sammenhænge. Dertil har han interviewet utallige danske krigssejlere, som indgik i invasionen i Normandiet i 1944. Disse beretninger bliver blandt andet formidlet i hans bog: Den Røde Brænding – danske beretninger fra D-dag og invasionen i Normandiet 1944.

 

Jakob Kjærsgaard