Mongoliet - Djengis Khans og rytterfolkets land

Oplev Mongoliets enestående kulturhistorie og natur sammen med Moesgaard Museums eksperter og Mongoliets Nationale Museum


1. Dag: Afgang Kastrup mod Ulaanbaatar

2. Dag: Ankomst og indkvartering Ulaanbaatar. Byrundtur

Efter en lang rejse ankommer vi til Mongoliets hovedstad Ulaanbaatar, hvor vi skal bo de næste to nætter på et godt centralt hotel. Efter en velfortjent frokost skal vi ud og se lidt på byen. I et land, hvor alle oprindeligt var nomader, var hovedstaden naturligvis også mobil. Byens huse var lavet af filt og træ og nemme at flytte. Første gang hovedstaden optræder i kilderne, er i 1639, men da lå den mere end 400 km fra sin nuværende place­ring. Omkring 25 andre lokaliteter kendes, inden den i 1778 fik sin nuværende og blivende placering i dalen ved Tuul-floden. Byen har haft mange forskellige navne bl.a. Urga – Den Store Lejr. Først i 1924 fik den sit nuværende navn Ulaanbaatar – Røde Helt – til ære for den sejrende kommunisme!

Ulaanbaatar, hvis navn betyder røde kriger, er den største by i Mongoliet. Omkring halvdelen af Mongoliets befolkning bor i Ulaanbaatar.

3. Dag: Ulaanbaatar: Gandan-klosteret. Nationalmuseet. Sükhbaatar

Vi starter dagen tidligt. Allerede kl. 9 skal vi være på plads i Gandan-klosteret således at vi kan nå at overvære mun­kenes messe. Klosteret og dets mange bygninger regnes for et af Mongoliets vigtigste buddhistiske klostre og huser mere end 600 munke. Bagefter skal vi besøge det meget seværdige Mongoliets Nationale Museum. Museet rummer nogle helt enestående samlinger fra stenalderens helleristninger over Djengis Khan og hans verdensimpe­rium til udstillinger om livet som nomade. I kan godt glæde Jer! Dagen afrundes med et besøg på Sükhbaatar-pladsen. På den travle plads med de mange regeringsbygninger er der altid liv og glade dage. Det er en oplevelse værd!

Gandan-klosteret.
Statue af Sükhbaatar. "Fader til Mongoliets revolution". Sükhbaatar anses for at være en af de vigtigste figurer i Mongoliets kamp for selvstændighed.

4. Dag: Karakorum og museum

Med bus kører vi ud til Karakorum. Det er en 6 timer lang køretur gennem Mongoliets næsten endeløse step­per. Karakorum er det mongolske imperiums gamle ho­vedstad, og det var her, indsættelsesceremonierne fandt sted. Vi får en specialrundvisning af de tyske arkæologer der i en årrække har gravet på stedet. Bagefter besøger vi det tilknyttede museum, det bedste uden for hovedsta­den. Den moderne by hedder Kharkhorin og er en kede­lig by fra sovjettiden, vi ikke gider spilde tid på. I stedet overnatter vi i en lokal familieejet ger-lejr.

5. Dag: Erdene Zuu-klostret. Kul-Teginii-monumenterne

Erdene Zuu-klosteret er det ældste buddhistiske kloster i Mongoliet grundlagt i 1586 og for en stor del bygget af materialer fra den gamle hovedstad. Det muromkran­sede klosterområde er ganske imponerende, og klosteret betragtes af mange som landets vigtigste. En lokal guide vil give os en uforglemmelig rundvisning. Herefter kører vi med bus ca. 45 km nord på til Kul-Teginii-monumen­terne, der også kaldes Tyrkiets vugge. Monumenterne og det tilknyttede museum fortæller de spændende historier om de folkeslag, der herskede forud for Djengis Khan. Stedet har også en interessant dansk vinkel, da det det var randrusianeren Vilhem Thomsen, der som den første tydede de runelignende indskrifter. Herefter kører vi til­bage til vores ger-lejr ved Karakorum.

Erdene Zuu-klosterets mur.

6. Dag: Ulaanbaatar

Så går turen tilbage til Ulaanbaatar. Eftermiddagen kan frit bruges til at gå på opdagelse i byen og måske købe en souvenir på markedet.

7. Dag: Ölgii. Ölgii Alimag Museum

Rejsen fortsætter vestover med fly til Ölgii. Den forblæste grænseby er som billedet på det vilde vesten. Torden­skyer hænger tunget over byen og kan skabe dramatiske klimaskift i løbet af dagen og fantastiske himmelscena­rier henunder aften. Det er som et helt andet land, både hvad angår natur og kultur. Omkring 90 % af indbyg­gerne er kazakker og meget mere orienteret mod den arabiske verden. Byen har desuden en bazar. Besøg på Ölgii Alimag Museum giver et interessant indblik i om­rådets helt særlige kultur og natur, som vi bliver ét med i de efterfølgende dage. Vi overnatter i en komfortabel ger-lejr.

Udsigt over Ölgii.

8 - 11. Dag: Altai Tayan Bogd Nationalpark

Her i den smukke, men barske natur omgivet af høje bjerge med evig sne skal vi besøge arkæologiske udgrav­ninger, se klippemalerier og møde ørnejægere. Her fin­des ingen andre overnatningsmuligheder end telte, men selv om det er primitivt, bliver der sørget godt for os. Vi kører rundt i den storslåede natur i 4-hjulstrukne mini­busser, og vore mongolske hjælpere slår teltlejren op med sovetelte, køkkentelt og telt til spisning. Der bliver hver dag lavet både morgenmad, frokost og aftensmad, og der bliver varmet vand til personlig vask. Ved større afstande bliver vi transporteret i minibusserne. Men der er også kortere vandreture, hvor en lille rygsæk til personlige ting er det eneste, der er brug for. Disse dage, hvor vi rejser (næsten) som nomader i den smukke og spektakulære mongolske natur, er en uforglemmelig oplevelse.

Tavan Bogd Bjerget. Bjergets højeste punkt er kendt som Khüiten Peak, der er 4374 meter over havet.

12. Dag: Ulaanbaatar. Djengis Khan-monumentet

Efter at være kommet tilbage til Ulaanbaatar er vi igen indlogeret på vores velkendte og komfortable hotel. Det er vores sidste hele dag i Mongoliet, og den skal selvfølge­lig bruges på at gå i Djengis Khans fodspor. Med bus kø­rer vi ud til Djengis Khan-monumentet – der er verdens største rytterstatue og på alle måder storslået.

13 - 14. Dag: Hjemrejse til Kastrup


I prisen er inkluderet:

 • Alle fly- og busrejser nævnt i programmet
 • Al transport i forbindelse med rejsens ekskursioner
 • Overnatning på gode centraltbeliggende hoteller og i lokale gerlejre.
 • Helpension
 • Alle udflugter, entreer og specialarrangementer nævnt i programmet
 • Alle skatter, afgifter og gebyrer
 • Danske ekspertrejseledere på hele turen

Kurven er tom.
Cultours Rejseekspert
Vil du høre mere om ?

Ring eller skriv en mail til os så besvarer vi dine spørgsmål:

86 10 86 05
E-mail: rejser@cultours.dk

Se alle
Kundeudtalelser

Afventer kundeudtalelser

Cultours Kataloger
Cultours Kataloger

Bestil vores kataloger. Mere info

Genveje

Aktuelt fra Cultours
 • Normandiet D-dag
  Normandiet D-dag

  Militærhistorisk klassiker.

 • Rejser 2019

  Kataloger for 2019 kan læses/downloades/bestilles her. Alle rejser bliver løbende lagt på hjemmesiden.

 • Rejsekalender

  Hold øje med såvel rejser som arrangementer. Vi har et begrænset antal pladser.

 • Facebook

  Her kan du stille spørgsmål til rejselederen, diskutere og udveksle billeder med andre rejsedeltagere m.m.