Påskeøen, Bolivia, Peru og Chile og de forsvundne kulturer

 • 2. - 20. november 2019 | 7. nov. - 25. nov. 2020
 • Pris:49.885 | 54.885,-
 • Max. deltagerantal: 22
 • Rejseleder: Torsten Granov

Inkariget, Machu Picchu, Titicaca-søen og de flydende øer, Santiago de Chile, statuerne på Påskeøen – Bare lidt af Cultours´ rejse til Påskeøen, Bolivia, Peru og Chile.

Statuer ved Tongariki

Opdagelsen af Påskeøen

Af Torsten Granov

Påskedag år 1722. Den hollandske admiral Roggeven, der var på opdagelsestogt i Stillehavet, fik land i sigte. Det viste sig at være en mindre ø på ca. 160 kvadratkilometer. Øen lå 3700 km fra Sydamerika, den var ikke kendt og heller ikke på noget søkort, så Roggeven navngav øen Påskeøen. Dette første besøg varede kun kort tid, da der ikke fandtes noget af værdi for europæerne, ingen naturlige havne og ingen råstoffer, de kunne bruge.

277 år senere kom jeg til Påskeøen, og jeg har siden besøgt øen mere end 20 gange. Meget har forandret sig, men fascinationen fra mit første besøg har holdt sig. Jeg er blevet én af en lang række fagfolk og turister, der aldrig kan glemme besøget på øen.

Jeg vender igen og igen tilbage med rejsegrupper og alene. Mange har gennem årene spurgt, hvad der gør et besøg på Påskeøen til en så uforglemmelig oplevelse.

Se den fascinerende video fra Påskeøen nedenfor

Om Påskeøen

Det, jeg oftest hører fra besøgende, er, at de overraskes over, hvor smuk øen er: De skarpe kontraster med grønne og brune marker, de mange nuancer i grå og sorte lavasten, den hvidtskummende brænding, der uophørligt brydes med sorte klipper og et uendeligt ocean, der hele tiden skifter farve under en blå himmel med drivende hvide skyer. Men det er bare, hvad man får i tilgift.

Statuerne

Den store attraktion og det, der har gjort Påskeøen verdensberømt, er de over tusinde stenstatuer, stående, liggende ødelagte og intakte i alle størrelser, der findes spredt ud over øen.

Besøgende stiller sig uvægerligt spørgsmålet: Hvordan kunne beboerne - udelukkende med stenredskaber - udhugge de mange kæmpestore statuer, og hvordan kunne de transportere de færdige tonstunge moaier, som er deres polynesiske betegnelse, over kilometerlange afstande?

Og de helt store spørgsmål: Hvorfor fremstillede de statuerne, og hvorfor ophørte fremstillingen, og hvorfor ødelagde beboerne dem selv?Spørgsmål som besøgende i de forløbne næsten 300 år har stillet sig.

Hvor kom beboerne fra?

Et andet af de store spørgsmål: Hvorfra kom beboerne? Og hvordan fandt de den lille ø midt i det store ocean flere tusinde kilometer fra nærmeste ø? Spørgsmålene er mange og svarene lige så mange: De strækker sig fra besøgende fra rummet over vikinger og indianere til polynesiere.

Thor Heyerdahl og Påskeøen

Den første store videnskabelige udforskning af øen blev ledet af nordmanden Thor Heyerdahl i 1955-56. Han var blevet verdensberømt, da han i 1947 sejlede/drev over Stillehavet til Raroia i Tuamotoøgruppen, en rejse på over 6000 km, der skulle bevise, at det var muligt at sejle fra Sydamerika til Polynesien, og dermed at det var muligt, at øerne i Stillehavet var koloniseret af beboere fra Sydamerika. En teori som senere forskning har aflivet.

Når Thor Heyerdahl valgte Påskeøen som mål for sin ekspedition, skyldtes det, at han her mente at kunne finde beviser på sin teori. Med sig havde han videnskabsmænd fra forskellige fagområder, bl.a. arkæologer. Thor Heyerdahls besøg blev det første af en lang række videnskabelige undersøgelser af Påskeøen, og han skrev bogen ”Aka Aku” om sin ekspedition. Bogen blev en bestseller i hele verden, og den kan stadig læses med stor fornøjelse, også selvom nyere forskning har tilbagevist den grundlæggende teori om, at Polynesien blev befolket fra Sydamerika.

Efter Thor Heyerdahl

Siden Thor Heyerdahls ekspedition har utallige forskere besøgt øen, og bøger og videnskabelige rapporter, der ofte modsagde hinanden, er udkommet. Udforskningen har ikke været systematisk, og jeg fik efterhånden lyst til at skrive en bog, hvori jeg forsøgte at give en samlet fremstilling af øens historie på baggrund af den store mængde tilgængelig forskning sammen med min egen omfattende viden. Således ville jeg give min opfattelse af, hvad der kunne være svaret på mange af spørgsmålene om Påskeøen.

Bogen om Påskeøen

På baggrund af mine mange besøg rundt på hele øen og utallige samtaler med lokale beboere og efter at have læst en stor del af litteraturen om Påskeøen, skrev jeg bogen så ”Påskeøen” i 2014. Støttet af mange fotos giver den i kort form en fremstilling af mine konklusioner om øen, dens historie og indbyggernes oprindelse.

Bogen blev godt modtaget. Den giver både de store historiske linjer og de små fortællinger, der er nyttig baggrundsviden, når man besøger øen. Deltagere i mine rejser til Påskeøen har fået bogen, men den er også en levende beskrivelse til dem, der kun drømmer om at komme dertil.

Køb bogen om Påskeøen her:
https://www.cultours.dk/shop/boger/paskeoen

Rejsen til Påskeøen

Når vi rejser til Påskeøen, begynder vi i Sydamerika.
Vi besøger nogle af de steder, hvor højtudviklede kulturer udfoldede sig, bl.a. området ved Titicacasøen, hvor Thor Heyerdahl hentede fagfolk til at hjælpe med at bygge sine oceangående sivbåde, der skulle sandsynliggøre andre af hans teorier om forbindelse mellem kontinenterne. Vi besøger Limanchi-familien, der stadig bor på en lille ø i Titicacasøen. De er eksperter i bygning af traditionelle sivbåde.

Vi kommer til inkaernes hovedstad Cusco, hvor stenbyggerier fik Thor Heyerdahl til at tro på en forbindelse mellem dem og de platforme af store tilhuggede sten, der er, hvor nogle af stenstatuerne står. Vi besøger også Chiles hovedstad Santiago. Det er her de myndigheder befinder sig, der giver tilladelse til arkæologiske og andre videnskabelige undersøgelser på Påskeøen, som i dag hører under Chile.

Christian Pakarati, lederen på Påskeøen af The Easter Island Statye Project viser deltagerne i rejsen til Påskeøen i 2017 de store tilhuggede sten ved Vinapu, der fik Thor Heyerdahl til at tro på en forbindelse mellem Påskeøen og Sydamerika.

Påskeøen i dag

De oprindelige beboere på øen betragter sig ikke som chilenere, men kalder sig Rapa Nui, det polynesiske navn for Påskeøen. De taler et polynesisk sprog, der er tæt beslægtet med sproget på Marquesasøerne, en øgruppe yderst i Polynesien 6000 km mod nordvest, og som den mundtlige tradition på Påskeøen udpeger som stedet, hvorfra dens oprindelige beboere kom.

I dag udgør de ca. 2500 oprindelige polynesiske Rapa Nui-beboere et mindretal i forhold til de indvandrede chilenere. Det skaber gnidninger mellem den polynesiske kultur og den, som kommer fra Chile. Denne problematik får deltagerne også indblik i på rejsen sammen med øens historie og gåder.

Vi har allieret os med lokale eksperter, hvis store viden om øen ikke kun stammer fra læsning, men også fra familietraditioner og mundtlige fortællinger.

Jeg glæder mig allerede til igen at skulle til Påskeøen i november, til at følges med deltagerne op ad vulkanerne Ranu Raku og Ranu Kau og herfra se ud over markerne med det stride græs, hvor heste forsøger at finde friske skud. Jeg glæder mig til at se ud over øens sorte klipper langs den hvidtskummende brænding og det uendelige ocean under en blå himmel med drivende skyer og håbe, at verden er lige så smuk og spændende i morgen som i dag. Smuk og spændende som en dag på Påskeøen.

Statuer ved Ranu Raku krateret.

"lad os følges op ad vulkanen Ranu Rakus sider, eller til toppen af Ranu Kau og se ud over de grønne og brune marker med sorte lavasten spredt mellem det stride græs, hvor hestene forsøger at finde friske skud. Se ud over øens sorte klipper langs den hvidt skummende brænding og det dybtblå ocean. Og håbe at verden er lige så smuk og spændende i morgen som i dag. Så smuk og spændende som en dag på Påskeøen."

Uddrag fra Torsten Granovs bog Påskeøen

Dato Rejseleder Depositum Pris
02/11/2019 - 20/11/2019 - Påskeøen, Bolivia, Peru og Chile Torsten Granov kr. 4000 kr. 49.885,00 Bestil
07/11/2020 - 25/11/2020 Påskeøen, Bolivia, Peru og Chile Torsten Granov kr. 10 kr. 54.885,00 Bestil

I prisen er inkluderet:

 • Flyrejse Kastrup – La Paz, Santiago – Kastrup. Der er også mulighed for udrejse fra og hjemkomst til Billund.

 • Flyrejser i Sydamerika: Cusco - Santiago, Santiago - Påskeøen t/r.

 • Tur til Machu Picchu inkl. bus, tog, shuttlebus, entré og overnatning
 • Privat bus La Paz - Copacabana - Puno - Cusco
 • Alle transfers
 • Overnatning på gode 3 eller 4-stjernede hoteller på fastlandet. På Påskeøen et charmerende lokalt ejet hotel
 • Morgenmad alle dage, frokost eller aftensmad 11 dage (dag 3,4,5,6,7,8,9,11,13,15,16) 

 • Alle udflugter og entréer nævnt i programmet inkl. Nationalparken på Påskeøen
 • Alle skatter, gebyrer og afgifter
 • Dansk ekspertrejseleder
 • Bog om Påskeøen af Torsten Granov

Tilkøbsmuligheder:

Enkeltværelsestillæg: kr. 8.000,-

Ikke inkluderet:

 • Øvrige måltider
 • Personlige udgifter
 • Rejseforsikringer

Kurven er tom.
Cultours Rejseekspert
Vil du høre mere om ?

Ring eller skriv en mail til os så besvarer vi dine spørgsmål:

86 10 86 05
E-mail: rejser@cultours.dk

Se alle
Kundeudtalelser

Afventer kundeudtalelser

Cultours Kataloger
Cultours Kataloger

Bestil vores kataloger. Mere info

Genveje

Aktuelt fra Cultours
 • Normandiet D-dag
  Normandiet D-dag

  Militærhistorisk klassiker.

 • Rejser 2019

  Kataloger for 2019 kan læses/downloades/bestilles her. Alle rejser bliver løbende lagt på hjemmesiden.

 • Rejsekalender

  Hold øje med såvel rejser som arrangementer. Vi har et begrænset antal pladser.

 • Facebook

  Her kan du stille spørgsmål til rejselederen, diskutere og udveksle billeder med andre rejsedeltagere m.m.