REJS MED EKSPERTERNE

Gotland Midsommerrejse

Svensk midsommar i historiske Visby
  • Fejringen af svensk Midsommar i Visbys historiske bypark
  • Christian 4.’s bymur i Kristianopel og fredsstenen i Brömsebro
  • Kalmar by, Domkirke og Slot
  • Ølands fredede naturområde Alvaret
  • Kirkeruiner, stokroseidyl og gode restauranter i Visby
  • Storslåede landskaber og enorme landsbykirker
  • Imponerende fortidslevn og store vikingskatte
  • Orkidéjagt i den gotlandske natur
  • Asger Jorns grav på det sydligste Gotland
  • Beowulfs enorme grav i Rone
  • Bergmans filmlandskaber på Fårö i nord
  • Underjordiske drypsten i Lummelunda grotten
  • Folhammar og Langhammar Raukområde

Kom med på en rejse tilbage i tiden, til en ø, som byder på enestående natur, rige fortidsfund og en stor bid af Danmarkshistorien.

Her holdes traditioner i hævd og den vigtigste af dem alle er “Midsommar”.

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

17/06/2024 – 23/06/2024 Gotland Midsommerrejse

2.000 kr.
10.545 kr.

Depositum pr. person:

2.000 kr.

Pris:

10.545 kr.

Kort dagsprogram:

I 2024 fejres svensk midsommer fredag den 21. juni, og Cultours danske Gotlands-ekspert, Kathrine G. Bjerregaard, inviterer dig med til en traditionsrig sommerfest i Visby Stadspark på Gotland. Den svenske midsommerfest er slet ikke set samme som den danske Sankt Hans. Dans, musik og god mad er også vigtige her, men det er bål og hekseafbrænding ikke. I centrum står i stedet majstangen og dansen om denne. Som besøgende er det en unik mulighed for at opleve noget af det mest svenske og derved blive en stor oplevelse rigere.

I dagene op til midsommerfesten rejser besøger vi tabte, danske landskaber i Skåne og Blekinge, på Øland og Gotland. På denne rejse ser vi storslåede slotte og landskaber, freds- og runesten, skibssætninger og stenrøser, højhuse og kirkeruiner samt UNESCO Verdensarv.

Dag 1: Over Øresundsbroen til Kalmar.

Dag 2: Kalmar slot og Øland.

Dag 3: Visby.

Dag 4: Sydøen.

Dag 5: Midsommarfest i Visby.

Dag 6: Nordøen og Fårö samt afslutningsmiddag.

Dag 7: Hjemrejse via Helsingborg – Helsingør.

Udførlig rejsebeskrivelse:

Dag 1: Afrejse.

Over Øresundsbroen til Kalmar via Kristianopel og Brömsebro

Afgang fra Aarhus kl. 6.00, Fredericia 7.30, Odense kl. 8.15, København kl. 10.00

Vores rejse begynder med en tur over den smukke Øresundsbro til gammelt dansk land, nemlig Skåne og Blekinge. Undevejs stopper vi bl.a. i Kristianopel, grænsebyen som Christian 4. opførte ved Kal-marsund som en yderste grænseby for det danske rige. Vi stopper også ved fredsstenen i Brömsebro, som minder os om Corfitz Ulfeldts ringe fredsmægling i 1645, der bl.a. betød, at Skåne og Blekinge blev svensk for altid. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Kalmar, hvor vi overnatter og spiser en fælles velkomstmiddag.

Dag 2: Besøg på Kalmar Slot og picnic på Øland.

Efter en god morgenmad på hotellet besøger vi den smukke Kalmar Domkirke på Stortorget. Derefter går vi den korte vej, ad hovedstrøget via Larmtorget, til den gamle bydel, hvor det smukke Kalmar Slot ligger i Stadsparken. Her på slottet underskrev dronning Margrethe 1. på sin søns vegne Kalma-runions traktaten og blev med ét Nordens ‘Kong Bukseløs’. Danmark, Norge og Sverige var samlet under én dansk regent fra det år, 1397, til 1523 da Sverige brød unionen og Gustav Vasa blev Sveriges konge.

Efter besøget på det gamle slot bliver vi samlet op af vores chauffør for at tage den korte bustur over til Øland. Her stopper vi, hvis vejret tillader det, for at nyde en frokost i det grønne syd for Färgesta-den.

Efter et godt måltid, kører vi tværs gennem naturområdet ‘Alvaret’ som er på UNESCO’s ver-densarvsliste over umistelig og særegen natur. Derefter gør vi et stop ved fortidsmindet Ismanstorp, som er en fascinerende gammel rundborg fra 200 AD. Her vokser vilde orkideer som blomstrer i juni ved siden af oregano, timian og andre gamle vækster. Efter besøget på Øland kører vi til Oscarshamn, hvorfra vi tager færgen til Visby på Gotland. Vi ankommer sent til Gotlands hovedby, hvorfor mid-dagsmaden anbefales at indtage på færgen.

Kalmar slot
Kalmar slot

Dag 3: Byvandring og tid på egen hånd i den historiske, hansestad Visby.

Efter en sen morgenmad på vort gode hotel midt i Visby går vi en længere slentretur i den idylliske, gamle hansestad, som med god grund kaldes rosernes og vindenes by. Her er gader, der bliver til trapper, skråninger med udsigt til Østersøen og smalle stræder med høje pakhuse fra middelalderen. Overalt i byen mindes vi om fortidens rigdomme, som blev købt og solgt her på deres vej til Køben-havn eller Novgorod, Byzans eller Finmarken.

I byen er der 22 kirkeruiner og kun en aktiv kirke, nemlig domkirken helliget Jesu mor, Maria. Visby rummer mere end 200 bygninger fra middelalde-ren, og overalt mærker man historiens vingesus, så der er nok at tage fat i!

Indre Visby blev i 1995 optaget på Unescos liste over verdenskulturarv, og i begrundelsen for opta-gelsen lød det bl.a., at “Visby er et enestående eksempel på en nordeuropæisk befæstet handelsby fra middelalderen.” At Visby er enestående, kan mange erklære sig enige i efter en tur rundt i det gamle centrums gader.

Efter et par timers hyggelig gåtur i stræderne og kig i kirkeruiner besøger vi øens historiske museum, Gotlands Fornsal, som ligger i den gamle travle hovedgade som vores hotel også ligger i, nemlig Strandgatan. På museet kan man se ‘Spillingsskatten’, som er den største skat fra vikingetiden nogen-sinde fundet, ‘Bildstenshallen’ med de mange små og enorme runesten og ikke mindst fundne kranier, der vidner om det voldsomme afgørende slag under den danske konge Valdemar Atterdags erobring af Gotland i 1361. Resten af eftermiddagen er til fri disposition og aftenen ligeså. Rejselederen kom-mer gerne med forslag til flere seværdigheder, gode butikker og de bedste restauranter i byen.

Fæstningsmuren Visby
Fæstningsmuren om middelalderens Visby.
Gotlands Fornsal
Gotlands Fornsal

Dag 4: Sydøen med besøg ved Öja Kirke, Asger Jorn og Beowulfs grav samt Kattlundsgården.

Gotland er meget mere end Visby. Faktisk er der en skarp kontrast mellem ø og by, og det har der altid været. Nu til dags er det et fredeligt modsætningsforhold, men i 1288 kom det til borgerkrig på øen mellem hansestaden Visbys rige borgere og storbønderne uden for den enorme bymur på øen. Det skal vi naturligvis ud og opleve og se for os selv.

På vores tur rundt på det sydlige Gotland besøger vi flere storslåede landsbykirker bl.a. Gröttlingbo, hvor Asger Jorn ligger begravet og store, åbne naturområder, hvor vi kan være heldige at finde nogle af de 35 orkidéarter som findes på Gotland. Vi besøger også den sagnomspundne Hobburgsgubban, som er en indlandsrauke, som står på Gotlands sydligste spids og spejder ud mod havet.
Vi gør også et længere stop ved Uggarde Rojr, hvor vi går ad en gammel drivvej ud til en enorm sten-røse (8 meter høj og med en diameter på 45 meter!) som ligger midt i landskabet. Det siges, at sagn-helten Beowulf ligger begravet under de mange tons sten. På vores vej retur til Visby stopper ved et gårdsalg og evt et kunstneratelier. Her kan vi smage på lokale delikatesser og se fint kunsthåndværk: Gotlandske trøfler, sälmsbær, honning, oste, lammeskind, keramik og meget mere. Aftenen er til fri disposition og middagen ligeså. Rejselederen giver gerne råd og tips til flere steder at besøge og se samt restaurantvalg.

Gotland

Dag 5: Nordøen og Fårö.

Efter morgenmad kører vi mod den svenske filminstruktør Bergmans elskede Fårö, hvor mange af hans film er indspillet, og han selv boede til sin død. Sidst på dagen besøger vi hans grav ved Fårö Kirke. Men vi starter med et besøg i Lummelunda Grottan, hvor du, hvis du har mod på det, kan gå omtrent 200 meter ind i grotten med drypsten og fossiler, som tre eventyrlystne drenge fandt i 1950-erne. Fortællingen om de tre drenges eventyr er spændende og historien om Gotlands geologi yderst interessant. Et besøg ved grotten er også et visit ved Nordens største og ældste bevarede kværnmølle ved det gamle stenbrud. Rejsedeltagerne kan ‘fika’ (dvs. få kaffe og kage) i den hyggelige café på ste-det.

Senere kører vi videre til Bro kirke, en gotisk kirke fra 1200-tallet med smukke kalkmalerier, en rune-sten i facaden og et uskyldigt træmaleri på korbænken hvor Eva optræder i bikinitrusse.

Dagens tur går videre til et besøg ved Bunge Frilandsmuseum, der ligger i Fårösund, på vej mod Fårö. Her vil du også kunne nyde frokost i den hyggelige cafe ved museet.

Efter frokost kører vi videre mod Fårösund, hvor vi sejler med færgen Bodilla over til Fårö, øen som i dag er blevet synonym med Bergman men før i tiden var Fårö mere kendt for sine barske mænd, sæl-fangst fra isflager og den vilde natur. Det er på Fårö, du finder de største rauker, de sære stenformati-oner af sandsten med mængder af fossiler i, som findes langs Gotlands kyster. Filmskaberens mysti-ske landskab gør indtryk. Der er halvanden times køretid tilbage til Visby ad hovedvej 142 til Visby.

Midsommar i Visby
Midsommar i Visby

Dag 6: Midsommarfest i Stadsparken og fællesmiddag om aftenen.

Fredag den 25. juni fejres der svensk Midsommar i 2022. Rejsedeltagerne har mulighed for at deltage i årets største, svenske begivenhed i Visbys historiske bypark nede ved havnen nær Almedalen og Botan – Visbys botaniske have. Festlighederne starter med et Majstangsoptog med hestevogn, spille-mænd og dansere fra Södertorg til Paviljongsplan (Byparken) hvor Majstangen pyntes og hejses i fællesskab. Der vil være optræden med spillemandsmusik og folkedans. Kage og kaffe (på svensk “Fika”) kan købes og det anbefales at medbringe et siddeunderlag, da de fleste sidder på græsset og der ikke er mange stolepladser i parken. Det er op til rejsedeltagerne selv om de vil deltage i midsom-mar fejringen. Der er ikke noget program for dagen på nær en fællesmiddag på Stora Torget i Visby.

Dag 7: Hjemrejse via Helsingborg – Helsingør.

Vores hjemrejse begynder tidligt, idet vi skal med morgenfærgen fra Visby til Oscarshamn. Efter lidt over tre timers sejlads går turen gennem Småland og Skåne til Helsingborg, hvor vi kører ombord på endnu en færge og får øje på Christian 4.’s Kronborg på Øresunds smalleste sted. Undervejs, nær ved Växjö, hvis vejret er til det, stopper vi ved den smukke Moasjö for at spise en (frivillig) picnic midt i den svenske natur. Vi regner med at være i København ved 18-tiden, i Aarhus ca. kl. 22:00.

Sjov video på engelsk om Midsommar. Midsommar for Dummies

I prisen er inkluderet:

  • Busrejse i moderne langtursbus
  • Øresundsbro og færge Helsingborg-Helsingør
  • Færge Oscarshamn-Visby t/r
  • Færge Färö – Gotland t/r
  • Overnatning på eksklusivt og centralt beliggende hotel i Visby.
  • Morgenmad alle dage.
  • 2 middage
  • Alle udflugter, entreer og arrangementer nævnt i programmet
  • Alle skatter, afgifter og gebyrer
  • Dansk ekspert rejseleder på hele turen

Tilkøbsmuligheder:

  • Tillæg for enkeltværelse: DKK 2.900
  • NB! Da færgeselskabet skal have fødselsdag og -år, bedes dette oplyst i kommentarfeltet ved tilmelding.

ANDRE KULTURREJSER

Gotland Guide

BILLEDER OG VIDEO FRA REJSEN:

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

17/06/2024 – 23/06/2024 Gotland Midsommerrejse

2.000 kr.
10.545 kr.

Depositum pr. person:

2.000 kr.

Pris:

10.545 kr.

Din rejseleder på turen:

Kathrine G. Bjerregaard
Kathrine G. Bjerregaard

Kathrine G. Bjerregaard, cand.mag. og forfatter

Din rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, har rejst med Cultours-grupper til Gotland siden 2014, hun kender øens omskiftelige historie, ikke mindst den danske tid, og kan efterhånden kalde sig “Gotlandsekspert”. Kathrine er desuden forfatter til bogen: “Gotland & Fårö. En historikers personlige guide”. Læs mere om bogen på Cultours’ hjemmeside.

Din rejseleder er desuden forfatter til en ny historisk guidebog om Gotland og Fårö som udkom i sommeren 2019 på Sejd Forlag. Titlen er ”Gotland og Fårö, En Historikers Personlige Guide”.

Læs mere om alle vores rejseledere her >>

Vil du vide mere om Gotland? Læs med her.

Gotland

Kalmar, Øland, Gotland, Visby! – Fire navne som lyser af danmarkshistorie. Her er udkæmpet store og voldsomme slag, og her er fortællinger om store sejre og smertelige nederlag. Kom med på en rejse tilbage i tiden, til et område, der på en og samme rejse tilbyder enestående natur og rendyrket drama. En stor bid af Nordens historie!

”Midsommar”

Den svenske midsommerfest kan ikke umiddelbart sidestilles med den danske fejring af Sankt Hans aften. Dans, musik og god mad er også i centrum for fejringen, men bål og hekseafbrænding er ikke en del af midsommerfestlighederne i Sverige. I centrum for de svenske festligheder er majstangen! – og den har intet med måneden ”maj” at gøre! Navnet refererer i stedet til, at man ”majer” stangen ud, altså pynter den med blomster, friske grene, silkebånd og andet, og når den rejses, starter festlighederne.

Kalmar by og slot

Kalmar er en charmerende og levende svensk by med 50.000 indbyggere. Her har der boet mennesker siden oldtiden og Kalmar er således én af Sveriges ældste byer. Byen har en rig, dramatisk historie som især viser sig på det imponerende Kalmar slot. Det var her dronning Margrethe 1. underskrev unionstraktaten, som bandt Danmark, Norge og Sverige sammen i en personalunion fra 1397 til 1523, da svenskerne brød ud af unionen efter danske kong Christian 2.’s berømte massakre på den svenske adel, Det Stockholmske Blodbad, som gav Gustav Vasa vind i sejlene.

Øland

Den 135 km lange og 16 km smalle ø, Øland, har været landfast med Småland siden 1972, og her har der boet mennesker siden stenalderen. På øens nordspids ligger det storslåede Borgholm slot (en udbrændt ruin) som danske lensmænd har siddet på da øen stadig hørte til den danske konges riger. Efter øen blev svensk blev den brugt som kongelig jagtmark og i dag har det svenske kongehus sommerresidens nær Borgholm, på “Solliden”, hvor kronprinsesse Viktorias fødselsdag fejres hvert år den 14. juli med en stor folkefest. På Ølands sydlige del finder man det storslåede naturområde, Alvaret, hvor får går frie og spiser af det sparsomme bevoksning af enebær på den flade kalkstens slette.

Øland er strategisk godt beliggende som handelsplads med vand til alle sider – en skattet position fra de allertidligste tider. Når du går rundt i Ismantorps Borg, er du næsten 2000 år tilbage i tiden i den næststørste af Ølands hele 18 stenbyggede ringborge. En sand skatkiste både historisk og botanisk, med vilde orkideer og gamle krydderurter.

Gotland og Visby

Gotland er på størrelse med Fyn, men med en noget mere dramatisk og omskiftelig historie. Her har boet mennesker i de sidste 7 – 8.000 år, og op gennem vikingetiden og i den tidlige middelalder har øen været et kulturelt og økonomisk knudepunkt, hvilket fremgår af enorme fund af sølvskatte fra tiden. Kirkebyggeriet er et andet vidne om øens stærke position. Der blev bygget i alt 92 kirker på dette lille landområde i løbet af kun 200 år.

Hovedstaden Visby var i sin tid en rig hansestad og en vigtig havn for de mange hanseatiske købmænd som dominerede byen den gang. Siden 1995 har Visby, med sine 200 huse fra middelalderen, 22 kirkeruiner og sin massive ringmur der omslutter den gamle bydel, været på UNESCO’s verdensarvliste. Det forstår man godt, når man går rundt i Visbys middelalder krogede gader med høje pakhuse fra 1100-tallet, åbne kirkeruiner og slidte, toppede brosten. Alt sammen indrammet af den imponerende høje ringmur. Byen dufter af hav og roser. Visby er en af Sveriges ældste byer, men byen er på ingen måde “kun” et museum.

Markeret med et kalkstenskors ligger uden for ringmuren beviserne for den katastrofe, der ramte Gotlands bonde hær, da omkring 1800 bønder faldt i en højst ulig kamp mod danske kong Valdemar Atterdags veludrustede hær i sommeren 1361. Du får alle historierne på stederne, hvor det skete.

Bogen om Gotland:

En-historikers-personlige-guide-til-Gotland-og-Faaro

Gotland & Fårö, En historikers Personlige Guide

Kathrine er forfatter til en bog om øen: “Gotland & Fårö. En historikers personlige guide”. For Katrine G. Bjerregaard handler historien om de store begivenheder, kendte personer og internationale krige og alliancer. Men også, og måske især, om almindelige mennesker og deres hverdagsliv og de aftryk, de sætter på historien. I denne bog kommer du med på en rejse til forunderlige Gotland & Fårö. Du rejser i trygge hænder med historiker og rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, som guider dig til sine personlige favoritsteder på de smukke, svenske øer. Undervejs fortæller forfatteren medrivende historier fra øernes spændende fortid, som også er en del af Danmarkshistorien.

REJSEKATALOG KULTURREJSER

LÆS KULTURREJSE KATALOGET ONLINE ELLER DOWNLOAD

Få tilsendt kataloget med post eller på mail

DOWNLOAD PDF AF REJSEBESKRIVELSEN

Praktisk information ved bestilling af rejsen:

Når I ved bestilling indtaster jeres kreditkort, autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve depositum med det samme, og restbeløb 2 måneder inden afrejsedag.

Dette vil også fremgå af ordrebekræftelse.

– Kan man reservere plads i bussen?

– Nej, men vi skifter plads undervejs, så alle sidder både forrest og bagerst i bussen på såvel udrejse som hjemrejse.

– Kan man være sikker på at komme til at sidde sammen?

– Ja selvfølgelig! Rejselederen sørger for, at du sidder sammen med dem, du har booket rejsen med. Også selvom I ikke stiger på bussen samme sted.

Læs mere om transporten med bussen her

Se alle opsamlingssteder med kort her

BESTIL REJSEN:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

17/06/2024 – 23/06/2024 Gotland Midsommerrejse

2.000 kr.
10.545 kr.

Depositum pr. person:

2.000 kr.

Pris:

10.545 kr.