Cypern med Moesgaard Museum

CypernMed Moesgaard Museum. Oldtid og middelalder

Rejsens største oplevelser

 • Troodosbjergene, små, isolerede middelalderkirker med enestående kalkmalerier på UNESCOS Verdensarvliste
 • Pafos Europæisk kulturhovedstad 2017
 • De romerske ruiner i Pafos
 • Kobbermine fra oldtiden
 • Nicosia og det arkæologiske museum
 • Byen Kyrenia
 • Salamis, en enestående velbevaret romersk ruinby
 • Farmagusta
 • Korsridderborgen Skt. Hilarion

Flyv med Moesgaard Museums eksperter til Cyperns fantastiske fortidsminder, kobbermine, romerske ruiner, middelalderkirker og korsridderborg.

Afrejsedatoer: 8. oktober 2021

Pris: 15.885,-

Dag-til-dag program

Dag 1: Afgang Kastrup

Dag 2: Kirker i Troodosbjergene

Dag 3: Pafos

Dag 4: Choirokoitia. Kobberminer. Nicosia. Indkvartering Kyrenia

Dag 5: Enkomi. Salamis. Famagusta.

Dag 6: Skt. Hilarion. Kyrenia

Dag 7: Hjemrejse

Udførlig rejsebeskrivelse

Dag 1: Afgang Kastrup.

Ankomst Larnaca. Indkvartering Limassol
Der er afgang fra Kastrup Lufthavn ankomst til Larnaca Lufthavn på Cypern lokal tid ca. kl. 20.00. Dansk tid kl. 19.00. Transfer til vort hotel i Limassol. Efter indkvarte­ring spiser vi på en nærliggende lokal, hyggelig restaurant.

Dag 2: Kirker i Troodosbjergene.

Heldagsturen med bus går til Troodosbjergene. I ensomtbe­liggende dale og landsbyer har historiske tilfældigheder bevaret en række særprægede kirker med usædvanligt vel­bevarede fresker, der alle er optaget på UNESCOs verdenskulturarvsliste. Første stop er ved den smukke 1000-tals­kirke i Peristerona, der er et udsøgt eksempel på klassisk byzantinsk arkitektur. Turen fortsætter videre til den helt isolerede Panagia Asinou. Den lille kirke, der er bemalet fra gulv til loft, er kunsthistorisk et særdeles vigtigt monu­ment, da kirkens malerier er de eneste sikkert daterede fra 1100-årene. Dernæst tager vi til Agios Nikolaus tis Stegis, hvis fresker på fornem vis illustrerer udviklingen i den by­zantinske kunst. Sidste kirke er Agios Ioannis Lampadistis, hvor tre oprindeligt separate kirker er bygget sammen til en. Kirken rummer mange spændende detaljer, bl.a. en række italienske fresker. Er vejret til det, indtages frokosten i det grønne. Vi regner med at være tilbage senest kl. 18.

Dag 3: Pafos.

Denne dag går turen med bus til Pafos på vestkysten. Lige syd for byen passerer vi det sted, hvor Afrodite med til­navnet den skumfødte skulle være steget op af bølgerne og gået i land. Fremme i Pafos er det første stop Kongernes grave, som er en imponerende nekropol fra 3. årh. f.Kr. Derefter fortsætter vi til området, hvor Erik Ejegod efter overleveringen skal være gravlagt. Vi spiser frokost ved kysten i Pafos og går herefter i den arkæologiske park og ser enestående romerske mosaikker. Herefter returnerer vi til Limassol med bussen.

Dag 4: Choirokoitia. Kobberminer. Nicosia. Indkvartering Kyrenia.

Vi forlader hotellet i Limassol og sætter kursen mod den nordlige tyrkisk dominerede del af øen, men undervejs venter der store oplevelser. Første stop er Choirokoitia – en bjergskråning i kanten af Troodosbjergene, hvor der er en velbevaret stenalderbebyggelse fra omkring 7000 f.Kr. Det var folk fra Nærøsten, som slog sig ned her med deres husdyr og nye afgrøder. Stedets unikke karakter betyder, at Choirokoitia er på UNESCOs verdenskulturarvsliste. Cy­pern er kendt for kobberudvinding og kobbereksport. Som et af meget få steder er oldtidens kobberminer bevaret ved Agia Varvara-Almyras. Udover at stedet ligger naturskønt, er det enestående ved at rumme spor af alle trin i kobber­udsmeltningsprocessen. Efter frokost i det grønne fortsæt­ter turen til Cyperns hovedstad, Nicosia, hvor vi ser det arkæologiske museum. Herefter er der tid til at gå rundt i den delte by. Efter besøget i Nicosia passerer vi ”Den grøn­ne linje”, der deler den sydlige og nordlige del af øen. Vi ankommer først på aftenen til vort hotel i Kyrenia. Efter ankomst spiser vi middag på en af hotellets restauranter.

Dag 5: Enkomi. Salamis. Famagusta.

Vi begynder dagen med at køre til bronzealderbyen, En­komi. Her går vi på vejene i resterne af den imponerende stenbyggede og muromkransede by, hvor der imellem 1650 og 1050 f.Kr. var omfattende metalproduktion og -eksport. Senere sandede havnen til, og et jordskælv be­tød, at de sidste indbyggere flyttede væk, og formentlig etablerede de sig tættere ved kysten, hvor de grundlagde den betagende oldtidsby Salamis. Udover et Zeustempel skal vi se imponerende anlæg fra romertiden bl.a. gymna­sium, teater, romerske bade, mosaikker, stenbyggede veje og en særdeles interessant oldtidskirke. Videre går turen til Famagusta, øens bedst bevarede middelalderby. Inden for de venetianske bymure er der et væld af middelalder­lige bygninger og maleriske ruiner. Efter en byrundtur vil der være lejlighed til at gå på opdagelse på egen hånd. Sidst på dagen returnerer vi til Kyrenia. 

Dag 6: Skt. Hilarion. Kyrenia.

Vi kører om morgenen op til den imponerende korsrid­derborg Skt. Hilarion, der bogstaveligt talt klamrer sig til Kyreniabjergenes stejle tinder. Turen op er noget strabad­serende, men uanset om man magter at gå helt til toppen, er der garanteret en formidabel udsigt. På halvvejen kan der købes kaffe. Efter besøget kører vi tilbage til Kyrenia, hvor vi besøger den venetianske borg. Her er der forskel­lige udstillinger, bl.a. det enestående fund af vraget af et handelsskib, der sank ud for Kyrenias kyst for omkring 2300 år siden. Herefter er der rig mulighed for en frokost i en af de mange små, hyggelige restauranter på havnen. Resten af eftermiddagen er fri, men er der stemning for det, arrangeres der en tur til Nicosia. Om aftenen er der afslutningsmiddag på hotellet.

7. Dag: Hjemrejse

Vi forlader hotellet om formiddagen for at køre til lufthavnen. Ankomst Kastrup sidst på eftermiddagen.

Del på print
Print rejse

I prisen er inkluderet:

 • Flyrejse Kastrup-Lanarca, Cypern retur
 • 6 overnatninger på centralt beliggende 4-stjernede hoteller
 • Morgenmad alle dage
 • Aftensmenu 4 aftener
 • Alle udflugter, arrangementer og entréer nævnt i programmet
 • Alle skatter, gebyrer og afgifter
 • Ekspertrejseledere fra Moesgaard Museum og Cultours der rejser med frem og tilbage til Danmark
 • Lokale, engelsktalende specialguider på Cypern

Tilkøbsmuligheder:

 • Enkeltværelsestillæg: DKK 1.900

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!

Billeder og videoer fra rejsen

Læs mere om rejselederne

Mere info om Cypern

Et lille, men fantastisk historisk knudepunkt, Cypern, er målet for denne rejse, som foretages i samarbejde mellem Moesgaard Museum og Cultours.

Få steder i verden ser du så meget historie på så begrænset et område som på Cypern. I selskab med dine dygtige guider fra Moesgaard Museum ledes du sikkert rundt på den smukke, solbeskinnede ø og oplever dens spændende historie. Du kommer både til den sydlige del af øen, hvor grækerne dominerer, og til den nordlige tyrkisk okkuperede del.

Oldtid

På denne enestående grupperejse til Cypern står du ved Europas østligste grænse i Middelhavet. Den godt 9000 km2 store ø har været et knudepunkt for utallige kulturer fra flere tusinde år før vores tidsregning og op gennem tiden. Overalt på øen finder du spændende og spektakulære spor: Specielle stenalderbebyggelser, byer fra bronzealderen og flere tusinde år gamle kobberminer, (navnet ”Cypern” kommer af ”kobber”). Du ser næsten 10.000 år gamle meget velbevarede stenalderbebyggelser, Du besøger det legendariske Salamis og ser mosaikarbejder i den arkæologiske park i Pafos.

Middelalder

Du ser unikke små middelalderkirker, hvis fresker alle er på UNESCOs verdenskulturarvsliste. Der er byzantinsk kunst, italienske fresker og kirkerum med malerier helt tilbage fra 1100-tallet, og du ser stedet, hvor den danske konge Erik Ejegod ifølge overleveringen ligger begravet. Du besøger en af de spændende store, højtbeliggende borge, hvor korsridderkongerne residerede, og overalt ser du hyggelige småbyer og smukke landskaber.

Cypern nu

Du kommer ikke til Cypern uden at besøge den interessante hovedstad, Nicosia, den delte by, og du bor nogle nætter i Kyrenia.

Det her er en rejse, hvor de store oplevelser står i kø. Det cypriotiske køkken er godt, den lokale vin er god og billig, og vejret i oktober er som dansk sommer. Du ledsages af de bedst tænkelige guider med viden, kompetence, interesse og en formidabel formidlingsevne.

 

Praktiske oplysninger

Ved bestilling af rejsen autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve rejsens pris ved betaling med kreditkort. 

Vi hæver dog kun depositummet med det samme. 

Restbeløbet hæves 2 måneder inden afrejsedag.

Ovenstående vil fremgå af din ordrebekræftelse.

Det er generelt ikke noget problem at få en anden hjemrejse dato og blive længere på stedet. Det skal dog aftales ved tilmelding til rejsen. Det kan som regel ikke lade sig gøre at rejse ud før gruppen. Ændret hjemrejse medfører en mindre merbetaling. Kontakt os og hør mere på telefon 86 10 86 05 eller via mail rejser@cultours.dk

Del på print
Print rejse

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!