CORONASIKKER REJSE? TAG BUSSEN PÅ FERIE. Læs mere i folderen her | OBS: Når du booker en rejse med Cultours refunderer vi det fulde beløb, hvis rejsen aflyses pga. Corona.
Forunderlige Gotland via Öland - sensommertur

 

Gotland MidsommerrejseSvensk Midsommar og vilde orkideer

Rejsens største oplevelser

 • 4.’s bymur i Kristianopel og fredsstenen i Brömsebro
 • Kalmar by, Domkirke og Slot
 • Øland, oplev naturområdet Alvaret og gå omkring i en rundborg fra 400-tallet.
 • Orkidéjagt
 • Bo på eksklusivt hotel indenfor Visbys massive ringmur
 • Se kirkeruiner, nyd stokroseidyl og spis på gode restauranter i Visby
 • Deltag i fejringen af svensk Midsommar i iVisbys historiske bypark
 • Se og oplev storslåede landskaber, enorme landsbykirker, imponerende fortidslevn og store vikingskatte
 • Asger Jorns grav på det sydligste Gotland og Bergmans filmlandskaber på Fårö i nord.
 • Underjordiske drypsten i Lummelundagrotten og fossilfund ved Folhammar Raukområde.
 • På rejsen ser du hele Gotland, når vi krydser øen fra Hoburgsgubben i syd til Langhammer i nord, fra Visby i vest til Ljugarn og Katthramsvik i øst.

Busrejse til Öland, Gotland og Fårö med enestående mulighed for at deltage i fejringen af svenskernes vigtigste højtid, Midsommer dagen, i Visbys historiske bypark.

Afrejsedatoer: 21. juni 2021

Pris: 9.845,- | Max. deltagerantal: 48 | Rejseleder: Kathrine G. Bjerregaard

Dag-til-dag program

Gotland er svenskernes foretrukne ferieparadis, som udover sin historie også er kendt for en storslået natur, vilde orkidéer og flere solskinstimer end det svenske fastland. Kom med på en kulturhistorisk rejse til Sveriges største ø, Gotland, som en gang var en del af den danske konges riger.
 

Dag 1: Over Øresundsbroen til Kalmar

Dag 2: Kalmar slot og Øland

Dag 3: Visby

Dag 4: Sydøen

Dag 5: Midsommarfest i Visby

Dag 6: Nordøen og Fårö samt afslutningsmiddag

Dag 7: Hjemrejse via Helsingborg – Helsingør

Dato Rejseleder Depositum Pris
21/06/2021 – 27/06/2021 Gotland Midsommar Kathrine G. Bjerregaard DKK 2000 DKK 9.845 DKK 9.345 Bestil

Udførlig rejsebeskrivelse

Kom med på en rejse tilbage i tiden, til et område, der på en og samme rejse tilbyder enestående natur og en stor bid af Danmarkshistorien. På den svenske ø Gotland, som var en del af den danske konges riger fra Valdemar Atterdag til Christian 4., er der højt til himlen, langt mellem byer og flere får end indbyggere! Her holdes traditioner i hævd og den vigtigste af dem alle er “Midsommar”.

I 2020 fejres svensk midsommer fredag den 19. juni, og Cultours giver dig hermed en enestående chance til at deltage i den traditionsrige fest i Visby Stadspark på Gotland.

Dag 1: Afrejse

Afgang fra Aarhus kl. 5.30, Fredericia 6,45 Odense kl. 7.30, København kl. 10.00, over Øresundsbron til Kalmar via Christianopel og Brömsebro.

Vores rejse begynder med en tur over den smukke Øresundsbro til gammelt dansk land, nemlig Skåne og Blekinge. Vi følger i kong Christian 4.’s fodspor og gør holdt først i Christianopel, kongens vigtige grænseby under Kalmar krigen, og senere ved fredsstenen på den lille holm midt i Brömsebro bækken, som minder os om kongens og hans chefforhandler, Corfitz Ulfeldts skuffende fredsslutning i 1645, der bl.a. betød at Skåne blev svensk for altid.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Kalmar, hvor vi overnatter centralt i byen og spiser en fælles velkomstmiddag sammen.

Dag 2: Kalmar slot og Øland

Efter morgenmad på hotellet besøger vi den smukke Kalmar Domkirke på Stortorget. Vi går derefter ad hovedstrøget via Larmtorget til den gamle bydel, hvor det smukke slot ligger i Stadsparken. Her på slottet blev vores egen dronning Margrethe 1. Nordens ‘Dronning Bukseløs’ da hun på sin søns vegne underskrev Kalmarunionen.

Efter besøget bliver vi samlet op af vores chauffør for at tage den korte tur over til Øland, hvor vi hvis vejret tillader det, kan nyde en frokost i det grønne arrangeret af chauffør og rejseleder (frivilligt tilkøb). Efter frokost kører vi tværs gennem naturområdet ‘Alvaret’ med åbne vidder, et ofte skiftende lys og en mosaik af små planter bl.a. orkidéer. Oppe nordpå stopper vi stopper ved fortidsmindet Ismantorp, som er en fascinerende gammel rundborg (fornborg) fra 200 e.kr. Også her vokser vilde orkideer som blomstrer i juni ved siden af oregano, timian og andre gamle vækster.

Efter besøget på Øland kører vi til Oscarshamn, hvor vi tager færgen til Visby på Gotland. Vi ankommer sent til Gotlands hovedby, hvorfor middagsmaden med fordel kan indtages på færgen. 

Foto: Kathrine G. Bjerregaard

Dag 3: Visby. 

Efter morgenmad på vort gode hotel midt i Visby går vi en længere slentretur i idylliske Visby, som med god grund kaldes rosernes og vindenes by. Her er gader som bliver til trapper, skråninger med udsigt til Østersøen og smalle stræder med høje pakhuse fra middelalderen. Den gamle hansestad midt i Østersøen minder os om fortidens rigdomme, som blev købt og solgt her på deres vej til København eller Novgorod, Byzans eller Finmarken. I byen er der 22 kirkeruiner og kun en aktiv kirke, nemlig domkirken helliget Jesu mor, Maria. Visby rummer mere end 200 bygninger fra middelalderen, og overalt mærker man historiens vingesus, så der er nok at tage fat i!

 

Indre Visby blev i 1995 optaget på Unescos liste over verdenskulturarv, og i begrundelsen for optagelsen lød det bl.a., at “Visby er et enestående eksempel på en nordeuropæisk befæstet handelsby fra middelalderen.” At Visby er enestående, kan mange erklære sig enige i efter en tur rundt i det gamle centrums gader.

Efter et par timers hyggelig gåtur i stræderne og kig i kirkeruiner besøger vi øens historiske museum, Gotlands Fornsal, som ligger i den gamle travle hovedgade som vores hotel også ligger i, nemlig Strandgatan.

 

På museet kan man se ‘Spillingsskatten’, som er den største skat fra vikingetiden nogensinde fundet, ‘Bildstenshallen’ med de mange små og enorme runesten og ikke mindst fundne kranier, der vidner om det voldsomme afgørende slag under den danske konge Valdemar Atterdags erobring af Gotland i 1361.

Resten af eftermiddagen er til fri disposition og middagen ligeså. Rejselederen giver gerne råd og tips til flere steder at besøge og se samt restaurantvalg.

Fæstningsmuren Visby
Fæstningsmuren om middelalderens Visby. Foto: Kathrine G. Bjerregaard
Gotlands Fornsal
Gotlands Fornsal. Foto: Kathrine G. Bjerregaard

Dag 4: SydøenGotland er meget mere end Visby. Faktisk er der en skarp kontrast mellem øen og byen, og det har der altid været. Nu til dags er det et fredeligt modsætningsforhold, men i 1288 kom det til borgerkrig på øen mellem hansestaden Visbys rige borgere og storbønderne uden for den enorme bymur på øen. Det skal vi naturligvis ud og opleve og se for os selv.

På vores tur rundt på det sydlige Gotland besøger vi flere storslåede landsbykirker bl.a. Gröttlingbo, hvor Asger Jorn ligger begravet og store, åbne naturområder, hvor vi kan være heldige at finde nogle af de 35 orkidéarter som findes på Gotland. Vi besøger også den sagnomspundne Hobburgsgubban, som er en indlandsrauke, som står på Gotlands sydligste spids og spejder ud mod havet.

Vi gør også et længere stop ved Uggarde Rojr, hvor vi går ad en gammel drivvej ud til en enorm stenrøse (8 meter høj og med en diameter på 45 meter!) som ligger midt i landskabet. Det siges, at sagnhelten Beowulf ligger begravet under de mange tons sten…

Uggarde Rojr. Det siges, at sagnhelten Beowulf ligger begravet under de mange tons sten.

På vores vej retur til Visby stopper, hvis vi har tid, ved et gårdsalg og evt et kunstneratelier. Her kan vi smage på lokale delikatesser og se fint kunsthåndværk: Gotlandske trøfler, sälmsbær, honning, oste, lammeskind, keramik og meget mere.

Aftenen er til fri disposition og middagen ligeså. Rejselederen giver gerne råd og tips til flere steder at besøge og se samt restaurantvalg.

Foto: Kathrine G. Bjerregaard

Dag 5: Fridag i Visby – Midsommarfest i Stadsparken

Fredag den 19. juni fejres der svensk Midsommar i 2020. Rejsedeltagerne har mulighed for at deltage i årets største, svenske begivenhed i Visbys historiske bypark nede ved havnen nær Almedalen og Botan – Visbys botaniske have.

Festlighederne starter med et Majstangsoptog med hestevogn, spillemænd og dansere fra Södertorg til Paviljongsplan (Byparken) hvor magstangen pyntes og hejses i fællesskab. Der vil være optræden med spillemandsmusik og folkedans. Kage og kaffe (på svensk “Fika”) kan købes og det anbefales at medbringe et siddeunderlag da de fleste sidder på græsset.

Midsommar i Visby
Midsommar i Visby. Foto: Kathrine G. Bjerregaard

Sjov video på engelsk om Midsommar. Midsommar for Dummies

Det er op til rejsedeltagerne selv om de vil deltage i midsommar fejringen. Der er ikke noget program for dagen på nær en fællesmiddag på en hyggelig restaurant på Stortorget i Visby kl 19.

Dag 6: Nordøen og Fårö

Efter morgenmad kører vi mod den svenske filminstruktør Bergmans elskede Fårö, hvor mange af hans film er indspillet, og han selv boede til sin død. Sidst på dagen besøger vi hans grav ved Fårö Kirke. Men vi starter med et besøg i Lummelundagrottan, hvor du, hvis du har mod på det, kan gå omtrent 200 meter ind i grotten med drypsten og fossiler, som tre eventyrlystne drenge fandt i 1950-erne. Fortællingen om de tre drenges eventyr er spændende, historien om Gotlands geologi yderst interessant. Et besøg ved grotten er også et visit ved Nordens største og ældste bevarede kværnmølle ved det gamle stenbrud. Rejsedeltagerne kan ‘fika’ (dvs. få kaffe og kage) i den hyggelige café på stedet.
Senere kører vi videre til Bro kirke, en gotisk kirke fra 1200-tallet med smukke kalkmalerier, en runesten i facaden og et uskyldigt træmaleri på korbænken hvor Eva optræder i bikinitrusse.

Dagens tur går videre til et besøg ved Bunge Frilandsmuseum, der ligger i Fårösund, på vej mod Fårö. Her vil du også kunne nyde frokost i den hyggelige cafe ved museet.

Efter frokost kører vi videre mod Fårösund, hvor vi sejler med færgen Bodilla over til Fårö, øen som i dag er blevet synonym med Bergman.
Før i tiden var Fårö mere kendt for sine barske mænd, sælfangst fra isflager og den vilde natur. Det er på Fårö, du finder de største rauker, sære stenformationer af sandsten med mængder af fossiler i, der rager mere end 20 meter op i luften i strandkanten. De er så store og så fremmedartede, at de næsten fremstår som trolde på stranden. Du forstår hurtigt hvorfor folk i tidligere tider tillagde de her sten liv og mening, når du står der, midt på den hvide strand med de underlige stenformationer fra sidste istid. Filmskaberens mystiske landskab gør indtryk. Der er halvanden times køretid tilbage til Visby, og vi skal hygge os med en afskedsmiddag, så vi kører tilbage fra Bergmans landskab ad hovedvej 142 til Visby hen under aften.

Foto: Kathrine G. Bjerregaard

Dag 7: Hjemrejse via Helsingborg – Helsingør

Vores hjemrejse begynder tidligt, idet vi skal med morgenfærgen fra Visby til Oscarshamn. Efter lidt over tre timers sejlads går turen gennem Småland og Skåne til Helsingborg, hvor vi kører ombord på endnu en færge og får øje på Christian 4.’s Kronborg slot på Øresunds smalleste sted. Undervejs, nær ved Växjö, hvis vejret er til det, stopper vi ved den smukke Moasjö for at spise en (frivillig) picnic midt i den svenske natur.

Vi regner med at være i København ved 18-tiden, i Aarhus ca. kl. 22:00.

I prisen er inkluderet:

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Øresundsbro og færge Helsingborg-Helsingør
 • Overnatning på gode centralt beliggende hoteller.
 • Morgenmad alle dage.
 • 2 middage
 • Færge Oscarshamn-Visby t/r
 • Færge Färö – Gotland t/r
 • Alle udflugter, entreer og arrangementer nævnt i programmet
 • Alle skatter, afgifter og gebyrer
 • Dansk rejseleder på hele turen

Tilkøbsmulighed:

 • Enkeltværelsestillæg DKK 2.400

NB! Da færgeselskabet skal have fødselsdag og -år, bedes dette oplyst i kommentarfeltet ved tilmelding.

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!

Få inspiration og fakta om Gotland i Gotland Guiden

Kathrine G. Bjerregaard, deler indhold fra sin personlige guide til Gotland.

I Cultours Gotland Guide får du inspiration og fakta om Gotland, gotlandske historier og sagn, oplevelser og masser af anderledes, sjove idéer og viden om Gotland.

Læs Gotland Guiden her

Dato Rejseleder Depositum Pris
21/06/2021 – 27/06/2021 Gotland Midsommar Kathrine G. Bjerregaard DKK 2000 DKK 9.845 DKK 9.345 Bestil

Klik her og læs mere om rejselederne

Kathrine G. Bjerregaard har været rejseleder til Gotland for Cultours i mange år og vil guide dig sikkert igennem denne spændende tur. Kathrine evner at sætte stemmer på fortiden når hun viser dig stederne hvor det skete og på sin medrivende facon fortæller om dem, som kom før os og har sat sig spor i landskaberne og kulturen. Hendes begejstring for og viden om natur, kultur og historie bringer dig helt tæt på det, du kommer til at opleve.

Din rejseleder er desuden forfatter til en ny historisk guidebog om Gotland og Fårö som udkom i sommeren 2019 på Sejd Forlag. Titlen er ”Gotland og Fårö, En Historikers Personlige Guide”. 

Kathrine G. Bjerregaard: Gotland og Fårö, En Historikers Personlige Guide

En historikers personlige guide til Gotland & Fårö

For Katrine G. Bjerregaard handler historien om de store begivenheder, kendte personer og internationale krige og alliancer. Men også, og måske især, om almindelige mennesker og deres hverdagsliv og de aftryk, de sætter på historien.

I denne bog kommer du med på en rejse til forunderlige Gotland & Fårö. Du rejser i trygge hænder med historiker og rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, som guider dig til sine personlige favoritsteder på de smukke, svenske øer.

Undervejs fortæller forfatteren medrivende historier fra øernes spændende fortid, som også er en del af Danmarkshistorien.

Læs mere om bogen her

Få endnu mere inspiration i Gotland Guiden

Her deler din rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, nemlig ud fra sin personlige guide til Gotland.

Læs Gotland Guiden her

Gotland

Kalmar, Øland, Gotland, Visby!  – Fire navne som lyser af danmarkshistorie. Her er udkæmpet store og voldsomme slag, og her er fortællinger om store sejre og smertelige nederlag. Kom med på en rejse tilbage i tiden, til et område, der på en og samme rejse tilbyder enestående natur og rendyrket drama. En stor bid af Nordens historie!

”Midsommar”

Den svenske midsommerfest kan ikke umiddelbart sidestilles med den danske fejring af Sankt Hans aften. Dans, musik og god mad er også i centrum for fejringen, men bål og hekseafbrænding er ikke en del af midsommerfestlighederne i Sverige. I centrum for de svenske festligheder er majstangen! – og den har intet med måneden ”maj” at gøre! Navnet refererer i stedet til, at man ”majer” stangen ud, altså pynter den med blomster, friske grene, silkebånd og andet, og når den rejses, starter festlighederne.

Kalmar by og slot

Kalmar er en charmerende og levende svensk by med 50.000 indbyggere. Her har der boet mennesker siden oldtiden og Kalmar er således én af Sveriges ældste byer. Byen har en rig, dramatisk historie som især viser sig på det imponerende Kalmar slot. Det var her dronning Margrethe 1. underskrev unionstraktaten, som bandt Danmark, Norge og Sverige sammen i en personalunion fra 1397 til 1523, da svenskerne brød ud af unionen efter danske kong Christian 2.’s berømte massakre på den svenske adel, Det Stockholmske Blodbad, som gav Gustav Vasa vind i sejlene.

Øland

Den 135 km lange og 16 km smalle ø, Øland, har været landfast med Småland siden 1972, og her har der boet mennesker siden stenalderen. På øens nordspids ligger det storslåede Borgholm slot (en udbrændt ruin) som danske lensmænd har siddet på da øen stadig hørte til den danske konges riger. Efter øen blev svensk blev den brugt som kongelig jagtmark og i dag har det svenske kongehus sommerresidens nær Borgholm, på “Solliden”, hvor kronprinsesse Viktorias fødselsdag fejres hvert år den 14. juli med en stor folkefest. På Ølands sydlige del finder man det storslåede naturområde, Alvaret, hvor får går frie og spiser af det sparsomme bevoksning af enebær på den flade kalkstens slette. 

Øland er strategisk godt beliggende som handelsplads med vand til alle sider  – en skattet position fra de allertidligste tider. Når du går rundt i Ismantorps Borg, er du næsten 2000 år tilbage i tiden i den næststørste af Ølands hele 18 stenbyggede ringborge.  En sand skatkiste både historisk og botanisk, med vilde orkideer og gamle krydderurter.

Gotland og Visby

Gotland er på størrelse med Fyn, men med en noget mere dramatisk og omskiftelig historie. Her har boet mennesker i de sidste 7 – 8.000 år, og op gennem vikingetiden og i den tidlige middelalder har øen været et kulturelt og økonomisk knudepunkt, hvilket fremgår af enorme fund af sølvskatte fra tiden. Kirkebyggeriet er et andet vidne om øens stærke position. Der blev bygget i alt 92 kirker på dette lille landområde i løbet af kun 200 år.

 Hovedstaden Visby var i sin tid en rig hansestad og en vigtig havn for de mange hanseatiske købmænd som dominerede byen den gang. Siden 1995 har Visby, med sine 200 huse fra middelalderen, 22 kirkeruiner og sin massive ringmur der omslutter den gamle bydel, været på UNESCO’s verdensarvliste. Det forstår man godt, når man går rundt i Visbys middelalder krogede gader med høje pakhuse fra 1100-tallet, åbne kirkeruiner og slidte, toppede brosten. Alt sammen indrammet af den imponerende høje ringmur. Byen dufter af hav og roser. Visby er en af Sveriges ældste byer, men byen er på ingen måde “kun” et museum.

Markeret med et kalkstenskors ligger uden for ringmuren beviserne for den katastrofe, der ramte Gotlands bonde hær, da omkring 1800 bønder faldt i en højst ulig kamp mod danske kong Valdemar Atterdags veludrustede hær i sommeren 1361. Du får alle historierne på stederne, hvor det skete.

Praktiske oplysninger

NB! Da færgeselskabet skal have fødselsdag og -år, bedes dette oplyst i kommentarfeltet ved tilmelding.

Ved bestilling af rejsen autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve rejsens pris ved betaling med kreditkort. 

Vi hæver dog kun depositummet med det samme. 

Restbeløbet hæves 2 måneder inden afrejsedag.

Ovenstående vil fremgå af din ordrebekræftelse.

I 2020 fejres svensk midsommer fredag den 19. juni

Del på print
Print rejse

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!