Gotland via Øland

Gotland er natur og kultur og Nordens historie i koncentreret udgave. Kom med på en rejse til et lille sted med højt til himlen, tæt på havet og mættet med fortid og traditioner og praktisk nutid.


I århundreder, op gennem vikingetiden og i middelalderen, var Gotland et nordeuropæisk knudepunkt, hvor sørøvere, nonner og rige købmænd, afsatte konger og flygtende helgener mødtes. Danske kong Valdemar Atterdag erobrede Gotland i 1361, og små 300 år senere tabte Christian 4. øen igen i den krig, som også kostede ham et øje og hans gode helbred. I dag er øerne svenskernes foretrukne ferieparadis, og mere end en million turister gæster hvert år Gotland, som udover sin historie også er kendt for en storslået natur, fremragende sandstrande og flere solskinstimer end det svenske fastland.

 Kalmar, Øland, Visby, Gotland!  - Fire centrale steder i Danmarkshistorien som fortæller om store sejre, smertelige nederlag og helt almindelige menneskers liv gennem tiderne. Denne rejse bringer dig til et område, der på en og samme tid byder på enestående natur og rendyrket drama. En lille bid af Nordens storslåede og dramatiske historie. 


Kalmar. Kalmar Slot.

Nu står du i en charmerende og levende større svensk by med 50.000 indbyggere, men her har boet mennesker siden oldtiden. Kalmar er en af Sveriges ældste byer og fundene fra de første mennesker her viser, at det var et rigt sted. Her har været både havn og handelsplads og direkte søvej til Tyskland, og allerede omkring 1200 er der en fast borg og mange tilflyttede tyske købmænd. I 1300-tallet var samarbejdet mellem kronen og stormænd ikke altid helt gnidningsløst, og en svensk utilfredshed med først Magnus Eriksson og dernæst Albrecht af Mecklenburg fik de svenske stormænd til endnu engang at slå stillingen som regent op. Valget faldt denne gang på den danske og norske monark, Margrethe, der regerede på vegne af sin fostersøn, Erik Bugislav. Margrethe takkede ja, og når du står på Kalmar Slot, er du midt i Nordens fælles gamle historie. D. 17. juni 1397 blev Erik, 15 år gammel, kronet til konge over de tre riger, men den reelle regent var Margrethe. Kalmarunionen var en realitet.

Kalmar Slot er bygget over flere hundrede år. Den første borg på dette strategisk meget vigtige sted blev grundlagt i slutningen af 1100-tallet og udbygget i løbet af 1200-årene til den borg, der kom til at danne rammen om beseglingen af Kalmarunionen


Øland

Øland - siden 1972 landfast med Småland med en 6 km lang bro -  er 135 km lang og max 16 km bred og strategisk godt beliggende som handelsplads med vand til alle sider  - en skattet position fra de allertidligste tider. Når du går rundt i Ismantorps Borg, er du næsten 2000 år tilbage i tiden i den næststørste af Ølands hele 18 stenbyggede ringborge.  En sand skatkiste både historisk og botanisk, med vilde orkideer og gamle krydderurter.

Visby og Gotland

Gotland er på størrelse med Fyn, men med en noget mere dramatisk historie. Her har boet mennesker i de sidste 7 – 8000 år, og op gennem vikingetiden og den tidlige middelalder har øen været et kulturelt og økonomisk knudepunkt, hvilket fremgår af de store skatte som arkæologer har fundet. Kirkebyggeriet er et andet vidne om øens stærke posi-tion. Der blev bygget i alt 92 kirker på dette forholdsvis lille landområde i løbet af få hundrede år.

Gotlands hovedby er Visby med over 22.000 indbyggere. I sin tid en rig hansestad, i dag centrum for det svenske folkemøde i Almedalsparken og siden 1995 optaget på Unescos Verdensarvliste.

I Visbys middelalderlige gader med høje pakhuse, små tjærede træhuse, toppede brosten og mange kirkeruiner fornemmer du historiens vingesus. Byen dufter af hav og roser. Mågerne svæver over de gamle, velholdte huse, og roserne står i fuldt flor sommeren lang i Fiskargränd og i Botan, som byens botaniske have kaldes af de lokale. Det er ren idyl. Visby er en af Sveriges ældste byer, men den er alligevel langt fra noget museum.

I Visby skal vi opleve de gamle gader og gå tur langs strandpromenaden, hvor vi har havet på den ene side og ringmuren på den anden. Der er nok at se på, bl.a. Sankta Maria Domkirken med de karakteristiske tårne, udsigten over Visby med havet som malerisk baggrund, Botaniska Trädgården, som indeholder et væld af smukke træer og blomster, og gamle, middelalderlige huse på Strandgatan med savtakkede gavle og bindingsværk. 

Markeret med et kalkstenskors ligger uden for ringmuren beviserne for den katastrofe, der ramte Gotlands bondehær, da omkring 1800 bønder faldt i en højst ulige kamp mod Valdemar Atterdags veludrustede hær d. 27. juli 1361. Du får alle historierne på stederne, hvor det skete.

At Gotlands skønhed og mystik er inspirerende, bliver ekstra tydeligt, når moderne krimiforfattere som Mari Jungstedt og Anne Jannson har ladet deres romaner foregå netop her.


Din guide

Kathrine G. Bjerregaard har rejst med gæster til Gotland for Cultours i mange år og vil guide dig sikkert igennem denne spændende tur. Kathrine evner at sætte stemmer på fortiden, når hun viser dig stederne, hvor det skete, og på sin medrivende facon fortæller om dem, som kom før os og har sat sig spor i landskaberne og kulturen. Hendes begejstring for og viden om natur, kultur og historie bringer dig helt tæt på det, du kommer til at opleve. Kathrine udgiver i øvrigt snart en bog om Gotland & Fårö.

Kom med på en rejse til forunderlige Gotland!

Se eller download folder her


Dato Rejseleder Depositum Pris
07/09/2019 - 12/09/2019 - Gotlandsrejse via Øland Kathrine Bjerregaard kr. 2000 kr. 9.195,00 Bestil

I prisen er inkluderet:

 

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Alle udflugter, entreer og arrangementer nævnt i programmet
 • Alle skatter, afgifter og gebyrer
 • Øresundsbro og færge Helsingborg-Helsingør
 • Færge Oscarshamn-Visby t/r
 • Overnatning på gode centraltbeliggende hoteller
 • Morgenmad alle dage
 • 2 fællesmiddage
 • Dansk ekspertrejseleder på hele turen

 

Tilkøbsmulighed:

Enkeltværelsestillæg kr. 2.900,-

NB! Da færgeselskabet skal have fødselsdag og -år, bedes dette oplyst i kommentarfeltet ved tilmelding.


Kurven er tom.
Cultours Rejseekspert
Vil du høre mere om ?

Ring eller skriv en mail til os så besvarer vi dine spørgsmål:

86 10 86 05
E-mail: rejser@cultours.dk

Se alle
Kundeudtalelser

Afventer kundeudtalelser

Cultours Kataloger
Cultours Kataloger

Bestil vores kataloger. Mere info

Genveje

Aktuelt fra Cultours
 • Normandiet D-dag
  Normandiet D-dag

  Militærhistorisk klassiker.

 • Rejser 2019

  Kataloger for 2019 kan læses/downloades/bestilles her. Alle rejser bliver løbende lagt på hjemmesiden.

 • Rejsekalender

  Hold øje med såvel rejser som arrangementer. Vi har et begrænset antal pladser.

 • Facebook

  Her kan du stille spørgsmål til rejselederen, diskutere og udveksle billeder med andre rejsedeltagere m.m.