Gotland via Øland

Gotland er natur og kultur og Nordens historie i koncentreret udgave. Kom med på en rejse til et lille sted med højt til himlen, tæt på havet og mættet med fortid og traditioner og praktisk nutid.

1. Dag: Over øresundsbroen til Kalmar

Afgang fra Aarhus kl. 6.00, Fredericia 7.30, Odense kl. 8.15, København kl. 10.00, over Øresundsbroen til Kalmar via Kristianopel og Brömsebro.

Vores rejse begynder med en tur over den smukke Øresundsbro til gammelt dansk land, nemlig Skåne og Blekinge. Vi gør holdt i Christianopel, Christian 4.’s grænseby, og ved stenen i Brömsebro, som minder os om Corfitz Ulfeldts fredsmægling i 1645, der bl.a. betød, at Skåne blev svensk for altid. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Kalmar, hvor vi overnatter og spiser en fælles velkomstmiddag efter en kort orienterende gåtur i byen.

Kungsholms fort er en militær befæstning i Blekinge Skærgården som i dag tilhører den svenske flåde. Den har været bemandet siden 1600-tallet og er dermed verdens ældste kontinuerligt befæstede militæranlæg.

2. Dag: Kalmar slot og Øland

Efter morgenmad på hotellet besøger vi Kalmar Slot, der ligger i Stadsparken, hvor det oprindelige Kalmar engang lå. På slottet blev danske dronning Margrethe 1. Nordens ‘Dronning Bukseløs’ da hun, på sin søns vegne, underskrev Kalmarunionen. En traktat, som betød at Danmark, Norge og Sverige blev samlet i en union, under én regent i årene fra 1397 til 1523, da svenskerne trak sig ud, og Gustav Vasa tog magten i Sverige.

Formidlingen på det smukke, gamle slot er i topklasse, og historierne om Nordens regenter og levevis gennem mange århundreder fortælles på medrivende og engagerende vis i slottets mange sale og gemakker.

Efter besøget på slottet bliver vi hentet af vores chauffør for at tage den korte bustur over til Øland, hvor vi kører tværs gennem naturområdet ‘Alvaret’ og stopper ved fortidsmindet Ismanstorp, som er en fascinerende rund borg eller handelsplads fra ca. 200 e.Kr. Efter junis vilde orkideer vokser her oregano, timian og andre gamle vækster.

Efter besøget på Øland kører vi til Oscarshamn, hvor færgen til Visby på Gotland sejler fra først på aftenen. Vi ankommer sent til Gotlands hovedby, hvorfor middagsmaden indtages på færgen. 

Kalmar slot.

3. Dag: Visby. 

Efter morgenmad går vi en længere tur i idylliske Visby, som med god grund kaldes rosernes og ruinernes by. Her er gader som bliver til trapper, stejle skråninger med udsigt til Østersøen og smalle stræder med højhuse fra middelalderen. Den gamle hansestad vidner om fortidens rigdomme, som blev købt og solgt her på deres vej til København eller Novgorod, Byzans eller Finmarken.

Indre Visby blev i 1995 optaget på Unescos liste over verdenskulturarv, og i begrundelsen for optagelsen lød det bl.a., at “Visby er et enestående eksempel på en nordeuropæisk befæstet handelsby fra middelalderen. ”At Visby er enestående, kan mange erklære sig enige i efter en tur rundt i det gamle centrums gader.

Efter et par timers hyggelig slentren i byens smalle stræder, kig på ruiner og et visit i Domkirken besøger vi sammen øens historiske museum, Gotlands Fornsal, som ligger i den gamle travle hovedgade, nemlig Strandgatan. Her kan vi se ‘Spillingsskatten’, som er den største skat fra vikingetiden nogensinde fundet, ‘Bildstenshallen’ med de mange runesten, og oppe på 1. sal kan vi se fund fra slagmarken, der vidner om det voldsomme, afgørende slag mellem en dårligt udrustet bondehær og danske kong Valdemar Atterdags professionelle hær under hans erobring af Gotland i sommeren 1361.

Efter besøget på museet står det rejsedeltagerne frit for at vælge en eftermiddag og aften på egen hånd, evt. shoppe og besøge et af mange hyggelige udskænkningssteder eller, at gå med på endnu en byvandring til de steder, som vi ikke nåede på formiddagens tur. Visby rummer mere end 200 bygninger fra middelalderen, og overalt mærker man historiens vingesus, så der er nok at tage fat i!

Aftenen er fri disposition og middagen lige så. Rejselederen giver gerne råd og tips til seværdigheder og spisesteder.

Fæstningsmuren om middelalderens Visby.

Besøg på Gotlands Fornsal

 Efter et par timers hyggelig gang i stræderne og besøg i kirkeruiner besøger vi øens historiske museum, Gotlands Fornsal, der ligger i den gamle travle hovedgade, nemlig Strandgatan.

 Her kan vi se ‘Spillingsskatten’ som er den største skat fra vikingetiden nogensinde fundet, ‘Bildstenshallen’ med de mange små og enorme runesten og ikke mindst fundne kranier, der vidner om det voldsomme afgørende slag under den danske konge Valdemar Atterdags erobring af Gotland i 1361.


4. Dag: Sydøen

Gotland er meget mere end Visby. Faktisk er der en skarp kontrast mellem øen og byen, og det har der altid været. Nu til dags er det et fredeligt modsætningsforhold, men i 1288 kom det til borgerkrig på øen mellem hansestaden Visbys borgere og bønderne uden for den enorme bymur.

På vores tur rundt på Gotlands Sudret besøger vi flere storslåede landsbykirker, ydmyge fiskerlejer, storbondegårde, en stor dansk kunstners grav, en fantastisk stenrose fra yngre stenalder og endelig Hobburgsgubben med den røde næse på øens allersydligste spids.

 Hvis vi har tid, stopper vi på vores vej retur til Visby ved et gårdsalg og et kunstneratelier. Her kan vi smage på lokale delikatesser og se fint kunsthåndværk: Gotlandske trøfler, sälmsbær, honning, oste, lammeskind, keramik og meget mere.


5. Dag: Nordøen og Fårö. Afslutningsmiddag

Efter morgenmad kører vi mod den svenske filminstruktør Bergmanns elskede Fårö, hvor mange af hans film er indspillet, og han selv boede til sin død. Sidst på dagen besøger vi hans grav ved Fårö Kirke.

Men vi starter med et besøg i Lummelundagrottan, hvor de, der har mod på det, kan gå omtrent 200 meter ind i grotten med drypsten og fossiler, som tre eventyrlystne drenge fandt i 1950-erne. Fortællingen om de tre drenges eventyr er spændende, historien om Gotlands geologi yderst interessant, og et besøg ved grotten er også et visit ved Nordens største og ældste bevarede kværnmølle. Rejsedeltagerne kan ‘fika’ i den hyggelige café på stedet.

Senere kører vi videre til Bro Kirke, en gotisk kirke fra 1200-tallet med smukke kalkmalerier, en runesten i facaden og et uskyldigt træmaleri på korbænken, hvor Eva optræder i bikinitrusser!

Vi holder en kaffepause ved den smukke sø, Tingstädie Träsk, hvor der i midten er fundet rester af en enorm trækonstruktion, som engang var en by på pæle midt i søen. I får historien om pælebyen og dens finder, når vi er ved stedet.

Men vi skal videre til Fårö og dermed Gotland Lens nordligste spids, Langhammar Raukområde, filmskaberen Ingmar Bergmans mystiske filmlandskab.

På Fårö hersker en gold og barsk natur. Det er også her, man finder de største rauker, sære stenformationer af sandsten med mængder af fossiler i, der rager mere end 20 meter op i luften i strandkanten. De er så store og så fremmedartede, at de næsten fremstår som trolde på stranden. Man forstår hurtigt, hvorfor folk i tidligere tider tillagde de her sten liv og mening, når man står der, midt på den hvide strand med stenformationer fra sidste istid. Stedet gør indtryk.

Der er halvanden times køretid tilbage til Visby, og vi skal hygge os med en afskedsmiddag, så vi kører fra Bergmans landskab tilbage ad hovedvej 142 til Visby. Vi mødes til en fælles middag på Visbys bedste restaurant.

Uggarde Rojr. Det siges, at sagnhelten Beowulf ligger begravet under de mange tons sten.

6. Dag: Hjemrejse via Helsingborg - Helsingør

Vores hjemrejse begynder tidligt, idet færgen sejler om morgenen. Morgenmad kan med fordel indtages om bord på færgen, men der vil også være åbent i hotellets restaurant.

Efter tre timers sejlads til Oskarshamn går turen gennem Småland og Skåne til Helsingborg, hvor vi kører ombord på endnu en færge og får øje på Kronborg Slot på Øresunds smalleste sted.

Undervejs stopper vi, hvis vejret er til det, nær ved Växjö ved den smukke Moasjö for at spise en picnic midt i den svenske natur.

Vi regner med at være i København sidst på eftermiddagen ved 17-tiden, i Aarhus ca. kl. 21:00.


På Gotland er der igennem tiderne fundet mange skatte. Mange af dem kan man se på Gotlands museum.

Eftermiddagskaffepause ved Ljungarn Strand i Gotland.

I prisen er inkluderet:

 

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Alle udflugter, entreer og arrangementer nævnt i programmet
 • Alle skatter, afgifter og gebyrer
 • Øresundsbro og færge Helsingborg-Helsingør
 • Færge Oscarshamn-Visby t/r
 • Overnatning på gode centraltbeliggende hoteller
 • Morgenmad alle dage
 • 2 fællesmiddage
 • Dansk ekspertrejseleder på hele turen

 

Tilkøbsmulighed:

Enkeltværelsestillæg kr. 2.900,-

NB! Da færgeselskabet skal have fødselsdag og -år, bedes dette oplyst i kommentarfeltet ved tilmelding.


Kurven er tom.
Cultours Rejseekspert
Vil du høre mere om ?

Ring eller skriv en mail til os så besvarer vi dine spørgsmål:

86 10 86 05
E-mail: rejser@cultours.dk

Se alle
Kundeudtalelser

Afventer kundeudtalelser

Cultours Kataloger
Cultours Kataloger

Bestil vores kataloger. Mere info

Genveje

Aktuelt fra Cultours
 • Normandiet D-dag
  Normandiet D-dag

  Militærhistorisk klassiker.

 • Rejser 2019

  Kataloger for 2019 kan læses/downloades/bestilles her. Alle rejser bliver løbende lagt på hjemmesiden.

 • Rejsekalender

  Hold øje med såvel rejser som arrangementer. Vi har et begrænset antal pladser.

 • Facebook

  Her kan du stille spørgsmål til rejselederen, diskutere og udveksle billeder med andre rejsedeltagere m.m.