Fröjel Kyrka

Kunst og Kirker på GotlandFokus på Gotlands kirker og kunstnere

Rejsens største oplevelser

 • Christian 4.s Kristianstad med kirke og museum
 • Byvandring i hansestaden Visby med kirkeruiner og høje pakhuse fra 1200-tallet
 • Besøg Gotlands Fornsal, Gotlands lokalmuseum
 • Udsigtspunktet Högklint
 • Gnisvärd Fiskeleje
 • Fröjel kirke med triumfkrucifiks og trojaborg
 • Vamlingbo Præstegård og fuglemaleren Lars Jonsson
 • Grötlingbo kirke og Asger Jorns grav
 • Besøg ved Gotlands ældste krukkemageri
 • Brucebo kunstnerhjem
 • Krusmyntagården
 • Stenkyrka, besøg Gotlands ældste kirke
 • En hel dag til fri disposition i Visby
 • Bergmans ø Fårö, Kutens Bensin og Langhammar Raukområde
 • Fælles afslutningsmiddag

På denne ekstraordinære gotlandsrejse har vi fokus på Gotlands mange kirker fra middelalderen og de mange internationale kunstnere som har bosat sig på øen gennem tiderne.

Pris: 9195,- | Rejseleder: Kathrine G. Bjerregaard

Vi besøger bl.a. Brucebo som for 100 år siden var hjem for det internationalt anerkendte kunstnerpar, svenske Caroline Benedikt og canadiske William Bruce. Vi aflægger også besøg hos den nulevende berømte fuglemaler, Lars Jonsson, på Vamlingbo præstegård.

Gotland kaldes med rette “kirkernes ø”. Hele 92 kirker fra middelalderen står stadig. I dag ligger de som perler på en snor rundt om på Sveriges største ø, der er på størrelse med Fyn. På denne efterårsrejse besøger vi et bredt udvalg af kirker, bl.a. Bro, Stenkyrka, Grötlingbo og Fröjel som er nogle af de allermest imponerende.

Dag-til-dag program

1. dag: Afgang fra Aarhus og København. Undervejs stop i Kristiansstad

2. dag: Visby. Byvandring. Gotlands Fornsal

3. dag: Sydøen

4. dag: Nordøen

5. dag: Visby

6. dag: Hjemrejse

Dato Rejseleder Depositum Pris
Gotland – Kunst og Kirker Kathrine G. Bjerregaard DKK 2500 DKK 9.195 Kommer

Udførlig rejsebeskrivelse

1. dag – 5/10

Afgang Aarhus kl. 9:30, afgang København kl 14. Undervejs stop i Kristianstad.

På vores vej mod Oskarshamn, hvorfra færgen til Gotland går, gør vi et længere stop i Kristianstad. Her besøger vi Christian 4.s Trefoldighedskirke og Skånes Regionsmuseum, som er indrettet i kongens gamle hestestalde fra 1616. Regionmuseets permanente udstilling C400 – staden i vattenriket skildrer Kristianstads historie fra Christian 4. grundlagde byen som fæstningsby i 1614. Udstillingsrummet er udformet som en miniature af byen, hvor kendte kvarterer og bygninger danner rammen om fængslende historier om byens mennesker til forskellige tider. En militærhistorisk udstilling fortæller om fæstningsbyens planlægning, dens bygninger og livet i Kristianstad.

I Kristianstad vil der også være tid til at spise frokost på en af byens mange hyggelige cafeer. Fra Kristianstad kører vi mod Oskarshamn, hvorfra færgen til Visby afgår kl. 21.10. Vi ankommer 3,5 timer senere til Visby, hvor vi tjekker ind på vores hotel.

2. dag – 6/10 Visby

kl. 10-12 Byvandring

Efter morgenmad går vi en længere slentretur i idylliske Visby, som med god grund kaldes rosernes og vindenes by. Her er gader som bliver til trapper, skråninger med udsigt til Østersøen og smalle stræder med høje pakhuse fra middelalderen. Visby rummer mere end 200 bygninger fra middelalderen, og overalt mærker man historiens vingesus, så der er nok at tage fat i!

Den gamle hansestad midt i Østersøen minder os om fortidens rigdomme, som blev købt og solgt her på deres vej til København eller Novgorod, Byzans eller Finmarken. I byen er der mange kirkeruiner, men kun én aktiv kirke, nemlig domkirken helliget Jesu mor, Maria.

kl. 12-14 Frokostpause 

Rejselederen kommer med forslag

Kl. 14:15-16 Besøg Gotlands Fornsal

Efter en frokostpause besøger vi øens historiske museum, Gotlands Fornsal, der ligger i den gamle travle hovedgade, nemlig Strandgatan. Her kan vi se ‘Spillingsskatten’, som er den største skat fra vikingetiden nogensinde fundet, ‘Bildstenshallen’ med de mange små og enorme runesten og ikke mindst de fundne kranier, der vidner om det voldsomme afgørende slag under den danske konge Valdemar Atterdags erobring af Gotland i 1361.

Efter besøget på museet står det rejsedeltagerne frit for at vælge at gå rundt i byen på egen hånd, shoppe og besøge et af mange hyggelige udskænkningssteder. Resten af eftermiddagen er til fri disposition og middagen ligeså. Rejselederen giver gerne råd og tips til flere steder at se samt restaurantvalg.

3. dag – 7/10 Sydøen

Gotland er meget mere end Visby. Ja faktisk er der en skarp kontrast mellem øen og byen, og det har der altid været. Nu til dags er det et fredeligt modsætningsforhold, men i 1288 kom det til borgerkrig på øen mellem hansestaden Visbys rige borgere og storbønderne uden for den enorme bymur på øen. Det skal vi naturligvis ud og opleve og se for os selv.

På vores tur rundt på det sydlige Gotland besøger vi flere storslåede landsbykirker bl.a. Gröttlingbo, hvor den danske COBRA-kunstner, Asger Jorn, ligger begravet. På vores vej retur til Visby, efter en dag fuld af oplevelser, stopper vi ved Gotlands ældste krukkemageri og måske ved et større marked i Hemse.

Første stop på vores tur rundt på det sydlige Gotland er udsigtspunktet Högklint, hvorfra man kan se ind over Visby og ud over havet til Karlsøerne, som ligger ud for Gotlands kyst. Fra Högklint fortsætter vi videre sydpå til det idylliske fiskeleje Gnisvärd, hvor gamle fiskeboder stadig står, og hvor man nærved finder en af de største skibssætninger på Gotland. Fra Gnisvärd fortsætter vi videre til Fröjel kirke, en af 92 kirker i Visby stift. Kirkens grundsten blev lagt i midten af 1100-tallet, og foran kirken, inden for kirkegårdsmuren, finder vi noget så usædvanligt som en hedensk trojaborg. Inde i kirken kan vi se danske Christian 4.s monogram på prædikestolen, smukke kalkmalerier på væggene og et imponerende “triumf krucifiks” fra 1200-tallet.

Efter besøget i kirken og en tiltrængt kaffepause fortsætter vi til Vamlingbo Præstegård, hvor der vil være mulighed for at spise frokost i caféen inden besøg i udstillingerne, som fortæller om Gotlands geologi og ikke mindst viser den berømte svenske “fågelmalar”, Lars Jonssons, værker. Efter besøget hos Lars Jonsson kører vi til den smukke Grötlingbo kirke, hvor vi aflægger et visit ved Asger Jorns grav og tager en snak om den danske kunstners betagelse af de gotlandske kirker og stiller spørgsmålet: hvorfor i alverden ligger han her i det svenske og ikke hjemme i Silkeborg, hvor der findes et storslået Jorn museum.

På vores vej tilbage mod Visby kører vi forbi Lojsta hede, hvor Gotlands egen hesterace, de vilde russheste, løber frit omkring. Vi stopper kort efter i Etelhem for at besøge Gotlands ældste krukkemageri. Her kan man opleve keramikfremstilling på nært hold, og Etelhems Krukmakeri har også en butik med et bredt udvalg af keramik. Hvis vi har tid og lyst, gør vi et sidste stop på dagens udflugt i Hemse, hvor Gotlands ældste og største marked, kaldet Hemse Torgdag, er blevet holdt den første onsdag i oktober siden 1880.

Vi er først tilbage i Visby henunder aften. Resten af dagen er til fri disposition og middagen ligeså. Rejselederen giver gerne råd og tips til flere steder at se samt restaurantvalg.

4. dag – 8/10 Nordøen

Denne dag går turen til det nordlige Gotland og Fårö. Vi begynder dagens program med et besøg ved Brucebo,  som er et kunstnerhjem fra århundredeskiftet. På Brucebo boede og arbejdede i sin tid kunstnerparret Carolina Benedicks-Bruce og William Blair Bruce. Hun kom fra en rig stockholmerfamilie, han fra Canada, og her på Gotland fandt de deres hjem. I det idylliske hus i den store park kan vi se deres atelier, de private stuer og parrets kunst, som havde stor international bevågenhed i deres samtid.

Herfra fortsætter vi videre til Krusmyntagården, som ligger et stenkast fra havet lige nord for Brucebo. På Krusmyntagården vil der være mulighed for at købe sig frokost og herlige, lokale specialiteter eller slentre i den gamle urtehave med mere end 200 planter.

Dagens program fortsætter til Stenkyrka, Gotlands ældste kirke, og det nærliggende Lilla Bjärgs, som er et område spækket med oldtidsminder i form af stenrøser og skibssætninger fra bronzealderen. Vi besøger også Bläse Kalkbruksmuseum, som fortæller om stenindustrien og fremstilling af brændt og læsket kalk på Gotland. Vi fortsætter nordpå, tager færgen over til Fårö, der ligger som prikken over i’et, nord for Gotland. Vi gør holdt ved Fårö kirke og aflægger Ingmar Bergmans grav et visit.

Fårö kaldes ganske vidst for “Bergmans ø”, men der er også andre, som har gjort sig bemærket heroppe på den barske ø. En af dem er Thomas von Kuten, som efterhånden har skabt sig en hel by, Kutens By, som vi også skal besøge. Før vi forlader Fårö og kører tilbage mod Visby, gør vi et sidste stop ved det sceniske Langhammar Raukområde, hvor flere af Bergmans film er optaget.

Turen tilbage til Visby tager lidt over en time, men før vi begynder den, besøger vi den kridhvide stenstrand med de store kalkstensformationer, der ligner trolde, og vi kan være heldige at finde fossiler og ellers bare nyde det den storslåede og fremmedartede natur.

Tilbage i Visby er aftenen til fri disposition. Rejselederen anbefaler gerne restauranter.

5. dag – 9/10 Visby

Vores sidste dag på Gotland tilbringes i Visby uden program ud over en fælles afslutningsmiddag på et af Visbys bedste og ældste gæstgiverier kl. 19. Rejselederen har forslag til besøg og aktiviteter.

6. dag – 10/10 Hjemrejse

Vores færge til det svenske fastland afgår kl. 7:30, så vi skal tidligt op. Vi er i Oskarshamn kl. 10:40 og kører mod Helsingborg for at tage færgen tilbage til Danmark. Undervejs gør vi holdt til frokost. Ankomst i København ca. kl. 15, Århus kl. 19:30.

Del på print
Print rejse

I prisen er inkluderet:

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Alle udflugter, entreer og arrangementer nævnt i programmet
 • Alle skatter, afgifter og gebyrer
 • Dansk ekspertrejseleder
 • Øresundsbro og færge Helsingborg-Helsingør
 • Færge Oskarshamn-Visby t/r
 • Overnatning på godt centraltbeliggende hotel
 • Morgenmad alle dage
 • Fællesmiddag

Tilkøbsmulighed:

 • Enkeltværelsestillæg: DKK 2.400

NB! Da færgeselskabet skal have fødselsdag og -år, bedes dette oplyst i kommentarfeltet ved tilmelding.

Billeder og videoer fra rejsen

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!

Dato Rejseleder Depositum Pris
Gotland – Kunst og Kirker Kathrine G. Bjerregaard DKK 2500 DKK 9.195 Kommer

Klik her og læs mere om rejselederne

Din guide Kathrine G. Bjerregaard har rejst med gæster til Gotland for Cultours i mange år og vil guide dig sikkert igennem denne spændende tur.

Kathrine evner at sætte stemmer på fortiden når hun viser dig stederne hvor det skete og på sin medrivende facon fortæller om dem, som kom før os og har sat sig spor i landskaberne og kulturen.

Hendes begejstring for og viden om natur, kultur og historie bringer dig helt tæt på det, du kommer til at opleve.

Gotland bog

Din rejseleder er desuden forfatter til en ny historisk guidebog om Gotland og Fårö som udkom i sommeren 2019 på Sejd Forlag.

Titlen er “Gotland & Fårö, En historikers personlige guide”.

Bogen kan købes i de fleste danske boghandlere og her hos Cultours, kan lånes på biblioteket eller bestilles her på Cultours hjemmeside i forbindelse med bestilling af rejsen.


Guide til Gotland
Få inspiration og fakta om Gotland når Cultours rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, deler indhold fra sin personlige guide til Gotland.

Gotlandguiden bringer unik information om Gotland.

Få mere viden om Gotland i Gotlandguiden

Praktiske oplysninger

NB! Da færgeselskabet skal have fødselsdag og -år, bedes dette oplyst i kommentarfeltet ved tilmelding.


Ved bestilling af en rejse skal du med det samme i betalingsvinduet godkende, at vi trækker rejsens pris fra dit betalingskort. Der gives lov til, at vi trækker hele beløbet.

Vi trækker betalingen i 2 omgange:

 • Vi trækker depositum nu.
 • Vi trækker restbeløbet 60 dage før afrejse.

Dette vil også stå på ordrebekræftelsen/i tilmeldingsbrevet.

Del på print
Print rejse

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!