New York - i Jacob A. Riis’ fodspor

En rejse til Jacob A. Riis´ New York. Se de steder, han fotograferede, og hvor han boede, og oplev, hvad han har betydet for New York i dag.

New York Skyline

  

Rejsens største oplevelser:

 • Richmond Hill hvor Jacob Riis boede
 • Lower East Side Tenement Museum hvor immigranter har boeti tusindvis
 • Mødet med Jacob A. Riis' tipoldebarn
 • Jacob A. Riis' glaspladesamling i MCNY
 • Heldagssejltur fra Manhattan
 • Ground Zero

 

New York lørdag d. 26. maj – lørdag d. 2. juni 2018

En rejse til Jacob A. Riis´ New York.

Arrangeret af Sydvestjysk Folkeuniversitet i samarbejde med Cultours og Sydvestjyske Museer

“I et mørkt rum, som ikke er større end tretten gange tretten fod, sover tolv mænd og kvinder. De ligger to eller tre i køjer i en slags alkove, resten sover på gulvet. I et tilstødende rum høres gråden fra en baby og i halvmørket ses flere skikkelser.” Sådan beskrev Jacob August Riis fra Ribe et af sine møder med nogle af de mange tusinde ludfattige immigranter i New York i slutningen af 1800-tallet.

Denne rejse bringer dig hen til de steder i New York, hvor Jacob Riis færdedes. Hvor han på egen krop oplevede den dybeste fattigdom og politiets overgreb, og hvor han senere dokumenterede sine oplevelser med artikler og foto. Du møder mennesker, der har direkte tilknytning til den højt skattede dansker og oplever det New York, der er i dag. 

En rejse til New York er en rejse til en utrolig mangfoldighed af kulturer, religion, arkitektur og levevilkår, og den giver dig hele USAs fascinerende historie samlet på et sted. 

En lille præsentation af et par af rejsens destiantioner følger herunder, men tag med og oplev det alt sammen!

New York

Selve byen New York dækker et areal på omtrent 800 km2 og har knap 9 mio. indbyggere. Med forstæder bor der dog omkring 20 mio. i USAs største by. Byen er grundlagt i starten af 1600-tallet af hollænderne. De købte Manhattan af indianerne og lod det Hollandsk-vestindiske Kompagni opføre en befæstet handelsstation, som de kaldte Nieuw Amsterdam på øen. I 1664 blev byen erobret af englænderne, som gav byen dens nuværende navn, New York. Den forblev på engelske hænder op gennem den amerikanske revolution, og efter Englands nederlag og underskrivelsen af fredsslutningen d. 3. september 1783, var byen hele USA's hovedstad til 1790.

Frihedsgudinden

Statue of Liberty, vartegnet ved indsejlingen New Yorks havn, er 46 m høj, placeret på en 47 m høj sokkel og vejer 200 t. Den berømte dame er lavet af jern og kobber og har en indvendig stålkonstruktion designet af Gustave Eiffel. I udvalgte tal måler hun 10,67 m om taljen, hendes højre am er 12,8 m, hånden alene er 5 m og hendes næse 1,48 m. Hun har stået på pladsen siden 1886, og for hundredtusindvis af fattige håbefulde europæiske migranter som kom sejlende til New Yorks altid isfri havn i ikke mindst 1800-tallet var hun symbolet på mulighederne for et bedre økonomisk liv.

Frihedsgudinden er lavet af den franske billedhugger Frédéric Auguste Bartholdi og skænket USA af Frankrig i 1876. Faktisk var USA slet ikke interesseret i den franske gave, men lod sig modstræbende overtale. Man må formode, at modviljen har fortaget sig noget med tiden.

Jacob Riis

Da den 21-årige tømrer Jacob August Riis i 1870 rejste til New York blandt andet på grund af ulykkelig kærlighed, kom han til at tilbringe sine første år i det forjættede Amerika på det amerikanske samfunds absolutte bund. Han oplevede på egen krop de uværdige vilkår, den helt ubeskrivelige nød samt politiets brutalitet, der herskede i storbyens allermørkeste kroge. Da han efter nogle år begyndte at arbejde som journalist og i 1877 som politireporter, gav det ham mulighed for at skrive om de millioner, der levede et ufattelig usselt liv i på et eksistensminimum, og da han senere begyndte at dokumentere sine beskrivelser med egne og andres fotografier fx i bogen ”How the other half lives”, fik han efterhånden sit budskab igennem helt til toppen af samfundet, bl.a. til den senere amerikanske præsident, Theodore Roosevelt, der kaldte ham ”den bedste amerikaner, han nogensinde havde kendt”.

Ground Zero

World Trade Center var et forretningscenter i New York, der bestod af syv bygninger, heraf to 110-etagers tvillingetårne, der var 415 m og 417 m høje. De blev opført 1966-73 og var dengang verdens højeste bygninger.

Bygningskomplekset i New York blev i 1993 udsat for et terrorangreb, da en bombe eksploderede i en parkeringskælder, dog kun med mindre skade til følge. Den 11.9.2001 indtraf så den store katastrofe. Hele komplekset blev ødelagt ved en terroraktion, hvor to fly blev fløjet ind i tvillingetårnene. Selv om ”kun” tvillingetårnene blev ramt direkte, fik de andre bygninger i komplekset så svære skader, at de senere er revet ned. Det store oprydningsarbejde efter angrebet strakte sig over mere end 8 måneder. Alene tabstallene ved tvillingetårnene blev opgjort til i alt 2823 mennesker.

Af de bygninger der nu ligger på grunden, er bl.a. ”One World Trade Center”, der har en symbolsk højde på 1776 fod, når antennespiret regnes med. 1776 var året for USA's uafhængighedserklæring. Selve mindeparken, ”National September 11 Memorial”, er to vandfyldte bassiner, der markerer placeringen af tvillingetårnene. Denne mindepark blev indviet på 10-årsdagen for angrebet, 11/9 2011, og 3 år senere åbnedes også en underjordisk museumsbygning på stedet.

Dette mindested gælder for mere end "bare" New York, det er et mindested, der berører os alle!

Se eller download folder her

I prisen er inkluderet:

 • Flyrejse Billund - New York retur
 • 6 nætter på centraltbeliggende hotel i New York med bad og toilet på alle værelser
 • Morgenmad alle dage.
 • Entréer til alle de i progammet nævnte museer og samlinger
 • Alle udflugter og arrangementer
 • Alle skatter, afgifter og gebyrer
 • Ekspertrejseleder, direktør, dr. phil., adj. professor Flemming Just, Sydvestjyske Museer og daglig leder af Sydvestjysk Folkeuniversitet, MPM, Peter Lindgaard, der rejser med frem og tilbage til Danmark
 • Lokale, engelsktalende specialguider i New York

Tilkøbsmuligheder:

Enkeltværelsestillæg: kr. 4.500,-


Kurven er tom.
Cultours Rejseekspert
Vil du høre mere om ?

Ring eller skriv en mail til os så besvarer vi dine spørgsmål:

86 10 86 05
E-mail: rejser@cultours.dk

Se alle
Kundeudtalelser

Afventer kundeudtalelser

Cultours Kataloger
Cultours Kataloger

Bestil vores kataloger. Mere info

Genveje

Aktuelt fra Cultours
 • Normandiet D-dag
  Normandiet D-dag

  Militærhistorisk klassiker. Der er stadig plads på afgangen 17. sep 2018

 • Rejser 2018

  Kataloger for 2018 kan læses/downloades/bestilles her. Alle rejser bliver løbende lagt på hjemmesiden.

 • Rejsekalender

  Hold øje med såvel rejser som arrangementer. Vi har et begrænset antal pladser.

 • Facebook

  Her kan du stille spørgsmål til rejselederen, diskutere og udveksle billeder med andre rejsedeltagere m.m.