Pompeji-cultours

Pompeji og HerkulanumPå vej mod katastrofen

I samarbejde med Moesgaard Museum

Specialrejse til Pompeji og Herkulanum samt et helt særligt udvalg af de mest spændende arkæologiske og historiske seværdigheder i Napolibugten. Selve Napoli er spækket med historiske mindesmærker, og der findes museer for enhver smag. Her ligger de gode restauranter side om side med imponerende kirker.

Flyv med Moesgaard Museums eksperter til Pompeji og Herkulanum

Afrejsedatoer: 12. september 2021 | 26. september 2021

Pris: 14.845,- | Rejseleder: Kathrine G. Bjerregaard, Xenia Pauli Jensen, Anders Vogt Norup, Camilla Bjarnø

I forbindelse med Moesgaard Museums store særudstilling, ”På vej mod katastrofen – Pompeij og Herkulanum” i 2019/2020, tilbyder Moesgaard Museum og Cultours igen i 2021 denne specialrejse til Pompeji og Herkulaum.

Dag-til-dag program

Dag 1: Misenum, Baiae og Portus Julius, Napoli

Dag 2: Napoli

Dag 3: Herkulanum

Dag 4: Pompeji

Dag 5: Pompeji

Dag 6: Vesuv

Landskabet omkring Napoli er spækket med historie. Overalt ligger der velbevarede villaer med farvestrålende mosaikker og fresker. Du besøger Pompeji og Herkulanum, der begge er på UNESCO’s verdensarvliste, og ser stedet, hvor Plinius den ældre satte skibe i vandet for at evakuere indbyggerne i området. Du skal besøge Vesuv, der stadig er aktiv, og se krateret, hvor en 20-km høj søjle af røg, aske og sten blev sendt helt op i stratosfæren den skæbnesvangre dag for næsten 2000 år siden. Du skal køre igennem de smukkeste landskaber i Campanien, sejle på Napolibugten og besøge en villa, som har tilhørt kejser Neros hustru.

Selve Napoli er spækket med historiske mindesmærker, og der findes museer for enhver smag. Her ligger de gode restauranter side om side med imponerende kirker. 

Udførlig rejsebeskrivelse

Vi begynder rejsen i Napoli. I videoen her kan vi bl.a. se det indre af Napoli og museet hvor mange af de flotteste genstande fra Pompeji er udstillet. Det er helt utroligt at gå rundt på museet idag for der er faktisk ikke nogen mennesker. Vi skal også til Herkulanum havnefront hvor folk under udbruddet flygtede til og gemte sig. Man kan stadig se skelletter af ofrene for vulkanudbruddet. Vi skal selvfølgelig også til Pompeji. I videoen ser i indgangen til Pompeji, hvor der plejer at være tusindvis af mennesker i kø til at komme ind i Pompeji. Idag er der ikke nogen. Der er ingen trængsel – heller ikke her ved Vesuv og Forum. På rejserne til Pompeji med Cultours i 2021 er det virkelig muligt at se byen uden turister.

Dag 1: Misenum, Baiae og Portus Julius, Napoli

Afrejse fra Kastrup om formiddagen, ankomst til Napoli om eftermiddagen. Vi kører direkte fra lufthavnen til Portus Julius, Romerrigets første flådehavn. Fra udsigtspunktet over det gamle vulkankrater, som nu er Avernersøen, kan vi se ned på Portus Julius. Havnen var kun aktiv i få årtier, før den blev afløst af en ny flådehavn på sydspidsen af kap Misenum. Det var herfra, at Plinius den ældre, så Vesuv gå i udbrud og beordrede krigsskibe ind for at evakuere indbyggerne fra byerne nedenfor vulkanen. Vi sejler ud på Napolibugten og får et indtryk af Plinius den ældres rute fra Misenum mod Herkulanum og Pompeji ved foden af Vesuv. Vi sejler ud på Napolibugten og ser mod Vessuv og Pompeji og Herkulanum i det fjerne. Herfra kører vi til vores gode hotel centralt i Napoli. Efter indkvartering spiser vi fællesmiddag ude i byen.

Dag 2: Napoli

Det Arkæologiske Nationalmuseum i Napoli (museo archeologico nazionale di Napoli) Om formiddagen besøger vi Napolis centrale museum, hvor mange af skattene fundet i Pompeji og Herkulanum er udstillet. Vi skal se genstande, statuer, mosaikker og fresker fra de huse, som vi senere besøger. Der bliver også tid til at besøge den hemmelige afdeling med figurer og billeder, som man ikke har anset for helt passende. Om eftermiddagen besøger vi ”Det underjordiske Napoli”, som findes under kirken San Lorenzo Maggiore på Piazza San Gaetano. Denne gotiske kirke med tilhørende kloster er i sig selv bemærkelsesværdig på grund af en vellykket sammenblanding af stilarter. Men vores besøg begynder 10 meter under kirken, hvor udgravninger har blotlagt resterne af det romerske Napoli.

Her ligger den oprindelige butiksgade med små boder, der ligger tæt op ad hinanden akkurat som på den nutidige gade ovenover. Den overdækkede gade, cryptoporticus, har små rum på hver side, hvor de diske, hvorpå varerne blev lagt frem, stadig er bevaret.

Der er også forskellige værksteder f.eks. med rester af farverens bade og bagerens ovn. Resten af eftermiddagen er fri til at se på Napoli på egen hånd.

Dag 3: Herkulanum

Vi forlader om morgenen Napoli med kurs mod Herkulanum. Et af turens mest spektakulære besøg er Herkulanum, der oprindelig lå direkte ud til havet ved foden af Vesuv. Vi besøger museet og ser den træbåd, som blev fundet i havnen i 1982. Ved bådehusene nær havnen kan man stadig se skeletterne af de indbyggere – unge og gamle, fattige og rige – som søgte tilflugt der under vulkanudbruddet. Vi skal også se templet bygget til Kejser Augustus og fornemme stemningen i gaderne, hvor husene er bevaret i to etagers højde. Vi besøger de lokale taberna’er, vinhandlernes huse med bevarede træhylder med plads til amforaer med vin, huset med det sorte rum, hvor der blev fundet et arkiv af vokstavler, de usædvanligt velbevarede romerske bade og meget mere. Efter besøget i Herkulanum fortsætter vi til Oplontis – “Poppeas villa”, som kan have tilhørt kejser Neros hustru. Denne otium-villa er bygget på en klippe, der havde udsigt over havet, og den er overdådigt udstyret med fantastiske fresker og mosaikker, talrige værelser som f.eks. et privat badeanlæg, en latrin, dagligstuer, gæsteværelser og ikke mindst en 61 x 17 meter stor swimmingpool. Arkæobotanikere har kunnet rekonstruere den oprindelige have med buksbomhække, platantræer, citron- og oliventræer og roser, der var arrangeret som supplement til skulpturerne. Fra Oplotis kører vi til vores hotel ved Pompeji, hvor vi skal bo tre nætter. 

Dag 4: Pompeji

Vi begynder dagen med et besøg i Pompeji, det mest berømte af ofrene for Vesuvs udbrud i 79 e.Kr. Vi giver os god tid til at fordybe os i byens mange velbevarede villaer, templer, butikker og taverner. Vi går ad gravgaden ind og besøger udsigtspunktet, hvorfra man får en god forståelse af byens layout. Vi besøger en række af de mest markante villaer som f.eks. Faunens hus og den tragiske poets hus. Vi undersøger både den store og lille teaterscene, Isis-templet (som blev helt genopbygget efter jordskælvet i år 62 e.Kr.) samt templerne og monumenterne omkring Forum. Der bliver også tid til gladiatorernes kaserne, hvor de berømte gladiatorhjelme er fundet, og det store amfiteater, som er det ældste bevarede romerske stenbyggede amfiteater med plads til 5000 tilskuere. Som alle de steder vi besøger på turen, står rejselederne klar med forklaringer og fortællinger om stederne og de folk, der boede der. Vi tilbringer hele dagen i Pompejis ruiner, og der bliver også tid til at gå rundt på egen hånd. Efter en spændende dag returnerer vi til hotellet.

Dag 5: Pompeji

Vi begynder igen dagen med et besøg i Pompeji. Vi besøger udvalgte områder sammen med rejselederne, og indtil frokost er der tid på egen hånd til at fordybe sig og opsøge udvalgte steder. Efter frokost kører vi til Stabiae – til “Villa Arianna”. 

I løbet af det sidste århundrede f.Kr. begyndte den romerske elite at udforske både de behagelige og de politiske fordele ved at have overdådige villaer i Napolibugten. Ved Stabiae besøger vi Villa Arianna, der ligger højt i landskabet med en fantastisk udsigt over Vesuv og Napolibugten. Villaen har en kompleks grundplan med mange tilbygninger og en tunnel, som har ført fra villaen til kysten. En række mytologiske scener kan stadig ses bevaret i lysende røde, gule, blå og sorte farver i både badeanlæg og i den række af spisestuer og opholdsrum, der ligger med fri udsigt over Napolibugten. Vi returnerer til hotellet, hvor vi spiser afskedsmiddag. 

Dag 6: Vesuv

Vi forlader hotellet og besøger Vesuv. Uden Vesuvs udbrud i år 79 e.Kr. havde vores tur set meget anderledes ud. Vi kører til et udsigtspunkt nær kraterets top. Herfra er der ca. 20 minutters gåtur op ad vulkanen side, inden vi når toppen. På toppen er der forskellige udsigtspunkter, hvorfra vi kan kigge ned i selve krateret og se de små søjler af røg, der siver ud af kraterets inderside. Udsigten over Napolibugten er storslået og herfra er det let at forstå, hvordan hele området så hurtigt blev dækket af aske. 

Fra Vesuv kører vi til lufthavnen og flyver hjem midt på eftermiddagen. Vi ankommer til Kastrup ca. kl. 19

Del på print
Print rejse

I prisen er inkluderet:

  • Fly Kastrup-Napoli retur.
  • Transfer til/fra lufthavnen.
  • Overnatning på gode hoteller med morgenmad alle dage.
  • To middage.
  • Alt transport til og fra seværdighederne
  • Alle ekskursioner og udflugter.
  • Alle entréer og specialarrangementer.
  • Alle skatter afgifter og gebyrer.
  • Danske ekspertrejseledere fra Moesgaard museum, der er med på hele rejsen.

Tilkøbsmuligheder:

  • Enkeltværelsestillæg: DKK 2.250

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!

Billeder og videoer fra rejsen

Læs mere om rejselederne fra Cultours og Moesgaard Museum

Praktiske oplysninger

Ved bestilling af rejsen autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve rejsens pris ved betaling med kreditkort. 

Vi hæver dog kun depositummet med det samme. 

Restbeløbet hæves 2 måneder inden afrejsedag.

Ovenstående vil fremgå af din ordrebekræftelse.

Det er generelt ikke noget problem at få en anden hjemrejse dato og blive længere på stedet. Det skal dog aftales ved tilmelding til rejsen. Det kan som regel ikke lade sig gøre at rejse ud før gruppen. Ændret hjemrejse medfører en mindre merbetaling. Kontakt os og hør mere på telefon 86 10 86 05 eller via mail rejser@cultours.dk

Del på print
Print rejse

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!