Rom - i de gamle guldaldermaleres fodspor

Rom I de danske guldalderkunstneres fodspor

Rejsens største oplevelser

 • Byvandring til kendte seværdigheder som alle har at gøre med de danske kunstnere bosat i Rom i kortere eller længere tid i 1800-tallet, Den Spanske Trappe, Caffé Greco, Pantheon, Trevifontænen
 • En hel dag i det antikke Rom, Colosseum, Via Sacra og Vestalindernes Tempel i Forum Romanum
 • Vittorio Emanuel-monumentet
 • Besøg i verdens mindste land, Vatikanstaten med Peterskirken og Det Sixtinske Kapel
 • En eftermiddag i det hyggelige Travestere
 • Vandring på “Verdens smukkeste kirkegård”, Cimeterio Acattolico
 • Romersk mad, vin og stil. God shopping, kaffe og is

Kom med på en rejse til Italiens hovedstad, hvor du følger i de danske guldalderkunstneres fodspor i den evige Stad, Rom og i Vatikanet.

Pris: 8.985,- | Max. deltagerantal: 30 | Rejseleder: Kathrine G. Bjerregaard

Dag-til-dag program

Dag 1: Afgang Kastrup. Ankomst og fælles middag

Dag 2: Byvandring i Rom

Dag 3: Det antikke Rom

Dag 4: Vatikanet og Trastevere

Dag 5: Den protestantiske kirkegård. Hjemrejse

Udførlig rejsebeskrivelse

Dag 1: Afgang Kastrup. Ankomst og fælles middag.

Vi flyver direkte til Rom fra Københavns Lufthavn og kører til vores hotel for at lade os indkvartere. Vi bor midt i den evige stads livlige centrum og dermed i gåafstand til mange af de største seværdigheder: Colosseum, Forum Romanum, Den Spanske Trappe, Trevifontænen m.m.

Første aften i den evige stad spiser vi sammen på en restaurant, som serverer lokale specialiteter, bl.a. Carciofi alla Romana (udsøgte, grillede artiskokker) eller Saltimbocca alla Romana, hvor tynde skiver af det fineste kalvekød, parmaskinke og salvie er hovedingredienser i en simpel ret, som man absolut ikke må snyde sig selv for, når man er i Rom. 

Dag 2: Byvandring i Rom.

I dag går vi i bogstaveligste forstand i hælene på de danske guldalderkunstnere, som i romantikken boede i Rom. Vi begynder i Via Sistina, hvor mange af de danske kunstnere boede i midten af 1800-tallet. Her boede Bertil Thorvaldsen i det smukke Casa Buti, og skråt overfor boede eventyrdigteren H.C. Andersen på hjørnet af Via Felica. Videre går vi til Den Spanske Trappe, Europas bredeste, som er opkaldt efter Piazza di Spagna, den plads den leder ned til, og hvor den spanske ambassadør i Rom engang havde sin embedsbolig. Videre ad Via Condotti går vi for i nr. 86 at besøge Caffè Greco. Her hænger såmænd H.C. Andersen på væggen og hilser på os fra en svunden tid. Stedet var stamcafé for mange danske og internationale kunstnere i midten af 1800-tallet. Caféen blev etableret i 1760 og var fra begyndelsen mødested for mange af kunstnerne, som gæstede Rom i kortere eller længere tid. Her drak de deres kaffe eller Falernervin, læste aviser og gjorde hinandens bekendtskab. Her kunne man møde kultfigurer som Keith, Byron, Shelley og Goethe, men også Mark Twain, Wagner, Gounod, Bizet, Anatole France, Gogol, Thorvaldsen, Ingemann, Oehlenschläger, Johanne Louise Heiberg, Holger Drachmann, Henrik Ibsen m.fl. Mange af kunstnerne havde postadresse her, når de var i Rom.


Ikke langt derfra, kun 700 meter, kommer vi til Pantheon, et tempel for alle guder, som navnet antyder. Vi ved ikke, hvordan det oprindelige Pantheon har set ud, da kun få dele af det oprindelige tempel er bevaret. Det blev ombygget til sin nuværende form under kejser Hadrian (120-125 e.Kr.) og er helt enestående. Det er perfekt proportioneret og teknisk set helt unikt. Bl.a. er den imponerende kuppel støbt i romersk beton, som er iblandet pimpsten for at gøre konstruktionen lettere og lettere, jo højere man kom op mod den 9 meter store åbning i kuplens top, som også udgør Pantheons eneste lyskilde. Det er en helt særlig oplevelse at stå under kuplen og opleve solens stråler, som kaster en eventyrlig lysstribe ned gennem oculus, den store åbning. Fra år 609 blev templet indviet som kristen kirke, og fra renæssancen blev den også anvendt som gravkirke. Blandt andre ligger Italiens første konge, Vittorio Emanuel d. 2., begravet her. Det gør maleren Rafael (død i 1520) også. Han blev endda begravet her to gange. Flere danske kunstnere var til stede, da hans kiste blev åbnet i 1834, bl.a. Thorvaldsen og H.C. Andersen, som har beskrevet den absurde episode i sin rejsedagbog.


Efter endnu et par interessante stop og en god frokost slutter vi byvandringen ved Trevifontænen, Nicola Salvis barokmesterværk, på Piazza Trevi. Den minder nok de fleste om Fellinis film La Dolce Vita, hvor Anita Ekberg tog sig et berømt dyp. Den sirligt udsmykkede fontæne med Neptun som hovedfigur er placeret ved udløbet af en af de antikke akvædukter, som har inspireret mange billedkunstnere gennem tiden.


Der vil være tid til afslapning på café eller enoteca i nærheden og god tid til shopping i gaderne tilbage ved Den Spanske Trappe før aftensmad, for romerne spiser som bekendt sent! Du kan begive dig ud i nogle af de mindre sidegader på jagt efter spisesteder, der frekventeres af romerne selv. Én ting er sikker i Rom, der er aldrig langt til en god kop kaffe, liflig vin eller lækre specialiteter.

Dag 3: Det antikke Rom.

Vi lægger ud i Forum Romanum, og der ikke skal megen fantasi til at forestille sig Romerrigets umådelige storhed, når man står ved rækværket oppe på Capitol og kigger ud over det, der var hele rigets centrum, nemlig Forum Romanum. Øjet drages automatisk mod de imponerende triumfbuer og den store paradegade Via Sacra, som dannede rammen om de romerske hæres triumftog, når de vendte sejrrige tilbage efter endnu et erobringstogt.

Vi går videre til Colosseum, verdens største amfiteater, hvor der engang blev udkæmpet voldsomme kampe mellem slaver, gladiatorer og somme tider mod vilde dyr fra det enorme imperium. Alt sammen iscenesat af kejsere, der forstod at stille folket tilfreds med god underholdning. 50.000 romere ville strømme gennem byens smalle gader og frem mod det imponerende teater. Trængslen var enorm, forventningerne store, og der blev indgået utallige væddemål inden dagens blodige gladiatorkampe. Gennem de i alt 80 indgange blev tilskuerne hurtigt fordelt efter stand og køn under det store skærmende solsejl. Til sidst gjorde selveste kejserens sin entré, og forestillingen kunne begynde i Dødens Arena.

Dagens udflugt slutter efter frokost ved det nuværende Italiens politiske centrum, Roms rådhus og Vittorio Emanuel-monumentet. Aftenen er til fri disposition.

Dag 4: Vatikanet og Trastevere.

Vi skal på rundvisning i Peterskirken. Kirken er bygget over apostlen Peters grav, hvor de første kristne opførte et beskedent kapel. Den første basilika blev opført af kejser Konstantin i år 349, men da den 1200 år efter var ved at styrte sammen, nedlagde pave Julius 2. grundstenen til den kirke, vi kender i dag.

Indtil for få år siden var kirken verdens største, og imponerende er basilikaen også med sin 112 meter lange og 44 meter høje facade – ni meter højere end Rundetårn. Kirken er så stor, at Københavns Frue Kirke kan stå i forhallen. Selve kirkerummet er 200 meter langt, og over det er kuplen, som Michelangelo arbejdede på frem til sin død i 1564. Noget af det første, man får øje på, når man nærmer sig Rom, er Michelangelos imponerende kuppel på Peterskirken. Den kan ses på lang afstand, og når den ligger badet i projektørlys mod en stjernebelyst nattehimmel, må selv inkarnerede ateister overgive sig. Under kuplen er kirkens allerhelligste sted, højalteret, lige over Peters grav hvor kun paven kan forrette messen. Næsten oppe ved højalteret står den berømte bronzestatue af Peter. Foden er helt blank, slidt af de mange pilgrimmes kys. Vi ser også Thorvaldsens gravmæle til Pave Pius 7, der var pave fra 1800-1823. Marmormonumentet blev afsløret i Peterskirken i 1831. Det er sigende for Thorvaldsens berømmelse, at han fik bestillingen på pave Pius 7.s gravmæle til katolicismens hovedkirke, selvom han var protestant!

I Pavestaten besøger vi også Det Sixtinske Kapel. Det er i dette vældige rum under Michelangelos smukke malerier, at pavevalgene finder sted i dybeste hemmelighed. Michelangelo afsluttede sit berømte freskomaleri på allehelgensaften, den 31. oktober i 1512. Siden har millioner af turister og pilgrimme stået med tilbagebøjet nakke og betragtet det vældige kunstværk, når der ikke finder pavevalg eller særlige gudstjenester sted i kapellet.

Efter en frokostpause tager vi tilbage til Italien. Vi besøger kvarteret Trastevere, som bugner med smalle gader, hyggelige kroge og masser af indbydende restauranter og osterier. Trastevere er Roms mest intime kvarter. Mange steder er det muligt at sidde ude på de smalle og stejle gader og spise, mens livet suser forbi. Det emmer af klassisk Italien. De fleste huse står præcis, som de gjorde for 200 år siden, da kunstnere fra hele verden hang ud på de små uhøjtidelige osterier i nabolaget. Der findes et berømt maleri på Thorvaldsens Museum i København. Titlen er ”Danske Kunstnere i Osteriet La Genzola i Rom”. Det viser os en scene hvor bl.a. Constantin Hansen, Wilhelm Marstrand, Bindesbøll, Albert Küchler, Eckersberg og Thorvaldsen er til stede i osteriet, det er malet i 1837 af Ditlev Blunk, som de færreste kender. Stedet findes stadigvæk og mindes den dag i dag stadig de danske gæster ved at have en kopi af maleriet hængende, og det er en speciel oplevelse at sidde på samme sted som mange af de for længst afdøde guldalderkunstnere.

Vi spiser en fællesmiddag i Trastevere.

Dag 5: Den protestantiske kirkegård. Hjemrejse.

På vores sidste dag sammen i Rom går vi en tur på den Protestantiske Kirkegård, Cimitero Acattolico , som er en vidunderlig og poetisk have nær Porta San Paolo. Kirkegården ligger meget smukt skrånende op ad Den Aurelianske Mur netop der, hvor Cestiuspyramiden ligger. Her mellem kælne, vilde katte, høje cypresser og smukke marmorgravmæler hersker stilheden og giver ørerne en tiltrængt pause fra Roms altid larmende trafik. “Verdens smukkeste kirkegård” er haven her blevet kaldt og ikke uden grund. I pyramidens skygge hviler hundredvis af Europas kendte kunstnere og eventyrere, de som forlod deres hjemland og forblev i Rom. At der findes en hel del grave af dansk oprindelse, vidner på sin egen måde om den store tiltrækningskraft, som Italien og især byen Rom i flere hundrede år har øvet på vores landsmænd. Den ældste del af kirkegården, Parte Antica, er hvilested for kendte personligheder. Her ligger den engelske romantiker Keats og hans kollega Shelley, hvis lig blev skyllet op på kysten ved Viareggio i 1822. Blandt de mange danskere og holstenere, der hviler på kirkegården, er det kun kunstneren Jacob Asmus Carstens, der døde i 1798, som ligger på den gamle del. De andre, Hauch, Holm, Holbech, Jerichau, Janssen og Dinesen Zoga, må man møjsommeligt finde frem til på den nye del. Og så er der selvfølgelig pyramiden, opført af Gaius Cestius omkring år 16 før Kristi fødsel. Apostlen Paulus må have set den, da han 80 år senere gik ind i byen gennem den port, der nu bærer hans navn.

Efter frokost skal vi til lufthavnen for at begynde vores hjemrejse.

I prisen er inkluderet:

 • Flyrejse tur/retur Kastrup-Rom
 • Transport lufthavn-hotel og retur
 • Godt centralt beliggende hotel
 • Morgenmad alle dage og to middage
 • Entréer til alle de i programmet nævnte museer og samlinger
 • Alle udflugter og arrangementer
 • Alle skatter og afgifter
 • Dansk kunst- og historiekyndig ekspertrejseleder

Tilkøbsmulighed:

 • Enkeltværelse DKK 1.800

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!

Billeder og videoer fra rejsen

Læs mere om rejselederen her:

Praktiske oplysninger

Ved bestilling af en rejse skal du med det samme i betalingsvinduet godkende, at vi trækker rejsens pris fra dit betalingskort. Der gives lov til, at vi trækker hele beløbet.

Vi trækker betalingen i 2 omgange:

 • Vi trækker depositum nu.
 • Vi trækker restbeløbet 60 dage før afrejse.

Dette vil også stå på ordrebekræftelsen/i tilmeldingsbrevet.

 

Del på print
Print rejse

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!