CORONASIKKER REJSE? TAG BUSSEN PÅ FERIE. Læs mere i folderen her | OBS: Når du booker en rejse med Cultours refunderer vi det fulde beløb, hvis rejsen aflyses pga. Corona.
Forunderlige Gotland via Öland - sensommertur

Gotland SensommerrejseSensommer på forunderlige Gotland via Öland

Rejsens største oplevelser

Gotland er natur og kultur og Nordens historie i koncentreret udgave. Kom med på en rejse til et lille sted med højt til himlen, tæt på havet og mættet med fortid og traditioner og praktisk nutid.

 • Chr. 4.’s bymur i Christianopel og fredsstenen i Brömsebro
 • Kalmar by, Domkirke og Slot
 • Øland, oplev naturområdet Alvaret og gå omkring i en rundborg fra 400-tallet.
 • Bo på eksklusivt hotel indenfor Visbys massive ringmur
 • Se kirkeruiner, nyd stokroseidyl og spis på gode restauranter i Visby
 • Storslåede landskaber, enorme landsbykirker, imponerende fortidslevn og store vikingskatte
 • Asger Jorns grav på det sydligste Gotland og Bergmans filmlandskaber på Fårö i nord.
 • Underjordiske drypsten i Lummelundagrotten og fossilfund ved Folhammar Raukområde.
 • På rejsen ser du hele Gotland, når vi krydser øen fra Hoburgsgubben i syd til Langhammer i nord, fra Visby i vest til Ljugarn og Katthramsvik i øst.

På denne rejse ankommer vi til Sveriges største ø når sommerferien er gået på hæld og de store turiststrømme igen har forladt øen, så vi har det hele for os selv. Kom med på en rejse til små steder med højt til himmelen og rig historie.

Afrejsedatoer: 16. august 2021

Pris: 9.195,- | Max. deltagerantal: 48 | Rejseleder: Kathrine G. Bjerregaard

Dag-til-dag program

Sensommertur til forunderlige Gotland hvor store dele af Danmarkshistorien har udspillet sig fra Valdemar Atterdag til Christian 5.’s tid. Öland, Gotland og Fårö er natur, kultur og Nordens historie i koncentreret udgave. 

Dag 1: Over Øresundsbroen til Kalmar

Dag 2: Kalmar slot og Øland

Dag 3: Visby

Dag 4: Sydøen

Dag 5: Nordøen og Fårö. Afslutningsmiddag

Dag 6: Hjemrejse via Helsingborg – Helsingør

I århundreder, op gennem vikingetiden og i middelalderen, var Gotland et Nordeuropæisk knudepunkt, hvor sørøvere, nonner og rige købmænd, afsatte konger og flygtende helgener mødtes. Danske kong Valdemar Atterdag erobrede Gotland i 1361, og små 300 år senere tabte Christian 4. øen igen i den krig, som også kostede ham et øje og hans gode helbred. I dag er øerne svenskernes foretrukne ferieparadis, og mere end en million turister gæster hvert år Gotland, som udover sin historie også er kendt for en storslået natur, fremragende sandstrande og flere solskinstimer end det svenske fastland. 

Kom med på en rejse til forunderlige Gotland via Öland!

Udførlig rejsebeskrivelse

Dag 1: Afrejse, overnatning i Kalmar

Afgang fra Aarhus kl. 5.30, Fredericia 6,45 Odense kl. 7.30, København kl. 10.00, over Øresundsbroen til Kalmar via Christianopel og Brömsebro.

Vores rejse begynder med en tur over den smukke Øresundsbro til gammelt dansk land, nemlig Skåne og Blekinge. Vi gør holdt i Christianopel, Christian 4.’s grænseby, og ved stenen i Brömsebro, som minder os om Corfitz Ulfeldts fredsmægling i 1645, der bl.a. betød at Skåne blev svensk for altid. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Kalmar, hvor vi overnatter på et godt hotel centralt i byen. Vi spiser en fælles velkomstmiddag.

Kungsholms fort
Kungsholms fort er en militær befæstning i Blekinge Skærgården som i dag tilhører den svenske flåde. Den har været bemandet siden 1600-tallet og er dermed verdens ældste kontinuerligt befæstede militæranlæg. Foto: Kathrine G. Bjerregaard
Foto: Kathrine G. Bjerre

Dag 2: Kalmar slot, frokost i det grønne på Øland og sen ankomst til Visby, Gotland

Efter morgenmad på hotellet besøger vi den smukke Kalmar Domkirke på Stortorget. Vi går derefter ad hovedstrøget via Larmtorget til den gamle bydel, hvor det smukke slot ligger i Stadsparken. Her på slottet blev vores egen dronning Margrethe 1. Nordens ‘Dronning Bukseløs’ da hun på sin søns vegne underskrev Kalmarunionen.

Efter besøget bliver vi samlet op af vores chauffør for at tage den korte tur over til Øland, hvor vi hvis vejret tillader det, kan nyde en frokost i det grønne arrangeret af chauffør og rejseleder (frivilligt tilkøb).

Efter frokost kører vi tværs gennem naturområdet ‘Alvaret’ med åbne vidder, et ofte skiftende lys og en mosaik af små planter bl.a. orkidéer. Oppe nordpå stopper vi ved fortidsmindet Ismantorp, som er en fascinerende gammel rundborg (fornborg) fra 200 e.kr. Også her vokser vilde orkideer som blomstrer i juni ved siden af oregano, timian og andre gamle vækster.

Efter besøget på Øland kører vi til Oscarshamn, hvor vi tager færgen til Visby på Gotland. Vi ankommer sent til Gotlands hovedby, hvorfor middagsmaden med fordel kan indtages på færgen.

Foto: Kathrine G. Bjerregaard
Foto: Kathrine G. Bjerregaard

Dag 3: Visby

Efter morgenmad på vort gode hotel midt i Visby går vi en længere slentretur i idylliske Visby, som med god grund kaldes rosernes og vindenes by. Her er gader som bliver til trapper, skråninger med udsigt til Østersøen og smalle stræder med høje pakhuse fra middelalderen. Den gamle hansestad midt i Østersøen minder os om fortidens rigdomme, som blev købt og solgt her på deres vej til København eller Novgorod, Byzans eller Finmarken. I byen er der 22 kirkeruiner og kun en aktiv kirke, nemlig domkirken helliget Jesu mor, Maria. Visby rummer mere end 200 bygninger fra middelalderen, og overalt mærker man historiens vingesus, så der er nok at tage fat i!

Visby
Foto: Kathrine G. Bjerregaard
Foto: Kathrine G. Bjerregaard

Indre Visby blev i 1995 optaget på Unescos liste over verdenskulturarv, og i begrundelsen for optagelsen lød det bl.a., at “Visby er et enestående eksempel på en nordeuropæisk befæstet handelsby fra middelalderen.” At Visby er enestående, kan mange erklære sig enige i efter en tur rundt i det gamle centrums gader.

Efter et par timers hyggelig gåtur i stræderne og kig i kirkeruiner besøger vi øens historiske museum, Gotlands Fornsal, som ligger i den gamle travle hovedgade som vores hotel også ligger i, nemlig Strandgatan.

På museet kan man se ‘Spillingsskatten’, som er den største skat fra vikingetiden nogensinde fundet, ‘Bildstenshallen’ med de mange små og enorme runesten og ikke mindst fundne kranier, der vidner om det voldsomme afgørende slag under den danske konge Valdemar Atterdags erobring af Gotland i 1361.

Resten af eftermiddagen er til fri disposition og middagen ligeså. Rejselederen giver gerne råd og tips til flere steder at besøge og se samt restaurantvalg.

Dag 4: Sydøen

Gotland er meget mere end Visby. Faktisk er der en skarp kontrast mellem øen og byen, og det har der altid været. Nu til dags er det et fredeligt modsætningsforhold, men i 1288 kom det til borgerkrig på øen mellem hansestaden Visbys rige borgere og storbønderne uden for den enorme bymur på øen. Det skal vi naturligvis ud og opleve og se for os selv.
På vores tur rundt på Gotlands Sudret besøger vi flere storslåede landsbykirker, ydmyge fiskelejre, storbondegårde, en stor dansk kunstners grav, en fantastisk stenrose fra yngre stenalder og endelig Hobburgsgubben med den røde næse på øens aller sydligste spids.

Hvis vi har tid, stopper vi på vores vej retur til Visby ved et gårdsalg og et kunstneratelier. Her kan vi smage på lokale delikatesser og se fint kunsthåndværk: Gotlandske trøfler, sälmsbær, honning, oste, lammeskind, keramik og meget mere.

Aftenen er til fri disposition og middagen ligeså. Rejselederen giver gerne råd og tips til flere steder at besøge og se samt restaurantvalg.

Gröltingbo kirke. Foto: Kathrine G. Bjerregaard

5. Dag: Nordøen og Fårö. Afslutningsmiddag.

Efter morgenmad kører vi mod den svenske filminstruktør Bergmanns elskede Färö, hvor mange af hans film er indspillet, og han selv boede til sin død. Sidst på dagen besøger vi hans grav ved Färö Kirke.

Men vi starter med et besøg i Lummelundagrottan, hvor de, der har mod på det, kan gå omtrent 200 meter ind i grotten med drypsten og fossiler, som tre eventyrlystne drenge fandt i 1950-erne. Fortællingen om de tre drenges eventyr er spændende, historien om Gotlands geologi yderst interessant, og et besøg ved grotten er også et visit ved Nordens største og ældste bevarede kværnmølle. Rejsedeltagerne kan ‘fika’ i den hyggelige café på stedet. Senere kører vi videre til Bro kirke, en gotisk kirke fra 1200-tallet med smukke kalkmalerier, en runesten i facaden og et uskyldigt træmaleri på korbænken, hvor Eva optræder i bikinitrusser!

Senere tager vi videre til Färö og dermed Gotland Lens nordligste spids, Langhammar Raukområde, filmskaberen Ingmar Bergmans mystiske filmlandskab. På Färö hersker en gold og barsk natur. Det er også her, man finder de største rauker, sære stenformationer af sandsten med mængder af fossiler i, der rager mere end 10 meter op i luften i strandkanten. De er så store og så fremmedartede, at de næsten fremstår som trolde på stranden. Man forstår hurtigt hvorfor folk i tidligere tider tillagde de her sten liv og mening, når man står der, midt på den hvide strand med stenformationer fra sidste istid. Stedet gør indtryk.

Der er halvanden times køretid tilbage til Visby, og vi skal hygge os med en afskedsmiddag, så vi kører fra Bergmans landskab tilbage ad hovedvej 142 til Visby. Vi mødes til en fælles middag på en af Visbys bedste restauranter. 

Langhammar Raukområde
Langhammar Raukområde. Foto: Kathrine G. Bjerregaard

Dag 6: Hjemrejse via Helsingborg – Helsingør

Vores hjemrejse begynder tidligt, idet færgen sejler om morgenen. Morgenmad kan med fordel indtages om bord på færgen, men der vil også være åbent i hotellets restaurant. 

Efter tre timers sejlads til Oskarshamn går turen gennem Småland og Skåne til Helsingborg, hvor vi kører ombord på endnu en færge og får øje på Kronborg slot på Øresunds smalleste sted.

Undervejs, nær ved Växjö, hvis vejret er til det, stopper vi ved den smukke Moasjö for at spise en picnic midt i den svenske natur.

Vi regner med at være i København sidst på eftermiddagen ved 17-tiden, i Aarhus ca. kl. 21:00.

Kalmar by og slot

Kalmar er en charmerende og levende svensk by med 50.000 indbyggere. Her har der boet mennesker siden oldtiden og Kalmar er således én af Sveriges ældste byer. Byen har en rig, dramatisk historie som især viser sig på det imponerende Kalmar slot. Det var her dronning Margrethe 1. underskrev unionstraktaten, som bandt Danmark, Norge og Sverige sammen i en personalunion fra 1397 til 1523, da svenskerne brød ud af unionen efter danske kong Christian 2.’s berømte massakre på den svenske adel, Det Stockholmske Blodbad, som gav Gustav Vasa vind i sejlene.

Kalmar Slot
Foto: Kathrine G. Bjerregaard

Øland

Den 135 km lange, smalle ø, Øland, har været landfast med Småland siden 1972, og her har der boet mennesker siden stenalderen. På øens nordspids ligger det storslåede Borgholm slot (en udbrændt ruin) som danske lensmænd har siddet på da øen stadig hørte til den danske konges riger. Efter øen blev svensk blev den brugt som kongelig jagtmark og i dag har det svenske kongehus sommerresidens nær Borgholm, på “Solliden”, hvor kronprinsesse Viktorias fødselsdag fejres hvert år den 14. juli med en stor folkefest. På Ølands sydlige del finder man det storslåede naturområde, Alvaret, hvor får går frie og spiser af det sparsomme bevoksning af enebær på den flade kalkstens slette.

Gotland og Visby

Gotland er på størrelse med Fyn, men med en noget mere dramatisk og omskiftelig historie. Her har boet mennesker i de sidste 7 – 8.000 år, og op gennem vikingetiden og i den tidlige middelalder har øen været et kulturelt og økonomisk knudepunkt, hvilket fremgår af enorme fund af sølvskatte fra tiden. Kirkebyggeriet er et andet vidne om øens stærke position. Der blev bygget i alt 92 kirker på dette lille landområde i løbet af kun 200 år.

Hovedstaden Visby var i sin tid en rig hansestad og en vigtig havn for de mange hanseatiske købmænd som dominerede byen den gang. Siden 1995 har Visby, med sine 200 huse fra middelalderen, 22 kirkeruiner og sin massive ringmur der omslutter den gamle bydel, været på UNESCO’s verdensarvliste. Det forstår man godt, når man går rundt i Visbys middelalder krogede gader med høje pakhuse fra 1100-tallet, åbne kirkeruiner og slidte, toppede brosten. Alt sammen indrammet af den imponerende høje ringmur. Byen dufter af hav og roser. Visby er en af Sveriges ældste byer, men byen er på ingen måde “kun” et museum.

Markeret med et kalkstenskors ligger uden for ringmuren beviserne for den katastrofe, der ramte Gotlands bonde hær, da omkring 1800 bønder faldt i en højst ulig kamp mod danske kong Valdemar Atterdags veludrustede hær i sommeren 1361. Du får alle historierne på stederne, hvor det skete.

I prisen er inkluderet:

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Alle udflugter, entreer og arrangementer nævnt i programmet
 • Alle skatter, afgifter og gebyrer
 • Dansk ekspert rejseleder
 • Øresundsbro og færge Helsingborg-Helsingør
 • Færge Oscarshamn-Visby t/r
 • Overnatning på gode centraltbeliggende hoteller
 • Morgenmad alle dage
 • To fællesmiddage

Tilkøbsmulighed:

 • Enkeltværelsestillæg DKK 2.400

NB! Da færgeselskabet skal have fødselsdag og -år, bedes dette oplyst i kommentarfeltet ved tilmelding.

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!

Guide til Gotland

Få inspiration og fakta om Gotland når Cultours rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, deler indhold fra sin personlige guide til Gotland. 

Få viden om Gotland i Gotland Guiden her

 

Billeder og videoer fra rejsen

Læs mere om rejselederen

Kathrine G. Bjerregaard har været rejseleder til Gotland for Cultours i mange år og vil guide dig sikkert igennem denne spændende tur. Kathrine evner at sætte stemmer på fortiden når hun viser dig stederne hvor det skete og på sin medrivende facon fortæller om dem, som kom før os og har sat sig spor i landskaberne og kulturen. Hendes begejstring for og viden om natur, kultur og historie bringer dig helt tæt på det, du kommer til at opleve. Din rejseleder er desuden forfatter til en ny historisk guidebog om Gotland og Fårö som udkom i sommeren 2019 på Sejd Forlag. Titlen er “Gotland & Fårö, En historikers Personlige Guide”.

Kathrine G. Bjerregaard: Gotland & Fårö, En historikers Personlige Guide

Gotland bog

En historikers personlige guide til Gotland & Fårö

For Katrine G. Bjerregaard handler historien om de store begivenheder, kendte personer og internationale krige og alliancer. Men også, og måske især, om almindelige mennesker og deres hverdagsliv og de aftryk, de sætter på historien.

I denne bog kommer du med på en rejse til forunderlige Gotland & Fårö. Du rejser i trygge hænder med historiker og rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, som guider dig til sine personlige favoritsteder på de smukke, svenske øer.

Undervejs fortæller forfatteren medrivende historier fra øernes spændende fortid, som også er en del af Danmarkshistorien.

Læs mere om bogen her

Guide til Gotland

Få inspiration og fakta om Gotland når Cultours rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, deler indhold fra sin personlige guide til Gotland.

Gotland Guiden bringer unikke oplevelser, information om steder, du har set, eller læst om, i Gotlandskrimier og inspiration om seværdigheder på Gotland.

Få mere viden om Gotland i Gotland Guiden her

Praktiske oplysninger

NB! Da færgeselskabet skal have fødselsdag og -år, bedes dette oplyst i kommentarfeltet ved tilmelding.

Ved bestilling af rejsen autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve rejsens pris ved betaling med kreditkort. 

Vi hæver dog kun depositummet med det samme. 

Restbeløbet hæves 2 måneder inden afrejsedag.

Ovenstående vil fremgå af din ordrebekræftelse.

Del på print
Print rejse

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!