Forunderlige Gotland via Öland - sensommertur

Gotland SensommerrejseSensommer på forunderlige Gotland via Öland

Rejsens største oplevelser

 • 4.’s bymur i Kristianopel og fredsstenen i Brömsebro
 • Kalmar by, Domkirke og Slot
 • Ølands fredede naturområde Alvaret, hvor vi – hvis vejret tillader – nyder en fælles picnic i det grønne
 • Bo på eksklusivt hotel indenfor Visbys massive ringmur
 • Kirkeruiner, stokroseidyl og gode restauranter i Visby
 • Storslåede landskaber og enorme landsbykirker
 • Imponerende fortidslevn i form af skibssætninger, gravrøser og billedsten
 • Valdemarskorset og slagmarken fra 1361
 • Asger Jorns grav på det sydligste Gotland
 • Bergmans filmlandskaber på Fårö
 • Kattlunds Museumsgård
 • Underjordiske drypsten i Lummelundagrotten
 • Folhammar og Langhammar Raukområde
 • Du kommer rundt på hele Gotland, fra Hoburgsgubben i syd til Langhammer i nord, fra Visby i vest til Ljugarn og Katthramsvik i øst

De svenske øer i Østersøen, Gotland og Øland, var i flere århundreder, op gennem vikingetiden og middelalderen, to Nordeuropæiske handelsknudepunkter, hvor sørøvere, nonner og rige købmænd, afsatte konger og flygtende helgener mødtes.

Afrejsedatoer: 16. august 2021

Pris: 9.195,- | Rejseleder: Kathrine G. Bjerregaard

Dag-til-dag program

Danske kong Valdemar Atterdag erobrede Gotland og Øland i 1361 til Danmark, og små 300 år senere tabte Christian 4. igen begge øer i den krig, som også kostede ham et øje og hans gode helbred. I dag er øerne svenskernes foretrukne feriedestination, den svenske kongefamilie ferierer på Øland og Stockholmerne besøger typisk Gotland, som besøges af stadigt flere og flere turister hvert år. Begge øer er udover deres rige historie også kendt for en storslå-et natur og flere solskinstimer end fastlandet.

Dag 1: Over Øresundsbroen til Kalmar

Dag 2: Kalmar slot og Øland

Dag 3: Visby

Dag 4: Sydøen

Dag 5: Nordøen og Fårö. Afslutningsmiddag

Dag 6: Hjemrejse via Helsingborg – Helsingør

Kom med på en rejse til forunderlige Gotland via Öland!

Udførlig rejsebeskrivelse

Dag 1. Over Øresundsbroen til Kalmar

Afgang fra Aarhus kl. 6.00, Fredericia 7.30, Odense kl. 8.15, København kl. 10.00, over Øresundsbroen til Kalmar via Kristianopel og Brömsebro.

Vores rejse begynder med en tur over den smukke Øresundsbro til gammelt dansk land, nemlig Skåne og Blekinge. Vi gør holdt i Christianopel, Christian 4.’s grænseby, og ved stenen i Brömsebro, som minder os om Corfitz Ulfeldts fredsmægling i 1645, der bl.a. betød at Skåne blev svensk for altid. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Kalmar, hvor vi overnatter og spiser en fælles velkomstmiddag efter en kort orienterende gåtur i byen.

Kungsholms fort
Kungsholms fort er en militær befæstning i Blekinge Skærgården som i dag tilhører den svenske flåde. Den har været bemandet siden 1600-tallet og er dermed verdens ældste kontinuerligt befæstede militæranlæg. Foto: Kathrine G. Bjerregaard
Kalmar slot
Kalmar slot. Foto: Kathrine G. Bjerre

Dag 2. Kalmar Slot og Øland

Efter morgenmad på hotellet besøger vi Kalmar Slot der ligger i Stadsparken, hvor det op-rindelige Kalmar engang lå. På slottet blev danske dronning Margrethe 1. Nordens ‘Dron-ning Bukseløs’ da hun, på sin søns vegne, underskrev Kalmarunionen traktat, som betød at Danmark, Norge og Sverige blev samlet i en union, under én regent i årene 1397-1523, da svenskerne trak sig ud og Gustav Vasa tog magten i Sverige.

Formidlingen på det smukke, gamle slot er i topklasse, og historierne om Nordens regenter og levevis gennem mange århundreder fortælles på medrivende og engagerende vis i slottets mange sale og gemakker.

Efter besøget på slottet bliver vi hentet af vores chauffør for at tage den korte bustur over til Øland, hvor vi kører tværs gennem naturområdet ‘Alvaret’ og stopper ved fortidsmindet Ismanstorp, som er en fascinerende rund borg eller handelsplads fra ca. 200 e.Kr. Her vokser vilde orkideer som blomstrer i juni ved siden af oregano, timian og andre gamle vækster.
Efter besøget på Øland kører vi til Oscarshamn, hvor færgen til Visby på Gotland sejler fra først på aftenen.

Vi ankommer sent til Gotlands hovedby, hvorfor middagsmaden indtages på færgen.

Foto: Kathrine G. Bjerregaard
Foto: Kathrine G. Bjerregaard

Dag 3. Visby

Efter morgenmad går vi en længere tur i idylliske Visby, som med god grund kaldes rosernes og ruinernes by. Her er gader som bliver til trapper, stejle skråninger med udsigt til Østersøen og smalle stræder med højhuse fra middelalderen. Den gamle hansestad vidner om fortidens rigdomme, som blev købt og solgt her på deres vej til København eller Novgorod, Byzans eller Finmarken.

Visby
Foto: Kathrine G. Bjerregaard
Foto: Kathrine G. Bjerregaard

Indre Visby blev i 1995 optaget på Unescos liste over verdenskulturarv, og i begrundelsen for optagelsen lød det bl.a., at “Visby er et enestående eksempel på en nordeuropæisk befæstet handelsby fra middelalderen.”At Visby er enestående, kan mange erklære sig enige i efter en tur rundt i det gamle centrums gader.

Efter et par timers hyggelig slentren i byens smalle stræder, kig på ruiner og et besøg i Domkirken besøger vi sammen øens historiske museum, Gotlands Fornsal, som ligger i den gamle travle hovedgade, nemlig Strandgatan. Her kan vi se ‘Spillingsskatten’ som er den største skat fra vikingetiden nogensinde fundet, ‘Bildstenshallen’ med de mange runesten og oppe på 1. sal kan vi se fund fra slagmarken, der vidner om det voldsomme afgørende slag mellem en dårligt udrustet bondehær og en professionel hær under danske konge Valdemar Atterdags ledelse under hans erobring af Gotland i sommeren 1361.

Efter besøget på museet står det rejsedeltagerne frit for at vælge en eftermiddag og aften på egen hånd, evt. shoppe og besøge et af mange hyggelige udskænkningssteder eller, at gå med på endnu en byvandring til de steder, som vi ikke nåede på formiddagens tur. Visby rummer mere end 200 bygninger fra middelalderen, og overalt mærker man historiens vingesus, så der er nok at tage fat i!

Aftenen er fri disposition og middagen lige så. Rejselederen giver gerne råd og tips til se-værdigheder og spisesteder.

Dag 4. Sydøen

Gotland er meget mere end Visby. Faktisk er der en skarp kontrast mellem øen og byen, og det har der altid været. Nu til dags er det et fredeligt modsætningsforhold, men i 1288 kom det til borgerkrig på øen mellem hansestaden Visbys borgere og bønderne uden for den enorme bymur.

På vores tur rundt på Gotlands Sudret besøger vi flere storslåede landsbykirker, ydmyge fiskelejre, storbondegårde, en stor dansk kunstners grav, en fantastisk stenrose fra yngre stenalder og endelig Hobburgsgubben med den røde næse på øens aller sydligste spids.

Hvis vi har tid, stopper vi på vores vej retur til Visby ved et gårdsalg og et kunstneratelier. Her kan vi smage på lokale delikatesser og se fint kunsthåndværk: Gotlandske trøfler, sälmsbær, honning, oste, lammeskind, keramik og meget mere.

Dag 5. Nordøen og Fårö. Afslutningsmiddag

Efter morgenmad kører vi mod den svenske filminstruktør Bergmanns elskede Färö, hvor mange af hans film er indspillet, og han selv boede til sin død. Sidst på dagen besøger vi hans grav ved Färö Kirke.

Men vi starter med et besøg i Lummelundagrottan, hvor de, der har mod på det, kan gå omtrent 200 meter ind i grotten med drypsten og fossiler, som tre eventyrlystne drenge fandt i 1950-erne.

Fortællingen om de tre drenges eventyr er spændende, historien om Gotlands geologi yderst interessant, og et besøg ved grotten er også et visit ved Nordens største og ældste bevarede kværnmølle. Rejsedeltagerne kan ‘fika’ i den hyggelige café på stedet.
Senere kører vi videre til Bro kirke, en gotisk kirke fra 1200-tallet med smukke kalkmalerier, en runesten i facaden og et uskyldigt træmaleri på korbænken, hvor Eva optræder i bikini-trusser!

Vi holder en kaffepause ved den smukke sø Tingstädie Träsk, hvor der i midten er fundet rester af en enorm trækonstruktion, som engang var en by på pæle midt i søen. I får historien om pælebyen og dens finder, når vi er ved stedet.

Men vi skal videre til Färö og dermed Gotland lens nordligste spids, Langhammar Raukområde, filmskaberen Ingmar Bergmans mystiske filmlandskab.

På Färö hersker en gold og barsk natur. Det er også her, man finder de største rauker, sære stenformationer af sandsten med mængder af fossiler i, der rager mere end 20 meter op i luften i strandkanten. De er så store og så fremmedartede, at de næsten fremstår som trolde på stranden. Man forstår hurtigt hvorfor folk i tidligere tider tillagde de her sten liv og mening, når man står der, midt på den hvide strand med stenformationer fra sidste istid. Stedet gør indtryk.

Der er halvanden times køretid tilbage til Visby, og vi skal hygge os med en afskedsmiddag, så vi kører fra Bergmans landskab tilbage ad hovedvej 142 til Visby.

Vi mødes til en fælles middag på Visbys bedste restaurant.

Gröltingbo kirke. Foto: Kathrine G. Bjerregaard
Langhammar Raukområde
Langhammar Raukområde. Foto: Kathrine G. Bjerregaard

Dag 6. Hjemrejse via Helsingborg – Helsingør

Vores hjemrejse begynder tidligt, idet færgen sejler om morgenen. Morgenmad kan med fordel indtages om bord på færgen, men der vil også være åbent i hotellets restaurant.

Efter tre timers sejlads til Oskarshamn går turen gennem Småland og Skåne til Helsingborg, hvor vi kører ombord på endnu en færge og får øje på Kronborg slot på Øresunds smalleste sted.
Undervejs, nær ved Växjö, hvis vejret er til det, stopper vi ved den smukke Moasjö for at spise en picnic midt i den svenske natur.

Vi regner med at være i København sidst på eftermiddagen ved 17-tiden, i Aarhus ca. kl. 21:00.

Del på print
Print rejse

Kalmar by og slot

Kalmar er en charmerende og levende svensk by med 50.000 indbyggere. Her har der boet mennesker siden oldtiden og Kalmar er således én af Sveriges ældste byer. Byen har en rig, dramatisk historie som især viser sig på det imponerende Kalmar slot. Det var her dronning Margrethe 1. underskrev unionstraktaten, som bandt Danmark, Norge og Sverige sammen i en personalunion fra 1397 til 1523, da svenskerne brød ud af unionen efter danske kong Christian 2.’s berømte massakre på den svenske adel, Det Stockholmske Blodbad, som gav Gustav Vasa vind i sejlene.

Kalmar Slot
Foto: Kathrine G. Bjerregaard

Øland

Den 135 km lange, smalle ø, Øland, har været landfast med Småland siden 1972, og her har der boet mennesker siden stenalderen. På øens nordspids ligger det storslåede Borgholm slot (en udbrændt ruin) som danske lensmænd har siddet på da øen stadig hørte til den danske konges riger. Efter øen blev svensk blev den brugt som kongelig jagtmark og i dag har det svenske kongehus sommerresidens nær Borgholm, på “Solliden”, hvor kronprinsesse Viktorias fødselsdag fejres hvert år den 14. juli med en stor folkefest. På Ølands sydlige del finder man det storslåede naturområde, Alvaret, hvor får går frie og spiser af det sparsomme bevoksning af enebær på den flade kalkstens slette.

Gotland og Visby

Gotland er på størrelse med Fyn, men med en noget mere dramatisk og omskiftelig historie. Her har boet mennesker i de sidste 7 – 8.000 år, og op gennem vikingetiden og i den tidlige middelalder har øen været et kulturelt og økonomisk knudepunkt, hvilket fremgår af enorme fund af sølvskatte fra tiden. Kirkebyggeriet er et andet vidne om øens stærke position. Der blev bygget i alt 92 kirker på dette lille landområde i løbet af kun 200 år.

Hovedstaden Visby var i sin tid en rig hansestad og en vigtig havn for de mange hanseatiske købmænd som dominerede byen den gang. Siden 1995 har Visby, med sine 200 huse fra middelalderen, 22 kirkeruiner og sin massive ringmur der omslutter den gamle bydel, været på UNESCO’s verdensarvliste. Det forstår man godt, når man går rundt i Visbys middelalder krogede gader med høje pakhuse fra 1100-tallet, åbne kirkeruiner og slidte, toppede brosten. Alt sammen indrammet af den imponerende høje ringmur. Byen dufter af hav og roser. Visby er en af Sveriges ældste byer, men byen er på ingen måde “kun” et museum.

Markeret med et kalkstenskors ligger uden for ringmuren beviserne for den katastrofe, der ramte Gotlands bonde hær, da omkring 1800 bønder faldt i en højst ulig kamp mod danske kong Valdemar Atterdags veludrustede hær i sommeren 1361. Du får alle historierne på stederne, hvor det skete.

I prisen er inkluderet:

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Alle udflugter, entreer og arrangementer nævnt i programmet
 • Alle skatter, afgifter og gebyrer
 • Dansk ekspert rejseleder
 • Øresundsbro og færge Helsingborg-Helsingør
 • Færge Oscarshamn-Visby t/r
 • Overnatning på gode centraltbeliggende hoteller i Kalmar og Visby
 • Morgenmad alle dage
 • 2 fællesmiddage

Tilkøbsmulighed:

 • Enkeltværelsestillæg DKK 2.900

NB! Da færgeselskabet skal have fødselsdag og -år, bedes dette oplyst i kommentarfeltet ved tilmelding.

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!

Guide til Gotland

Få inspiration og fakta om Gotland når Cultours rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, deler indhold fra sin personlige guide til Gotland. 

Få viden om Gotland i Gotland Guiden her

 

Billeder og videoer fra rejsen

Læs mere om rejselederen

Din rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, har rejst med grupper til Gotland gennem mange år for Cultours, hun har researchet øens omskiftelige historie, ikke mindst den danske tid, og kan efterhånden kalde sig “Gotlandsekspert”. 

Kathrine G. Bjerregaard: Gotland & Fårö, En historikers Personlige Guide

Kathrine er forfatter til en bog om øen: “Gotland & Fårö. En historikers personlige guide”. 

Gotland bog

En historikers personlige guide til Gotland & Fårö

For Katrine G. Bjerregaard handler historien om de store begivenheder, kendte personer og internationale krige og alliancer. Men også, og måske især, om almindelige mennesker og deres hverdagsliv og de aftryk, de sætter på historien.

I denne bog kommer du med på en rejse til forunderlige Gotland & Fårö. Du rejser i trygge hænder med historiker og rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, som guider dig til sine personlige favoritsteder på de smukke, svenske øer.

Undervejs fortæller forfatteren medrivende historier fra øernes spændende fortid, som også er en del af Danmarkshistorien.

Læs mere om bogen her

Guide til Gotland

Få inspiration og fakta om Gotland når Cultours rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, deler indhold fra sin personlige guide til Gotland.

Gotland Guiden bringer unikke oplevelser, information om steder, du har set, eller læst om, i Gotlandskrimier og inspiration om seværdigheder på Gotland.

Få mere viden om Gotland i Gotland Guiden her

Praktiske oplysninger

NB! Da færgeselskabet skal have fødselsdag og -år, bedes dette oplyst i kommentarfeltet ved tilmelding.

Ved bestilling af rejsen autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve rejsens pris ved betaling med kreditkort. 

Vi hæver dog kun depositummet med det samme. 

Restbeløbet hæves 2 måneder inden afrejsedag.

Ovenstående vil fremgå af din ordrebekræftelse.

Del på print
Print rejse

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!