Ardenneroffensiven. Hitlers sidste desperate forsøg.

 • 17. - 21. september 2020 Jyl/Sjæl
 • Pris: 6895 ,-
 • Max. deltagerantal: 50
 • Rejseleder: Michael Jørgensen

Tysklands sidste store modoffensiv i efteråret 1944, Kampgruppe Peipers rute, imponerende Ordensburg Vogelsang, Malmedy og nedskydningen af 92 amerikanske krigsfanger, ”Band of Brothers´” skyttehuller ved Foy, Pattons grav og ubådsbunkeren Valentin

To amerikanske soldater inspicerer en erobret tysk maskingeværsstilling i Hürtgenwald.

Rejsens største oplevelser:

 • Ordensborgen Vogelsang
 • Hürtgenwald
 • Malmedy-massakren
 • Peipers rute under Ardennerangrebet
 • Bastogne
 • 101. Airbornes stillinger, E-kompagniets skyttehuller i skoven ved Bastogne
 • 101. Airbornes hovedkvarter i Bastogne
 • Pattons grav, Patton-museet
 • Luxembourgs militærhistoriske museum
 • Valentinbunkeren, - U-bådsbunker ved Bremen

1. dag: Afgang Danmark. Vestvold og Hürtgenwald

2. dag: Vogelsang, Malmedy og Le Gleize

3. dag: Pattons grav. Luxembourgs Nationale Militærhistoriske Museum. Kampene på grænsen til Tyskland

4. dag: Kampene omkring Bastogne. besøg i 101. Airbornes hovedkvarter. Bastognes krigsmuseum. Det store amerikanske mindesmærke.

5. dag: Valentinbunkeren og hjemrejse

Se mere under Udførligt program.

Efter de allieredes landgang i Normandiet d. 6. juni 1944 er de tyske styrker i efteråret på hastigt tilbagetog mod nord og øst. Store, vigtige byer som Paris, Bruxelles og Antwerpen bliver befriet, det går planmæssigt for de allierede, og desperationen i Berlin er tiltagende. Den fremgang skal stoppes! – og 200.000 tyske soldater sættes ind på at vende krigslykken igen. Du ser nogle af de steder, hvor i tusindvis af soldater på begge sider faldt i efterårets og vinterens utroligt voldsomme og intensive kampe, og du får de store fortællinger om mod og udholdenhed helt ud over enhver forestillingsevne, på stederne hvor dramaerne foregik.

Herunder kan du finde et par nedslag fra det spændende program.

Kort over ruten.

Ordensborgen Vogelsang

På skiltene uden for står der ”Nationalpark Eifel”, men når du kommer ind gennem den store port, er du tilbage i tiden. Det er et fantastisk smukt sted, en klippeside med udsigt over en dal, og på den og ned over den ligger store bygninger oprindeligt opført til at rumme uddannelsen af de rette nazistiske ledere og soldater. Her fornemmer du stadig hundreder af unge, idealistiske mænds travle fødder, støvletramp og de høje kommandoråb. Her får du rigtig meget at se.

Første spadestik blev taget 15. marts 1936 og komplekset kunne tages i brug i 1936. i løbet af de to år havde indtil 1500 arbejdere været samtidig beskæftiget på byggepladsen, der var indkøbt 3 stenbrud, udhugget 8000 m2 granitsten og flyttet 270.000 m2 jord, og der var anlagt et jernbanespor. Det storslåede anlæg indeholdt næsten alt, hvad man kunne forestille sig: Mandskabsbygninger til 1000 mand og en særlig bygning til de kvindelige ansatte, fodboldbane, keglebane, svømmehal (med opvarmet bassin), sportshal, foredragssal, biograf, postkontor, fælleshus, infirmeri, appelplads, friluftsteater, ”Ørnegård”, kultrum og rigtig meget mere. Der var desuden mange planlagte udvidelser, som ikke nåede at komme til udførelse. Anlægget var mere eller mindre i brug af den tyske værnemagt til det tidlige forår 1945.

Adolf Hitler besøgte stedet 2 gange i selskab med bl.a. Rudolf Hess og Heinrich Himmler.

Hitler besøger Ordensburg Vogelsang i Nord Rhein Westfalen, 29. apr 1937. Her i selskab med bl.a. Dr. Robert Ley, leder af Arbejdsfronten.

Malmedy-massakren

Når du står i den lille, smukke belgiske by Malmedy, er det svært at forestille sig, at den har lagt navn til en af de mest omtalte massakrer i slutningen af 2. Verdenskrig. Byen der nu har ca. 12.000 indbyggere, er fransksproget. Den ligger i et område, der har skiftet nationalitet et par gange i nyere tid. Området blev preussisk i 1815, og efter freden i Versailles kom det til Belgien. I 1940 – 44 var det igen kortvarigt indlemmet i Tyskland.

D. 16. december 1944 var Hitler klar til at sætte et storstilet modangreb ind for at bryde den allierede fremmarch og vende krigen, ”at skubbe de allierede tilbage i havet”. De bedste tyske tropper, hvoraf en stor del havde deltaget i de nådesløse og brutale kampe på østfronten, var samlet i Ardennerne og klar til at iværksætte aktionen, ”Wacht am Rhein” – og det blev et overrumplingsangreb. I angrebet deltog også nogle af Hitlers ”Wunderwaffen”, den næsten 70 tons tunge panserkampvogn, ”Königstiger”.

Mod nord havde de tyske tropper store problemer, men mod syd så det længe ud til et gennembrud for dem, og de overrumplede allierede soldater blev i første omgang trængt tilbage. Ved Malmedy blev 120 amerikanske soldater taget til fange d. 17. december af Kampfgruppe Peiper. Og med Hitlers ordre om at kæmpe lige så brutalt som på østfronten, blev de transporteret ud på en mark nær landsbyen, hvor hovedparten blev likvideret på stedet. De ”kun” sårede blev henrettet. Da rygtet via enkelte overlevende om at tyskerne henrettede fanger, nåede de allierede, var det med til at sætte en om muligt endnu mere rå dagsorden for kampene. Du får den lange, spændende fortælling om hændelsen, om Peipers mænd og de efterfølgende krigshandlinger, hvor massakren fandt sted.

Amerikanske soldater i Ardennerne. Det var tyskernes sidste store offensiv omkring årsskiftet 1944-45 og resulterede i et hårdt slag for de amerikanske tropper, der mistede 19.000 mand.

Joachim Peiper

Ardenneroffensiven er et af de store hærføreres slag. Og en af de markante var den unge fremadstormende tyske officer, Standartenführer Joachim Peiper, kaldet Jochen Peiper. Han blev født d. 15. januar 1915 og blev glødende nazist. I en periode var han Heinrich Himmlers højre hånd, og i sin militære karriere blev han højt dekoreret. På denne rejse følger du hans og hans troppers rute under de voldsomme slag i december 1944, til de d. 24. december måtte efterlade alt og tage turen hjem til Tyskland til fods. 

"Band of Brothers", 101. Airborne

Det nu legendariske Easy-kompagni havde været i kamp mere eller mindre siden invasionen d. 6. juni 1944 hvor de blev kastet ned ved Sainte-Marie-du-Mont og som de første allierede satte foden på fransk jord. I september var de med i Operation Market Garden hvor 72 dages hårde kampe udmattede soldaterne. De blev sendt på en velfortjent pause, men den blev kort, for da Ardenneroffensiven rullede frem for fuld styrke, måtte de tilbage til fronten igen. I terrænet ser du stadig de skyttehuller, de stædige soldater med Brigadier Anthony C. McAuliffe i spidsen gravede, og du får den fantastiske fortælling om deres dåd, hvor det skete.

Joachim Peiper.


Patton

George Smith Patton, Jr. blev født 11. november 1885 i Californien. Det siges, at han som barn havde besluttet, at han ville være en helt, og det lykkedes. Han havde en helt anden strategi end de øvrige hærledere, og måske var det netop deri hans store succes lå. Patton var en utroligt dygtig logistiker og lå i konstant rivalisering med Montgomery om at komme først på marchen østover.  Patton døde d. 21. december 1945 efter en trafikulykke 12 dage forinden. Du ser hans grav på Sandweiler Kirkegården, hvor han er begravet mellem sine soldater.

George Smith Patton

Dato Rejseleder Depositum Pris
17/09/2020 - 21/09/2020 Ardenneroffensiven Jyl/Sjæl Michael Jørgensen kr. 2000 kr. 6.895,00 Bestil

I prisen er inkluderet:

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Overnatning på gode hoteller med bad og toilet på alle værelser
 • Morgenmad og aftensmad ifm. hotelovernatninger
 • Entréer til alle de i programmet nævnte museer og samlinger
 • Alle udflugter og arrangementer
 • Alle skatter og afgifter
 • Historiskkyndig ekspertrejseleder

Tilkøbsmulighed:

Enkeltværelse kr.  1.700,-


Kurven er tom.
Cultours Rejseekspert
Vil du høre mere om ?

Ring eller skriv en mail til os så besvarer vi dine spørgsmål:

86 10 86 05
E-mail: rejser@cultours.dk

Se alle
Kundeudtalelser

Afventer kundeudtalelser

Cultours Kataloger
Cultours Kataloger

Bestil vores kataloger. Mere info

Genveje

Aktuelt fra Cultours
 • Normandiet D-dag
  Normandiet D-dag

  Militærhistorisk klassiker.

 • Rejser 2019

  Kataloger for 2019 kan læses/downloades/bestilles her. Alle rejser bliver løbende lagt på hjemmesiden.

 • Rejsekalender

  Hold øje med såvel rejser som arrangementer. Vi har et begrænset antal pladser.

 • Facebook

  Her kan du stille spørgsmål til rejselederen, diskutere og udveksle billeder med andre rejsedeltagere m.m.