Berlin 1933 – 45. Det tredje Riges storhed, grusomhed og udslettelse.

Berlin før, under og efter nazismen, kommandobunkerne, Hitlers og DDR´s Berlin, Stauffenberg og Bendlerblock, Wannsee og Cecilienhof, Plötzensee og Sachsenhausen

Hitlers Berlin i Trifumf. Området omkring Brandenburger Tor som det så ud under den Nazistiske storhedstid. Her er det SS-Leibstandarte "Adolf Hitler" i paraden til ære for føreren på hans 50 års fødselsdag i 1939.

Rejsens største oplevelser:

 • Hærens overkommandos bunkere i Zossen
 • Wilhelmstrasse, Görings luftfartsministerium og Brandenburger Tor
 • Bendlerblock. Hovedkvarteret for kupmagerne 20. juli 1944.
 • Det sidste luftbeskyttelsestårn
 • Rigsdagsbygningen
 • Potsdam, Slottet Cecilienhof
 • Koncentrationslejren Sachsenhausen

1. dag: Afrejse mod Berlin. Bunkerne i Zossen

2. dag: Treptow, Karlshorst, Stauffenbergstrasse og antiluftskytsbunkeren ved Humboldthain

3. dag: Vandring i regeringskvarteret, Topografie des Terrors, Tempelhof Lufthavn, Cecilienhof og Sans Souci.

4. dag: Fængslet i Plötzensee og koncentrationslejren Sachsenhausen

Se mere under Udførligt program.

Du bliver aldrig færdig med Berlin! I Berlin er store dele af Tysklands og hele Europas nye historie samlet. Her ligger i tusindvis af russiske soldater begravet, og her stråler de forgyldte kanonrør fra sejre over Danmark, Frankrig og Østrig, her vidner fortovenes messingsnublesten om jødernes tragedie og kz-lejrens grusomheder, og her knejser fjernsynstårnet som symbol på Den kolde Krigs delte Tyskland. Berlin er en fantastisk storby med pulserende liv og flotte bygningsværker. Berlin er det hele!

Herunder nogle ganske få nedslag fra det store program.

Kort over ruten

Zossen

50 km. syd for Berlin ligger Zossen og bare 5 km. længere væk Wünsdorf. I dette område på omkring 30 hektar havde den tyske hær sit hovedkvarter fra 1910, og op gennem 1930-erne var det hovedkvarter for 5. panzerregiment og træningsområde for de tyske panserstyrker. Da 2. Verdenskrig brød ud, samledes hele den tyske hærledelse, OKH og OKW, i nogle store bunkeranlæg – her var alle de kendte generaler og bl.a. også Stauffenberg. Bunkerne hed nu Maybach I, II og Zeppelin. Fra luften lignede det hele en almindelig by, da bunkerne var kamufleret som 23 beboelseshuse  -  der så under taget var armeret med 6 m. tyk beton og med gangsystemer under jorden! De underjordiske anlæg er enorme og fx kommunikationsbunkeren Zeppelin alene dækker 14.700 m2..  Da de russiske styrker nåede frem til stedet i 1945, blev det bombet  -  men det lykkedes ikke at jævne bygningsværkerne med jorden, kun at ødelægge dem. Russerne oprettede efterfølgende deres eget hovedkvarter på stedet. Trods ødelæggelserne er det stadig et utrolig imponerende bygningsværk, du går rundt i.

Treptow

Den røde hærs tab i de bitre kampe om Berlin i april 1945 er opgjort til lidt over 80.000 mand, og der er 3 mindesmærker for de russiske faldne i og omkring Berlin. Et ved Pankow på Schönholzer Heide, et ved Tiergarten og det største ved Treptower Park. Du står på et sted, der op til 1. Verdenskrig var en stor legeplads for områdets børn, men efter 2 Verdenskrig er et ca. 10 hektar stort område blevet mindepark for 7000 af de faldne russiske soldater. Mindeparken har et 12 m højt monument, som viser en russisk soldat, der med et barn på armen træder på det tyske svastika.

Treptower Park

Snublesten

”Et menneske er først glemt, når dets navn er glemt”. Rundt i hele Berlin ligger i gadebelægningen nogle små messingbrosten forsynet med navn, steder og datoer, du ikke undgår at møde på din tur. De ligger som erindring om et menneske, der har boet i det hus, de ligger ved, og som blev deporteret og endte som offer for nazismen. 

Wannsee-konferencen

20. januar 1942 afholdt chefen for sikkerhedspolitiet, Reinhard Heydrich, en konference for en række tyske topembedsmænd, hvor diskussionsemnet var ”den endelige løsning på jødespørgsmålet”. Du besøger den store villa i en forstad til Berlin, hvor den skæbnesvangre konference fandt sted, og som blandt deltagerne havde bl.a. Adolf Eichmann, mens Generalguvernør Hans Frank havde sendt sin permanente stedfortræder, Statssekretær dr. Josef Bühler.

Den store villa i en forstad til Berlin, hvor den skæbnesvangre konference fandt sted.

Plötzensee

Lidt uden for Berlin ligger en lille sø med et friluftsbad, Plötzensee. Det siges at den tyske kejsers soldater i sin tid lærte at svømme her. Mellem 1868 og 1879 blev der nogle hundrede meter øst herfor på et 25 hektar stort område uden for Berlin bygget et fængsel med plads til 1200 fanger. Plötzensee Fængsel. Mens det fungerede som ”almindeligt” fængsel, blev der i perioden på mellem 40 og 50 år henrettet 36 personer, fortrinsvis morddømte. Da nazisterne overtog magten i 1933 ændredes disciplinen markant. Nu blev stedet brugt som fx gengældelse, afskrækkelse og til politiske fanger. Bl.a. blev 90 personer, der var dømt for attentatet mod Hitler d. 20. juli 1944, henrettet her. Den sidste så sent som 9. april 1945.

Slottet Cecilienhof

I 1912 besluttede Kejser Wilhelm, at der skulle opføres et slot i engelsk stil til hans søn, Kronprins Wilhelm i parken Neuer Garten i Potsdam . 1. Verdenskrig kom lidt i vejen, og byggeriet stod ikke færdigt før oktober 1917, hvor det fik sit navn efter Kronprinsesse Cecilie. Efter kejserfamiliens eksil i 1918, besluttede parlamentet at ekspropriere familiens ejendomme, dog fik man lov til at bruge Cecilienhof i en periode på op til 3 generationer.

Når du står foran det lille slot, ser du som i sin tid også Churchill – senere Attlee – Truman og værten Stalin først et fint anlagt bed formet som en femtakket stjerne af røde blomster, symbolsk anlagt af russerne lige før konferencen i 1945, og når du kommer ind i slottets rum, er det selve historien, du går omkring i. Her blev en vigtig del af Europas historie skrevet, og du får de mange små og større facts og intriger med deres resultater fortalt på stedet.

Konferencebordet i Cecilienhof under Potsdamkonferencen

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor er nok det tætteste du kommer på et symbol eller et vartegn over Berlin. Porten stod færdig i 1791 og var en del af muren rundt om byen. Her betalte man told for varer, man ønskede at handle med inde i byen. Da bymuren blev revet ned omkring 1867, fik Brandenburger Tor lov til at blive stående. Den er et bygningsværk med 12 søjler i to rækker. Den inderste passage var oprindelig forbeholdt kongefamilien, mens almindelige folk fx kun måtte benytte de to yderste. Oven på porten står i naturlig størrelse en stridsvogn forspændt en quadriga, et firspand, med frihedsgudinden udført i bronze. En figur med sin egen spændende historie.


Sachsenhausen

35 km nord for Berlin går du ind gennem jernporten med ordene ”Arbeit macht frei”. Du er i Sachsenhausen-Oranienburg, en af de allerførste kz-lejre bygget i 1936. En mønsterlejr der fungerede som model for mange andre lejre, fx Auschwitz. Her blev foretaget frygtelige medicinske og fysiske eksperimenter, og af de ca. 200.000 fanger som kom til lejren, omkom omkring halvdelen. Her hersker nu en helt særlig stilhed, du ikke glemmer.

Berlin er byen hvor fremtid og fortid er samlet. Berlin er oplevelse efter oplevelse, og denne rejse hvor du går og kører fra det ene historiske sted til det næste i en uafbrudt række, fylder dig med indtryk fra den fantastiske historie, byen rummer.   


Dato Rejseleder Depositum Pris
0810/2020 - 11/10/2020 - Berlin 1933 - 45 Peter Hambro Mikkelsen kr. 2000 kr. 4.985,00 Bestil

Inkluderet i prisen:

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Overnatning på gode centralt beliggende hoteller med bad og toilet på alle værelser
 • Morgenmad alle dage og aftensmad den første aften
 • Entréer til alle i programmet nævnte museer og samlinger
 • Alle udflugter og arrangementer
 • Alle skatter og afgifter
 • Historiskkyndig ekspertrejseleder

Tilkøbsmulighed:

Enkeltværelse kr. 1000,-

 


Kurven er tom.
Cultours Rejseekspert
Vil du høre mere om ?

Ring eller skriv en mail til os så besvarer vi dine spørgsmål:

86 10 86 05
E-mail: rejser@cultours.dk

Se alle
Kundeudtalelser

Afventer kundeudtalelser

Cultours Kataloger
Cultours Kataloger

Bestil vores kataloger. Mere info

Genveje

Aktuelt fra Cultours
 • Normandiet D-dag
  Normandiet D-dag

  Militærhistorisk klassiker.

 • Rejser 2019

  Kataloger for 2019 kan læses/downloades/bestilles her. Alle rejser bliver løbende lagt på hjemmesiden.

 • Rejsekalender

  Hold øje med såvel rejser som arrangementer. Vi har et begrænset antal pladser.

 • Facebook

  Her kan du stille spørgsmål til rejselederen, diskutere og udveksle billeder med andre rejsedeltagere m.m.