Engelsk historie

England 1940 – 1944Fra Duxford og Bletchley Park til Dover Castle

Rejsens største oplevelser

 • Flymuseet i Duxford: Et af verdens største og bedste flymuseer
 • Bletchley Park, hvor koderne blevet knækket – bl.a. til “Enigma”
 • Winston Churchill-udstillingen og Cabinet War Rooms
 • Imperial War Museum
 • Eisenhowers hovedkvarter, Southwick House, hvor situationskortet hænger som under Invasionen i 1944.
 • Canterbury med den storslåede katedral
 • Tunnellerne og museet under Dover Castle: Evakueringen fra Dunkerque

Engelsk historie fra 1805 til 1945. Admiral Nelsons ”Victory”. Enigma-kodemaskinen. The Battle of Britain. The Buffs i Canterbury Cathedral. Dovers tunneler.

Afrejsedatoer: 22. august 2022

Pris: 12.985,- | Rejseleder: Poul Grooss

Dag-til-dag program

Dag 1: Imperial War Museum i Duxford

Dag 2: Bletchley Park og RAF-museet i Hendon

Dag 3: The Cabinet War Rooms og Winston Churchill-udstillingen. HMS Belfast og Imperial War Museum

Dag 4: Eisenhowers hovedkvarter i Portsmouth, HMS Victory og D-dags-museet

Dag 5: Dover med Dover Castles hemmelige tunneler, mindesmærket for ”The Few” og Canterbury Cathedral

Dag 6: Museet på RAF Hawkinge. Hjemrejse

Dato Rejseleder Depositum Pris
22/08/2022 – 27/08/2022 – England 1940 – 44 Poul Grooss DKK 3000 DKK 12.985 Bestil

Udførlig rejsebeskrivelse

Dag 1: Imperial War Museum i Duxford

Afgang fra Københavns Lufthavn med fly til Stansted. Kort tid efter er vi på Duxford, en af de vigtigste flybaser under krigen. Fly herfra spillede en betydelig rolle i Slaget om England. Museet indeholder over 100 fly. Der er en britisk og en amerikansk flysamling. Der er specialudstillinger for marinefly, for Royal Anglian Regiment, for landkrigen og for krigen i det fjerne Østen, og Montgomerys operationsvogne og beboelsesvogn er udstillet her. Det er omfattende udstillinger, så vi tilbringer resten af eftermiddagen her. Vi overnatter i nærheden af Bletchley Park

Dag 2: Bletchley Park og RAF-museet i Hendon

Vi besøger om formiddagen Bletchley Park, hvor det britiske efterretningsvæsen under 2. Verdenskrig arbejdede med at bryde tyskernes koder. Det var her ca. 10.000 særdeles begavede matematikere og andre arbejdede med bl.a. dekryptering af meddelelser fra ”Enigma“-maskinen. Området var lukket helt frem til midten af 1990’erne.

Eftermiddagen tilbringer vi på RAF-museet i Hendon.

Vi overnatter de næste to nætter i London, hvor der er aftenspisning på egen hånd, men rejselederen er klar med gode råd.

Dag 3: The Cabinet War Rooms og Winston Churchill-udstillingen. HMS Belfast og Imperial War Museum

Vi begynder dagen med at besøge The Cabinet War Rooms med en særdeles god udstilling om Winston Churchill. Vi går derhen til fods og passerer på vejen Big Ben, The Foreign and Commonwealth Office, The Cenotaph, Ministry of Defence, War Office, Admiralty, Horse Guards, Downing Street m.m. Efter besøget fortsætter vi med metroen (alle udstyres med et Day Pass – et dagskort til al offentlig transport i centrum) til krydseren HMS Belfast, der med sine 6-tommer kanoner åbnede ild kl. 5.27 til støtte for landgangen i Normandiet på D-dag i 1944.

Efter frokost besøger vi Imperial War Museum. London har mange andre spændende militærhistoriske tilbud, og hvis man hellere vil se dem, vil der være mulighed for at gøre det på egen hånd. Rejselederen hjælper gerne såvel med ideer, indkøb i militærhistoriske boghandler som med at finde vej.

Dag 4: Eisenhowers hovedkvarter i Portsmouth, HMS Victory og D-dags-museet

Vi forlader London og kører til Portsmouth. Byen var centrum for opbygningen af invasionshæren, og det var her i Southwick House, at den øverstkommanderende for Invasionen, general Eisenhower, havde sit hovedkvarter. Southwick House ligger i dag på militært område og kan kun besøges efter særlig tilladelse. Den har vi fået, og vi besøger det rum, hvor situationskortet hænger, som under Invasionen i 1944. På flådebasen aflægger vi besøg på admiral Horatio Nelsons flagskib fra slaget ved Trafalgar i 1805, HMS Victory.

Vi spiser ”pub lunch” i det område, hvor Royal Navys ”press gangs” tidligere slog folk ned og ”hyrede” dem til tjeneste i flåden.

Efter frokost besøger vi D-dags-museet, og herefter kører vi mod Canterbury, hvor vi har to overnatninger.

Dag 5: Dover med Dover Castles hemmelige tunneler, mindesmærket for ”The Few” og Canterbury Cathedral

Fra Canterbury kører vi til Dover for at se tunellerne i kridtklinterne, hvorfra Admiral Ramsay ledede “Operation Dynamo”, evakueringen af allierede tropper fra Dunkerque i maj/juni 1940. Man havde håbet på at evakuere 45.000 mand, inden tyskerne nåede kanalkysten. I alt lykkedes det for Ramsey at evakuere 336.226 mand. Herfra til mindesmærket på kysten for ”The Few”, hvor navnene på samtlige flybesætningsmedlemmer (fra UK og venligtsindede allierede) fra slaget om England står nævnt. Det ligger i Capel-le-Ferne nær Folkestone. Herefter tager vi retur til Canterbury Cathedral for at lægge blomster ved mindebøgerne for de faldne, blandt andet fra det lokale regiment ”The Buffs”, hvor de fleste danske frivillige i den britiske hær blev optaget. Der vil herefter være mulighed for at overvære ”evensong” i katedralen kl. 17.30 eller gå rundt i den historiske by.

Dag 6: Museet på RAF Hawkinge. Hjemrejse

Vi forlader hotellet og kører til det unikke flymuseum ved RAF Hawkinge, som var den britiske flyvestation, der lå nærmest fjenden. Den blev beskudt med tysk artilleri fra den franske kanalkyst og udsat for talrige flyangreb. Hawkinge er nu et museum for flyarkæologer, og her findes en unik flysamling fra ”The Battle of Britain”. Herfra direkte til lufthavnen for at nå et fly til Kastrup.

Del på print
Print rejse

Englands historie er lang og broget. På disse få dage når du at opleve tiden fra romernes herredømme over vikingernes og frem til den stolte nation, hvis indsats blev en væsentlig grund til 2. Verdenskrigs heldige udfald, som blev resultatet. 

Efter Frankrigs nederlag og våbenstilstand med Tyskland i juni 1940, var Det Britiske Imperium Tysklands eneste modstander indtil overfaldet på Sovjetunionen i juni 1941 og krigserklæringen til USA i december 1941. Det er baggrunden for en stor del af denne rejses indhold.

Nogle nedslag i den store buket af oplevelser rejsen byder på, fortæller en lille smule om, hvad du kommer til at se:

Bletchley Park med Enigma-maskinen.

Lidt nordvest for London, næsten lige midt mellem Oxford og Cambridge ligger den lille by Bletchley, og når du står af bussen her, er du lige, hvor en meget stor del af de allieredes sejr over Nazityskland under 2. Verdenskrig blev grundlagt.

Under krigen benyttede de fleste tyske militære styrker en elektro-mekanisk ciffermaskine til at kryptere deres signaler om operationer, troppebevægelser, efterretninger og logistiske beholdninger. Til dette formål brugte man en særlig maskine, som var udviklet allerede lige efter 1. Verdenskrig af en tysker ved navn Arthur Scherbius: Enigma-maskinen. Her i Bletchley Park, hvor du får en særlig rundvisning, står du foran nogle af netop disse maskiner. Arbejdet med at dekryptere de tyske italienske og japanske signaler var afgørende for krigens udfald. I Bletchley Parks herskabelige omgivelser samledes i hundredevis af de klogeste matematiske hjerner fra de nærliggende universiteter i den tophemmelige mission: At dechifrere de tyske koder. Du ser de betydningsfulde maskiner og du får fortællingen om hvordan de virker, om arbejdet og om de mange, mange englændere, som stadig holdt deres betydningsfulde opgave helt skjult frem til afsløringen i 1974.

Winston Churchill. Cabinet War Rooms. Eisenhower.

Du kommer ned i det allerhelligste, Cabinet War Rooms, dengang et tophemmeligt sted i London, i lokaler under det daværende finansministerium, med originale krigskort og inventar og får de spændende historier, der havde deres udspring netop her.

I sommeren 1940 planlagde tyskerne en invasion af England, de rettede voldsomme bombeangreb mod britiske militære installationer og senere mod Storbritanniens store byer, især London. De relativt få jagerfly, som Storbritannien rådede over i efteråret 1940, blev alle sat ind. De bekæmpede med stor succes de tyske bombefly. En af grundene til succesen var det for den tid avancerede engelske luftmeldesystem og koordineringen af jagerindsatsen baseret på radarkæden “Chain Home”.

Af de navne på allieret side som altid positivt forbindes med 2. Verdenskrig, er Winston Leonard Spencer Churchill et af de allerstørste. Han var født i en aristokratisk familie d. 30. november 1874 og blev uddannet ved kavaleriet på militærakademiet i Sandhurst, og han arbejdede i en periode både som officer og med at skrive militærreportager til aviserne. Da Churchill var 65 år gammel startede 2. Verdenskrig, han var leder af samlingsregeringen 1940 – 45, og han blev med sine inspirerende taler og store politiske dygtighed nærmest et symbol på modstanden og sejrsviljen i forhold til Tyskland. Nede i Cabinet War Rooms kan man se en fantastisk udstilling om Churchill.

I prisen er inkluderet:

 • Flyrejse Kastrup – Stansted og retur London – Kastrup
 • Overnatning på gode centralt beliggende hoteller med bad og toilet på alle værelser.
 • Al bustransport i henhold til programmet
 • Morgenmad og aftensmad alle dage (undtaget dag 2 og 3 i London hvor aftensmad er på egen hånd. Rejselederne giver gerne råd med hensyn til spisesteder, som der er mange af nær hotellet i London.)
 • Entréer til alle de i programmet nævnte museer og samlinger
 • Alle skatter og afgifter
 • Historiskkyndig ekspertrejseleder

Tilkøbsmulighed:

 • Enkeltværelse DKK 2.100

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!

Rejsen til England

Poul Grooss om den militærhistoriske tur til England.

Læs meget mere om operationerne i England i bogen Krigens Sidste År

Dato Rejseleder Depositum Pris
22/08/2022 – 27/08/2022 – England 1940 – 44 Poul Grooss DKK 3000 DKK 12.985 Bestil

Klik her og læs mere om rejselederne

Læs rejseleder Poul Grooss´ kommentarer til rejsen "England 1040-1944" :

Din guide på denne rejse er Poul Grooss. Tidligere søofficer, efterretningsofficer og forsvarsattaché i London. Poul har den allerstørste ekspertise på området, og han har ledet rejsen til England i over 10 år, og han har en enorm viden om landet og dets historie. Han er en fantastisk fortæller og formidler og har udgivet bøger og artikler, herunder bl.a. en bog på engelsk om Den anden Verdenskrig.

Hovedtemaerne i denne tur er Slaget om England i 1940, den efterfølgende luftkrig over Europa samt invasionsforberedelserne. Vi kører i vores egen bus mellem de forskellige museer og andre steder af interesse, og det bringer os igennem hyggelige engelske landskaber og langs en del af Kanalkysten. Vi udnytter transporttiden til at orientere om såvel den overordnede planlægning som den mere detaljerede gennemførelse af krigen, og alle er velkomne til at stille spørgsmål og tage emner op. Den britiske historie og de mange pudsigheder om dagliglivet i England (så som venstrekørsel, udvendige vandrør, pubbernes åbningstider, mål og vægt etc.) får også en munter gennemgang.

 I London er der mulighed for at være lidt på egen hånd, (men rejselederen har et helt dagsprogram), for der er mange forskellige tilbud, og om onsdagen forsynes alle rejsedeltagerne med et bus- og tog-kort, som gælder til undergrundsbanen og busserne i hele den centrale del af London. Da der er så utroligt mange spændende steder at se og så mange gode restauranter i London, er der mulighed for selv at gå ud begge aftner, men rejselederen skal nok sørge for at hjælpe og rådgive, hvis man ikke er helt tryg og blot ønsker at spise på eller nær hotellet.

Vi besøger nogle af verdens største flymuseer, og på disse og nogle af de andre museer er der også detaljerede beskrivelser af krigen såvel på land som til søs. De britiske museer har nogle overdådige ”book shops”, hvor man kan købe aktuelle bøger, modeller, film og meget andet.

Besøget på Bletchley Park er i sig selv en enestående oplevelse. Her gennemgår vi de væsentligste aktiviteter omkring den britiske ”kodeknækning” under krigen. Her, midt mellem Oxford, Cambridge og London, arbejdede landets største hjerner med at bygge ”computere” med radiorør, som kunne assistere med at knække de tyske koder til ”Enigma”-maskinen og de tyske fjernskriversystemer.

I nærheden af Portsmouth besøger vi ”Southwick House”, Eisenhower’s hovedkvarter under Invasionen. Der bliver mulighed for at spise frokost på en pub, hvor ”the Press Gang” opererede i 1700- og 1800-tallet. Her slog man folk ned og ”hyrede” dem til tjeneste i Royal Navy. Vi får også en rundvisning i Nelson’s flagskib ”Victory” fra slaget ved Trafalgar i 1805. Invasionsmuseet i byen rummer en moderne udgave af Bayeux-tapetet med beskrivelse af Invasionen i 1944.

Vi overnatter i Canterbury, som har en historie, der går tilbage til romerne, så alt i alt dækker vi mere end to tusinde års historie om invasioner. Både i Canterbury og i London er der rige muligheder for at anskaffe engelske bøger om Den anden Verdenskrig, og priserne er – alt taget i betragtning – ganske rimelige. Om onsdagen tager vi til Dover, hvor et nyt museum på en meget instruktiv måde fortæller om den berømte evakuering fra Dunkerque i 1940. Canterbury er en meget hyggelig by, hvor vi bliver i to nætter, inden vi flyver hjem fra en af lufthavnene i Londonområdet efter en mængde historiske oplevelser i det engelske landskab – og måske besøg på en række gode engelske pubs.

Dette er en meget varieret tur, hvor man godt kan tage en ægtefælle med, som måske ikke interesserer sig så meget for krigen, for der er mange andre ”bonusoplevelser” forbundet med turen.

Praktiske oplysninger

Ved bestilling af en rejse skal du med det samme i betalingsvinduet godkende, at vi trækker rejsens pris fra dit betalingskort. Der gives lov til, at vi trækker hele beløbet.

Vi trækker betalingen i 2 omgange:

 • Vi trækker depositum nu.
 • Vi trækker restbeløbet 60 dage før afrejse.

Dette vil også stå på ordrebekræftelsen/i tilmeldingsbrevet.

 

Det er generelt ikke noget problem at få en anden hjemrejse dato og blive længere på stedet. Det skal dog aftales ved tilmelding til rejsen. Det kan som regel ikke lade sig gøre at rejse ud før gruppen. Ændret hjemrejse medfører en mindre merbetaling. Kontakt os og hør mere på telefon 86 10 86 05 eller via mail rejser@cultours.dk

Del på print
Print rejse