Generalguvernementet Polen og Sudeterne. Slotte, fæstningsanlæg og kz-lejre

OBS! Nu også afgang fra København! Besøg Auschwitz og Krakow, se Schindlers fabrik, Hans Franks slot Wawel, det hemmelighedsfulde Fürstenstein og Riese og oplev fæstningsanlægget Oder-Warthe-Bogen

Indgangen til udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau. Det var ad disse jernbanespor Europas jøder ankom til lejren. På den anden side af bygningen foregik udvælgelsen af dem, der skulle i gaskamrene med det samme og dem, der skulle arbejdes til døde. Et besøg i Auschwitz er en forstemmende og tankevækkende oplevelse. Rejsens største oplevelser:

 • Riese, - planlagt til at blive Det 3. Riges største bunkeranlæg
 • Schloss Fürstenstein - Hitlers underjordiske hovedkvarter?
 • Auschwitz og Birkenau
 • Krakow og Schindlers fabrik
 • Ostwall/Oder-Warthe-Bogen – tyskernes forsvarslinje mod Polen

 

Kort over ruten

Kort over ruten

 

På denne rejse ser du, hvor magten var centreret i den del af Polen, der i årene 1939 – 44 blev kaldt Generalguvernementet, og som ikke blev direkte indlemmet i det tyske rige efter Hitlers overfald på landet d. 1. september 1939. I samarbejdet med Sovjetunionen blev landet efter Den røde Hærs invasion af landet d. 17. september samme år, delt mellem de to magter, og en ny grænse blev trukket. Generalguvernementet bestod i 1939 – 41 af områderne Krakow, Warszawa, Lublin og Radom, og da Hitler i 1941 gik ind i Sovjetunionen, blev det udvidet med Galizien. ”Hovedstaden” i området blev Krakow. Det er et kig tilbage til et af de allersorteste kapitler i 2. Verdenskrig. Her får du nogle små glimt af den store historie: 

Sudeterland, Fürstenstein og Riese 

Imponerende! Det vil være din første tanke, når du står ved Książ, også kaldet Fürstenstein, der ligger højt knejsende over skovens trætoppe. Polens tredjestørste slot efter Wawel og Marienburg. Og derefter vil du ret hurtigt som alle andre besøgende begynde at spekulere på, hvad der egentlig var nazisternes mening med slottet og med de mange byggearbejder, som ingen nu kender hensigten med. Residens for Hitler? Hele nazitoppens tilflugtsted? Gemmested for hvad? Når du herefter kører videre til Sudeterbjergene i Polens sydvestligste hjørne og går ned i en del af det ufatteligt store anlæg kaldet Riese, er du ikke mindre mystificeret. Her står du i et kæmpestort underjordisk anlæg – og alle tegninger og oplysninger om hensigt, indretning, funktioner mv. eksisterer ikke mere. Der er kun gætterier om hvad de mindst 13.000 kz-fangers hårde arbejde med sprængstof, bor, hamre, skovle og cement egentlig skulle ende med. Alle skriftlige oplysninger blev destrueret for ikke at falde i hænderne på de fremrykkende russiske tropper i 1945. 

Hans Frank og Wawel 

Hans Frank blev født d. 3. maj 1900. Allerede som ung var han glødende nazist. Han blev som 23-årig en af Hitlers juridiske rådgivere og forsvarer og blev 10 år senere udnævnt som minister. Hans indflydelse fik dog først for alvor betydning, da han i 1939 blev udnævnt som Generalguvernør i den del af Polen, som ikke blev direkte indlemmet i Tyskland.

Når du står i Krakow højt oppe foran det gamle kongeslot Wawel, står du også foran Hans Franks nazistiske residens.

Her mærker du virkelig historiens nærvær. Fra middelalderen har der på dette sted ligget en borg, et slot, en kongelig residens for Polens overhoved, og selv om Krakows status som hovedstad forsvandt i 1600-tallet, og slottet op gennem tiden har været anvendt som fx soldaterbarakker, lader dets storhed sig ikke skjule. Det er intet mindre end fantastisk! Her i disse store bygninger der om nogle symboliserer magt, opslog Generalguvernør Hans Frank sit domicil. Herfra udøvede han med største brutalitet og terrormetoder sit specielle nazistiske styre med undertrykkelse af polakker generelt, og som kostede i tusindvis af polske jøder og intellektuelle livet. Din guide fortæller hele historien.

Hans Frank blev dømt ved Nürnbergdomstolen og henrettet i 1946. 

Auschwitz-Birkenau, Rudolf Höss og Oscar Schindler 

Du står i det, der engang var 40 kmlejr oprettet i 1940 i en forladt polsk kaserne. Der var store planer med projektet, og som leder udnævntes SS-officeren Rudolf Höss. Du befinder dig i et indiskutabelt bevis for så ubeskrivelige grusomheder og uhyrligheder at ord ikke dækker. Her står tiden stille. Mere end 1 mio mennesker døde her.

Rudolf Franz Höss blev født i november 1900. Han var frivillig i 1. Verdenskrig og blev en overbevist og ivrig højreekstremist og nazist. Inden han i 1940 blev kommandant i Auschwitz, havde han været med i arbejdet omkring Dachau og Sachsenhausen, og selv om han forsøgte at skjule sig efter krigen, blev han fundet, arresteret, udleveret til Polen og henrettet.

Oscar Schindler blev født d. 28. april 1908 i den nu tjekkiske by Zwittau. Han var forretningsmand og forstod med dygtighed, behændighed, held og bestikkelse at redde 1200 jøder fra en af Auschwitz´ arbejdslejre, Plaszow, 60 km fra Auschwitz. Først blev de fredet til at arbejde på hans ”Deutsche Emailwaren Fabrik” og under dække af ”fabrikation” af granater i krigens sidste måneder, bragte han dem med til sin fødeby Brinnlitz, hvorfra de blev befriet.

Du får fortællingen på stedet om personerne, om dem der var bag hegnet, og dem der kunne gå frit uden for, og du får historierne om Höss og om Schindler. 

Ostwall og Oder-Warthe-Bogen

Som et modstykke til det stærke forsvar mod Frankrig, Vestvolden, måtte også østsiden mod Polen have sin forsvarslinje. Den blev oprettet i 1928. Det var en række betonbunkere fordelt på ca. 90 km i nord-sydgående retning, udbygget med bl.a. ”dragetænder” og pansergrave. Planerne var store, der skulle være tale om en uindtagelig linje, og du står nede i et af underjordiske anlæg med kilometerlange forbindelseslinjer, der blev aldrig bygget færdigt. Det var ikke muligt at forsvare, da det skulle stå sin prøve ved Tysklands sammenbrud i starten af 1945.

I prisen er inkluderet:

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Overnatning på gode hoteller med bad og toilet på alle værelser
 • Morgenmad og aftensmad alle dage undtagen aftensmad 4. dag
 • Kort og andet oplysende materiale
 • Alle entreer, besøg, udflugter og arrangementer der er nævnt i programmet
 • Alle skatter og afgifter
 • Historiskkyndig ekspertrejseleder og engelsktalende polsk guide

Tilkøbsmulighed:

Enkeltværelse kr. 1.500,-


Kurven er tom.
Cultours Rejseekspert
Vil du høre mere om ?

Ring eller skriv en mail til os så besvarer vi dine spørgsmål:

86 10 86 05
E-mail: rejser@cultours.dk

Se alle
Kundeudtalelser

Afventer kundeudtalelser

Cultours Kataloger
Cultours Kataloger

Bestil vores kataloger. Mere info

Genveje

Aktuelt fra Cultours
 • Normandiet D-dag
  Normandiet D-dag

  Militærhistorisk klassiker.

 • Rejser 2019

  Kataloger for 2019 kan læses/downloades/bestilles her. Alle rejser bliver løbende lagt på hjemmesiden.

 • Rejsekalender

  Hold øje med såvel rejser som arrangementer. Vi har et begrænset antal pladser.

 • Facebook

  Her kan du stille spørgsmål til rejselederen, diskutere og udveksle billeder med andre rejsedeltagere m.m.