Mussolinis Rom, Monte Cassino og kampen om Italien

Gustavlinjen og Organisation Todt, Anzio og Salerno, det antikke Rom, slaget ved klosteret Monte Cassino, Mussolinis E. U. R.-projekt, fangenskab og dramatiske befrielse.

Mussolini i Rom

Rejsens største oplevelser:

 • Klosteret og slagmarkerne ved Monte Cassino
 • Invasionsstrandene ved Anzio og Salerno
 • 3 dage med Mussolinis Rom - bl.a. den fascistiske prestigebydel E.U.R. og besøg i Gestapohovedkvarteret
 • Besøg og overnatning på bjerghotellet Gran Sasso - stedet for Mussoliniblev holdt fangen og hvorfra hans dramatiske befrielse fandt sted
 • Det klassiske Italien med fantastisk natur, kyststrækninger, antikke byer og det verdensberømte italienske køkken

 

Kort over området

Kort over området

 

Underskrivelsen af Stålpagten, ”Aksen Rom-Berlin”, mellem Tyskland og Italien i maj 1939 var et stolt øjeblik for Il Duce, og med Tremagtspagten i 1940, som lukkede Japan ind i Aksemagternes fællesskab, blev kronen sat på Mussolinis værk. På denne rejse ser du resultatet af nogle af hans visioner, du følger hans fald og Italiens overgivelse, de allieredes invasion og de bitre kampe, og i tilgift får du mere end 2000 års historie serveret undervejs. Af de mange oplevelser trækkes nogle frem herunder:

Programmet kort:

1. dag: Fly København-Rom. Besøg ved Anziostranden og ankomst til Salerno

2. dag: Salerno og kommandooperationerne vest for Salerno. Besøg i oldtidsbyen Pompeji (tilkøb)

3. dag: Monte Casssino og Gustavlinjem. Overnatning i nærheden af det historiske bjerghotel på Gran Sasso 

4. dag: Befrielsen af Mussolini. Appeninnerne

5. dag: Mussolinis Rom, Forum Romanum og Colloseum. Getapos hovedkvarter i Via Tasso. Attentatet i Via Rasella mm.

6. dag: Mussolinis Rom og besøg ved E.U.R.

7. dag: Hjemrejse til København

Se mere under Udførligt program

Anzio og Salerno

9. september 1943 gik amerikanerne i land ved Salerno. Planen var, at man derefter skulle nå Rom engang i oktober. Sådan kom det ikke helt til at gå. Selv om der d. 3. september var underskrevet en våbenstilstandsaftale mellem de allierede og Italien – det skete på Sicilien - og de engelske og amerikanske tropper derfor ikke regnede med alt for store problemer, ville tyskerne det anderledes. De ydede kraftig modstand og udførte flere modangreb. Den allierede fremrykning fik følgende tekst i en satiretegning: ”En snegls tophastighed et 80 cm i minuttet”. Den 22. januar gik 1944 briterne i land i Anzio for at samarbejde med amerikanerne.

Du står på strandene og ser de særdeles vanskelige geografiske forhold, soldaterne måtte arbejde sig frem under, og du får fortællingerne om de store tab og de svære kampe, hvor de foregik.

Gustavlinjen og Monte Cassino

Bjerget Montecassino nordvest for Napoli har givet navn til det kloster, Monte Cassino, der blev bygget i år 529 og var det 14. kloster Benedikt af Nursia grundlagde. Hertil trak han sig i sine sidste år tilbage, og her blev både han og hans søster Scolastica begravet – for dog senere at blive flyttet til et fransk kloster. Monte Cassino er blevet ødelagt af krigshandlinger og jordskælv flere gange op gennem tiden, og det kloster du nu ser, er genopført "Som det var, hvor det var” og genindviet af Pave Paul VI d. 24. oktober 1964.

For de alliererede var der ingen tvivl: det katolske kloster Monte Cassino, som lå på en del af tyskernes Gustavlinje, var fyldt med tyske tropper og materiel. Men det var ikke tilfældet. Klosteret lå midt på en af flere forsvarslinjer Organisation Todt havde etableret og bygget i de første krigsår tværs over den italienske halvø i de bjergrige egne syd for Rom. Og da de allierede efter bitre kampe var nået frem til Gustavlinjen i begyndelsen af 1944, var de overbevist om at Monte Cassino var en tysk fæstning. D. 15. marts 1944 kastede de over 1250 tons bomber ned over det lille område. Forinden havde man via flyveblade advaret dem, som opholdt sig i klosteret, munke og italienske flygtninge, hvoraf flere hundrede blev dræbt.

Gran Sasso

Gran Sasso er navnet på et bjergmassiv ca. 100 km nordøst for Rom. Det er en del af den 1200 km lange bjergkæde Appenninerne, som strækker sig fra det sydlige Italien til Alperne i nord, og på dette bjergmassiv ligger Hotel Campo Imperatore midt i Gran Sasso Nationalpark. Når du bor her, er du lige hvor en af 2. Verdenskrigs mere specielle aktioner fandt sted, for dette hotel har en suite, der står, som da Il Duce var interneret i den i 2 uger i august-september 1943.

Da de allierede tropper var gået i land på Sicilien, blev han d. 25. juli indkaldt til møde af den italienske konge, Vittorio Emanuele, og her blev han til sin store overraskelse afsat. Få dage senere blev Mussolini interneret på Hotel Campo Imperatore, hvorfra han efter 2 uger, d. 12. september, efter Hitlers indgriben blev befriet af en tysk specialenhed og fløjet væk af SS Hauptsturmführer Otto Skorzeny i dennes lille fly. Et meget spændende sted at besøge!

Colosseum

Du er ikke i Rom uden at have set den kæmpemæssige arena, Colosseum. Et - også med nutidens øjne – særdeles fantastiske bygningsværk som blev påbegyndt under Kejser Vespasian i år 72 e. Kr. og afsluttet 8 år senere under hans søn, Kejser Titus. Du ser et elipseformet amfiteater, 188 m lang, hvori der har været plads til imponerende 50.000 tilskuere omkring den store arena, ydermuren er over 48 m høj, og de i alt 80 store buer i nederste etage har fungeret som adgang for tilskuerne, mens der i kældrene under arenaen var rum til opbevaring af de våben og vilde dyr mm., der skulle bruges og ”optræde”.  

Denne rejse præsenterer dig fra start til slut for dramatik fordelt over mange hundrede år. Du står hvor mange af 2. Verdenskrigs hårde kampe fandt sted, og du har mulighed for at se resultatet af vulkanen Vesuvs voldsomme udbrud i år 79 ved et besøg i ruinbyen Pompeji. På få dage ser du vilde bjerge, strande, tankevækkende ruiner, et kæmpemæssigt kloster og huse med dramatiske og grusomme historier. Alt får du fortalt og uddybet undervejs af din rejseleder. Et utal af oplevelser!

 

Se turens program her 

Dato Rejseleder Depositum Pris
05/10/2020 Mussolinis Rom og kampene i Italien Martin Cleemann Rasmussen kr. 3000 kr. 13.885,00 Bestil

I prisen er inkluderet: 

 • Flyrejse Kastrup - Rom t/r
 • Overnatning på gode hoteller med bad og toilet på alle værelser. 
 • Al bustransport i henhold til programmet
 • Morgenmad alle dage ifm. hotelovernatninger
 • Aftensmad dag 1, 3 og 4
 • Entréer til alle de i programmet nævnte museer og samlinger
 • Kompendium til alle deltagere med kort over operationerne, styrkerne mm.
 • Alle skatter og afgifter
 • Dansk militærhistorisk ekspertrejseleder
 • Lokale italienske engelsktalende guider

Rom er berygtet for sit trafikkaos. Under vores ophold i byen anvender vi af den grund primært metro og offentlig bybus til at komme rundt. Man skal derfor være selvhjulpen. Godt fodtøj anbefales.

Tilkøbsmuligheder:

Enkeltværelse kr. 2.400,-

Udflugt til Pompei kr. 495,-


Kurven er tom.
Cultours Rejseekspert
Vil du høre mere om ?

Ring eller skriv en mail til os så besvarer vi dine spørgsmål:

86 10 86 05
E-mail: rejser@cultours.dk

Se alle
Kundeudtalelser
Rar og venlig og meget kompetent rejseleder, det samme gælder de lokalguides, der blev benyttet og ikke mindst vores chauffør. Et godt program, hvor vi kom fint rundt til alle de annoncerede steder (og lidt til) og den tilhørende historie. Rent Læs mere Jens Møller Thomsen
Cultours Kataloger
Cultours Kataloger

Bestil vores kataloger. Mere info

Genveje

Aktuelt fra Cultours
 • Normandiet D-dag
  Normandiet D-dag

  Militærhistorisk klassiker.

 • Rejser 2019

  Kataloger for 2019 kan læses/downloades/bestilles her. Alle rejser bliver løbende lagt på hjemmesiden.

 • Rejsekalender

  Hold øje med såvel rejser som arrangementer. Vi har et begrænset antal pladser.

 • Facebook

  Her kan du stille spørgsmål til rejselederen, diskutere og udveksle billeder med andre rejsedeltagere m.m.