Narvik

NarvikTyskernes angreb 9. april og kampene i foråret 1940. Narvik under tysk besættelse

Rejsens største oplevelser

 • Narvik by
 • Det nye Krigsminnemuseum i Narvik
 • Malmbanen fra Rigsgränsen til Narvik
 • Adolfkanonerne ved Harstad
 • Tyske befæstninger
 • Vraget af den tyske destroyer Georg Thiele i Rombakfjorden
 • Spor efter kampe og tyskernes besættelse.

6 dage med fly, bus og tog

Pris: 12.985,- | Rejseleder: Torsten Granov

Dag til dag program

Dag 1: Afgang Danmark. Ankomst Narvik
Dag 2: Narvik, Krigsminnemuseet, Rombakfjorden, Destroyeren Georg Thiele
Dag 3: Bjørvik. Fossbakken. Hartvikvatnet
Dag 4: Bjørnefjellet. Dietls hovedkvarter, Malmbanen
Dag 5: Trondenes Historiske Center. Adolfkanonerne i Harstad
Dag 6: Afgang Narvik. Ankomst Danmark

Dato Rejseleder Depositum Pris
Narvik Torsten Granov DKK 2500 DKK 12.985 Kommer

Snart sidste chance for tilmelding til Narvik

Vi skal nogle år tilbage, siden vi sidst gennemførte en Narvikrejse. De to sidste gange, rejsen har været annonceret, har der været under 10 tilmeldte. Jeg havde egentlig besluttet ikke at tilbyde den mere.

Men… på grund af de særlige omstændigheder denne sommer med corona og rejserestriktioner valgte jeg at forsøge igen. Vi har allerede fået tilmeldinger til rejsen, og hvis vi når op over 10 inden den 10. juli, gennemføres den. I modsat fald bliver den ikke annonceret igen.

Hvis du har drømt om at se Adolfkanonerne, slagmarkerne omkring Narvik, køre med malmbanen og se destroyeren Georg Thiele, så er det nu, du skal melde dig til.

Torsten Granov

Narvik var for både tyskerne og de allierede en vigtig havn. Det var herfra, den værdifulde svenske jernmalm blev udskibet. Den var af afgørende betydning for den tyske våbenindustri.

Erobringen af Narvik var derfor et vigtigt element i forberedelsen til overfaldet på Danmark og Norge i 1940. Planlægningen og  gennemførelsen af angrebet på Narvik var meget dristig. På trods af den første succes, var det en dyrt købt sejr. Angrebet på Norge 9. april 1940 kostede tyskerne en tredjedel af deres flåde.

Kampene og de steder, hvor de foregik til søs og på land omkring Narvik, er hovedemnet for denne rejse. Derudover skal vi også se på de anlæg, som tyskerne opbyggede for at beskytte Narvik og området omkring byen. Vi skal også til Harstad og se Adolfkanonerne, verdens største landbaserede kanoner, der stadig står intakte i deres stillinger.

Udførlig rejsebeskrivelse

Dag 1: Afgang Danmark. Ankomst Narvik
Vi flyver fra Danmark til Narvik med flyskift i Oslo. Fra lufthavnen kører vi til Evenes, der ligger ved indsejlingen til Narvik. Her ser vi resterne af den tyske befæstning, der skulle beskytte skibene på vej til og fra Narvik. Vi fortsætter mod Narvik, og på vejen standser vi og ser farvandet umiddelbart ud for Narvik, hvor en del af de sænkede skibe fra kampene efter 9. april stadig ligger i den dybe fjord. Vi passerer Bjørkvik, hvor englændere og franskmænd gik i land under modangrebet mod tyskerne, der førte til de allieredes generobring af Narvik i maj 1940. Vi bor på godt hotel i Narvik.

Dag 2: Narvik, Krigsminnemuseet, Rombakfjorden, Destroyeren Georg Thiele
Vi begynder dagen med et besøg på det nye Krigsminnemuseet i Narvik. Vi ser en film, som er en god introduktion til begivenhederne i og omkring Narvik. Efter besøget på det fine og instruktive museum tager vi på en rundtur i bus i Narvik. Vi gør holdt ved de steder, der har tilknytning til kampene og krigshistorien. Vi tager også ud til Rombakfjorden, hvor ca. en times vandring i ret uvejsomt terræn venter dem, der har lyst til at komme tæt på resterne af den tyske destroyer, Georg Thiele. Den blev lukket inde i fjorden af overlegne engelske styrker kort tid efter 9. april. Georg Thiele havde hverken brændstof eller ammunition tilbage, så kaptajnen valgte at sætte den på land – der ligger de rustende rester stadig. Vi forsøger at arrangere bådtransport til Georg Thiele, hvis nogen ikke har lyst til gåturen.

Dag 3: Bjørvik. Fossbakken. Hartvikvatnet
Vi tager til Bjørkvik og fortsætter op gennem dalen til Fossbakken, hvor tyskernes angreb mod nord blev standset. Undervejs standser vi og ser spor i landskabet efter kampene, bl. a. skyttegrave. Vi kører også til Hartvikvatnet. Søen var i april 1940 tilfrosset, og ti tyske transportfly landede på isen. Nogle havarerede ved landingen, og de øvrige var ikke i stand til at lette igen. Alle flyene endte på bunden af søen, da isen smeltede. To af flyene er bjærgede, mens de øvrige stadig ligger på bunden af den ikke særligt dybe sø.

Dag 4: Bjørnefjellet. Dietls hovedkvarter, Malmbanen
Vi begynder dagen med at køre op mod Bjørnefjellet. Vejen er delvis anlagt af tyskerne ved hjælp af jugoslaviske og russiske krigsfanger. Vi ser resterne af den jugoslaviske lejr og andre minder fra 2. Verdenskrig. Lige inden vi når den svenske grænse, ser vi den tyske general Dietls hus, et meget beskedent lille, rødt træhus, der i dag er en privat hytte. Vi kører til jernbanestationen, Riksgrænsen, og stiger på toget til Narvik. Vi kører ad den berømte malmbane tilbage til Narvik og kan undervejs se de helt utroligt flotte udsigter fra toget.

Dag 5: Trondenes Historiske Center. Adolfkanonerne i Harstad
Vi kører til Harstad, hvor vi skal se Adolf-kanonerne. På vejen ligger Trondenes Historiske Center med en af Norges ældste stenkirker og en fin udstilling om vikingetiden, hvor Trondenes var et vigtigt magtcenter. Derefter kører vi til Adolfkanonerne. Kanonerne er kaliber 40,2 dvs. de største kanoner, der er opstillet på land. En af de fire kanoner er stadig i fuldt funktionsdygtig stand, som den eneste i verden. Vi får en rundvisning og ser kanonen og kanonstillingen, hvor der er en meget instruktiv udstilling. Vi overnatter i Harstad.

Dag 6: Afgang Narvik. Ankomst Danmark
Vi tager til lufthavnen og flyver tilbage til Danmark

I prisen er inkluderet:

 • Fly tur/retur Kastrup-Narvik/Harstad lufthavn
 • Overnatning på hotel med bad og toilet på alle værelser
 • Morgenmad alle dage og velkomstmiddag
 • Alle udflugter, alle entréer
 • Historiskkyndige lokalguider og historiskkyndig rejseleder
 • Alle skatter, gebyrer og afgifter

Enkeltværelsestillæg kr. 2.400

Billeder og videoer fra rejsen til Narvik

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!

Dato Rejseleder Depositum Pris
Narvik Torsten Granov DKK 2500 DKK 12.985 Kommer

Klik her og læs mere om rejselederne

Praktiske oplysninger

Ved bestilling af rejsen autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve rejsens pris ved betaling med kreditkort.

Vi hæver dog kun depositummet med det samme.

Restbeløbet hæves 2 måneder inden afrejsedag.

Ovenstående vil fremgå af din ordrebekræftelse.

Norge er et dyrt rejseland med et prisniveau på højde med det danske. Nordnorge er specielt dyrt, og det er langt væk. Der er ca. 2000 km fra København til Narvik, ca. Samme afstand som til Rom. Hovedparten af fødevarer skal transporteres den lange vej derop, hvilket ikke gør dem billigere.
Men de store oplevelser, som turen giver opvejer den ret høje pris.

Del på print
Print rejse