Broen ved Arnhem - Operation Market Garden

 • 17. - 21.september 2020 Jyl/Sjæl
 • Pris: 7.735,-
 • Max. deltagerantal: 50
 • Rejseleder: Niels Vistisen

Market Garden var tyskernes sidste sejr, vundet i Holland i september 1944 mod britiske og amerikanske faldskærmstropper. Market Garden var feltmarskal Montgomerys prestigeoperation - og den mislykkedes næsten totalt. Kom tæt på de steder, det gik galt, og få forklaringen på hvorfor.


Rejsens største oplevelser:

 • Broen ved Arnhem: "John Frost Brug"
 • Hotel Hartenstein i Oosterbeck - nu museum
 • Gravebroen
 • Jubilæumsarrangementerne i Arnhem
 • Broen i Nijmegen
 • Grosbeekhøjdedragene øst for Nijmegen
 • Hele 30. korps´ rute op gennem Holland

BEMÆRK:

Denne rejse bliver i 2020 noget helt særligt. Jubilæumsweekenden for Operation Market Garden i Arnhem er 18.-19. september, og vores program justeres selvfølgelig, så vi kan overvære faldskærmsudspring og reenactment i Oosterbeek. Turen er derfor lidt dyrere pga. de højere hotelpriser denne weekend. Det endelige program kommer i foråret 2020, når det hollandske jubilæumsprogram bliver offentliggjort, og vi vil forsøge at deltage og se så  meget som muligt. Du kan reserve en plads på turen nu, og du kan frit framelde dig, når endeligt program er kendt. 

Dagenes indhold:

1. dag: Afgang Danmark. Kørsel til Eindhoven

2. dag: Neerpelt, Belgien. Arnhem

3. dag: Nijmegen. 82. luftbårne. Arnhem

4. dag: John Frost. Airborne Museum Hartenstein

5. dag: Hjemtur

Mere under Udførligt program.

Operation Market Garden er kodenavnet for den store allierede operation i september 1944, hvor Montgomery forsøgt at erobre broerne i Holland med faldskærmstropper, for derefter at kunne køre sine kampvognsdivisioner ind i Tyskland, rundt om Siegfredlinjen, og ned i det store industriområde i Ruhr.

På dansk er hele operationen bedre kendt som ”Broen ved Arnhem” efter filmen fra 1977, som på dansk fik denne titel. På engelsk hed den ”A Bridge too Far” taget direkte efter Cornelius Ryans bog om operationen. Market Garden er som operation mindre kendt end både D-dag og Ardenner-offensiven, men på mange lige så spektakulær. Den var tyskernes sidste egentlige sejr i 2. verdenskrig, og briterne, med Montgomerys 21. armégruppe i spidsen, led et forsmædeligt nederlag mod nedslidte tyske panserstyrker. I august 1944, efter det tyske kollaps ved Falaise, befrielsen af Paris uden kamp og i begyndelsen af september det samme med Bruxelles og Antwerpen, blev de allierede ledere, især Montgomery grebet af optimisme, og håbet om at tyskerne var endegyldigt slået og ikke længere kunne yde sammenhængende modstand. Vejen til Berlin og en krigsafslutning inden jul lå åben. Montgomery fik derfor planlagt en meget dristig operation i Holland, hvor mere end et dusin broer – med broen ved Arnhem som rosinen i pølseenden  -  skulle erobres ved et overraskelsesangreb med en hel faldskærmsarmé på mere end 30.000 soldater, så hans 2. britiske armé på blot 48 timer kunne rykke 100 km frem hen over de erobrede broer og dermed komme bag de tyske linjer og være inde i selve Tyskland. Hele operationen blev planlagt på ganske få dage til trods for dens enorme kompleksitet, og fejlene i planlægningen var da også mange. En af de væsentligste var fejlvurderingen af den tyske modstand og det faktum, at man ikke vidste, at det tyske 2. SS Panzerkorps var sendt til Arnhem for at få lidt hvile. Kampene i Holland fra 17.-21. september var intense, blodige, heltemodige og specielle.

Denne rejse går i dybden med både planlægningen og forberedelserne, kampene og konsekvenserne, det fik bagefter, både for hollænderne, men også for den samlede allierede strategi i efteråret 1944. Hollænderne er meget krigshistorisk interesserede, hvilket betyder, at der nogle meget gode museer, som fortæller historien detaljeret, men det er også muligt at stå mange steder i terrænet og se præcis, hvor en luftlandsætning, et modangreb, eller erobringen af en bro foregik. Rejsen giver et unikt indtryk af, hvor kompleks og rodet operation Market Garden var, og hvor langt 100 km er i et Hollandsk marsklandskab, gennemskåret af kanaler og grøfter. På rejsen standser vi mange steder og gennemgår de enkelte hændelser ved hjælp af oversigtskort og fortællinger på stedet. Vi kommer bl.a. på grusvej, og får adgang til nogle små private museer, som ikke altid er åbne for offentligheden.

Turen er derudover baseret på den nyeste forskning om operation Market Garden, som i England er blevet større de senere år, også før Antony Beevor skrev sin seneste bog om netop Market Garden. På turen diskuterer vi, hvorfor operationen, som var et klokkeklart britisk nederlag, i mange årtier har været fremlagt som en heltemodig kamp af de britiske faldskærmstropper i Arnhem. Vi har også fokus på, at operationen var så meget mere end blot erobringen af broen i Arnhem, og at f.eks. broen i Nijmegen måske havde været mere vigtig.


Dato Rejseleder Depositum Pris
17/09/2020 - 21/09/2020 - Operation Market Garden Jyl/Sjæl Niels Vistisen kr. 2000 kr. 7.735,00 Bestil

I prisen er inkluderet:

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Overnatning på gode hoteller med bad og toilet på alle værelser
 • Morgenmad 2. – 5. dag, aftensmad 2 dage
 • Entréer til alle i programmet nævnte museer og samlinger
 • Alle udflugter og arrangementer
 • Alle skatter og afgifter
 • Historiskkyndig ekspertrejseleder

Tilllæg for enkeltværelse kr. 1700,-


Kurven er tom.
Cultours Rejseekspert
Vil du høre mere om ?

Ring eller skriv en mail til os så besvarer vi dine spørgsmål:

86 10 86 05
E-mail: rejser@cultours.dk

Se alle
Kundeudtalelser

Afventer kundeudtalelser

Cultours Kataloger
Cultours Kataloger

Bestil vores kataloger. Mere info

Genveje

Aktuelt fra Cultours
 • Normandiet D-dag
  Normandiet D-dag

  Militærhistorisk klassiker.

 • Rejser 2019

  Kataloger for 2019 kan læses/downloades/bestilles her. Alle rejser bliver løbende lagt på hjemmesiden.

 • Rejsekalender

  Hold øje med såvel rejser som arrangementer. Vi har et begrænset antal pladser.

 • Facebook

  Her kan du stille spørgsmål til rejselederen, diskutere og udveksle billeder med andre rejsedeltagere m.m.