Østprøjsen. Ulveskansen. SS- og ridderborgen Marienburg. Danzig/Gdansk.

 • 27. april - 3. maj 2020 Jyl/Sjæl
 • Pris: 8.985,-
 • Max. deltagerantal: 45
 • Rejseleder: Poul Grooss

Gennem Polen til Tannenberg og Ulveskansen, Stauffenbergs attentat, besøg i ridderborgen Marienburg og kz-lejren Stutthof, tid i Gdansk og ophold i Peenemünde.

Hitler går tur i Wolfsschantze. Det var hans hovedkvarter i lange perioder under 2. Verdenskrig. Det stærkt bevogtede område var utilgængeligt for andre end hans nærmeste medarbejdere. Alligevel lykkedes det Stauffenberg at foretage et attentat her mod Hitler d. 20. juli 1944

Rejsens største oplevelser:

 • Seelower Höhen ved Berlin
 • Førerhovedkvarteret Wolfsschanze
 • Raketforsøgsstation Peenemünde
 • Ridderborgen Marienburg/Malbork
 • Det nye WW2 museum Gdansk
 • KZ-lejren Stutthof
 • Danzig/Gdansk

Kort over ruten.

Østprøjsen var før 2. Verdenskrig tysk. Det, der i dag er det nordøstlige Polen, hørte til Tyskland. Her lå den gamle tyske hansestad Danzig, i dag Gdansk, og Stettin, i dag Szczecin.

Oversigt over programmet:

 1. dag: Gennem Nordtyskland til Polen. Seelower Höhen-museet.
 2. dag: Wolfsschanze. Tannenberg.
 3. dag: Wolfsschanze og Hitlers bunker
 4. dag: Kz-lejren Stutthof, ridderborgen Marienburg (Malbork) og fortet "Westerplatte".
 5. dag: Gdansk/Danzig
 6. dag: Mod vest over Oder til Peenemünde med forsøgsområdet for V-1 og V-2
 7. dag: hjemrejse

Se mere under Udførligt program

 

 


Ulveskansen

Når du sidst på busturens 2. dags aften sammen med de andre rejsende fra gruppen står på den banegård, hvor Adolf Hitler i tre år, i alt 800 dage kun afbrudt af ferier, modtog politikere og allierede statsledere fra andre lande, mærker du historiens vingesus. Du står midt Nazitysklands magtcentrum! Alle de store, dem der havde magt og indflydelse, havde egen bolig i disse tæt skovbevoksede, dystre omgivelser. Du overnatter få kilometer fra de steder, der rummede SS-Begleitkommando, Reichssicherheitsdienst, og din vandring bringer dig rundt til ruinerne af de bunkere, der engang var boliger for Hitler, Bormann, Göring, Speer og mange andre af den tids koryfæer, og du ser, hvor alle områdets tekniske og praktiske installationer var, oprindeligt i alt 80 bygninger. Du ser stedet, hvor Greve Claus Schenk von Stauffenbergs mislykkede attentat mod Hitler d. 20. juli 1944 fandt sted og mange andre militærhistorisk relevante ting. Der er stof til eftertanke!


Tannenberg

På rejsen ser du steder, der havde militær betydning under 1. og 2. Verdenskrig. Du besøger området ved Tannenberg, hvor russerne led et stort nederlag i 1914, og ser de sparsomme rester af det oprindeligt store, pompøse monument, en muromkranset plads på 100 m i diameter med otte 23 m høje tårne, der blev sprængt af tyskerne i 1945, mens resten senere blev revet ned af russerne.


"Vi ser Marienburg, som var en slags ideel højborg,det var den tyske ridderordens højborg,men det var også der, hvor SS tog en hel masse ritualer fra." -Poul Grooss

Gdansk og Stutthof

Du kommer til at bo i Danzig, netop hvor 2. Verdenskrig startede. Du ser havnen, hvorfra det tyske slagskib “Schleswig-Holstein” affyrede det første skud i 2. Verdenskrig den 1. september 1939 kl. 04.47. En del af det under krigen fuldstændig sønderbombede Gdansk er minutiøst genopbygget, som det var før krigen, og du får lejlighed til at opleve byen på egen hånd. Besøget i den tidligere koncentrationslejr, Stutthof, hvor mange danskere sad, er forstemmende, men det hører med til billedet af de 6 forfærdelige år.


Westerplatte

Når du står foran Westerplatte i Gdansk, er du lige der hvor 2. Verdenskrig begyndte. Sidst i august 1939 havde det tyske slagskib Schleswig-Holstein kastet anker i Gdanskbugten ud for et polsk militærdepot, og d. 1. september 1939 kl. 4.45 affyredes de første skud fra skibets 280 og 150 mm-kanoner mod den langt dårligere udrustede polske stilling. Det hele skulle være afsluttet på 12 timer, men tappert kæmpende polakker gjorde hårdnakket modstand og gav først op efter 7 dage. De polske tab var 14 dræbte og 53 sårede, mens de tyske tab aldrig er blevet offentliggjort. Du undgår ikke at føle stor respekt for de forsvarende polakker, når du går mellem ruinerne fra de voldsomme kampe.

Polske soldater taget som krigsfanger efter overgivelsen af Westerplatte.

Ridderborgen Marienburg

Marienburg, ”Det største bjerg af tegl nord for Alperne”, er en kolossal oplevelse, en kæmpemæssig labyrintisk ridderfæstning, og du kan slet ikke nå at se det hele, mens du er her. Også her satte nazisterne deres præg, men den enorme middelalderborg, som er på Unescos verdensarvliste, har mange hundrede års hemmeligheder gemt bag sine pompøse og enorme mure.  

Forsøgsområde for V-1 og V-2

Når du som noget af det sidste på rejsen besøger Peenemünde, venter dig endnu en fantastisk spændende militærhistorisk oplevelse: nazisternes forsøgs- og forskningsområde for V-1- og V-2-våbnene! Nogle af bygningerne findes stadig, og du ser bl.a. et museum og området, hvor forsøgene blev foretaget – kun begrænset lidt på grund af sprængfare.

Denne militærhistoriske grupperejse fortæller om voldsomme begivenheder, der har fundet sted gennem mange hundrede år.

Hvis du vil læse mere

Hvis du vil vide mere om Greve Claus Schenk von Stauffenbergs mislykkede attentat mod Hitler d. 20. juli 1944, så kan du læse 9. afsnit af vores militærhistoriske føljeton "Krigens Sidste År" her:


Dato Rejseleder Depositum Pris
27/04/2020 - 03/05/2020 - Østprøjsen Jyl/Sjæl Poul Grooss kr. 2000 kr. 8.985,00 Bestil

I prisen er inkluderet:

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Overnatning på hoteller
 • Enkelt overnatning i Ulveskansen
 • Morgenmad alle dage
 • Middag om aftenen dag 1, 2, 3, 5 og 6
 • Frokost dag 2, 4 og 6
 • Entréer til alle de i programmet nævnte museer og samlinger
 • Alle udflugter og arrangementer
 • Alle skatter og afgifter
 • Mappe med kort og andet materiale, der udleveres i bussen
 • Historiskkyndig ekspertrejseleder

Tilkøbsmuligheder:

Enkeltværelse kr. 2.000,-


Kurven er tom.
Cultours Rejseekspert
Vil du høre mere om ?

Ring eller skriv en mail til os så besvarer vi dine spørgsmål:

86 10 86 05
E-mail: rejser@cultours.dk

Se alle
Kundeudtalelser

Afventer kundeudtalelser

Cultours Kataloger
Cultours Kataloger

Bestil vores kataloger. Mere info

Genveje

Aktuelt fra Cultours
 • Normandiet D-dag
  Normandiet D-dag

  Militærhistorisk klassiker.

 • Rejser 2019

  Kataloger for 2019 kan læses/downloades/bestilles her. Alle rejser bliver løbende lagt på hjemmesiden.

 • Rejsekalender

  Hold øje med såvel rejser som arrangementer. Vi har et begrænset antal pladser.

 • Facebook

  Her kan du stille spørgsmål til rejselederen, diskutere og udveksle billeder med andre rejsedeltagere m.m.