Det tyske forsvar

Online foredrag: Kampene i Italien

Online foredrag med Martin Cleemann Rasmussen

– Baggrunden for de allieredes invasion af Italien
– Kampene på Sicilien
– Landgangen ved Salerno og det italienske sammenbrud
– Monte Cassino og Anzio
– Italien i krigens sidste år

Online foredrag med Martin Cleemann Rasmussen

Martin Cleemann Rasmussen, cand.mag.

I dette foredrag hører vi om de allieredes invasion af italien og om de mange hårde kampe, som de måtte udkæmpe mod en hårdnakket tysk modstander.

Onlineforedrag: Kampene i Italien

Onlineforedrag med Martin Cleemann Rasmussen, cand. mag. i Russisk og Historie med speciale i krigshistorie

Italiensfelttoget er ofte blevet kaldt for “Den Glemte Front”, men det var her at de allierede igennem blod, sved og tårer lærte de dyrekøbte erfaringer, som gjorde invasionen i Normandiet mulig.

Det var også i Italien, at soldater fra begge sider kæmpede i et nærmest ufremkommeligt terræn og hvor tusinder af soldater mistede livet i kæmpemæssige offensiver uden at fronten rykkede sig. I foredraget hører vi om baggrunden for de allierede invasion, vi hører om kampene på Sicilien, Salerno og ved Monte Cassino.

Vi hører også om Mussolinis Italien, om italienernes forhold til den fascistiske fortid og om hvilke spor krigen har sat sig i Italien frem til vor tid.

Kommentarer til onlineforedraget

13 reaktioner

 1. Kære allesammen
  Velkommen til dette foredrag omkring kampene i Italien under Den Anden Verdenskrig. Jeg vil i løbet af foredraget være behjælpelig i tilfælde af, at I har nogle spørgsmål og kommentarer til foredraget eller til nogle af de mange rejser, som jeg er rejseleder på – herunder bl.a. rejsen til Italien, hvor vi besøger mange af de steder som omtales i aftenens foredrag.
  Mine svar vil pga. teknikken på denne platform være lidt forsinket, men hvis du/I væbner jer med lidt tålmodighed vil jeg gøre mit bedste for, at nå at besvare dem alle. Såfremt I skulle have spørgsmål i øvrigt til nogle af de mange af de mange andre spændende rejser og foredrag som Cultours laver er I naturligvis også altid velkommen til at kontakte kontoret
  God fornøjelse
  Martin Cleemann Rasmussen

 2. Hej. Var tyskland/Hitler klar over Italiens ringe militære stand inden krigen startede ?

  1. Hej Lars
   Du skal blot opdatere en gang hvis foredraget / videoen ikke ligger her lidt længere oppe på siden?
   Mvh Cultours

 3. Kære Karsten
  Man var fra den tyske værnemagts side meget velinformeret omkring de italienske styrkers ringe tilstand. Dette havde man også set ved Italiens militære indsats i Abessinien (Ethiopien) og delvist under borgerkrigen i Spanien. Den tysk-italienske alliance var mere et “politisk projekt” end et militært projekt og Hitler var i væsentlig grad interesseret i den politiske side af sagen – særligt efter annekteringen af Østrig, hvor Italien accepterede den tyske indmarch og Hitler udtalte at “Dette vil jeg aldrig glemme Mussolini for”.
  Hilsen
  Martin

 4. Kære Jakob
  Tak skal du have. Jeg er glad for, at du kunne lide det.
  Bedste hilsener
  Martin

 5. Rigtig godt foredrag. Vil godt have hørt om Mussolinis “befrielse” I Gran Sasso!

 6. Kære Steen
  Det er også et super spændende emne! Vi besøger Gran Sasso på turen til Italien og der lover jeg dig, at du får hele den spændende fortælling 😉

 7. Hej Martin,
  Et spørgsmål mere: Hvordan kunne man blive enige med tyskerne om at Rom var en åben by?

  1. Hej Niels Johan
   Ja, det er det. Det bliver liggende, så du altid kan gå ind og se det.
   Hilsen
   Martin

 8. Kære Steen
  Da den tyske forsvarslinje ved Monte Cassino og ved Anzio faldt sammen blev det tyske forsvar af hele midtitalien reelt kompromitteret. Den tyske tilbagetrækning var derfor afhængig af intakte vej- og kommunikationslinjer og det samme var de allieredes fremrykning. Derfor ville man ikke ødelææge/kæmpe om Rom. Hertil kom, at man fra allieret side bevidst – med enkelte undtagelser – havde undgået at bombe Rom fra luften for at undgå det politiske bagslag, som en sådan bombing ville kunne give i offentligheden. Da Rom ikke var egnet til forsvar og man fra allieret side ikke ville stå som “skurke” var Roms status som en åben by derfor fordelagtig for begge parter. Den blev derfor erklæret for åben by af de retirerende tyskere og de fremrykkende allierede. Tyskerne forlod nærmest byen ud af de nordlige byporte, hvor de allierede rykkede ind af de sydlige og vestlige. After The Battle har et ret godt nummer “The Liberation of Rome” som omhandler dette.

Lukket for kommentarer.

Læs mere om din foredragsholder Martin Cleemann Rasmussen her

Martin Cleemann Rasmussen

Martin Cleemann Rasmussen er cand. mag. i Russisk og Historie med speciale i krigshistorie. Han taler flydende russisk og har boet flere år i Rusland og Ukraine og har igennem mange år arbejdet med netop Rusland som helhed og landets spændende krigshistorie i særdeleshed. Martin er medlem af Dansk Militærhistorisk Kommission og er tilknyttet Hærens Officersskole og Forsvarsakademiet og DIS som ekstern lektor. Han har gennem mange år holdt foredrag og undervist på Hærens Officersskole om bl.a. D-dag og kampene i Italien, og han er anmelder og forfatter til artikler i flere medier også i officersskolens udgivelser, fx til jubilæumsbogen.

Martin Cleemann Rasmussen er desuden medforfatter til en meget anerkendt, gymnasiehenvendt ”Danmarkshistorie”. Martin har været tilknyttet Cultours siden 2004. Han er en medrivende foredragsholder og han har været rejseleder på utallige rejser verden over.

Martin er tilknyttet FAK og er medforfatter til bl.a. Lindhardt og Ringhofs Danmarkshistorie. Han har solid erfaring som rejseleder på mange rejser bl.a. med Den Transsibiriske Jernbane og som historisk og militærhistorisk foredragsholder.

Læs mere om vores rejseledere her >>

Print arrangement