REJS MED EKSPERTERNE

Under fremmed muld - To danskere i canadisk krigstjeneste fra D-Dag til Danmark

Tid & Sted: 

Dato: 4. oktober 2023

Tid: Kl. 19.00

Sted: Aalborg Universitet, (k3 / 2.128), Kroghstræde 3, seminarrum 2.128, 9220 Aalborg Øst

Pris: 155,00 kr.

Ved Niels Klingenberg Vistisen, cand.mag., historiker, major, forfatter

Foredraget handler om de to danskere, Niels Wiesneck og John Andreasen, som begge kæmpede i den canadiske hær, fra D-dag 6. juni 1944 og frem til krigsafslutningen i maj 1945. Niels Wiesneck var som sejler blevet fanget på havet efter 9. april og kunne ikke vende hjem til Danmark. John Andreasen var tidligere rejst til Canada, hvor han var farmer. Begge meldte de sig frivilligt til canadisk krigstjeneste for at kæmpe mod nazismen og for deres fædreland, Danmark. Det særlige ved netop de to er, at de har efterladt sig et omfattende dagsbogsmateriale, som detaljeret beskriver deres færd ind i den canadiske hær og gennem de vigtigste og største slag i Nordvesteuropa, fra landgangen i Normandiet og frem til Anden Verdenskrigs afslutning. Begge vendte de tilbage til Danmark efter krigen, men var mærket af deres oplevelser. Materialet er blevet til bogen ”Under Fremmed Muld – to danskere i canadisk krigstjeneste fra D-dag til Danmark”, der udkommer på forlaget Turbine i foråret 2023. Bogen er skrevet i fællesskab af historiker Jakob Tøtrup Kjærsgaard, som opdagede dagbogsmaterialet under processen med bogen ”Den Røde Brænding”, der omhandlede danskere på D-dag, og historiker Niels Klingenberg Vistisen, der er ekspert i kampene i Nordvesteuropa.

Foredraget tager udgangspunkt i bogen, men tilføjer forfatternes oplevelser med at bearbejde og anvende dagsbogsmaterialet, de følelser, der tydeligt fremgår af og mellem linjerne, og hvordan optegnelserne blev kædet sammen med de store krigsbegivenheder og kampene, Niels og John deltog i.

Under fremmed muld er en stærk og meget personlig fortælling om ansvar, mod, fare, fællesskab, tab, magtesløshed og forløsning.

NY BOG: Efter bogen med samme titel, af: Jakob Tøtrup Kjærsgaard & Niels Klingenberg Vistisen, Turbine 2023. Køb bogen her

KØB BILLET DIREKTE HOS AALBORG UNIVERSITET

FOREDRAG

DATO

Rejseleder

Pris

Ingen arrangementer

DIN FOREDRAGSHOLDER

Niels Klingenberg Vistisen

Niels Klingenberg Vistisen

Niels Klingenberg Vistisen er Cultours’ ekspert i Krigen på Vestfronten og guide på turen ”Normandiet D-dag”.

Niels er uddannet Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet (2007), og det kombineret med tjeneste som officer i Hjemmeværnet og Hæren giver ham mulighed for at bruge den akademiske og den operative militære virkelighed i sin fortælling.

Han er ekspert i D-dag og de efterfølgende kampe på Vestfronten og har helt fra barnsben opbygget en stor viden på området, en viden som sidenhen er udbygget i samarbejde med bl.a. Forsvarsakademiet og engelske militære eksperter.

 

KØB BILLET DIREKTE HOS AALBORG UNIVERSITET

FOREDRAG

DATO

Rejseleder

Pris

Ingen arrangementer