Sensationelle nye opdagelser sår tvivl om, hvem der var de første beboere på Påskeøen.
Den almindelige antagelse om befolkningen af Påskeøen, som man kan læses i videnskabelige rapporter og værker er, at de første beboere på Påskeøen ankom fra Marquesasøerne i Polynesien ca. år 500. Forbindelsen til Påskeøen blev siden afbrudt. Øen var isoleret og udviklede sin egen særlige kultur med de verdensberømte stenstatuer.
Nu viser nye resultater af boreprøver fra kratersøerne Ranu Kau og Ranu Raku på Påskeøen med stor sandsynlighed, at denne antagelse er forkert.
Når Cultours arrangerer rejser til Påskeøen, forsøger vi at få arkæologer, der arbejder på Påskeøen til at komme og fortælle vore deltagere om udgravninger og de nyeste resultater, ligesom vi besøger steder, hvor der har været foretaget arkæologiske udgravninger.
Da vi sidst mødte øens mest kendte arkæolog, Sonia Haoa, fortalte hun om resultaterne af analyserne af boreprøverne. De var meget overraskende. Man kan uden at overdrive kalde dem sensationelle.
I prøverne er der fundet spor af bananpollen i boreprøver fra lag, der stammer fra 1000 år før vor tidregning. Det betyder, at der har været mennesker på Påskeøen 1500 år før man troede.
Bananer kan ikke af sig selv rejse over Stillehavet til en fjerntliggende, isoleret ø som Påskeøen, planterne skal bringes til øen. Det er ikke muligt for fugle at bringe dem derud, og de kan heller ikke flyde til øen. Alle erfaringer viser, at bananer kun findes, hvor der er mennesker.
Det spørgsmål der nu rejser sig er:
Jeg kan næsten ikke vente til november, hvor jeg næste gang skal til Påskeøen med en gruppe. Jeg håber at Sonia og hendes hold til den tid har flere nyheder om de mystiske, forsvundne beboere på Påskeøen.
Torsten Granov, Direktør Cultours
Søg efter rejser, arrangementer, guides, bøger, rejseledere og meget mere
Tilmeld dig nyhedsbrevet, få spændende fortællinger og gode tilbud om rejser og arrangementer.
Telefonerne er åbne:
Mandag-fredag kl. 10:00-14:00
REJSER & ARRANGEMENTER