Pressemeddelelse februar 2020: Plan om tema-park nær Invasionsstrandene i Normandiet skaber verdensomspændende protestbevægelse

Fra D-dag Land til Disneyland?

Plan om tema-park nær Invasionsstrandene i Normandiet skaber verdensomspændende protestbevægelse

D-dag land

Når en slagmark bliver til en forlystelsespark

Det har vakt debat og forargelse, at regionsformanden i Region Normandiet, Hervé Morin, har lanceret planer om en stor temapark, nær Invasionsstrandene i Normandiet. De konkrete planer er ikke offentliggjort, men projektet blev lanceret i forbindelse med en tale han holdt i januar måned.

Fra historikere, veteraner og militærhistorikere og fra almindelige mennesker fra især USA og England er det strømmet ind med protester. CNN og Fox New i USA er ikke enige om ret meget, men begge stationer har været stærkt kritiske overfor planerne, det samme har BBC og en lang række aviser i Frankrig og resten af verden, Daily Mail, The Guardian, Le Figaro, New York Times og mange flere.

Hervé Morin mener, at en forlystelsespark, der har fået øgenavnet, ’D-day land’, en park som med lyd, lys og levendegørelse af historien, vil tiltrække flere turister til Normandiet, og få dem til at blive i længere tid.

Fra D-dag land til Disneyland ?

Hervé Morin, ønsker at bygge forlystelsesparken ganske tæt på invasionsstrandene. Budgettet er på over 100 millioner kroner og skal åbne i 80-året for D-dag og invasionen i 2025. ”Det eneste vi mangler er at finde en byggegrund – ikke på selve invasionsstrandene, men meget tæt ved Juno, Omaha eller Utah Beach”, fortæller Morin. Han håber at finde en Hollywood-instruktør, som kan hjælpe med at udarbejde et spektakulært show, som vil tiltrække tusindvis af turister til området.

Modstandere af projektet mener at en forlystelsespark i det område, hvor nogle af de hårdeste og mest afgørende kampe i 2. Verdenskrig fandt sted, vil være en hån mod de tusindvis af soldater, der kæmpede og døde på D-dag og under kampene i Normandiet.

En talsmand for Frankrigs Nationale Forskningsgruppe 1939 – 45, udtalte i forbindelse med projektet: ”Landgangen i Normandiet er en side i Frankrigs historiebog som bør respekteres og ikke være genstand for et forretningsprojekt”.

Talsmanden uddyber og fortæller: ”Projektet vil gøre markant skade på områdets økologi, men vil også være respektløst overfor de veteraner og de der blev dræbt i forbindelse med landgangen i Normandiet og de efterfølgende slag. (news@thelocal.fr)

Militærhistorikeren Torsten Granov, forfatter til bogen ”D-dag-optakten, dramaet og efterspillet”  udtaler: ”Jeg har gennem årene set, at respekten for de historiske steder i Normandiet er faldene og nye projekter mere satser på underholdning frem for seriøs formidling af historien. Projektet er en ”tivolisering” af den historie, der i sig selv er spændende. Balancen mellem indhold og underholdning er fuldstændigt skæv, der satses udelukkende på underholdning og kommercialisering.

Til grund ligger et koldt og kynisk ønske om at tjene penge på fortiden uden hensyn til mindet om de faldne og alle dem, der ydede store ofre for Europas og verdens frihed. Når man beskæftiger sig med denne del af historien, bør det ske med langt større respekt for de involverede.”

Torsten Granov er direktør i Cultours, der gennem mere end 30 år har arrangeret militærhistoriske rejser til Normandiet for tusindvis af danskere.

Underskriftindsamling mod projektet – også danskere kan deltage

Der er en verdensomspændende underskriftindsamling mod projektet i gang, og der er allerede kort tid efter starten samlet over 25.000 underskrifter.

Man kan deltage i underskriftsindsamlingen ved at gå ind på Cultours hjemmeside, her er der er et link til underskriftsindsamlingen: 

https://www.cultours.dk/d-day-land-underskriftsindsamling-imod-d-day-land

Alle underskrifter vil d. 8. maj, årsdagen for sejren i Europa i 2. Verdenskrig, blive afleveret til den franske præsident Emmanuel Macron.

Vil du vide mere: Oplysninger kan fås ved henvendelse til Torsten Granov på tlf. 23 99 14 44 eller på mail: torsten@cultours.dk

FAKTA:

D-dag den 6. juni 1944 blev starten på invasionen i Normandiet i Anden Verdenskrig. Mere end 150.000 allierede tropper ombord på næsten 7.000 skibe og fartøjer blev landsat i Normandiet. Mere end 800 danske krigssejlere samt øvrige danskere i allieret tjeneste deltog i invasionen. Slaget om Normandiet, som gik under kodenavnet Operation Overlord, blev afgørende for Anden Verdenskrigs udfald, og medvirkede til Nazi-Tysklands endelige nederlag i Maj 1945.

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!