REJS MED EKSPERTERNE

På Sword stranden gik de franske soldater fra den såkaldte commando no. 4 i land d. 6. juni

I alt 177 ud af en samlet i landsat styrke på 157.615 på D-dag.

På Sword landede pansrede enheder, der skulle deltage i erobringen af byen Caen. Kl. 11 om eftermiddagen var britisk infanteri, efter at have sikret brohovedet samlet i landsbyen Hermanville bag Sword stranden. På grund af trafikkaoset på stranden var de panserstyrker, der skulle støtte angrebet, endnu ikke nået frem, og kl. 12 satte man sig i bevægelse mod Caen uden panserstøtte.

Under stadige kampe med mindre tyske enheder nærmede man sig byen. Omkring 5 kilometer nord for byen mødte man de første enheder fra tyskernes 21. Panzerdivision, der var blevet sat ind mod invasionstropperne. Det stoppede deres fremrykningen mod Caen. Andre britiske enheder rykkede mod Caen længere mod øst, men heller ikke de nåede byen på grund af tysk modstand.

De allierede erobrede først Caen d. 11. juli efter meget hårde kampe. 

Swords funktion som invasionsstrand 

Sword Beach skulle erobres for at sikre forstærkninger til de styrker, der skulle lande ved broerne over Orne floden, og skulle samtidligt sikre forbindelsen til landgangsstyrkerne længere vestpå ved Juno. I forbindelse med invasionen af Sword, var det vigtigste formål for styrkerne, at erobre broerne. Som udgangspunkt skulle de bruges til yderligere militære aktioner ind i Frankrig og for at forhindre tyskerne i at benytte dem i forbindelse med angreb i flanken på invasionsstyrkerne.
I Sword var det soldater fra både Frankrig og England, de engelske commandosoldater var under Lord Lovat.

Sword Beach
Britiske soldater går i land på Sword Beach på D-dag. Her ses de britiske kommandosoldater fra 1st Special Service Brigade under ledelse af Lord Lovat. Den berømte Bill Millin ses med sin sækkepibe.