REJS MED EKSPERTERNE

Gotland sæson

Af Kathrine G. Bjerregaard, cand. mag. og rejseleder hos Cultours fra bogen “Gotland & Fårö, En Historikers Personlige Guide”

Forsommeren, foråret i maj og juni, er mine favoritmåneder at besøge Gotland i. Markerne står i frisk grønt, engene blomstrer, orkideerne er lette at finde, og der er ikke lige så mange mennesker i Visbys smalle stræder, som der er i højsæsonen.

Gotland ændrer sig meget alt afhængig af på hvilken årstid, du besøger øen. Om sommeren er der naturligvis travlest; det skyldes ferietid, solskin og badevand. De langstrakte strande fyldes af familier og festende unge. Kroer, bagerier og restauranter får travlt igen. Keramikatelierer, kunstnerværksteder og strandbarer slår dørene op, og alverdens tænkelige musik- og teaterarrangementer samt temauger afholdes rundt om på øen; især kendt er de store begivenheder: Almedalsugen, Middelalder- og Krimifestivalerne.

Om sommeren myldrer Gotland med turister, men i vinterhalvåret hersker stilheden og den stive vind fra Østersøen. Alt efter temperament kan det være en stor oplevelse at besøge Gotland uden for sæsonen, hvor du og gotlændingene har det hele for sig selv.

I midten af august begynder gæsterne og myggene at forlade øen, og roen sænker sig igen efter en hektisk højsæson. Øen bliver ud på efteråret øde og stemningen en helt anden. Mere og mere for hvert år fejres nu også höstfest i september, og i de sidste fem år har der fast været julemarked med middelalderindslag Visby en weekend i december. Så ligesom så mange andre steder udvides sæsonen år for år.

Men sommeren i Norden er det bedste, jeg ved, og derfor anbefaler jeg, at man besøger Gotland, om ikke andet så i hvert fald første gang, i perioden fra maj – august. Det sagt, så er Gotland værd at besøge året rundt!

Uddrag fra “Gotland & Fårö. En historikers personlige guide”