Gotlandske tal

Af Kathrine G. Bjerregaard, cand. mag. og rejseleder hos Cultours fra bogen “Gotland & Fårö, En Historikers Personlige Guide”

Gotland kan vel siges at være Sveriges svar på danske Bornholm. En solskinsø i Østersøen med udpræget kystklima, milde vintre og lune somre: I gennemsnit har øen 63 dage med temperaturer over 20 grader hver sommer. Gotland er på størrelse med Fyn. Fårö på størrelse med Samsø. Visby ligger på højde med Skagen.

Øens navn Gotland kommer af det oprindelige navn på Gutamål, Gutland. Navnet har øen fået efter sit folk gutarne. Første led gut- skulle stamme fra ældre germansk med betydningen af udgydelse, muligvis som udtryk for mænd. Øens oprindelige navn var Gutland, i 1000-tallet skrevet som Kutlandi med runeskrift og det blev oversat til Gutland med romerske bogstaver i 1300-tallet.
På dansk og svensk blev “tl” til “ll”, og det gav øen navnet Gulland i den danske periode.
Nutidens svenske navn for øen, Gotland, kommer fra lavtysk. Frem til 1920’erne stavedes Gotland som Gottland.

Gotland udgør sin egen region, Region Gotland, som foruden Gotland også omfatter: Store Karlsö, Lilla Karlsö, Furillen, Fårö og Gotska Sandön. Region Gotlands areal er 3.184 kvm og udgør 0,8 % af Sveriges samlede areal. Gotland er på størrelse med Fyn og Fårö er på størrelse med Samsø. Indbyggertallet er i 2019 på knap 58.000, og det betyder, at der i gennemsnit bor 18 mennesker per kvadratkilometer i regionen.

5 største byer på Gotland er:
Visby 25.000
Hemse 1.800
Slite 1.500
Klintehamn 1.400
Vibble 1.200

Uddrag fra “Gotland & Fårö. En historikers personlige guide”