REJS MED EKSPERTERNE

Tjelvar

Af Kathrine G. Bjerregaard, cand. mag. og rejseleder hos Cultours fra bogen “Gotland & Fårö, En Historikers Personlige Guide”

Gutasagaen er en krønike om Gotlands historie i tiden op til den danske erobring i 1361. Den blev skrevet i 1200-tallet, og der findes kun ét originalt manuskript skrevet på gutamål, som er en gammel oldnordisk dialekt. Sagaen indledes med fortællingen om Tjelvar (på gutamål: Þieluar), som opdager Gotland. Han er en slags magiker, en mytisk figur, for Gotland hviler, ifølge historien, under en forbandelse som betyder, at øen er under vand om dagen og over vandet om natten. En forbandelse, som endelig brydes, da Tjelvar tænder ild på øen for allerførste gang.

“Gotland fandt først den mand, som hed Tjelvar. Da var Gotland, så fortroldet, at det om dagen sank, og om natten var oppe, men den mand bragte først ild til landet. Og siden sank det aldrig igen.”

Tjelvar havde sin søn med, men åbenbart ingen kone. Det havde sønnen Hafde heldigvis, hun hed Hvidestjerne, og hun drømte en drøm en nat, der forudsagde øens skæbne:

“Denne Tjelvar havde en søn som hed Hafde, mens Hafdes kvinde hed Hvidestjerne. De to satte, som de første, bo på Gotland. Den første nat hvor de sov sammen, da drømte hun en drøm. Det syntes hende, som tre orme var slynget sammen i hendes barm, og som om de krøb ud af barmen på hende. Denne drøm sagde hun til Hafde, sin husbond. Han udlagde hendes drøm sådan: Alt er med ringe bunden: Boland skal det blive, føde skal vi tre sønner. Dem gav han alle navn ufødte:
Gute skal Gotland eje, Graip skal den anden hedde og Gunfjøn den tredie. De skiftede siden Gotland i tre tredinger, så at Graip den ældste fik den nordlige treding, og Gute den midterste treding mens Gunfjøn den yngste fik den sydligste.”

Historien om Tjelvar, Hafde og Hvidestjerne kan ‘læses’ på flere runesten rundt om på øen. Ligesom den kan ses i delingen af Gotland i tredinger (tre distrikter, en praktisk måde at inddele øen i områder), som blev beholdt frem til 1747, og som stadig opretholdes indenfor kirken, idet Region Gotland er delt i tre pastorater.
Men tilbage til sagaen. Var Tjelvar virkelig den første mand på Gotland? Det kan ikke vides med sikkerhed, men jeg har besøgt et sted, som siges at være hans grav. Stedet kaldes Tjelvars kärring og ligger inde i skoven på Gotlands nordøstlige kyst. Det er et mystisk sted. På Gotland er skibssætninger ikke er så ualmindelige, og grave i form af skibssætninger og stenrøser fra perioden er ikke sjældne. Tjelvars kärring er en af flere mellemstore skibssætninger, men den er ikke tom, som de fleste ellers er!

Uddrag fra “Gotland & Fårö. En historikers personlige guide”