REJS MED EKSPERTERNE

Oplev EN AFTEN I PROVENCE med smagsprøver på lokale vine og ægte trøfler

Højskole i Provence

Et sted i Provence

Torsten Granov er gennem 40 år kommet på Auberge des Seguins, en gammel, ombygget provençalsk gård, hvis historie går tilbage tilbage til 1500-tallet. Midt i bjergene kan man nyde livet, vandreture i naturen og den gode, autentiske provençalske mad. Værtinden er borgmester i landsbyen og taler det gamle provençalske sprog, mere autentisk bliver det ikke. Torsten viser billeder og fortæller om stedets og områdets historie og om Luberon Naturparken i dag.

Der bliver fortalt om det traditionelle provençalske køkken og om de mange krydderurter, der vokser vildt i naturen eller dyrkes lokalt.

Der bliver også budt på smagsprøver på lokale vine.

At bo i Provence

Jesper Tang har boet i Provence i mere end 20 år. Han fortæller om sit møde med Provence, om forskelle og ligheder og om det nuancerede syn på verden og livet, og han beretter om venligheden, der møder en indvandrer fra det høje nord.

Der berettes om det provençalske køkken og især dens mest skattede ingrediens, den ægte trøffel med det latinske navn tuber melanosporum. Torsten Granov er medlem af det franske trøffelbroderskab. Han vil fortælle om trøfler generelt og komme ind på de mange forskellige trøffelarter, der findes, og hvoraf nogle ingen gastronomisk værdi har, men som snyder mange, når de køber dem.

København

Onsdag den 28. februar kl. 18:30-21:00. 

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Aarhus

Mandag d. 26. februar kl. 18.30 – 21.00.

Stiften Lounge i FO-Byen Frederiksgade 78B gården, 8000 Aarhus C

KØB BILLET TIL FOREDRAGET

FOREDRAG

DATO

Rejseleder

Pris

Ingen arrangementer

Prisen inkluderer:

 • Foredrag med Torsten Granov og Jesper Tang
 • Vinsmagning af tre provençalsk vine
 • Smagning af fire trøffelspecialiteter
 • Jesper Tangs bog: ”Provencesymfonien”.

Deltagerne får fire smagsprøver på den ægte trøffel: En skive rå trøffel, en toast med trøffelsmør, vagtelæg med trøffelmayonnaise og trøffelost på groft brød.

DINE FOREDRAGSHOLDERE

Jesper Tang

Jesper Tang, mag.art.

Jesper Tang er bosiddende i Provence. Han har bl.a. skrevet bogen ‘Provence Symfonien – et indblik i Provence´ kultur, natur og mennesker‘.

Det er en bog om Provence og dens historie og traditioner, skrevet med stor hengivenhed for området og dets mennesker. 

Direktør, cand.mag. Torsten Granov.

Torsten Granov har i mange år beskæftiget sig med trøfler, som entusiast, foredragsholder og som forfatter til “En bog om trøfler”. Torsten er desuden medlem af det franske trøffelbroderskab “Confrerie de la Truffe Noire et de la Gastronomie”.

Confrérie de la Truffe Noire et de la Gastronomie (Broderskabet af Sort Trøffel og Gastronomi) er en gastronomisk organisation dedikeret til at fremme og bevare traditionerne omkring sort trøffel (tuber melanosporum) og gastronomi generelt. Dette broderskab har til formål at hylde og beskytte brugen af sort trøffel i kulinariske sammenhænge.

Sort trøffel er en dyrebar svamp, der vokser under jorden i forbindelse med rødderne af visse træer, primært egetræer. Den er kendt for sin karakteristiske aroma og smag, og den har længe været en eftertragtet ingrediens i fin gastronomi.

Confrérie de la Truffe Noire et de la Gastronomie bringer gastronomer, kokke, trøffelproducenter og trøffelentusiaster sammen for at fejre og udbrede kendskabet til sort trøffel. Organisationen arrangerer ofte begivenheder, festivaler og ceremonier, der fremmer brugen af sort trøffel i kulinariske kreationer og understreger dens kulturelle og gastronomiske betydning.

Vi smager her den ægte trøffel

Der findes 12 forskellige trøffelarter. Kun få af dem har gastronomisk værdi. Den bedste trøffel hedder på latin tuber melanosporum, uden sammenligning den ypperste, mest aromatiske og dyreste sorte trøffel.

Da de fleste trøfler er sorte, er modne om vinteren, og temmelig smagløse, er betegnelsen sorte vintertrøfler helt intetsigende.

For at forbrugerne i EU ikke skal blive snydt, er der vedtaget regler for handel med trøfler i EU. På dåser, glas eller anden emballage, på konserves eller lignende, der sælges og markedsføres i EU, kræves det, at trøflens latinske navn står tydeligt angivet udenpå. For friske trøfler, der handles i EU, kræves det, at det latinske navn står på fakturaen.

Dette er et forsøg på at komme svindlen med trøfler til livs, men snyd findes også legalt. F. eks. er det lovligt at annoncere med trøffelmenu på restauranter, hvor der ikke indgår perigord trøfler, men en af de billigere og ret smagløse sorter, som i langt højere grad importeres til Danmark end perigord trøflen. Formentligt mindst 10 gange så mange. Så sandsynligheden for at nyde den bedste trøffel på en tilfældig restaurant i Danmark er formentligt 1:10.
At der også svindles med tuber melanosporum er en kendt sag, så vil man være helt sikker på at smage den ægte trøffel, skal man selv på jagt med en ekspert i det rigtige trøffelterræn.

Det er Torsten Granov hvert år, og han hjembringer (selvopgravede) tuber melanosporum fra Provence. Han viser videoer og billeder fra trøffeljagterne, trøffelområderne og trøffelmarkederne i Provence.

trøffelhund
En trøffelhund har igen gjort et godt fund af "det sorte guld"

HAR DU OGSÅ FORELSKET DIG OG PROVENCE OG det provençalske køkken ?

På vores højskolerejse tager vi til Luberonbjergene og nyder det lune vejr, den smukke natur og de smukke landskaber. Vi bliver klogere på Provence, kulturen, det provençalske køkken og historien. Vi har to afgange i 2024, i maj og september.

Højskole i Provence

HØJSKOLE I PROVENCE

Vi bor på Auberge des Sequins midt i ‘det rigtige Provence’ i Luberon-bjergene

Lidt af det vi oplever;

 • Intense landskaber og det originale provencalske køkken
 • Vandreture i Luberonbjergene
 • Besøg hos lokal vinbonde
 • Besøg i små og større byer Sivergue, Bonnieux og Apt
 • Besøg på lokalt marked
  Autentisk provençalsk mad
 • Arrangementer og foredrag om Provence’ historie, kultur og gastronomiske specialiteter som trøfler.

EN BOG OM TRØFLER AF TORSTEN GRANOV

Uddrag fra Politikkens anmeldele af ‘En bog om trøfler’:

“…Granov er tydeligt fascineret af, at trøflen er et naturprodukt med et enormt gastronomisk og økonomisk potentiale, som det trods store videnskabelige satsninger ikke er lykkedes at civilisere. I jagten på det sorte guld tæller kun erfaringen: Hvor skal man lede?

Hvordan dresserer man den uundværlige hund? Skal man kunstvande sine egetræer eller ikke? For en franskmand er det absurd at sætte den slags problemer på formel.”…

En bog om trøfler giver interesserede mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med trøfler og deres verden

En bog om trøfler giver en forklaring på denne fascination og fortæller om trøflens mærkelige liv.

Desuden kommer bogen omkring emner som:

 • Fornuftsægteskabet med egetræer
 • Trøffelproduktionens storhed og fald
 • Trøffelarter
 • Priser
 • Lovlig og ulovlig snyd med trøfler
 • Trøffeltyveri
 • Handel med trøfler
 • Hvordan trøfler bruges i køkkenet
 • …. månesyge trøfler

PROVENCESYMFONIEN AF JESPER TANG

Provence Symfonien er Jesper Tangs seneste bog om Provence. Det er en bog om egnen og dens mennesker, historie og traditioner. Den er skrevet med stor hengivenhed for området og dets mennesker.

Provencesymfonien

Provencesymfonien handler om oliven, vin, lavendler og lindete. Om silkeorme, vildsvin og trøfler, om forfatteren Marcel Pagnol, om en 82 årig præst på cykel og om provençalernes gøren og laden.

Der er øjebliksbilleder og historiske tilbageblik. Der er noget om livet i dag og traditionerne. Bogen forsøger at indfange noget af den provencestemning, som besøgende fornemmer.

Jesper Tang er mag. art. i litteraturhistorie og har boet i Provence siden 1978. Han arbejder mest som radiojournalist, men også som oversætter, foredragsholder og rejseleder på nogle af Cultours’ rejser til Provence.

KØB BILLET TIL FOREDRAG HER

FOREDRAG

DATO

Rejseleder

Pris

Ingen arrangementer