REJS MED EKSPERTERNE

FOREDRAG OM PÅSKEØEN MED CULTOURS’ GUIDE PÅ PÅSKEØEN, EMILIA TEPANO

Emilia Tepano

Emilia Tepano, der er født, bor og arbejder som guide på Påskeøen kommer til Danmark.

Emilia har deltaget i mange arkæologiske udgravninger på øen og har et stort kendskab til dens historie og kultur. Hun vil fortælle om de verdensberømte stenstatuer, øens historie og kultur, vise billeder og vil også komme ind på, hvordan det er at vokse op og leve i et af verdens mest isolerede samfund 3500 km ude i Stillehavet.

Vinapu
Påskeøen

Tid & sted:

  • 21. maj i Aarhus kl. 19:00 – ca. 20:30
    • Godsbanen – Remisen, Skovgaardsgade 3E, 8000 Aarhus
  • 22. maj i Vejle kl. 19:00 – ca. 20:30
    • Vejle Kunstmuseum – Kunstmuseets foyer, Flegborg 16-18, 7100 Vejle
  • 23. maj i København kl. 19:00 – ca. 20:30
    • Vartov, Farvergade 27, 1463 København

Ved foredragene i København, Aarhus og Vejle vil Emilia fortælle om sin ø, hvor hun også i en årrække var presse- og PR medarbejder for øens guvernør.

Emilie er også Polynesisk danser og instruktør, så måske hun vil overraske os med en dans.

Emilia taler engelsk, men der vil være en resumerende oversættelse til dansk.

KØB BILLET TIL FOREDRAG OM PÅSKEØEN

FOREDRAG

DATO

Rejseleder

Pris

Ingen arrangementer

Tid & sted:

21. maj i Aarhus kl. 19:00 – ca. 20:30
Godsbanen – Remisen, Skovgaardsgade 3E, 8000 Aarhus

22. maj i Vejle kl. 19:00 – ca. 20:30
Vejle Kunstmuseum – Kunstmuseets foyer, Flegborg 16-18, 7100 Vejle

23. maj i København kl. 19:00 – ca. 20:30
Vartov, Farvergade 27, 1463 København

BAGGRUNDSINFORMATION

Emilia Tepano stammer fra en af de gamle slægter på Påskeøen. Blandt hendes forfædre findes både fuglemænd og høvdinge. Hendes slægt er en del af øens historie.

Emilias bedstefar, Esteban Tepano Ika, kaldet ”Parare’e” var en af de gamle mænd med kendskab til øens historie, religion og sprog. Det var til ham de få videnskabsfolk, der beskæftigede sig med Påskeøen i begyndelsen af 1900-året, Katherine Ruthledge og Alfred Metraux, henvendte sig for at få informationer. Bedstefaderens far var øens sidste fuglemand, det traditionelle overhoved på øen. En position, man blev valgt til for et år. Det var i 1875.

Familien og Emilia er stadig en del af den levende tradition på Påskeøen og repræsentanter for den oprindelige befolkning på øen.

Familien har en lang tradition for fortalt historie og træskærerarbejder, og nogle af de fineste eksempler på slægtens produkter er udstillet på nogle af verdens mest berømte museer.

Emilia er vokset op på øen under langt mere primitive forhold end i dag, inden der var regelmæssig flytrafik og et udbygget skolesystem, som man har nu.

Emilia mindes sin barndom under beskedne kår som lykkelige. Familien levede og arbejdede sammen, både med landbrug og fiskeri. Et simpelt liv med det fornødne, som folk var tilfredse med.

Da Emilia var 14 år, var Pinochet præsident i Chile, og under hans styre blev der stillet mange stipendier til rådighed for børnene fra Påskeøen. Emilia fik også et stipendie, og vendte 21 år gammel tilbage til øen.

Hun fik arbejde på guvernørens kontor og hjalp med modtagelse af internationale gæster, statsoverhoveder, konger og præsidenter, der i stort tal besøgte Påskeøen.

Gennem alle årene vedblev Emilia at beskæftige sig med familiens gamle, mundtlige traditioner, især sammen med sin bedstefar.

Emilia har også arbejdet sammen med mange af de mest kendte arkæologer, der har foretaget udgravninger på Påskeøen.

I dag arbejder Emilia mest som guide, og hun ledsager stadig besøgende som Cultours´ deltagere på turene til Påskeøen.

OM PÅSKEØEN

De første seriøse arkæologiske udgravninger og videnskabelige studier på Påskeøen blev foretaget i forbindelse med den norske eventyrer, opdagelsesrejsende og videnskabsmand, Thor Heyerdahls, store ekspedition til Påskeøen med et helt hold arkæologer og andre videnskabsfolk i 1955-56.

Denne ekspedition markerer for alvor Påskeøens indtog i verdenshistorien og bliver starten på den utrolige popularitet, som øen har over hele verden. På nuværende tidspunkt findes mange tusinde bind med både videnskabeligt og populærvidenskabeligt indhold og fantasifuldt tankespin om Påskeøen.

Der bor i dag ca. 8000 beboere på Påskeøen, deraf taler ca. halvdelen det oprindelige polynesiske sprog, de fleste af disse taler også, som resten af befolkningen, spansk.
Emilia viser billeder fra arkæologiske steder på Påskeøen, fra den utroligt smukke natur og fra det almindelige, daglige liv, som det leves på øen.

Mød også Cultours’ faste rejseleder til Påskeøen, Bolivia, Peru og Chile

Efter arrangementet vil der være lejlighed til for interesserede møde Cultours´ guide på rejsen til Sydamerika og Påskeøen, cand. mag. Torsten Granov.

Bogen om Påskeøen

Torsten Granov er formentlig Danmarks mest vidende mand om Påskeøen. Han har besøgt øen mere end 25 gange og har skrevet bogen ”Påskeøen”.

Bogen om Påskeøen

 

Bogen er en fortælling om hvordan Påskeøen, blev befolket af polynesiere fra Marquesas- øerne 6000 km. mod nordvest. Spørgsmålet, om hvorfra de første bosættere kom, har været meget omdiskuteret. Flere besøg på Marquesas-øerne har overbevist Torsten Granov om, at det var herfra de første beboere kom.

Han fortæller om, hvordan bosætterne opdyrkede Påskeøen, og hvordan presset fra den stigende befolkning, isolationen og arbejdet med de stadig større og flere statuer første til kulturelt sammenbrud.

Bogen har en værdi á kr. 195,-. Bogen kan også købes til arrangementet til kr. 150,- 

HAR DU OGSÅ FORELSKET DIG i Påskeøen og sydamerika ?

Til oktober tager vi på Cultours årlige rejse til Påskeøen, Bolivia, Peru og Chile med max. 21 rejsedeltagere.

moai med øje

Rejse til Påskeøen

Inkariget, Machu Picchu, Titicacasøen og de flydende øer, Santiago de Chile, statuerne på Påskeøen – Bare lidt af Cultours’ rejse til Påskeøen, Bolivia, Peru og Chile.

Dag 1: Afrejse Kastrup eller Billund

Dag 2: Ankomst La Paz, Bolivia

Dag 3: La Paz

Dag 4: La Paz – Tiwanaku – Titicacasøen

Dag 5: Sejltur på Titicacasøen – Copacabana – Puno i Peru

Dag 6: Puno – Titicacasøens flydende øer – Cusco

Dag 7: Sacsayhuaman og Cusco

Dag 8: Den hellige dal – inkaruinerne over Pisac – Ollantaytambo – Machu Picchu

Dag 9: Machu Picchu – Cusco

Dag 10: Cusco – Santiago

Dag 11: Santiago, byrundtur

Dag 12: Santiago, Lapis Lazuli-butik

Dag 13: Fly til Påskeøen – byrundtur i Hanga Roa, stenstatuer og Påskeøens museum

Dag 14: Ranu Kau-vulkanen og stenstatuer

Dag 15: Heldagstur på øen langs kysten. Ranu Raku. Frokost på Anakenastranden

Dag 16: Besøg i huler, eftermiddagen fri, afslutningsmiddag

Dag 17: Fly til Santiago

Dag 18: Afgang fra Santiago

Dag 19: Hjemkomst Kastrup eller Billund

KØB BILLET HER

FOREDRAG

DATO

Rejseleder

Pris

Ingen arrangementer