REJS MED EKSPERTERNE

En introduktion til Provence, vin og trøfler - Men mest om trøfler

franske trøffel broderskab
trøffel foredrag

Om Provence, kulturen, maden og vinene og ikke mindst den bedste sorte trøffel, tuber melanosporum, Perigord trøflen

Cand.mag. og trøffelekspert, forfatter til den bedste bog om trøfler på dansk, Torsten Granov, direktør for Cultours og medlem af det franske trøffelbroderskab, introducerer.

Du har her chancen for at smage den ægte og bedste trøffel – den sorte trøffel, tuber melnosporum.

Der bliver nemlig budt på smagsprøver af rå trøfler og små smagsprøver af;

  1. Vagtelæg med trøffelmayonnaise.
  2. Små lune kartofler med trøffelcrème.
  3. Trøffelost med friske trøfler og brød.
  4. Ristet brød med ost og trøffelskiver.
trøfler
trøfler
trøffelsmagning
brie med trøffel
trøffelsmagning

KØB BILLET TIL TRØFFELARRANGEMENTET

FOREDRAG

DATO

Rejseleder

Pris

Ingen arrangementer

Trøffeljagt

Hvert år i starten af januar, drager Torsten Granov til Provence, for at deltage i trøffeljagten. Her er det nemlig sæson for de rigtige, franske, sorte, vintertrøfler. Dem, der på latin hedder tuber melanosporum. Den ægte sorte trøffel er moden fra slutningen af november til begyndelsen af marts.

Herunder kan I se en video med en hund der finder trøfler fra en af Torstens trøffeljagter.

Vi smager her den ægte trøffel

Der findes 12 forskellige trøffelarter. Kun få af dem har gastronomisk værdi. Den bedste trøffel hedder på latin tuber melanosporum, uden sammenligning den bedste, mest aromatiske og dyreste sorte trøffel.

Da de fleste trøfler er sorte, er modne om vinteren, og temmelig smagløse er betegnelsen sorte vintertrøfler helt intetsigende.

For at forbrugerne i EU ikke skal blive snydt, er der vedtaget regler for handel med trøfler i EU. På dåser, glas eller anden emballage på konserves eller lignende, der sælges og markedsføres i EU kræves det, at trøflens latinske navn står tydeligt angive udenpå. For friske trøfler, der handles i EU kræves det, at det latinske navn står på fakturaen.

Dette er et forsøg på at komme svindlen med trøfler til livs, men snyd findes også legalt. F. eks. er det lovligt, at annoncere med trøffelmenu på restauranter, hvor der ikke indgår Perigord trøfler, men en af de billigere og ret smagløse sorter, der importeres mange gange flere af til Danmark end Perigord trøflen. Formentligt mindst 10 gange så mange. Så sandsynligheden for at nyde den bedste trøffel på en tilfældig restaurant i Danmark er formentligt 1:10.
At der også svindles med tuber melanosporum er en kendt sag, så vil man være helt sikker på at smage den ægte trøffel, skal man selv på jagt med en ekspert i det rigtige trøffelterræn.

Det er Torsten Granov hvert år og han hjembringer (selvopgravede) tuber melanosporum fra Provence. Han viser videoer og billeder fra trøffeljagterne, trøffelområderne og trøffelmarkederne i Provence.

DIN FOREDRAGSHOLDER

Direktør, cand.mag. Torsten Granov.

Torsten Granov har i mange år beskæftiget sig med trøfler, som entusiast, foredragsholder og som forfatter til “En bog om trøfler”. Torsten er desuden medlem af det franske trøffelbroderskab “Confrerie de la Truffe Noire et de la Gastronomie”.

Confrérie de la Truffe Noire et de la Gastronomie (Broderskabet af Sort Trøffel og Gastronomi) er en gastronomisk organisation dedikeret til at fremme og bevare traditionerne omkring sort trøffel (tuber melanosporum) og gastronomi generelt. Dette broderskab har til formål at hylde og beskytte brugen af sort trøffel i kulinariske sammenhænge.

Sort trøffel er en dyrebar svamp, der vokser under jorden i forbindelse med rødderne af visse træer, primært egetræer. Den er kendt for sin karakteristiske aroma og smag, og den har længe været en eftertragtet ingrediens i fin gastronomi.

Confrérie de la Truffe Noire et de la Gastronomie bringer gastronomer, kokke, trøffelproducenter og trøffelentusiaster sammen for at fejre og udbrede kendskabet til sort trøffel. Organisationen arrangerer ofte begivenheder, festivaler og ceremonier, der fremmer brugen af sort trøffel i kulinariske kreationer og understreger dens kulturelle og gastronomiske betydning.

trøffelhund
En trøffelhund har igen gjort et godt fund af "det sorte guld"

EN BOG OM TRØFLER AF TORSTEN GRANOV

Uddrag fra Politikkens anmeldele af ‘En bog om trøfler’:

“…Granov er tydeligt fascineret af, at trøflen er et naturprodukt med et enormt gastronomisk og økonomisk potentiale, som det trods store videnskabelige satsninger ikke er lykkedes at civilisere. I jagten på det sorte guld tæller kun erfaringen: Hvor skal man lede?

Hvordan dresserer man den uundværlige hund? Skal man kunstvande sine egetræer eller ikke? For en franskmand er det absurd at sætte den slags problemer på formel.”…

En bog om trøfler giver interesserede mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med trøfler og deres verden

En bog om trøfler giver en forklaring på denne fascination og fortæller om trøflens mærkelige liv.

Desuden kommer bogen omkring emner som:

  • Fornuftsægteskabet med egetræer
  • Trøffelproduktionens storhed og fald
  • Trøffelarter
  • Priser
  • Lovlig og ulovlig snyd med trøfler
  • Trøffeltyveri
  • Handel med trøfler
  • Hvordan trøfler bruges i køkkenet
  • …. månesyge trøfler

Bogen har en værdi á kr. 195,-. Bogen kan også købes til arrangementet til kr. 150,- eller tilkøbes ved tilmelding til arrangementet for en merpris på kr. 100,-. 

HAR DU OGSÅ FORELSKET DIG OG PROVENCE OG det provençalske køkken ?

På vores højskolerejse tager vi til Luberon bjergene og nyder det lune vejr, den smukke natur og de smukke landskaber. Vi bliver klogere på Provence, kulturen, det provençalske køkken og historien. Vi har to afgange i 2024, i maj og september.

Højskole i Provence

HØJSKOLE I PROVENCE

Vi bor på Auberge des Sequins midt i ‘det rigtige Provence’ i Luberon-bjergene

Lidt af det vi oplever;

  • Intense landskaber og det originale provencalske køkken
  • Vandreture i Luberonbjergene
  • Besøg hos lokal vinbonde
  • Besøg i små og større byer Sivergue, Bonnieux og Apt
  • Besøg på lokalt marked
    Autentisk provençalsk mad
  • Arrangementer og foredrag om Provence’ historie, kultur og gastronomiske specialiteter som trøfler.

KØB BILLET HER

FOREDRAG

DATO

Rejseleder

Pris

Ingen arrangementer