REJS MED EKSPERTERNE

Kunst og kirker på Gotland

Fokus på Gotlands kirker og kunstnere
 • Christian 4.’s Kristianstad med kirke og museum
 • Byvandring i hansestaden Visby
 • Besøg Gotlands Fornsal, Gotlands lokalmuseum
 • Udsigtspunktet Högklint
 • Gnisvärd Fiskeleje
 • Fröjel kirke med triumfkrucifiks og trojaborg
 • Vamlingbo Præstegård og fuglemaleren Lars Jonsson
 • Grötlingbo kirke og Asger Jorns grav
 • Besøg ved Gotlands ældste krukkemageri
 • Brucebo kunstnerhjem
 • Krusmyntagården
 • Stenkyrka, besøg Gotlands ældste kirke
 • Bergmans ø Fårö, Kutens Bensin og Langhammar Raukområde

Gotland kaldes “kirkernes ø”.

På denne rejse har vi fokus på de kunstnere der har bosat sig på øen gennem tiden og besøger mange af Gotlands kirker fra Middelalderen.

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

Ingen aktuelle rejser fundet

Kort dagsprogram:

På denne ekstraordinære Gotlandsrejse har vi fokus på Gotlands mange kirker fra middelalderen og de mange internationale kunstnere som har bosat sig på øen gennem tiderne.

Vi besøger bl.a. Brucebo som for 100 år siden var hjem for det internationalt anerkendte kunstnerpar, svenske Caroline Benedikt og canadiske William Bruce. Vi aflægger også besøg hos den nulevende berømte fuglemaler, Lars Jonsson, på Vamlingbo præstegård.

Gotland kaldes med rette “kirkernes ø”. Hele 92 kirker fra middelalderen står stadig. I dag ligger de som perler på en snor rundt om på Sveriges største ø, der er på størrelse med Fyn. På denne efterårsrejse besøger vi et bredt udvalg af kirker, bl.a. Bro, Stenkyrka, Grötlingbo og Fröjel som er nogle af de allermest imponerende.

Dag 1: Afgang fra Aarhus og København. Undervejs stop i Kristiansstad.

Dag 2: Visby. Byvandring. Gotlands Fornsal.

Dag 3: Sydøen.

Dag 4: Nordøen.

Dag 5: Visby.

Dag 6: Hjemrejse.

Udførlig rejsebeskrivelse:

Dag 1: Afgang fra Aarhus og København. Undervejs stop i Kristiansstad.

Afgang Aarhus kl. 9:30, afgang København kl 14. Undervejs stop i Kristianstad.

På vores vej mod Oskarshamn, hvorfra færgen til Gotland går, gør vi et længere stop i Kristianstad. Her besøger vi Christian 4.s Trefoldighedskirke og Skånes Regionsmuseum, som er indrettet i kongens gamle hestestalde fra 1616. Regionmuseets permanente udstilling C400 – staden i vattenriket skildrer Kristianstads historie fra Christian 4. grundlagde byen som fæstningsby i 1614. Udstillingsrummet er udformet som en miniature af byen, hvor kendte kvarterer og bygninger danner rammen om fængslende historier om byens mennesker til forskellige tider. En militærhistorisk udstilling fortæller om fæstningsbyens planlægning, dens bygninger og livet i Kristianstad.

I Kristianstad vil der også være tid til at spise frokost på en af byens mange hyggelige cafeer. Fra Kristianstad kører vi mod Oskarshamn, hvorfra færgen til Visby afgår kl. 21.10. Vi ankommer 3,5 timer senere til Visby, hvor vi tjekker ind på vores hotel.

Dag 2: Visby. Byvandring. Gotlands Fornsal.

Efter morgenmad går vi en længere slentretur i idylliske Visby, som med god grund kaldes rosernes og vindenes by. Her er gader som bliver til trapper, skråninger med udsigt til Østersøen og smalle stræder med høje pakhuse fra middelalderen. Visby rummer mere end 200 bygninger fra middelalderen, og overalt mærker man historiens vingesus, så der er nok at tage fat i!

Den gamle hansestad midt i Østersøen minder os om fortidens rigdomme, som blev købt og solgt her på deres vej til København eller Novgorod, Byzans eller Finmarken. I byen er der mange kirkeruiner, men kun én aktiv kirke, nemlig domkirken helliget Jesu mor, Maria. Kl. 12-14 afholdes en frokostpause. Rejselederen kommer med forslag

Efter en frokostpause besøger vi øens historiske museum, Gotlands Fornsal, der ligger i den gamle travle hovedgade, nemlig Strandgatan. Her kan vi se ‘Spillingsskatten’, som er den største skat fra vikingetiden nogensinde fundet, ‘Bildstenshallen’ med de mange små og enorme runesten og ikke mindst de fundne kranier, der vidner om det voldsomme afgørende slag under den danske konge Valdemar Atterdags erobring af Gotland i 1361.

Efter besøget på museet står det rejsedeltagerne frit for at vælge at gå rundt i byen på egen hånd, shoppe og besøge et af mange hyggelige udskænkningssteder. Resten af eftermiddagen er til fri disposition og middagen ligeså. Rejselederen giver gerne råd og tips til flere steder at se samt restaurantvalg.

Dag 3: Sydøen.

Gotland er meget mere end Visby. Ja faktisk er der en skarp kontrast mellem øen og byen, og det har der altid været. Nu til dags er det et fredeligt modsætningsforhold, men i 1288 kom det til borgerkrig på øen mellem hansestaden Visbys rige borgere og storbønderne uden for den enorme bymur på øen. Det skal vi naturligvis ud og opleve og se for os selv.

På vores tur rundt på det sydlige Gotland besøger vi flere storslåede landsbykirker bl.a. Gröttlingbo, hvor den danske COBRA-kunstner, Asger Jorn, ligger begravet. På vores vej retur til Visby, efter en dag fuld af oplevelser, stopper vi ved Gotlands ældste krukkemageri og måske ved et større marked i Hemse.

Første stop på vores tur rundt på det sydlige Gotland er udsigtspunktet Högklint, hvorfra man kan se ind over Visby og ud over havet til Karlsøerne, som ligger ud for Gotlands kyst. Fra Högklint fortsætter vi videre sydpå til det idylliske fiskeleje Gnisvärd, hvor gamle fiskeboder stadig står, og hvor man nærved finder en af de største skibssætninger på Gotland. Fra Gnisvärd fortsætter vi videre til Fröjel kirke, en af 92 kirker i Visby stift. Kirkens grundsten blev lagt i midten af 1100-tallet, og foran kirken, inden for kirkegårdsmuren, finder vi noget så usædvanligt som en hedensk trojaborg. Inde i kirken kan vi se danske Christian 4.s monogram på prædikestolen, smukke kalkmalerier på væggene og et imponerende “triumf krucifiks” fra 1200-tallet.

Efter besøget i kirken og en tiltrængt kaffepause fortsætter vi til Vamlingbo Præstegård, hvor der vil være mulighed for at spise frokost i caféen inden besøg i udstillingerne, som fortæller om Gotlands geologi og ikke mindst viser den berømte svenske “fågelmalar”, Lars Jonssons, værker. Efter besøget hos Lars Jonsson kører vi til den smukke Grötlingbo kirke, hvor vi aflægger et visit ved Asger Jorns grav og tager en snak om den danske kunstners betagelse af de gotlandske kirker og stiller spørgsmålet: hvorfor i alverden ligger han her i det svenske og ikke hjemme i Silkeborg, hvor der findes et storslået Jorn museum.

På vores vej tilbage mod Visby kører vi forbi Lojsta hede, hvor Gotlands egen hesterace, de vilde russheste, løber frit omkring. Vi stopper kort efter i Etelhem for at besøge Gotlands ældste krukkemageri. Her kan man opleve keramikfremstilling på nært hold, og Etelhems Krukmakeri har også en butik med et bredt udvalg af keramik. Hvis vi har tid og lyst, gør vi et sidste stop på dagens udflugt i Hemse, hvor Gotlands ældste og største marked, kaldet Hemse Torgdag, er blevet holdt den første onsdag i oktober siden 1880.

Vi er først tilbage i Visby henunder aften. Resten af dagen er til fri disposition og middagen ligeså. Rejselederen giver gerne råd og tips til flere steder at se samt restaurantvalg.

Dag 4: Nordøen.

Denne dag går turen til det nordlige Gotland og Fårö. Vi begynder dagens program med et besøg ved Brucebo, som er et kunstnerhjem fra århundredeskiftet. På Brucebo boede og arbejdede i sin tid kunstnerparret Carolina Benedicks-Bruce og William Blair Bruce. Hun kom fra en rig stockholmerfamilie, han fra Canada, og her på Gotland fandt de deres hjem. I det idylliske hus i den store park kan vi se deres atelier, de private stuer og parrets kunst, som havde stor international bevågenhed i deres samtid.

Herfra fortsætter vi videre til Krusmyntagården, som ligger et stenkast fra havet lige nord for Brucebo. På Krusmyntagården vil der være mulighed for at købe sig frokost og herlige, lokale specialiteter eller slentre i den gamle urtehave med mere end 200 planter.

Dagens program fortsætter til Stenkyrka, Gotlands ældste kirke, og det nærliggende Lilla Bjärgs, som er et område spækket med oldtidsminder i form af stenrøser og skibssætninger fra bronzealderen. Vi besøger også Bläse Kalkbruksmuseum, som fortæller om stenindustrien og fremstilling af brændt og læsket kalk på Gotland. Vi fortsætter nordpå, tager færgen over til Fårö, der ligger som prikken over i’et, nord for Gotland. Vi gør holdt ved Fårö kirke og aflægger Ingmar Bergmans grav et visit.

Fårö kaldes ganske vidst for “Bergmans ø”, men der er også andre, som har gjort sig bemærket heroppe på den barske ø. En af dem er Thomas von Kuten, som efterhånden har skabt sig en hel by, Kutens By, som vi også skal besøge. Før vi forlader Fårö og kører tilbage mod Visby, gør vi et sidste stop ved det sceniske Langhammar Raukområde, hvor flere af Bergmans film er optaget.

Turen tilbage til Visby tager lidt over en time, men før vi begynder den, besøger vi den kridhvide stenstrand med de store kalkstensformationer, der ligner trolde, og vi kan være heldige at finde fossiler og ellers bare nyde det den storslåede og fremmedartede natur.

Tilbage i Visby er aftenen til fri disposition. Rejselederen anbefaler gerne restauranter.

Dag 5: Visby.

Vores sidste dag på Gotland tilbringes i Visby uden program ud over en fælles afslutningsmiddag på et af Visbys bedste og ældste gæstgiverier kl. 19. Rejselederen har forslag til besøg og aktiviteter.

Dag 6: Hjemrejse.

Vores færge til det svenske fastland afgår kl. 7:30, så vi skal tidligt op. Vi er i Oskarshamn kl. 10:40 og kører mod Helsingborg for at tage færgen tilbage til Danmark. Undervejs gør vi holdt til frokost. Ankomst i København ca. kl. 15, Århus kl. 19:30.

Visby
Udsigt over Visby.

I prisen er inkluderet:

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Alle udflugter, entreer og arrangementer nævnt i programmet
 • Alle skatter, afgifter og gebyrer
 • Dansk ekspertrejseleder
 • Øresundsbro og færge Helsingborg-Helsingør
 • Færge Oskarshamn-Visby t/r
 • Overnatning på godt centraltbeliggende hotel
 • Morgenmad alle dage
 • Fællesmiddag

 

Tilkøbsmuligheder:

 • Tillæg for enkeltværelse: DKK 2.400
 • NB! Da færgeselskabet skal have fødselsdag og -år, bedes dette oplyst i kommentarfeltet ved tilmelding.

ANDRE KULTURREJSER

Gotland Guide

BILLEDER OG VIDEO FRA REJSEN:

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

Ingen aktuelle rejser fundet

Din rejseleder på turen:

Kathrine G. Bjerregaard
Kathrine G. Bjerregaard

Kathrine G. Bjerregaard, cand.mag. og forfatter

Din rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, har rejst med Cultours-grupper til Gotland siden 2014, hun kender øens omskiftelige historie, ikke mindst den danske tid, og kan efterhånden kalde sig “Gotlandsekspert”. Kathrine er desuden forfatter til bogen: “Gotland & Fårö. En historikers personlige guide”. Læs mere om bogen på Cultours’ hjemmeside.

Din rejseleder er desuden forfatter til en ny historisk guidebog om Gotland og Fårö som udkom i sommeren 2019 på Sejd Forlag. Titlen er ”Gotland og Fårö, En Historikers Personlige Guide”.

Læs mere om alle vores rejseledere her >>

Vil du vide mere om Gotland? Læs med her.

Gotland og Visby

Kalmar, Øland, Gotland, Visby! – Fire navne som lyser af danmarkshistorie. Her er udkæmpet store og voldsomme slag, og her er fortællinger om store sejre og smertelige nederlag. Kom med på en rejse tilbage i tiden, til et område, der på en og samme rejse tilbyder enestående natur og rendyrket drama. En stor bid af Nordens historie!

Gotland er på størrelse med Fyn, men med en noget mere dramatisk og omskiftelig historie. Her har boet mennesker i de sidste 7 – 8.000 år, og op gennem vikingetiden og i den tidlige middelalder har øen været et kulturelt og økonomisk knudepunkt, hvilket fremgår af enorme fund af sølvskatte fra tiden. Kirkebyggeriet er et andet vidne om øens stærke position. Der blev bygget i alt 92 kirker på dette lille landområde i løbet af kun 200 år.

Hovedstaden Visby var i sin tid en rig hansestad og en vigtig havn for de mange hanseatiske købmænd som dominerede byen den gang. Siden 1995 har Visby, med sine 200 huse fra middelalderen, 22 kirkeruiner og sin massive ringmur der omslutter den gamle bydel, været på UNESCO’s verdensarvliste. Det forstår man godt, når man går rundt i Visbys middelalder krogede gader med høje pakhuse fra 1100-tallet, åbne kirkeruiner og slidte, toppede brosten. Alt sammen indrammet af den imponerende høje ringmur. Byen dufter af hav og roser. Visby er en af Sveriges ældste byer, men byen er på ingen måde “kun” et museum.

Markeret med et kalkstenskors ligger uden for ringmuren beviserne for den katastrofe, der ramte Gotlands bonde hær, da omkring 1800 bønder faldt i en højst ulig kamp mod danske kong Valdemar Atterdags veludrustede hær i sommeren 1361. Du får alle historierne på stederne, hvor det skete.

Bogen om Gotland:

En-historikers-personlige-guide-til-Gotland-og-Faaro

Gotland & Fårö, En historikers Personlige Guide

Kathrine er forfatter til en bog om øen: “Gotland & Fårö. En historikers personlige guide”. For Katrine G. Bjerregaard handler historien om de store begivenheder, kendte personer og internationale krige og alliancer. Men også, og måske især, om almindelige mennesker og deres hverdagsliv og de aftryk, de sætter på historien. I denne bog kommer du med på en rejse til forunderlige Gotland & Fårö. Du rejser i trygge hænder med historiker og rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, som guider dig til sine personlige favoritsteder på de smukke, svenske øer. Undervejs fortæller forfatteren medrivende historier fra øernes spændende fortid, som også er en del af Danmarkshistorien.

Praktisk information ved bestilling af rejsen:

Når I ved bestilling indtaster jeres kreditkort, autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve depositum med det samme, og restbeløb 2 måneder inden afrejsedag.

Dette vil også fremgå af ordrebekræftelse.

– Kan man reservere plads i bussen?

– Nej, men vi skifter plads undervejs, så alle sidder både forrest og bagerst i bussen på såvel udrejse som hjemrejse.

– Kan man være sikker på at komme til at sidde sammen?

– Ja selvfølgelig! Rejselederen sørger for, at du sidder sammen med dem, du har booket rejsen med. Også selvom I ikke stiger på bussen samme sted.

Læs mere om transporten med bussen her

Se alle opsamlingssteder med kort her

BESTIL REJSEN:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

Ingen aktuelle rejser fundet