REJS MED EKSPERTERNE

Kampene i Italien – Mussolinis Rom

Monte Cassino og kampen om Italien
 • Klosteret og slagmarkerne ved Monte Cassino
 • Invasionsstrandene ved Anzio og Salerno
 • 3 dage med Mussolinis Rom – bl.a. den fascistiske prestigebydel E.U.R. og besøg i Gestapos hovedkvarter
 • Besøg og overnatning nær bjerghotellet Gran Sasso – stedet hvor Mussolini blev holdt fangen, og hvorfra hans dramatiske befrielse fandt sted
 • Det klassiske Italien med fantastisk natur, kyststrækninger, antikke byer og det verdensberømte italienske køkken

På denne rejse ser du resultatet af nogle af Mussolinis visioner...

Du følger hans fald og Italiens overgivelse, de allieredes invasion og de bitre kampe.

Gustavlinjen og Organisation Todt, Anzio og Salerno, det antikke Rom, slaget ved klosteret Monte Cassino, Mussolinis E. U. R.-projekt, fangenskab og dramatiske befrielse.

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

06/10/2024 – 12/10/2024 Kampene i Italien – Mussolinis Rom

3.000 kr.
14.985 kr.

DATO:

06/10/2024 – 12/10/2024 Kampene i Italien – Mussolinis Rom

Depositum pr. person:

3.000 kr.

Pris:

14.985 kr.

Kort dagsprogram:

Underskrivelsen af Stålpagten, ”Aksen Rom-Berlin”, mellem Tyskland og Italien i maj 1939 var et stolt øjeblik for Il Duce, og med Tremagtspagten i 1940, som lukkede Japan ind i Aksemagternes fællesskab, blev kronen sat på Mussolinis værk. På denne rejse ser du resultatet af nogle af hans visioner, du følger hans fald og Italiens overgivelse, de allieredes invasion og de bitre kampe, og i tilgift får du mere end 2000 års historie serveret undervejs.

Dag 1: Fly København-Rom. Besøg ved Anziostranden og ankomst til Salerno.

Dag 2: Salerno og kommandooperationerne vest for Salerno. Besøg i oldtidsbyen Pompeji (tilkøb).

Dag 3: Monte Cassino og Gustavlinjen. Overnatning i nærheden af det historiske bjerghotel på Gran Sasso.

Dag 4: Befrielsen af Mussolini. Appenninerne.

Dag 5: Mussolinis Rom, Forum Romanum og Collosseum. Gestapos hovedkvarter i Via Tasso. Attentatet i Via Rasella mm.

Dag 6: Mussolinis Rom og besøg ved E.U.R.

Dag 7: Hjemrejse til København.

Rejse til italien

Udførlig rejsebeskrivelse:

Dag 1: Flyafgang København-Rom, besøg ved Anziostranden og ankomst til Salerno.

Efter ankomst kører vi med vores bus til den italienske middelhavskyst ved Anzio – blot 60 km fra Rom.

På vejen gør vi et kort stop ved den tyske soldaterkirkegård ved Pomezia, hvor mere end 27.000 tyske soldater ligger begravet. Det var ved Anzio, at de allierede den 22. januar 1944 landsatte mere end 30.000 mand i ryggen på tyskerne i et forsøg på at bryde den hårdnakkede modstand længere mod syd ved Monte Cassino og befri Rom.

Om aftenen ankommer vi til vores hotel ved Salerno syd for Napoli, hvor vi spiser aftensmad

Amerikanerne går i land på den italienske kyst.
Amerikanerne går i land på den italienske kyst.

Dag 2: Salerno og kommandooperationerne vest for Salerno. Besøg i oldtidsbyen Pompei (tilkøb).

Vi besøger området for de allieredes største landgangsoperation i Italien – Salerno. Vi hører om de voldsomme begivenheder, som udspillede sig i dette område, da de forreste landgangsbåde ramte strandene, og om de kaotiske forhold, som herskede på begge sider – og hos italienerne!

Hele Salernoområdet blev voldsomt beskadiget og har ændret sig en del efter krigen, men vi besøger nogle af de steder, som er tilbage fra kampene på strandene og på bakkedragene i området bag ved dem. I 30´ernes fascistiske Italien blev Pompeji flittigt anvendt af Mussolini og hans styre som et symbol på det nye Italien. Der er mulighed for at tilkøbe et besøg i Pompeji. På vejen dertil ser man også tydeligt vulkanen Vesuv, som i det ødelæggende udbrud i år 79 e. Kr. begravede den romerske oldtidsby Pompeji i aske.

Dag 3: Monte Cassino og Gustavlinjen. Overnatning i nærheden af det historiske bjerghotel på Gran Sasso.

Temaet for denne dag er kampene og slagmarkerne ved Monte Cassino og i det omkringliggende område. Det var i dette uvejsomme og bakkede terræn, at de allieredes fremrykning i mere end 4 måneder blev standset i en række blodige slag mod et hårdnakket tysk forsvar.

Vi besøger Monte Cassino og hører om kampene, hvor tusinder af både allierede og tyske soldater faldt. Klosteret på toppen af Monte Cassino blev fuldstændig ødelagt af luftbombardementer og af de efterfølgende kampe, men er i dag helt genopbygget. Vi besøger nogle af kirkegårdene neden for klosteret, hvor en del af de faldne fra kampene ligger begravet.

Efter frokost kører vi fra Monte Cassino igennem det område, hvor andre dele af den tyske forsvarslinje – Gustavlinjen – gik. Det var om noget her, at håbet om en hurtig sejr på den italienske front druknede i krigens virkelighed. Vi kører videre til bjergområdet i Appenninerne ca. 130 km nordøst for Rom. Her besøger vi det historiske hotel Campo Imperatore, hvor Mussolini var holdt fangen, hvorefter vi tager til vores overnatningshotel i nærheden.

Dag 4: Befrielsen af Mussolini, Appenninerne.

Det var her på Gran Sasso, den italienske regering under ledelse af Marskal Pietro Bardoglio i al hemmelighed holdt Mussolini fangen på et fjernt bjerghotel i 2112-meters-højde, efter at han var blevet afsat af det fascistiske storråd og den italienske konge. Vi besøger stedet og hører om hans fangenskab og om den utrolige befrielsesoperation, som tyske elitetropper under ledelse af bl.a. Otto Skorzeny udførte den 12. september 1943.

Sidst på dagen ankommer vi til Rom og til vores centralt beliggende hotel. Vi spiser aftensmad på en lokal restaurant.

Dag 5: Mussolinis rom, Forum Romanum og Colloseum, Gestapos hovedkvarter i Via Tasso, attentatet i Via Rasella m.m.

På denne dag tager vi på en byrundtur til nogle af de mest centrale steder i Rom. Vi passerer bl.a. Forum Romanum, som i det gamle Rom udgjorde centrum i verdensriget. Ikke langt derfra ligger også Colosseum, hvor kejserne og den romerske befolkning kunne forlyste sig med både brød og skuespil. I området ligger Palazzo Venezia, hvor Mussolini holdt brandtaler til sine tilhængere – blandt andet til de frygtede sortskjorter.

Vi ser også Villa Savoia, hvor Mussolini ved et kup blev arresteret 25. juli 1943, og vi besøger det tidligere Gestapohovedkvarter i Via Tasso, som i dag huser Museet for Roms Befrielse. Efter frokost besøger vi bl.a. Via Rasella, hvor italienske modstandsfolk den 23. marts 1944 ved et bombeattentat dræbte 33 politisoldater fra SS. Tyskerne myrdede kort efter som hævn 335 civile italienere.

Tiger kampvogn Rom
Tigerkampvogn i Rom, februar 1944.

Dag 6: Mussolinis Rom og besøg ved E.U.R.

I Roms sydlige del besøger vi E.U.R. (Esposizione Universale di Roma). Dette bombastiske prestigeprojekt var oprindeligt tiltænkt Verdensudstillingen i 1942. Det skulle vise, hvor langt den italienske fascisme havde bragt Italien siden Mussolinis magtovertagelse i 1922 og flytte Rom tættere imod havet. Det oprindelige projekt dækkede et område på omtrent 4 km2, men der var planer om langt mere. Da krigen brød ud, standsede det meste byggeri dog, og projektet kuldsejlede fuldstændigt – ligesom Mussolinis fascisme – i krigens sidste år. Sidst på eftermiddagen tager vi tilbage til centrum. Herefter er der mulighed for på egen hånd at gå på oplevelse i Roms mange gader, museer og forretninger.

Dag 7: Hjemrejse til København.

Vi kører til Roms lufthavn, hvorfra vi flyver tilbage til København.

I prisen er inkluderet:

 • Flyrejse Kastrup – Rom t/r
 • Overnatning på gode hoteller med bad og toilet på alle værelser.
 • Al bustransport i henhold til programmet
 • Morgenmad alle dage ifm. hotelovernatninger
 • Aftensmad dag 1, 3 og 4
 • Entréer til alle de i programmet nævnte museer og samlinger
 • Kompendium til alle deltagere med kort over operationerne, styrkerne mm.
 • Alle skatter og afgifter
 • Dansk militærhistorisk ekspertrejseleder
 • Lokale italienske engelsktalende guider
 • Rom er berygtet for sit trafikkaos. Under vores ophold i byen anvender vi af den grund primært metro og offentlig bybus til at komme rundt. Man skal derfor være selvhjulpen. Godt fodtøj anbefales

 

Tilkøbsmuligheder:

 • Enkeltværelse: DKK 2.400
 • Udflugt til Pompeji DKK 495

BILLEDER & VIDEO FRA REJSEN:

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

06/10/2024 – 12/10/2024 Kampene i Italien – Mussolinis Rom

3.000 kr.
14.985 kr.

DATO:

06/10/2024 – 12/10/2024 Kampene i Italien – Mussolinis Rom

Depositum pr. person:

3.000 kr.

Pris:

14.985 kr.

Din rejseleder på turen:

Martin Cleemann Rasmussen
Martin Cleemann Rasmussen

Martin Cleemann Rasmussen, cand.mag.

Martin Cleemann Rasmussen er cand.mag. i russisk og historie med speciale i krigshistorie. Han taler flydende russisk og har boet flere år i Rusland og Ukraine og har igennem mange år arbejdet med netop Rusland som helhed og landets spændende krigshistorie i særdeleshed. Martin er medlem af Dansk Militærhistorisk Kommission og er tilknyttet Hærens Officersskole og Forsvarsakademiet og DIS som ekstern lektor. Han har gennem mange år holdt foredrag og undervist på Hærens Officersskole om bl.a. D-dag og kampene i Italien, og han er anmelder og forfatter til artikler i flere medier også i officersskolens udgivelser, fx til jubilæumsbogen.

Martin Cleemann Rasmussen er desuden medforfatter til en meget anerkendt, gymnasiehenvendt ”Danmarkshistorie”. Martin har været tilknyttet Cultours siden 2004. Han er en medrivende foredragsholder, og han har været rejseleder på utallige rejser verden over.

Martin er tilknyttet FAK og er medforfatter til bl.a. Lindhardt og Ringhofs Danmarkshistorie. Han har solid erfaring som rejseleder på mange rejser bl.a. Den Transsibiriske Jernbane og som historisk og militærhistorisk foredragsholder.

Læs mere om alle vores rejseledere her >>

Vil du vide mere om Kampene i Italien og mussolinis rom? Læs med her:

Anzio og Salerno

9. september 1943 gik amerikanerne i land ved Salerno. Planen var, at man derefter skulle nå Rom engang i oktober. Sådan kom det ikke helt til at gå. Selv om der d. 3. september var underskrevet en våbenstilstandsaftale mellem de allierede og Italien – det skete på Sicilien – og de engelske og amerikanske tropper derfor ikke regnede med alt for store problemer, ville tyskerne det anderledes. De ydede kraftig modstand og udførte flere modangreb. Den allierede fremrykning fik følgende tekst i en satiretegning: ”En snegls tophastighed et 80 cm i minuttet”. Den 22. januar 1944 gik briterne i land i Anzio for at samarbejde med amerikanerne.

Du står på strandene og ser de særdeles vanskelige geografiske forhold, soldaterne måtte arbejde sig frem under, og du får fortællingerne om de store tab og de svære kampe, hvor de foregik.

Mussolini i Rom.
Mussolini i Rom.

Gustavlinjen og Monte Cassino

Bjerget Montecassino nordvest for Napoli har givet navn til det kloster, Monte Cassino, der blev bygget i år 529 og var det 14. kloster,Benedikt af Nursia grundlagde. Hertil trak han sig i sine sidste år tilbage, og her blev både han og hans søster Scolastica begravet – for dog senere at blive flyttet til et fransk kloster. Monte Cassino er blevet ødelagt af krigshandlinger og jordskælv flere gange op gennem tiden, og det kloster, du nu ser, er genopført “som det var, hvor det var” og genindviet af Pave Paul VI d. 24. oktober 1964.

For de alliererede var der ingen tvivl: det katolske kloster Monte Cassino, som lå på en del af tyskernes Gustavlinje, var fyldt med tyske tropper og materiel. Men det var ikke tilfældet. Klosteret lå midt på en af flere forsvarslinjer, Organisation Todt havde etableret og bygget i de første krigsår tværs over den italienske halvø i de bjergrige egne syd for Rom. Og da de allierede efter bitre kampe var nået frem til Gustavlinjen i begyndelsen af 1944, var de overbevist om, at Monte Cassino var en tysk fæstning. D. 15. marts 1944 kastede de over 1250 tons bomber ned over det lille område. Forinden havde man via flyveblade advaret dem, som opholdt sig i klosteret, munke og italienske flygtninge, hvoraf flere hundrede blev dræbt.

Gran Sasso

Gran Sasso er navnet på et bjergmassiv ca. 100 km nordøst for Rom. Det er en del af den 1200 km lange bjergkæde Appenninerne, som strækker sig fra det sydlige Italien til Alperne i nord, og på dette bjergmassiv ligger Hotel Campo Imperatore midt i Gran Sasso Nationalpark. Når du står her, er du lige hvor en af 2. Verdenskrigs mere specielle aktioner fandt sted, for dette hotel har en suite, der står, som da Il Duce var interneret i den i 2 uger i august-september 1943.

Da de allierede tropper var gået i land på Sicilien, blev han d. 25. juli indkaldt til møde af den italienske konge, Vittorio Emanuele, og her blev han til sin store overraskelse afsat. Få dage senere blev Mussolini interneret på Hotel Campo Imperatore, hvorfra han efter 2 uger, d. 12. september, efter Hitlers indgriben, blev befriet af en tysk specialenhed og fløjet væk af SS Hauptsturmführer Otto Skorzeny i dennes lille fly. Et meget spændende sted at besøge!

Colosseum

Du er ikke i Rom uden at have set den kæmpemæssige arena, Colosseum. Et – også med nutidens øjne – særdeles fantastisk bygningsværk som blev påbegyndt under Kejser Vespasian i år 72 e. Kr. og afsluttet 8 år senere under hans søn, Kejser Titus. Du ser et ellipseformet amfiteater, 188 m langt, hvori der har været plads til imponerende 50.000 tilskuere omkring den store arena, ydermuren er over 48 m høj, og de i alt 80 store buer i nederste etage har fungeret som adgang for tilskuerne, mens der i kældrene under arenaen var rum til opbevaring af de våben og vilde dyr m.m., der skulle bruges og ”optræde”.

Denne rejse præsenterer dig fra start til slut for dramatik fordelt over mange hundrede år. Du står, hvor mange af 2. Verdenskrigs hårde kampe fandt sted, og du har mulighed for at se resultatet af vulkanen Vesuvs voldsomme udbrud i år 79 ved et besøg i ruinbyen Pompeji. På få dage ser du vilde bjerge, strande, tankevækkende ruiner, et kæmpemæssigt kloster og huse med dramatiske og grusomme historier. Alt får du fortalt og uddybet undervejs af din rejseleder. Et utal af oplevelser!

Praktisk information ved bestilling af rejsen:

Når I ved bestilling indtaster jeres kreditkort, autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve depositum med det samme, og restbeløb 2 måneder inden afrejsedag.

Dette vil også fremgå af ordrebekræftelse.

I bussen på vejen til Normandiet introduceres I til invasionen og rejsens indhold. Der udleveres oversigtskort og vises videoer og film om emnet. I normandiet introduceres I i bussen til museerne og de ting og slagmarker vi skal se. Det gør, at man selv kan prioritere, hvad man efter en introduktion på stedet ønsker at se nærmere på.

– Kan man reservere plads i bussen?

– Nej, men vi skifter plads undervejs, så alle sidder både forrest og bagerst i bussen på såvel udrejse som hjemrejse.

– Kan man være sikker på at komme til at sidde sammen?

– Ja selvfølgelig! Rejselederen sørger for, at du sidder sammen med dem, du har booket rejsen med. Også selvom I ikke stiger på bussen samme sted.

– Hvor mange pladser er der i bussen?

Der er ca. 50 pladser i den bus vi kører i og vi bruger som regel højst 44 af dem.

Det er generelt ikke noget problem at få en anden hjemrejse dato og blive længere på stedet. Det skal dog aftales ved tilmelding til rejsen. Det kan som regel ikke lade sig gøre at rejse ud før gruppen. Ændret hjemrejse medfører en mindre merbetaling. Kontakt os og hør mere på telefon 86 10 86 05 eller via mail rejser@cultours.dk

FÅ DET FULDE PROGRAM LEVERET SOM KATALOG ELLER PRINT SELV PDF AF DENNE REJSE

Læs kataloget online eller download

Få tilsendt det fulde militærhistoriske katalog med post eller på mail

DOWNLOAD PDF AF PROGRAMMET FOR DENNE REJSE OG PRINT

montecassino

LÆS MERE OM MONTE CASSINO I CULTOURS’ FØLJETON “KRIGENS SIDSTE ÅR”

“KRIGENS SIDSTE ÅR” er fortalt af Cultours´ erfarne rejseledere og anerkendte militærhistorikere, Torsten Granov, Niels Vistisen, Poul Grooss og Martin Cleemann Rasmussen,

I Cultours lod vi i 75-året for D-dag en helt særlig artikelserie, Krigens Sidste År, følge de vestlige allierede, fra de satte foden på det europæiske kontinents jord i vest, og de sovjetiske styrker, fra de begyndte at rulle frem fra øst, samtidig med at vi holdt øje med, hvad der foregik i Stillehavet.

Den populære føljeton udkom både i bogform og online. Se nedenfor og læs mere om Monte Cassino i “Krigens Sidste År“ online, eller køb bogen i vores webshop.

BESTIL REJSEN:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

06/10/2024 – 12/10/2024 Kampene i Italien – Mussolinis Rom

3.000 kr.
14.985 kr.

DATO:

06/10/2024 – 12/10/2024 Kampene i Italien – Mussolinis Rom

Depositum pr. person:

3.000 kr.

Pris:

14.985 kr.