REJS MED EKSPERTERNE

England 1940 – 1944

Fra Duxford og Bletchley Park til Dover Castle
 • Flymuseet i Duxford: Et af verdens største og bedste flymuseer
 • Bletchley Park, hvor koderne blevet knækket – bl.a. til “Enigma”
 • Winston Churchill-udstillingen og Cabinet War Rooms
 • Imperial War Museum
 • Eisenhowers hovedkvarter, Southwick House, hvor situationskortet hænger som under Invasionen i 1944.
 • Canterbury med den storslåede katedral
 • Tunnellerne og museet under Dover Castle:
 • Evakueringen fra Dunkerque

Englands historie er lang og broget.

På disse få dage når du at opleve tiden fra romernes herredømme over vikingernes og frem til den stolte nation, hvis indsats blev en væsentlig grund til 2. Verdenskrigs heldige udfald, som blev resultatet.

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

18/08/2024 – 23/08/2024 – England 1940 – 44

3.000 kr.
14.985 kr.

DATO:

18/08/2024 – 23/08/2024 – England 1940 – 44

Depositum pr. person:

3.000 kr.

Pris:

14.985 kr.

Kort dagsprogram:

Det er en historisk tur fra mandag til lørdag om Den anden Verdenskrig. Hovedvægten er selvfølgelig lagt på ”Battle of Britain” og ”Invasionen i Normandiet”, men vi kommer meget godt rundt i historien fra grækernes første møde med de hvide klinter ved Dover for flere tusinde år siden, til romerne, vikingerne, Den spanske Armada, Napoleon, Det britiske Imperium under dronning Victoria og meget andet.

Dag 1: Imperial War Museum i Duxford.

Dag 2: Bletchley Park og RAF-museet i Hendon.

Dag 3: The Cabinet War Rooms og Winston Churchill-udstillingen. HMS Belfast og Imperial War Museum.

Dag 4: Eisenhowers hovedkvarter i Portsmouth, HMS Victory og D-dags-museet.

Dag 5: Dover med Dover Castles hemmelige tunneler, mindesmærket for ”The Few” og Canterbury Cathedral.

Dag 6: Museet på RAF Hawkinge. Hjemrejse.

Rejse til England 1940 - 1944

Udførlig rejsebeskrivelse:

Dag 1: Imperial War Museum i Duxford

Afgang fra Københavns Lufthavn med fly til Stansted. Kort tid efter er vi på Duxford, en af de vigtigste flybaser under krigen. Fly herfra spillede en betydelig rolle i Slaget om England. Museet indeholder over 100 fly. Der er en britisk og en amerikansk flysamling. Der er specialudstillinger for marinefly, for Royal Anglian Regiment, for landkrigen og for krigen i det fjerne Østen, og Montgomerys operationsvogne og beboelsesvogn er udstillet her. Det er omfattende udstillinger, så vi tilbringer resten af eftermiddagen her. Vi overnatter i nærheden af Bletchley Park.

Spitfire
En Spitfire klargøres til en ny indsats i Slaget om England. Det tog kun ca. 35 minutter at klargøre en Spitfire mellem togter. Så om nødvendigt, kunne de gå op så meget som 10 gange på en dag.

Dag 2: Bletchley Park og RAF-museet i Hendon

Om formiddagen besøger vi Bletchley Park, hvor det britiske efterretningsvæsen under 2. Verdenskrig arbejdede med at bryde tyskernes koder. Det var her ca. 10.000 særdeles begavede matematikere og andre arbejdede med bl.a. dekryptering af meddelelser fra ”Enigma“-maskinen. Området var lukket helt frem til midten af 1990’erne.

Eftermiddagen tilbringer vi på RAF-museet i Hendon.

Vi overnatter de næste to nætter i London, hvor der er aftenspisning på egen hånd, men rejselederen er klar med gode råd.

WREN
Her arbejder to WRENs (”kvindelige marinere”) med verdens første programmerbare computer ”Colossus”, som blev brugt til at dechifrere tyske signaler sendt via Lorenz-fjernskrivere.

Dag 3: The Cabinet War Rooms og Winston Churchill-udstillingen. HMS Belfast og Imperial War Museum

Vi begynder dagen med at besøge The Cabinet War Rooms med en særdeles god udstilling om Winston Churchill. Vi går derhen til fods og passerer på vejen Big Ben, The Foreign and Commonwealth Office, The Cenotaph, Ministry of Defence, War Office, Admiralty, Horse Guards, Downing Street m.m. Efter besøget fortsætter vi med metroen (alle udstyres med et Day Pass – et dagskort til al offentlig transport i centrum) til krydseren HMS Belfast, der med sine 6-tommer kanoner åbnede ild kl. 5.27 til støtte for landgangen i Normandiet på D-dag i 1944.

Efter frokost besøger vi Imperial War Museum. London har mange andre spændende militærhistoriske tilbud, og hvis man hellere vil se dem, vil der være mulighed for at gøre det på egen hånd. Rejselederen hjælper gerne såvel med ideer, indkøb i militærhistoriske boghandler som med at finde vej.

Dag 4: Eisenhowers hovedkvarter i Portsmouth, HMS Victory og D-dags-museet

Vi forlader London og kører til Portsmouth. Byen var centrum for opbygningen af invasionshæren, og det var her i Southwick House, at den øverstkommanderende for Invasionen, general Eisenhower, havde sit hovedkvarter. Southwick House ligger i dag på militært område og kan kun besøges efter særlig tilladelse. Den har vi fået, og vi besøger det rum, hvor situationskortet hænger, som under Invasionen i 1944. På flådebasen aflægger vi besøg på admiral Horatio Nelsons flagskib fra slaget ved Trafalgar i 1805, HMS Victory.

Vi spiser ”pub lunch” i det område, hvor Royal Navys ”press gangs” tidligere slog folk ned og ”hyrede” dem til tjeneste i flåden.

Efter frokost besøger vi D-dags-museet, og herefter kører vi mod Canterbury, hvor vi har to overnatninger.

Winston Churchill
Winston Churchill besøger bombeofre i London. Churchills viljefasthed var en af årsagerne til, at England ikke opgav kampen, selv da det så mest håbløst ud i vinteren 1940/41.

Dag 5: Dover med Dover Castles hemmelige tunneler, mindesmærket for ”The Few” og Canterbury Cathedral

Fra Canterbury kører vi til Dover for at se tunnellerne i kridtklinterne, hvorfra Admiral Ramsay ledede “Operation Dynamo”, evakueringen af allierede tropper fra Dunkerque i maj/juni 1940. Man havde håbet på at evakuere 45.000 mand, inden tyskerne nåede kanalkysten. I alt lykkedes det for Ramsey at evakuere 336.226 mand. Herfra til mindesmærket på kysten for ”The Few”, hvor navnene på samtlige flybesætningsmedlemmer (fra UK og venligtsindede allierede) fra slaget om England står nævnt. Det ligger i Capel-le-Ferne nær Folkestone. Herefter tager vi retur til Canterbury Cathedral for at lægge blomster ved mindebøgerne for de faldne, blandt andet fra det lokale regiment ”The Buffs”, hvor de fleste danske frivillige i den britiske hær blev optaget. Der vil herefter være mulighed for at overvære ”evensong” i katedralen kl. 17.30 eller gå rundt i den historiske by.

General Eisenhower, og admiral Ramsey
Øverstkommanderende for invasionshæren, general Eisenhower, og admiral Ramsey foran Southwick House. Her havde han sit hovedkvarter hvorfra igangsættelsesordren blev givet 4. juni 1944. På turen skal vi besøge Soutwick House, hvor vi kommer ind i det rum, hvor situationskortet hænger, nøjagtigt som under Invasionen.

Dag 6: Museet på RAF Hawkinge. Hjemrejse

Vi forlader hotellet og kører til det unikke flymuseum ved RAF Hawkinge, som var den britiske flyvestation, der lå nærmest fjenden. Den blev beskudt med tysk artilleri fra den franske kanalkyst og udsat for talrige flyangreb. Hawkinge er nu et museum for flyarkæologer, og her findes en unik flysamling fra ”The Battle of Britain”. Herfra direkte til lufthavnen for at nå et fly til Kastrup.

Amerikanske tropper
Amerikanske tropper på vej til indskibningen før D-dag. Allerede fra 1943 var de amerikanske styrker, der skulle deltage i invasionen, begyndt at komme til England. I tiden, der gik frem til invasionen, nåede de amerikanske styrker i England op på omkring 950.000.

I prisen er inkluderet:

 • Flyrejse Kastrup – Stansted og retur London – Kastrup
 • Overnatning på gode centralt beliggende hoteller med bad og toilet på alle værelser.
 • Al bustransport i henhold til programmet
 • Morgenmad og aftensmad alle dage (undtaget dag 2 og 3 i London hvor aftensmad er på egen hånd. Rejselederne giver gerne råd med hensyn til spisesteder, som der er mange af nær hotellet i London.)
 • Entréer til alle de i programmet nævnte museer og samlinger
 • Alle skatter og afgifter
 • Historiskkyndig ekspertrejseleder

 

Tilkøbsmuligheder:

 • Enkeltværelse: DKK 3.100

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

18/08/2024 – 23/08/2024 – England 1940 – 44

3.000 kr.
14.985 kr.

DATO:

18/08/2024 – 23/08/2024 – England 1940 – 44

Depositum pr. person:

3.000 kr.

Pris:

14.985 kr.

Dine rejseledere på turen:

Poul Grooss

Poul Grooss, kommandør

Poul Grooss er pensioneret fra Søværnet og har derefter frem til 2013 arbejdet som militærhistoriker for Forsvarsakademiet. Han har været lærer i moderne militære operationer på Søværnets Officersskole og Forsvarsakademiet. Han har anmeldt ca. 300 bøger om sikkerhedspolitik, militære og maritime emner til “Militært Tidsskrift” og ”Marinehistorisk Tidsskrift”. Han har været rejseleder på militærhistoriske ture til blandt andet Moskva, Volgograd (Stalingrad), Sankt Petersborg, Polen, Finland, Estland, Normandiet, England, Washington, Pearl Harbor, Tokio og Hiroshima.

Han udgav i 2014 en bog om krigen i og omkring Østersøen 1939 – 1945. En udgave på engelsk udkom i 2017. Han har været benyttet som foredragsholder om militærhistoriske emner, blandt andet ved Folkeuniversitetet i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Esbjerg og Rønne.

Læs mere om alle vores rejseledere her >>

Niels Klingenberg Vistisen
Niels Klingenberg Vistisen

NIELS KLINGENBERG VISTISEN, CAND.MAG. OG FORFATTER

Niels er ekspert i D-dag og de efterfølgende kampe på Vestfronten og har helt fra barnsben opbygget en stor viden på området, en viden som sidenhen er udbygget i samarbejde med bl.a. Forsvarsakademiet og engelske militære eksperter.

Han har stor erfaring med moderne krigshistorie og arkiver. Derudover er han fast censor på krigshistoriske opgaver ved Forsvarsakademiet og officersskolerne, bl.a. når kadetterne skriver om D-dag og amfibiske operationer. Som senioranalytiker ved Hærens Efterretningscenter var han central i opbygningen af analyseenheden i en ny taktisk efterretningstjeneste i Danmark.

Læs mere om alle vores rejseledere her >>

Vil du vide mere om England 1940 - 1944? Læs med her:

Rejselederen har fået en del af sin uddannelse ved Royal Navy og har i mere end 4 år været Danmarks forsvarsattaché i London og efterfølgende været ansat i 10 år som militærhistoriker på Forsvarsakademiet. Han vil i bussen og på de forskellige lokaliteter orientere om landets historie.

Vi kommer forbi to af verdens fineste flymuseer, og vi besøger Bletchley Park for at høre om dechifrering af koder. I London ser vi krydseren HMS Belfast, Churchill’s War Room og Imperial War Museum.

I Southwick House, som er et lukket militært område, har vi fået lov til at kigge ind og se på Eisenhowers originale invasionskort i ”The Map Room”.

På den britiske flådebase i Portsmouth besøger vi Horatio Nelsons flagskib fra slaget ved Trafalgar, HMS Victory, samt det invasionsmuseum, som udstiller ”The Normandy Embroidery”, et broderi lavet efter krigen af britiske damer, som modsvarer ”The Bayeux Tapistry” om den modsat rettede invasion udført i året 1066 af normannerne ved Hastings.

Både i Canterbury og i Dover ser vi spor efter romerske bygningsværker. I Dover har der været et romersk fyrtårn, en middelalderborg samt tunneler fra Napoleonskrigene. I Canterbury Cathedral er der også rig lejlighed til at fokusere på britisk historie, ikke mindst på grund af mordet på ærkebiskop Thomas Becket i 1170 – inde i selve katedralen. Canterbury er en meget smuk, gammel engelsk by med mere end 2.000 års historie. Der har været en katedral i mere end 1.400 år.

Englands historie er lang og broget. På disse få dage når du at opleve tiden fra romernes herredømme over vikingernes og frem til den stolte nation, hvis indsats blev en væsentlig grund til 2. Verdenskrigs heldige udfald, som blev resultatet.

Efter Frankrigs nederlag og våbenstilstand med Tyskland i juni 1940, var Det Britiske Imperium Tysklands eneste modstander indtil overfaldet på Sovjetunionen i juni 1941 og krigserklæringen til USA i december 1941. Det er baggrunden for en stor del af denne rejses indhold.

Nogle nedslag i den store buket af oplevelser rejsen byder på, fortæller en lille smule om, hvad du kommer til at se.

Bletchley Park med Enigma-maskinen.

Lidt nordvest for London, næsten lige midt mellem Oxford og Cambridge ligger den lille by Bletchley, og når du står af bussen her, er du lige, hvor en meget stor del af de allieredes sejr over Nazityskland under 2. Verdenskrig blev grundlagt.

Under krigen benyttede de fleste tyske militære styrker en elektromekanisk ciffermaskine til at kryptere deres signaler om operationer, troppebevægelser, efterretninger og logistiske beholdninger. Til dette formål brugte man en særlig maskine, som var udviklet allerede lige efter 1. Verdenskrig af en tysker ved navn Arthur Scherbius: Enigma-maskinen. Her i Bletchley Park, hvor du får en særlig rundvisning, står du foran nogle af netop disse maskiner. Arbejdet med at dekryptere de tyske, italienske og japanske signaler var afgørende for krigens udfald. I Bletchley Parks herskabelige omgivelser samledes i hundredevis af de klogeste matematiske hjerner fra de nærliggende universiteter i den tophemmelige mission: At dechifrere de tyske koder. Du ser de betydningsfulde maskiner, og du får fortællingen, om hvordan de virker, om arbejdet og om de mange, mange englændere, som stadig holdt deres betydningsfulde opgave helt skjult frem til afsløringen i 1974.

En T-52 elektromekanisk maskine
En T-52 elektromekanisk maskine udviklet af Siemens & Halske i 1930’erne til kryptograferet fjernskrivertrafik, fortrinsvis via kabelforbindelser og sjældent via radiotransmissioner. I Bletchley Park gik denne radiotrafik under betegnelse ”Sturgeon” (Stør). Den har 10 synlige kodehjul. Det var en temmelig uhåndterlig maskine, som vejede mere end 100 kilo.
Enigma.
Enigma. Kriegsmarines særlige udgave af ciffermaskinen “Enigma” med fire sæt rotorer i stedet for de normale tre. På tysk blev systemet kaldt ”Triton”. I Bletchley Park gik det under betegnelsen ”Shark”.

Winston Churchill. Cabinet War Rooms. Eisenhower.

Du kommer ned i det allerhelligste, Cabinet War Rooms, dengang et tophemmeligt sted i London i lokaler under det daværende finansministerium med originale krigskort og inventar, og får de spændende historier, der havde deres udspring netop her.

I sommeren 1940 planlagde tyskerne en invasion af England, de rettede voldsomme bombeangreb mod britiske militære installationer og senere mod Storbritanniens store byer, især London. De relativt få jagerfly, som Storbritannien rådede over i efteråret 1940, blev alle sat ind. De bekæmpede med stor succes de tyske bombefly. En af grundene til succesen var det for den tid avancerede engelske luftmeldesystem og koordineringen af jagerindsatsen baseret på radarkæden “Chain Home”.

Af de navne på allieret side, som altid positivt forbindes med 2. Verdenskrig, er Winston Leonard Spencer Churchill et af de allerstørste. Han var født i en aristokratisk familie d. 30. november 1874 og blev uddannet ved kavaleriet på militærakademiet i Sandhurst, og han arbejdede i en periode både som officer og med at skrive militærreportager til aviserne. Da Churchill var 65 år gammel startede 2. Verdenskrig, han var leder af samlingsregeringen 1940 – 45, og han blev med sine inspirerende taler og store politiske dygtighed nærmest et symbol på modstanden og sejrsviljen i forhold til Tyskland. Nede i Cabinet War Rooms kan man se en fantastisk udstilling om Churchill.

Commonwealth premierministre
Premierministre fra Commonwealth og den øverste allierede øverstbefalende i Europa, general Dwight D Eisenhower fra De Forenede Staters Armé, på vej til at inspicere allierede tropper lige før invasionen i Normandiet.

Læs rejseleder Poul Grooss´ kommentarer til rejsen England 1940-1944:

Din guide på denne rejse er Poul Grooss. Tidligere søofficer, efterretningsofficer og forsvarsattaché i London. Poul har den allerstørste ekspertise på området, han har ledet rejsen til England i over 10 år, og han har en enorm viden om landet og dets historie. Han er en fantastisk fortæller og formidler og har udgivet bøger og artikler, herunder bl.a. en bog på engelsk om Den anden Verdenskrig.

Hovedtemaerne i denne tur er Slaget om England i 1940, den efterfølgende luftkrig over Europa samt invasionsforberedelserne. Vi kører i vores egen bus mellem de forskellige museer og andre steder af interesse, og det bringer os igennem hyggelige engelske landskaber og langs en del af Kanalkysten. Vi udnytter transporttiden til at orientere om såvel den overordnede planlægning som den mere detaljerede gennemførelse af krigen, og alle er velkomne til at stille spørgsmål og tage emner op. Den britiske historie og de mange pudsigheder om dagliglivet i England (så som venstrekørsel, udvendige vandrør, pubbernes åbningstider, mål og vægt etc.) får også en munter gennemgang.

I London er der mulighed for at være lidt på egen hånd, (men rejselederen har et helt dagsprogram), for der er mange forskellige tilbud, og om onsdagen forsynes alle rejsedeltagerne med et bus- og togkort, som gælder til undergrundsbanen og busserne i hele den centrale del af London. Da der er så utroligt mange spændende steder at se og så mange gode restauranter i London, er der mulighed for selv at gå ud begge aftner, men rejselederen skal nok sørge for at hjælpe og rådgive, hvis man ikke er helt tryg og blot ønsker at spise på eller nær hotellet.

Vi besøger nogle af verdens største flymuseer, og på disse og nogle af de andre museer er der også detaljerede beskrivelser af krigen såvel på land som til søs. De britiske museer har nogle overdådige ”book shops”, hvor man kan købe aktuelle bøger, modeller, film og meget andet.

Besøget på Bletchley Park er i sig selv en enestående oplevelse. Her gennemgår vi de væsentligste aktiviteter omkring den britiske ”kodeknækning” under krigen. Her, midt mellem Oxford, Cambridge og London, arbejdede landets største hjerner med at bygge ”computere” med radiorør, som kunne assistere med at knække de tyske koder til ”Enigma”-maskinen og de tyske fjernskriversystemer.

I nærheden af Portsmouth besøger vi ”Southwick House”, Eisenhowers hovedkvarter under Invasionen. Der bliver mulighed for at spise frokost på en pub, hvor ”the Press Gang” opererede i 1700- og 1800-tallet. Her slog man folk ned og ”hyrede” dem til tjeneste i Royal Navy. Vi får også en rundvisning i Nelson’s flagskib ”Victory” fra slaget ved Trafalgar i 1805. Invasionsmuseet i byen rummer en moderne udgave af Bayeux-tapetet med beskrivelse af Invasionen i 1944.

Vi overnatter i Canterbury, som har en historie, der går tilbage til romerne, så alt i alt dækker vi mere end totusinde års historie om invasioner. Både i Canterbury og i London er der rige muligheder for at anskaffe engelske bøger om Den anden Verdenskrig, og priserne er – alt taget i betragtning – ganske rimelige. Om onsdagen tager vi til Dover, hvor et nyt museum på en meget instruktiv måde fortæller om den berømte evakuering fra Dunkerque i 1940. Canterbury er en meget hyggelig by, hvor vi bliver i to nætter, inden vi flyver hjem fra en af lufthavnene i Londonområdet efter en mængde historiske oplevelser i det engelske landskab – og måske besøg på en række gode engelske pubs.

Dette er en meget varieret tur, hvor man godt kan tage en ægtefælle med, som måske ikke interesserer sig så meget for krigen, for der er mange andre ”bonusoplevelser” forbundet med turen.

Praktisk information ved bestilling af rejsen:

Når I ved bestilling indtaster jeres kreditkort, autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve depositum med det samme, og restbeløb 2 måneder inden afrejsedag.

Dette vil også fremgå af ordrebekræftelse.

Det er generelt ikke noget problem at få en anden hjemrejse dato og blive længere på stedet. Det skal dog aftales ved tilmelding til rejsen. Det kan som regel ikke lade sig gøre at rejse ud før gruppen. Ændret hjemrejse medfører en mindre merbetaling. Kontakt os og hør mere på telefon 86 10 86 05 eller via mail rejser@cultours.dk

 

FÅ DET FULDE PROGRAM LEVERET SOM KATALOG ELLER PRINT SELV PDF AF DENNE REJSE

Læs kataloget online eller download

Få tilsendt det fulde militærhistoriske katalog med post eller på mail

DOWNLOAD PDF AF PROGRAMMET FOR DENNE REJSE OG PRINT

BESTIL REJSEN:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

18/08/2024 – 23/08/2024 – England 1940 – 44

3.000 kr.
14.985 kr.

DATO:

18/08/2024 – 23/08/2024 – England 1940 – 44

Depositum pr. person:

3.000 kr.

Pris:

14.985 kr.