REJS MED EKSPERTERNE

Østprøjsen

Ulveskansen. Ridder- og SS-borgen Marienburg. Danzig/Gdansk.
 • Seelower Höhen ved Berlin
 • Førerhovedkvarteret Wolfsschanze
 • Raketforsøgsstation Peenemünde
 • Ridderborgen Marienburg/Malbork
 • Det nye WW2 museum Gdansk
 • KZ-lejren Stutthof
 • Danzig/Gdansk

NYHED: 8 DAGE
En spændende tur, som giver dig indtryk af størrelsen af det tyske rige under de to verdenskrige.

Samtidig bliver der tilknyttet oplysninger om store dele af Europas historie.

Østprøjsen var før 2. Verdenskrig tysk. Det, der i dag er det nordøstlige Polen, hørte til Tyskland. Her lå den gamle tyske hansestad Danzig, i dag Gdansk.

Vi besøger Westerplatte, hvor 2. Verdenskrig begyndte, Hitlers hovedkvarter, Wolfsschanze, hvor attentatet fandt sted 20. juli 1944. Danzig, ridder- og SS-borgen Marienburg, Penemünde og V1- og V2-forsøgsområdet.

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

Ingen aktuelle rejser fundet

Kort dagsprogram:

Dag 1: Gennem Nordtyskland til Polen og Seelower Höhen-museet

Dag 2: Tannenberg-slaget og Wolfsschanze

Dag 3: Wolfsschanze og hærens overkommandos bunkers

Dag 4: KZ-lejren Stutthof, Ridderborgen Marienburg (Malbork) og fortet ”Westerplatte”

Dag 5: Hel-halvøen og Gdynia

Dag 6: Gdansk/Danzig

Dag 7: Usedom med Peenemünde, V1- og V2-raketter

Dag 8: Hjemrejse

Rejse til Østprøjsen

Udførlig rejsebeskrivelse:

Du er i Ulveskansen, hvor Hitler og hans absolutte inderkreds engang boede, står på stedet, hvor Stauffenbergs mislykkede attentat fandt sted d. 20/7 1944, og går rundt i det store område med egen jernbanestation og resterne af bunkere og boliger for Hitlers nærmeste stab.

Alle steder får du rejselederens fortælling om de dramatiske begivenheder, der engang udspillede sig netop der.

Du besøger Danzig/Gdansk, GDYNIA/GOTENHAFEN og museet for udviklingen af V1 og V2 i Peenemünde og går rundt i den legendariske ridderborg, Marienburg. I Gdynia/Gotenhafen forsvarede polakkerne sig tappert i 1939, og herfra evakuerede tyskerne tusindvis af soldater og civile med skib, inden russerne ind- tog byen.

Undervejs kædes alle oplevelser sammen, og historierne uddybes af rejselederen. Der udleveres kortmateriale og oversigter undervejs i bussen.

Dag 1: Afrejse. Gennem Nordtyskland til Polen – Seelower Höhe

Afgang Aalborg og Københavns Hovedbanegård kl. 4.00, opsamling undervejs langs motorvejen over Sjælland og Fyn og fra Jylland til grænsen. Busserne mødes syd for Kolding, og deltagerne fordeles i de to busser efter bestemmelsessted. Om nøjagtig afgangstid og -sted informeres ved tilmelding. Om eftermiddagen besøger vi Seelower Höhen.

Hitler modtager en gæst i ”Ulveskansen” den 15. juli 1944. Feltmarskal Wilhelm Keitel står yderst til højre. Den meget ranke officer helt til venstre i billedet er oberst Claus von Stauffenberg, som havde planlagt et attentat mod Hitler på denne dag. Det måtte afbrydes, men blev så iværksat 5 dage senere, den 20. juli 1944. (Hitler opholdt sig i mere end 850 dage i ”Ulveskansen” mellem juni 1941 og november 1944).

Dag 2: TANNENBERG-SLAGET OG WOLFSSCHANZE

Inden aften står vi på den ”banegård”, hvor så mange af den tids største, bl.a. Mannerheim og Mussolini, blev modtaget af ”Føreren”. Vi har bestilt værelser i Wolfsschanze, Hitlers østligste hovedkvarter. På vejen dertil har vi besøgt resterne af det store monument fra slaget ved Tannenberg, som et af de største mindesmærker efter Den 1. Verdenskrig

Dag 3: Wolfsschanze og hærens overkommandos bunkers

3 sikkerhedszoner opdelte det yderst hemmelige og stærkt bevogtede Førerhovedkvarter. Rejselederen viser os rundt og fortæller, og vi står på det sted, hvor Stauffenberg forsøgte attentatet mod Hitler 20/7 1944.
Om formiddagen er der rundvisning i Wolfsschanze, Ulveskansen, Hitlers hovedkvarter. Byggearbejdet begyndte i sommeren 1940. Til de naturlige hindringer, som de mange søer i området udgjorde, tilføjede man pansergrave, minefelter og pigtrådsspærringer for at gøre området helt utilgængeligt. Wolfsschanze eller Ulveskansen blev anlagt fjernt fra de store færdselsårer, dog med en jernbane i nærheden.
På den yderst hemmelige og stærkt bevogtede byggeplads opstod Førerhovedkvarteret opdelt i 3 zoner.

Den inderste zone var forbeholdt Hitler og hans nærmeste medarbejdere. Her havde Føreren selv, Bormann, Keitel, Göring og nogle få andre nære medarbejdere deres personlige bunkere.

I zone 2 boede hærstaben, og her var officersmesse, fjernskrivercentral og forbindelsesstab til flåde og luftvåben.

Zone 3 omslutter zone 1 og 2. Her var panserværnsstillinger og luftværnskanoner m.v. Vi får en rundvisning af en lokal ekspert på området, og vi besøger bunkere, hvor det kan ske uden fare for liv og lemmer. Vi ser bl.a. Speers og Görings huse eller rettere det, der er tilbage af dem, og vi skal stå på stedet, hvor oberst Claus von Stauffenbergs mislykkede attentat mod Hitler fandt sted 20. juli 1944.
Vi besøger flyvepladsen, hvorfra Stauffenberg flygtede mod Berlin.

Efter frokost besøger vi Mauerwald, hvorfra den tyske overkommando styrede hærens logistik. (Vi besøger også Hochwald, hvor Heinrich Himmler havde en stor kommandobunker.)

Vi kører herfra til Danzig/Gdansk, hvor vi skal bo i fire nætter midt i byen. Danzig blev stærkt beskadiget af bombardementer og artilleribeskydning i krigens slutfase. Den er nu helt genopbygget og er en af Polens smukkeste og mest populære byer.

Dag 4: KZ-lejren Stutthof, Ridderborgen Marienburg (Malbork) og fortet ”Westerplatte”.

KZ-lejren Stutthof modtog i oktober 1943 et stort antal danske kommunister. I bogen “Rapport fra Stutthof” giver Martin Nielsen, der selv var fange i lejren, en realistisk og rystende skildring af livet i Stutthof. Lejren er nu et museum.
Herefter kører vi til Marienburg, i dag Malbork, som var Den Tyske Ordens hovedkvarter fra 1309 til 1454. Den Tyske Orden var et af forbillederne for opbygningen af SS. Marienburg er en enorm fæstning (på UNESCOs verdenskulturarvsliste). I middelalderen blev borgen, der er omgivet af en 4,5 m høj ringmur, kaldt “Det største bjerg af tegl nord for Alperne”. Efter frokost får vi en rundvisning på borgen.

Vi besøger også Westerplatte i udkanten af Gdansk. Det var her, det første skud i 2. verdenskrig, den 1. september 1939 kl. 04.47, blev affyret fra det forældede tyske slagskib “Schleswig-Holstein”. Vi ser resterne af befæstningen, hvor der blev kæmpet hårdt i den første uge af krigen.

Et af turens højdepunkter er besøget i Hitlers hovedkvarter ”Ulveskansen”. Her ses nogle af deltagerne, den polske guide og rejselederen i midten af Hitlers personlige bunker, som på Hitlers ordre blev sprængt med 10 tons trotyl to dage, inden russerne erobrede området. (Foto Lars Bo Simper).
Cirka 110.000 mennesker blev indsat i Stutthof-lejren, hvoraf cirka 65.000 omkom.

Dag 5: Hel-halvøen og Gdynia

Vi kører tidligt om morgenen fra Gdansk mod nord. Vi skal op til Hel-halvøen og køre ud ad den lange og meget tynde tange mod forterne yderst på halvøen. Herfra ydede polakkerne en voldsom modstand mod de tyske styrker.

Vi besøger ”Batteri Laskowsky” og andre stillinger. Polakkerne holdt ud her i 32 dage på trods af flyangreb, angreb fra 2 gamle slagskibe og meget andet. På vej tilbage besøger vi Gdynia og ser blandt andet destroyeren ORP ”Blyskawica”, som sejlede mod Skotland ca. 36 timer inden krigen begyndte. Skibet kæmpede under polsk flag i ”Slaget om Atlanten”, ved Narrvik, i Middelhavet og på de arktiske konvojer – og gjorde hele krigen med. Endvidere besøger vi steder med relation til evakueringen af to millioner tyskere i krigens sidste måneder.

Dag 6: Gdansk/Danzig.

Anden Verdenskrigs første kampe og krigsforbrydelser fandt sted i Gdansk. Vi besøger posthuset, som blev angrebet af SS-Heimwehr Danzig. Du ser også Mariakirken, den smukke Mariacka-gade og mindesmærket for skibsværftsarbejderne, der blev dræbt under urolighederne i 1970.

Efter frokost besøger vi det nye, kontroversielle museum for 2. Verdenskrig, og du kan eventuelt på egen hånd besøge ”Solidaritetsmuseet”. Der er meget at se i den smukke by.

Dag 7: Mod vest over Oder til Peenemünde med V1- og V2-forsøgsområde.

Vi forlader Danzig/Gdansk og kører mod vest. Vi kører til Swinemünde, der ligger ved Oder-flodens udløb i Østersøen. Vi tager færgen over floden og befinder os nu på øen Usedom. Herfra kører vi over grænsen til Tyskland.

På øens nordlige spids ligger Peenemünde. Her var nazisternes forsøgs- og forskningsområde for V1- og V2-våbnene. I dag findes nogle af bygningerne stadig, og i et stort kraftværk er der indrettet et museum for forskningen og udviklingen af raketterne.

Vi ser museet og området, hvor forsøgene blev foretaget. Det meste er endnu afspærret, angiveligt på grund af sprængfare.

Vi overnatter i en nærliggende by på hjemvejen.

Dag 8: Hjemrejse.

Vi forlader hotellet og kører gennem Tyskland. Mens vi fortsætter mod grænsen resumerer og afrunder rejselederen turens oplevelser.

Vi regner med at være i Aarhus kl. 18.30 og i København ca. kl. 19.30.

V2-raketaffyring på forsøgsstationen Peenemünde.

I prisen er inkluderet:

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Overnatning på hoteller
 • Enkelt overnatning i Ulveskan- sen
 • Morgenmad alle dage
 • Middag om aftenen dag 1, 2, 3, 5 og 6
 • Frokost dag 2, 3, 4 og 7
 • Entréer til alle de i programmet nævnte museer og samlinger
 • Alle udflugter og arrangementer
 • Alle skatter og afgifter
 • Mappe med kort og andet materiale, der udleveres i bussen
 • Historiskkyndig ekspertrejseleder

 

Tilkøbsmuligheder:

 • Enkeltværelse: DKK 2.200

BILLEDER & VIDEO FRA REJSEN:

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

Ingen aktuelle rejser fundet

Din rejseleder på turen:

Poul Grooss

Poul Grooss, kommandør

Poul Grooss er pensioneret fra Søværnet og har derefter frem til 2013 arbejdet som militærhistoriker for Forsvarsakademiet. Han har været lærer i moderne militære operationer på Søværnets Officersskole og Forsvarsakademiet. Han har anmeldt ca. 300 bøger om sikkerhedspolitik, militære og maritime emner til “Militært Tidsskrift” og ”Marinehistorisk Tidsskrift”. Han har været rejseleder på militærhistoriske ture til blandt andet Moskva, Volgograd (Stalingrad), Sankt Petersborg, Polen, Finland, Estland, Normandiet, England, Washington, Pearl Harbor, Tokio og Hiroshima.

Han udgav i 2014 en bog om krigen i og omkring Østersøen 1939 – 1945. En udgave på engelsk udkom i 2017. Han har været benyttet som foredragsholder om militærhistoriske emner, blandt andet ved Folkeuniversitetet i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Esbjerg og Rønne.

Læs mere om alle vores rejseledere her >>

Vil du vide mere om Østprøjsen? Læs med her:

Ulveskansen, Wolfsschanze

Når du sidst på turens 2. dags aften sammen med de andre rejsende fra gruppen står på den banegård, hvor Adolf Hitler i tre år, i alt 800 dage kun afbrudt af ferier, modtog politikere og allierede statsledere fra andre lande, mærker du historiens vingesus.

Du står midt Nazitysklands magtcentrum!

Alle de store, dem der havde magt og indflydelse, havde egen bolig i disse tæt skovbevoksede, dystre omgivelser.

Du overnatter få kilometer fra de steder, der rummede SS-Begleitkommando, Reichssicherheitsdienst, og din vandring bringer dig rundt til ruinerne af de bunkere, der engang var boliger for Hitler, Bormann, Göring, Speer og mange andre af den tids koryfæer, og du ser, hvor alle områdets tekniske og praktiske installationer var, oprindeligt i alt 80 bygninger.

Du ser stedet, hvor Greve Claus Schenk von Stauffenbergs mislykkede attentat mod Hitler d. 20. juli 1944 fandt sted og mange andre militærhistorisk relevante ting.

Der er stof til eftertanke!

I bunden af billedet ses præsident Hindenburgs kiste, og i baggrunden ses ”Tannenberg-Nationaldenkmal” i den tyske by Hohenstein (nær Tannenberg). Byen ligger i dag i Polen, og den bærer næsten det samme navn: Olsztyn. Begravelsen af Hindenburg fandt sted den 7. august 1934. Hans sarkofag var før fra hans prøjsiske landsted med fakkeltog, militær eskorte m.m.

Tannenberg

Du besøger området ved Tannenberg, hvor russerne led et stort nederlag i 1914, og du ser de sparsomme rester af det store pompøse monument. Her var en muromkranset plads på 100 meter i diameter med otte 23 m høje tårne, der blev sprængt af tyskerne i 1945, mens resten senere blev revet ned af russerne.

“Vi ser Marienburg, som var en slags ideel højborg, det var Den Tyske Ridderordens højborg, men det var også der, hvorfra SS tog en hel masse ritualer.”

– Poul Grooss

Gdansk og Stutthof
Du kommer til at bo i Danzig, netop hvor 2. Verdenskrig startede.

Du ser havnen, hvorfra det tyske slagskib “Schleswig-Holstein” affyrede det første skud i 2. Verdenskrig den 1. september 1939 kl. 04.47. En del af det under krigen fuldstændig sønderbombede Gdansk er minutiøst genopbygget, som det var før krigen, og du får lejlighed til at opleve byen på egen hånd.

Besøget i den tidligere koncentrationslejr, Stutthof, hvor mange danskere sad, er forstemmende, men det hører med til billedet af de 6 forfærdelige år.

Polske soldater taget som krigsfanger efter overgivelsen af Westerplatte.

Westerplatte

Når du står foran Westerplatte i Gdansk, er du lige der hvor 2. Verdenskrig begyndte. Sidst i august 1939 havde det tyske slagskib Schleswig-Holstein ankret i Nowy Port-området på Wisla-floden ud for et polsk militærdepot, og d. 1. september 1939 kl. 04:47 affyredes de første skud fra skibets 280 og 150 mm-kanoner mod den langt dårligere udrustede polske stilling.

Det hele skulle være afsluttet på 12 timer, men tappert kæmpende polakker gjorde hårdnakket modstand og gav først op efter 7 dage. De polske tab var 14 dræbte og 53 sårede, mens de tyske tab aldrig er blevet offentliggjort.

Du undgår ikke at føle stor respekt for de forsvarende polakker, når du går mellem ruinerne fra de voldsomme kampe.

Ridderborgen Marienburg

Marienburg, ”Det største bjerg af tegl nord for Alperne”, er en kolossal oplevelse, en kæmpemæssig labyrintisk ridderfæstning, og du kan slet ikke nå at se det hele, mens du er her. Også her satte nazisterne deres præg, men den enorme middelalderborg, som er på Unescos verdensarvsliste, har mange hundrede års hemmeligheder gemt bag sine pompøse og enorme mure.

Forsøgsområde for V1 og V2

Når du som noget af det sidste på rejsen besøger Peenemünde, venter dig endnu en fantastisk spændende militærhistorisk oplevelse: nazisternes forsøgs- og forskningsområde for V1- og V2-våbnene! Nogle af bygningerne findes stadig, og du ser bl.a. et museum og området, hvor forsøgene blev foretaget – kun begrænset lidt på grund af sprængfare.

Denne militærhistoriske grupperejse fortæller om voldsomme begivenheder, der har fundet sted gennem mange hundrede år.

Læs rejseleder Poul Grooss’ kommentarer til rejsen Østprøjsen

En spændende tur, som giver deltagerne indtryk af størrelsen af det tyske rige under de to verdenskrige. Samtidig bliver der tilknyttet oplysninger om store dele af Europas historie.

På turens første dag lægger vi vejen forbi et sovjetisk krigsmindesmærke på slagmarken ved Seelower Höhen, hvor tyskernes sidste forsvar var placeret, inden Berlin blev angrebet af marskal Zhukovs styrker den 16. april 1945.

Vi kører tværs igennem det nye Polen, som for store deles vedkommende er tidligere tyske områder. Vi besøger to slagmarker ved Tannenberg fra henholdsvis 1410 og 1914.

Et besøg og hotelophold i Hitlers hovedkvarter ”Ulveskansen” samt en række andre bunkeranlæg i nærheden danner rammen om fortællingen om den tyske krigsførelse samt om attentatet mod Hitler den 20. juli 1944. Herfra styrede Hitler blandt andet krigsførelsen på Østfronten. Da krigslykken vendte, kom sovjetiske styrker vestover, og det tyske sammenbrud i 1944 og 1945 gennemgås på nogle af slagmarkerne.

Vi besøger Danzig/Gdansk, hvor Anden Verdenskrigs første skud blev affyret. Slagskibet Schleswig-Holstein skød krigens første skud mod det polske fort Westerplatte, som vi besøger.

Kampene i 1945 gik alvorligt ud over byen, som russerne betragtede som tysk, og det kan vi se under byrundturen. Gdansk er en meget smuk by og i sig selv et attraktivt turistmål, og vi har en dygtig polsk guide, Ewa, med os rundt.

Praktisk information ved bestilling af rejsen:

Når I ved bestilling indtaster jeres kreditkort, autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve depositum med det samme, og restbeløb 2 måneder inden afrejsedag.

Dette vil også fremgå af ordrebekræftelse.

– Kan man reservere plads i bussen?

– Nej, men vi skifter plads undervejs, så alle sidder både forrest og bagerst i bussen på såvel udrejse som hjemrejse.

– Kan man være sikker på at komme til at sidde sammen?

– Ja selvfølgelig! Rejselederen sørger for, at du sidder sammen med dem, du har booket rejsen med. Også selvom I ikke stiger på bussen samme sted.

– Hvor mange pladser er der i bussen?

Der er ca. 50 pladser i den bus vi kører i og vi bruger som regel højst 44 af dem.

Læs mere om transporten med bussen her

Se alle opsamlingssteder med kort her

FÅ DET FULDE PROGRAM LEVERET SOM KATALOG ELLER PRINT SELV PDF AF DENNE REJSE

Få tilsendt det fulde militærhistoriske katalog med post eller på mail

DOWNLOAD PDF AF PROGRAMMET FOR DENNE REJSE OG PRINT

wilhelm gustloff

LÆS MERE OM ØSTPRØJSEN I CULTOURS’ FØLJETON “KRIGENS SIDSTE ÅR”

“KRIGENS SIDSTE ÅR” er fortalt af Cultours´ erfarne rejseledere og anerkendte militærhistorikere, Torsten Granov, Niels Vistisen, Poul Grooss og Martin Cleemann Rasmussen,

I Cultours lod vi i 75-året for D-dag en helt særlig artikelserie, Krigens Sidste År, følge de vestlige allierede, fra de satte foden på det europæiske kontinents jord i vest, og de sovjetiske styrker, fra de begyndte at rulle frem fra øst, samtidig med at vi holdt øje med, hvad der foregik i Stillehavet.

Den populære føljeton udkom både i bogform og online. Se nedenfor og læs mere om Greve Claus Schenk von Stauffenbergs mislykkede attentat mod Hitler og sænkningen af Wilhelm Gustloff i “Krigens Sidste År“ online, eller køb bogen i vores webshop.

BESTIL REJSEN:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

Ingen aktuelle rejser fundet