Landgangen på Omaha Beach om morgenen d. 6. juni 1944

Normandiet D-dag

Alle 5 invasionsstrande, Dunkerque, Dieppe, Omaha, Bayeux, Ste. Mère Église, Arnhem.

 • Besøg på alle invasionsstrandene: Omaha, Utah, Gold, Juno og Sword
 • Dunkerque og Dieppe
 • Ste. Mère Église og Bayeux
 • Havnen ved Arromanche, verdens største samlesæt
 • Den amerikanske kirkegård og Pegasus Bridge
 • Broen ved Arnhem
 • De bedste og mest relevante museer

9. juli 2023 - 15. juli 2023 | 3. september 2023 - 9. september 2023 | 17. september 2023 - 23. september 2023 10.895,- Torsten Granov, cand.mag. og direktør, Niels Klingenberg Vistisen, cand.mag. og forfatter, Martin Cleemann Rasmussen, cand.mag., Poul Grooss, kommandør

Invasionen i Normandiet var en af de største og mest afgørende militære operationer i 2. Verdenskrig.

“Vi er nede og få våde fødder på Omaha Beach, og se hvordan det så ud for de amerikanske soldater, der vadede i land der.”

Alle invasionsstrandene, bl.a. Omaha, besøges på denne busrejse, du er i Dunkerque, Bayeux, Ste. Mére-Eglise, Falaise og Arnhem og står på stranden ved Colleville-Sur-Mer. Ekspertrejselederne fortæller og viser videoer og film i bussen. Du ser de mest spændende museer og steder, hvor kampene foregik.

Kort dagsprogram: Normandiet D-dag

Dag 1: Afrejse og overnatning i Dunkerque

Dag 2: Dieppe og Memorial da la Paix i Caen, Bayeux

Dag 3: Ste. Mére-Eglise. Utah Beach, Bayeux, Bayeux-tapetet

Dag 4: Pointe du Hoc, Omaha Beach. Den amerikanske soldaterkirkegård. Arromanches

Dag 5: Gold-, Juno- og Sword-strandene. Montgomerys hovedkvarter. Pegasus Bridge. Café Gondrée. Falaise. V-1 affyringsrampe. Amiens

Dag 6: Somme-offensiven. Thiepval. Arnhem, broen og museet

Dag 7: Hjemrejse

“Jeg var på turen i 2019, og det var en helt ubeskrivelig dejlig tur fra ende til anden. Vistisen havde et intimt kendskab til hvert et hjørne af Normandiet og vidste præcist hvem, der på hvilken dag og hvilket klokkeslæt havde affyret hvilken kaliber våben. Hertil alt det ved siden af, som fx opdækning til en lille calvados eller en lække osteanretning efter endt besigtigelse af et landmærke. En rent ud sagt uforglemmelig oplevelse og jeg misunder dem lidt, der har turen til gode.”

Hasse Greiner, rejsedeltager Normandiet D-dag

Udførlig rejsebeskrivelse: Normandiet D-dag

Kort over ruten

Dag 1: Afrejse og overnatning i Dunkerque

Tidlig afgang i busser fra hhv. Aalborg og Københavns Hovedbanegård ca. kl. 4.00. Opsamling undervejs langs motorvejen mellem Aalborg og Kolding og mellem København og Kolding. Specifikt sted og tidspunkt informeres der om ved tilmelding. Busserne mødes ved Rasteplads Hylkedal Vest kl. ca, 7.30. Der er opsamlingsmuligheder langs motorvejen hele vejen til grænsen. 

Hvis man kommer med toget og ønsker opsamling i Fredericia, kontaktes Cultours ved bestilling af rejsen.

Vi fortsætter gennem Nordtyskland, forbi Hamborg og videre gennem Holland og Belgien til vort første overnatningssted, Dunkerque, umiddelbart efter at vi er kommet ind i Frankrig. Undervejs giver rejselederen en introduktion til 2. Verdenskrig og begivenhederne frem til invasionen. Vi regner med at være fremme kl. 20.00. Vi holder frokost og eftermiddagspauser ved rastepladser med restaurant, så man kan komme ud og strække benene. Der er mulighed for at købe kaffe, øl og vand i bussen.

Dag 2: Dieppe og Memorial de la Paix, Bayeux

Inden vi fortsætter sydpå, skal vi se stranden ved Dunkerque, hvorfra evakueringen skete i 1940. Der er ikke meget at se fra dengang, men når man har været her, forekommer det helt utroligt, at det var muligt at udskibe 350.000 mand herfra i løbet af få dage. Fra Dunkerque fortsætter vi til Dieppe. Raidet på Dieppe var de allieredes første prøve på tyskernes evne til at forsvare fastlandet. Det katastrofale resultat blev afgørende for de allieredes valg af Normandiet som skueplads for invasionen. Efter frokost fortsætter vi sydpå over Seinen til Caen, hvor vi skal se museet, Memorial de la Paix. Museet dækker ikke kun invasionen, men tager udgangspunkt i Versaillesfreden og fortæller om optakten til 2. Verdenskrig, besættelsen og invasionen. Museet er meget instruktivt og moderne. Vi fortsætter herfra til Bayeux, hvor vi skal bo 3 nætter.

Dag 3: Ste. Mére-Eglise. Utah Beach, Bayeux, Bayeux-tapetet

Vi tager nu til Ste. Mére-Eglise, hvor amerikanske faldskærmssoldater blev kastet ned natten til den 6. juni. Det var her, en af faldskærmssoldaterne blev hængende i kirketårnets spir. Vi ser det spændende Airborne Museum. Vi besøger stedet ved Brecourt Manor, hvor ”Easy” Company (Band of Brothers) fra 101. Airborne på D-dag kæmpede en af deres mest berømte kampe og erobrede et tysk artilleribatteri. Efter frokost besøger vi Utah Beach, hvor 4. US Infanteri Division gik i land den 6. juni 1944. På vejen dertil gør vi holdt ved mindesmærket for de 800 danske søfolk, der deltog i invasionen. Efter hjemkomsten til Bayeux ser vi Bayeux-tapetet, der beretter om en anden invasion, nemlig Vilhelm Erobrerens togt til England i 1066. Bayeux-tapetet er en enestående historisk kilde fyldt med detaljer og spændende historier.

Dag 4: Omaha Beach. Den amerikanske soldaterkirkegård. Arromanches

Dagens tur går til invasionsstrandene Omaha og Gold. Vi tager os god tid til at standse og se stederne, hvor verdenshistorien blev skrevet. Vi står på stranden og hører om de mest afgørende timer i det 20. århundrede, og vi besøger museet for Omaha Beach, der ligger umiddelbart bag stranden.

Vi begynder dagen med et besøg på den tyske soldaterkirkegård med 21.000 faldne. Derefter til Pointe du Hoc, hvor amerikanske rangers kæmpede sig op ad klinten for at uskadeliggøre store tyske kanoner. Vi gør holdt på Omaha Beach og går en lille tur. Bag Omaha Beach besøger vi den amerikanske soldaterkirkegård, hvor mere end 9000 amerikanere ligger begravet. Det er her filmen ”Saving Private Ryan” begynder og slutter. Efter besøget kører vi til et tysk kystbatteri, hvor kanonerne stadig kan ses, nogle sønderrevne efter kampene på D-dag, andre næsten intakte.

Herfra fortsætter vi til Arromanches, hvor der stadig er rester af den store havn, Port Winston, som de allierede sejlede til Normandiet og samlede her. Vi ser museet for havnen, inden vi returnerer til Bayeux. Vi slutter dagen med museet for kampene i Normandiet i Bayeux, der giver et godt samlet overblik over invasionen og tiden før og efter. Her vises også dokumentarfilm optaget under kampene.

Omaha Beach 6. juni 1944 om eftermiddagen. Landgangsskibe losser forsyninger på stranden.

Dag 5: Gold-, Juno- og Sword-strandene. Montgomerys hovedkvarter. Pegasus Bridge. Café Gondrée. Falaise. V-1 affyringsrampe. Amiens

Vi forlader Bayeux og kører langs Gold-, Juno- og Sword-strandene mod øst. Vi gør holdt ved huset, hvor Montgomery havde sit hovedkvarter efter invasionen. Vi ser den store bunker, den tidligere tyske ildledercentral, der nu er museum. Vi besøger også Pegasus Bridge, der var skuepladsen for en af de mest bemærkelsesværdige operationer på D-dag. Broen blev erobret i løbet af få minutter af engelske soldater, der landede i svævefly få meter fra broen. Ved siden af Pegasus Bridge ligger Café Gondrée i det første hus, der blev befriet under invasionen. Vi besøger Café Gondrée og møder muligvis Madame Gondrée, der selv oplevede begivenhederne som lille pige. Vi kører herfra til området omkring Falaise. Her led de tyske tropper det endelige nederlag i slaget om Normandiet i august 1944. Enorme mængder materiel gik tabt, og ca. 25.000 soldater blev taget til fange. Stedet er også blevet kaldt “Stalingrad i vest”. Efter besøget her, kører vi nordpå og ser, på vejen til vort hotel i Amiens, en V-1 affyringsrampe.

Dag 6: Somme-offensiven. Thiepval. Arnhem.

Vi forlader Amiens, og få kilometer herfra befinder vi os på skuepladsen for Somme-offensiven i 1916, en af de blodigste nogensinde for den engelske hær. Vi besøger mindesmærket ved Thiepval med navnene på mere end 76.000 faldne fra Somme-slaget. Vi fortsætter nordpå gennem Frankrig og Belgien, til vi når frem til Arnhem sidst på eftermiddagen. Her ser vi først museet for kampene ved Arnhem, hvor de allierede led deres største nederlag i krigens sidste år. Vi ser soldaterkirkegården og broen, der ikke blev erobret i september 1944, inden vi overnatter nord for Arnhem.

Dag 7: Hjemrejse

Vi forlader hotellet og kører gennem Tyskland. Mens vi fortsætter mod grænsen resumerer og afrunder rejselederen turens oplevelser.

Vi regner med at være i Århus kl. ca. 18.30, i Aalborg kl. ca. 20.30 og i København ca. 19:30.

I prisen er inkluderet:

 • Busrejse i **** moderne langtursbus
 • Overnatning på gode centralt beliggende hoteller med bad og toilet på alle værelser
 • Morgenmad alle dage og 3-retters menu til aften på dag 1, 2, 4 og 6
 • Entréer til alle de i programmet nævnte museer og samlinger
 • Alle udflugter og arrangementer
 • Alle skatter og afgifter
 • Historiskkyndig ekspertrejseleder

 

Tilkøbsmuligheder:

 • Enkeltværelse: DKK 2.000

Din rejseleder på turen til Normandiet D-dag

Torsten Granov
Torsten Granov

Torsten Granov, cand. mag. og direktør

Torsten Granov er direktør for Cultours. Torsten Granov har rejst over hele verden og ledet mange rejser til nære og fjerne egne af kloden. Torsten Granov er cand. mag. i fransk og historie og har bl.a. undervist i fransk historie på Århus Universitet. Han er grundlægger af rejsebureauet Cultours og har ledet mange ture verden over.

Torsten Granov har besøgt militærhistoriske steder og installationer over det meste af verden. Han har især bekæftiget sig indgående med Normandiet og Invasionskysten, herunder invasionshistorien, og er forfatter til bogen “D-Dag, optakten, dramaet og efterspillet”.

Martin Cleemann Rasmussen
Martin Cleemann Rasmussen

Martin Cleemann Rasmussen, cand. mag.

Martin Cleemann Rasmussen er cand. mag. i Russisk og Historie med speciale i krigshistorie. Han taler flydende russisk og har boet flere år i Rusland og Ukraine og har igennem mange år arbejdet med netop Rusland som helhed og landets spændende krigshistorie i særdeleshed. Martin er medlem af Dansk Militærhistorisk Kommission og er tilknyttet Hærens Officersskole og Forsvarsakademiet og DIS som ekstern lektor. Han har gennem mange år holdt foredrag og undervist på Hærens Officersskole om bl.a. D-dag, og han er anmelder og forfatter til artikler i flere medier også i officersskolens udgivelser, fx til jubilæumsbogen.

Martin Cleemann Rasmussen er desuden medforfatter til en meget anerkendt, gymnasiehenvendt ”Danmarkshistorie”. Martin har været tilknyttet Cultours siden 2004. Han er en medrivende foredragsholder og han har været rejseleder på utallige rejser verden over.

Niels Klingenberg Vistisen

Niels Klingenberg Vistisen, cand. mag. og forfatter

Niels Klingenberg Vistisen er Cultours’ ekspert i Krigen på Vestfronten og guide på turen ”Normandiet D-dag”. Niels er uddannet Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet (2007), og det kombineret med tjeneste som officer i Hjemmeværnet og Hæren giver ham mulighed for at bruge den akademiske og den operative militære virkelighed i sin fortælling. Han er ekspert i D-dag og de efterfølgende kampe på Vestfronten og har helt fra barnsben opbygget en stor viden på området, en viden som sidenhen er udbygget i samarbejde med bl.a. Forsvarsakademiet og engelske militære eksperter. Niels Klingenberg Vistisens karriere i Forsvaret er meget alsidig. Han var hovedskribent på ”Afghanistan Erfaringsopsamlingen” i 2015-2016, og han har arbejdet i den nu lukkede Irak- Afghanistankommission.

Han har derfor stor erfaring med moderne krigshistorie og arkiver. Derudover er han fast censor på krigshistoriske opgaver ved Forsvarsakademiet og officersskolerne, bl.a. når kadetterne skriver om D-dag og amfibiske operationer. Som senioranalytiker ved Hærens Efterretningscenter var han central i opbygningen af analyseenheden i en ny taktisk efterretningstjeneste i Danmark.

Poul Grooss

Poul Grooss, kommandør

Poul Grooss er pensioneret fra Søværnet og har derefter frem til 2013 arbejdet som militærhistoriker for Forsvarsakademiet. Han har været lærer i moderne militære operationer på Søværnets Officersskole og Forsvarsakademiet. Han har anmeldt ca. 300 bøger om sikkerhedspolitik, militære og maritime emner til “Militært Tidsskrift” og ”Marinehistorisk Tidsskrift”. Han har været rejseleder på militærhistoriske ture til blandt andet Moskva, Volgograd (Stalingrad), Sankt Petersborg, Polen, Finland, Estland, Normandiet, England, Washington, Pearl Harbor, Tokio og Hiroshima.

Han udgav i 2014 en bog om krigen i og omkring Østersøen 1939 – 1945. En udgave på engelsk udkom i 2017. Han har været benyttet som foredragsholder om militærhistoriske emner, blandt andet ved Folkeuniversitetet i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Esbjerg og Rønne.

Læs mere om alle vores rejseledere her >>

Vil du vide mere om Normandiet D-dag? Læs med her

Dunkerque og Dieppe

Du står på stranden ved Dunkerque, hvorfra det lykkedes englænderne med en utrolig kraftanstrengelse i juni 1940 at evakuere 350.000 soldater, du besøger Dieppe, skuepladsen for den fatale fiasko i 1942, og du kan se over på ”The White Cliffs of Dover”. Her lærte de allierede, hvordan de ikke skulle foretage invasionen. 

Historien får liv

Du hører om, hvordan de første nervepirrende døgn forløb med katastrofer, sejre og fiaskoer og om heroiske kampe i de små enheder, der i realiteten var overladt til egne beslutninger. Du står på Omaha Beach og forstår til fulde, hvordan den fik navnet ”Bloody Omaha”. Du kan stadig se fx resterne af den havn, der som samlesæt blev monteret i Arromanches, og du ser en velbevaret affyringsstation med affyringsrampe for et af Hitlers mest frygtede våben, V-1! Du ser også soldaten i kirketårnet i Ste. Mére-Eglise, og du går blandt Pointe du Hocs dybe kratere efter de voldsomme angreb og den sammenbidte modstand. Du besøger nogle af de steder hvor 101. Airborne (Kammerater i krig) kæmpede, du ser hvor Montgomerys havde sit hovedkvarter og gør holdt ved Pegasus Bridge, hvor Mme. Gondrée måske er at træffe, og du går rundt i området ved Falaise, hvor tyskerne led det endelige nederlag i Normandiet..

Bloody Omaha, Pointe du Hoc, Ste. Mére-Eglise og Pegasus Bridge

Det var et militært samarbejde af uhørte dimensioner, der kom til udførelse d. 6. juni 1944, og på denne rejse er du tæt på alle stederne. Undervejs i bussen ser du relevante film, og rejselederne fortæller om baggrunden for Invasionen, om alle forberedelserne i England og USA, om de mange overvejelser, som Churchill, Eisenhower og Montgomery gjorde sig, om hvorfor den fandt sted i Normandiet, om det enorme opbud af mænd og materiel, om hvad der gik galt, og hvad der gik godt, og vi hører om, hvorledes begivenhederne blev oplevet af dem, der var med.

“Vi er nede og få våde fødder nede på Omaha Beach, og se hvordan det så ud for de amerikanske soldater, der vadede i land der.” – Niels Vistisen

Omaha Beach om morgenen 6. juni 1944.
Omaha Beach. Soldater fra det 16. infanteri regiment søger dækning for tyske maskingeværsskud. Billedet blev taget af Robert Capa under landgangen.

Soldaterkirkegårdene

Kampene kostede i titusindvis af soldater livet, og du får syn for de grusomme resultater, når du besøger soldaterkirkegårdene, den amerikanske ved Colleville-Sur-Mer og en stor tysk ved La Cambe, med række efter række af kors og gravsten.

Thiepval

Du besøger mindesmærket Thiepval, for ufatteligt 76.000 faldne i en af 1. Verdenskrigs blodigste offensiver, Somme-offensiven, inden du når frem til Arnhem, skuepladsen for de allieredes forgæves forsøg på at erobre broen over Rhinen.

Kort sagt er dette en militærhistorisk rejse sprængfyldt med rigtig mange af de mest spændende steder, hvor nogle af 1. og 2. Verdenskrigs afgørende begivenheder udspillede sig, og takket være rejseledernes professionalisme og store interesse for emnet, deres indgående kendskab til landskaberne, stederne og historien og ikke mindst deres fantastiske fortælleevne, får du en indsigt, du ikke kan få på nogen anden rejse. Du får selvfølgelig udleveret kort og andet materiale, så du kan følge med i begivenhederne nu og dengang.

Læs rejseleder Torsten Granovs kommentarer til rejsen her: 

Invasionen i Normandiet var en af de mest afgørende militære operationer i 2. Verdenskrig, og den største. Vel nok krigshistoriens største militæroperation. I mange år har vi arrangeret militærhistoriske rejser til Normandiet. Flere tusinde har gennem årene været på besøg på slagmarkerne og invasionsstrandene med os. Rejsen er ikke en almindelig turistrejse, det er der ingen af vore militærhistoriske rejser, der er.

Vi koncentrerer os om de steder, hvor de militære operationer har fundet sted, og om de bedste museer. I bussen introducerer vi til det, vi skal se, uddeler kort og materiale om stederne og viser film. Når vi når frem, er alle godt forberedt, og vi kan koncentrere os om at se steder og museer.

Rejserne er for alle. Der deltager både den interesserede, der ønsker at vide mere, og andre der har en indgående viden, men nu ønsker at se stederne i virkeligheden.

Det er altid spændende at høre reaktionerne fra deltagerne. Der er altid forbavselse og undren, og besøget på især den amerikanske kirkegård sætter det hele i et menneskeligt perspektiv.

På turen spiser vi godt. Det er en vigtig del af en rejse, at man om aftenen kan dele dagens oplevelser med hinanden, tale om turen og alt muligt andet. Og snakken går altid bedst omkring et godt måltid.

På denne rejse begynder vi i Dunkerque, hvor englænderne forlod det europæiske kontinent med en meget vellykket operation. Ingen havde ventet, at der skulle gå 4 år, inden de vendte tilbage. Vi besøger Dieppe, hvor en ”prøveinvasion”, der endte i en ren fiasko, fandt sted i august 1942.

I Normandiet besøger vi alle Invasionsstrandene. De mest spændende og de mest uberørte er Omaha og Utah Beach, på Gold, Juno og Sword er der bygget meget, og man skal kende området godt for at finde frem til de steder, hvor Invasionen fandt sted.

Vi ser havnen i Cherbourg, der var den vigtigste havn for forsyningerne til invasionshæren. Vi ser museerne og en V1-affyringsrampe, som ligger på privat grund. Byerne Ste. Mère Église og Bayeux er også på programmet, ligesom vi skal se en hel række af de bedste museer. Inden vi forlader Normandiet, ser vi området, hvor de tyske styrker blev omringet i lommen ved Falaise. På vejen tilbage skal vi også stå på en enkelt slagmark fra Somme-slaget i juli 1916 i 1. Verdenskrig. Scenen for den blodigste dag i den engelske hærs historie.

I Holland besøger vi Arnhem. Her ser vi området, hvor den mislykkede operation for at få kontrol med Rhinbroen fandt sted i september 1944. Her besøger vi museet, der er indrettet, hvor general Urquart havde sit hovedkvarter, og vi ser kirkegården.

Interesserer man sig for Invasionen i Normandiet, findes der ikke bedre tur til området.

Har du lyst til at læse om Invasionen i Normandiet, kan jeg anbefale min bog: D-dag – optakten, dramaet og efterspillet, eller andre af de bøger, der står på listen herunder.

Med venlig hilsen
Torsten Granov

Normandiet D-dag rejsekatalog

Rejs med tilbage i historien. Oplev alle invasionsstrandende, spændende museer og stå lige der hvor kampene foregik. Download eller bestil kataloget nedenfor.

Få tilsendt kataloget med post eller på mail

Bøger om D-dag

"D-dag - optakten, dramaet og efterspillet", bog af Torsten Granov: kr. 235,-

Køb og læs Torsten Granovs bog om D-dagen. Den fortæller historien, så den bliver sat ind i en sammenhæng, og den fortæller om, hvad der skete, hvordan det skete, og hvorfor det skete. Torsten Granovs bog om D-dag er både udkommet som en fysisk bog og i digital udgave til Apples iPad og som e-bog.

Krigens Sidste År bog

"Krigens Sidste År", bog af Torsten Granov, Niels Vistisen, Poul Grooss og Martin Cleemann Rasmussen: kr. 400,-

Krigens Sidste År er fortalt af Cultours' erfarne rejseledere og anerkendte militærhistorikere. I Cultours lod vi på 75-året for D-dag en helt særlig artikelserie, Krigens Sidste År, følge de vestlige allierede, fra de satte foden på det europæiske kontinents jord i vest, og de sovjetiske styrker, fra de begyndte at rulle frem fra øst, samtidig med at vi holdt øje med, hvad der foregik i Stillehavet.

LÆS MERE OM D-DAG I CULTOURS’ FØLJETON “KRIGENS SIDSTE ÅR”

“KRIGENS SIDSTE ÅR” er fortalt af Cultours´ erfarne rejseledere og anerkendte militærhistorikere, Torsten Granov, Niels Vistisen, Poul Grooss og Martin Cleemann Rasmussen,

I Cultours lod vi i 75-året for D-dag en helt særlig artikelserie, Krigens Sidste År, følge de vestlige allierede, fra de satte foden på det europæiske kontinents jord i vest, og de sovjetiske styrker, fra de begyndte at rulle frem fra øst, samtidig med at vi holdt øje med, hvad der foregik i Stillehavet.

Den populære føljeton udkom både i bogform og online. Se nedenfor og læs mere om Normandiet D-dag i “Krigens Sidste År“ online, eller køb bogen i vores webshop. 

Praktisk information ved bestilling af rejsen

Når I ved bestilling indtaster jeres kreditkort, autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve depositum med det samme, og restbeløb 2 måneder inden afrejsedag.

Dette vil også fremgå af ordrebekræftelse.

I bussen på vejen til Normandiet introduceres I til invasionen og rejsens indhold. Der udleveres oversigtskort og vises videoer og film om emnet. I normandiet introduceres I i bussen til museerne og de ting og slagmarker vi skal se. Det gør, at man selv kan prioritere, hvad man efter en introduktion på stedet ønsker at se nærmere på.

– Kan man reservere plads i bussen?

– Nej, men vi skifter plads undervejs, så alle sidder både forrest og bagerst i bussen på såvel udrejse som hjemrejse.

– Kan man være sikker på at komme til at sidde sammen?

– Ja selvfølgelig! Rejselederen sørger for, at du sidder sammen med dem, du har booket rejsen med. Også selvom I ikke stiger på bussen samme sted.

– Hvor mange pladser er der i bussen?

Der er ca. 50 pladser i den bus vi kører i og vi bruger som regel højst 44 af dem.

Print rejse