Berlin

Berlin 1933-1945 – fra triumf til tragedieDet tredjes riges storhed og undergang

Rejsens største oplevelser

 • Hærens overkommandos bunkere i Zossen
 • Wilhelmstrasse, Görings luftfartsministerium og Brandenburger Tor
 • Bendlerblock. Hovedkvarteret for kupmagerne 20. juli 1944.
 • Det sidste luftbeskyttelsestårn
 • Rigsdagsbygningen
 • Potsdam, Slottet Cecilienhof
 • Koncentrationslejren Sachsenhausen

Berlin før, under og efter nazismen, kommandobunkerne, Hitlers og DDR´s Berlin, Stauffenberg og Bendlerblock, Wannsee og Cecilienhof, Plötzensee og Sachsenhausen

Afrejsedatoer: 7. oktober 2021

Pris: 4.985,- | Rejseleder: Peter Hambro Mikkelsen

Dag-til-dag program

Du bliver aldrig færdig med Berlin! I Berlin er store dele af Tysklands og hele Europas nye historie samlet. Her ligger i tusindvis af russiske soldater begravet, og her stråler de forgyldte kanonrør fra sejre over Danmark, Frankrig og Østrig, her vidner fortovenes messingsnublesten om jødernes tragedie og kz-lejrenes grusomheder, og her knejser fjernsynstårnet som symbol på Den kolde Krigs delte Tyskland. Berlin er en fantastisk storby med pulserende liv og flotte bygningsværker. Berlin er det hele!

Dag 1: Afrejse mod Berlin. Bunkerne i Zossen

Dag 2: Treptow, Karlshorst, Stauffenbergstrasse og antiluftskytsbunkeren ved Humboldthain

Dag 3: Vandring i regeringskvarteret, Topografie des Terrors, Tempelhof Lufthavn, Cecilienhof og Sans Souci

Dag 4: Fængslet i Plötzensee og koncentrationslejren Sachsenhausen

Dato Rejseleder Depositum Pris
07/10/2021 – 10/10/2021 – Berlin 1933 – 45 Peter Hambro Mikkelsen DKK 2000 DKK 4.985 Bestil

Udførlig rejsebeskrivelse

Dag 1: Afrejse mod Berlin. Bunkerne i Zossen

Afgang i busser fra hhv. Aalborg og Københavns Hovedbanegård kl. 4.45. Opsamling undervejs langs motorvejen mellem Aalborg-Kolding og mellem København-Kolding. Specifikt sted og tidspunkt informeres der om ved tilmelding. Busserne mødes ved Rasteplads Hylkedal Vest kl. 7.30.

Undervejs til Berlin vil der blive orienteret om Tysklands og Berlins historie og specielt om perioden 1933-45. Vi kører direkte til Zossen syd for Berlin. Her havde ledelsen af den tyske hær, Oberkommando des Heeres og Oberkommando der Wehrmacht, sine store bunkere, hvor bl.a. alle telefonsamtaler mellem hærenhederne over hele Europa blev kontrolleret. Vi besøger den største af bunkerne, der også blev benyttet af russerne som hovedkvarter for deres hær i Tyskland frem til murens fald. Bunkeranlægget er først for nylig blevet tilgængeligt. Vi overnatter i nærheden af Zossen.

Dag 2: Treptow, Karlshorst, Stauffenbergstrasse og antiluftskytsbunkeren ved Humboldthain

Vi kører ind mod Berlin og stopper først ved det store russiske monument ved Treptow, hvor 12.000 russiske soldater ligger begravet.

Herefter tager vi til Karlshorst, hvor Feltmarskal Keitel underskrev kapitulationsdokumentet. Her har tyske og russiske historikere skabt et spændende museum om den tysk/russiske del af 2. Verdenskrig. Herefter kører vi ind mod Berlins centrum. Her ser vi, hvordan man i Østtyskland i DDR-tiden skabte en ny bydel langs Karl Marx Strasse frem til Alexanderplatz med fjernsynstårnet. Vi kører forbi en lang række centrale steder fra nazitiden, f.eks. hvor bogafbrændingen fandt sted, Tøjhuset, hvor Hitler i 30-erne afholdt fejringen af Heltenes Dag, og selvfølgelig Rigsdagsbygningen, hvor spor efter de forbitrede kampe omkring 1. maj stadigvæk kan ses på bygningen. Frokostpause ved Oranienburger Strasse, hvor den eneste synagoge, som overlevede Krystalnatten, også ligger.

Efter frokosten kører vi videre rundt i det centrale Berlin og ser flere historiske steder som Sejrssøjlen, der er placeret på den øst/vestlige akse, som Speer planlagde, skulle føres gennem Berlin. Vi besøger Stauffenbergstrasse, hvor Bendlerblock, det gamle hovedkvarter for den tyske hær, var centrum for 20. juli-attentatet mod Hitler. I Bendlerblocks gård blev Stauffenberg sammen med andre konspiratorer henrettet. I bygningen er der indrettet et dokumentationssted for den tyske modstand mod nazisterne. Herefter kører vi nordpå til Humboldthain, hvor vi går op på toppen af det eneste antiluftskytstårn, som er bevaret til i dag. Herfra har vi en enestående udsigt over den nordøstlige del af Berlin.

Herefter kører vi til vores hotel.

Dag 3: Vandring i regeringskvarteret, Topographie des Terrors, Tempelhof Lufthavn, Cecilienhof og Sans Souci

Vi kører ind til Rigsdagsbygningen og vandrer via Brandenburger Tor gennem regeringskvarteret og forbi monumentet for Europas myrdede jøder. Herefter skal vi se, hvor Hitlers bunker var placeret, vandre langs Görings forhenværende luftfartsbygning og hen til Topographie des Terrors, som både er et nyt museum og et udendørs udstillingsområde, der ligger hvor Gestapo og Sikkerhedstjenesten havde deres hovedkvarter. Herefter holder vi en frokostpause.

Efter pausen kører vi forbi Tempelhof Lufthavn, hvor en af de første improviserede kz-lejre var placeret. Vi ser også en kolossalt stor betonklods, som Speer fik opført for at undersøge, om det var muligt at bygge en planlagt triumfbue henover den nord/syd-akse, som skulle føres gennem Berlin. Herefter kører vi til Wannsee, hvor man i en idyllisk beliggende villa planlagde udryddelsen af Europas jøder, og videre mod Cecilienhof. På vejen passerer vi  den bro, hvor spionerne under den kolde krig blev udvekslet.

I Cecilienhof har vi en omvisning i den tyske kronprins´ hjem, som efter krigen blev benyttet til et møde mellem Churchill, Truman og Stalin, et møde som er gået over i historien som Potsdamkonferencen. Her blev Europakortet lagt fast, det kort, som skabte den kolde krig, og vi kommer til at stå i den sal, hvor mødet fandt sted. Herefter kører vi en tur rundt om Sans Souci, der var Frederik d. Stores slot, og så hjem til hotellet.

Dag 4: Fængslet i Plötzensee og koncentrationslejren Sachsenhausen

Næste morgen tager vi ud til Plötzensee og ser det sted, hvor skyldige og uskyldige i attentatet mod Hitler blev hængt i tynde stålwirer, mens de blev filmet. 

Herefter kører vi til koncentrationslejren Sachsenhausen lige nord for Berlin, hvor der både er selve lejren og et museum, som man kan se.  Herfra går turen hjem til Danmark, og mens vi fortsætter mod grænsen og Puttgarden, resumerer og afrunder rejselederen turens oplevelser. Vi regner med at være i Fredericia kl. 18.30 og i Aarhus og København kl. 20.

Del på print
Print rejse

Zossen

50 km. syd for Berlin ligger Zossen og bare 5 km. længere væk Wünsdorf. I dette område på omkring 30 hektar havde den tyske hær sit hovedkvarter fra 1910, og op gennem 1930-erne var det hovedkvarter for 5. Panzerregiment og træningsområde for de tyske panserstyrker. Da 2. Verdenskrig brød ud, samledes hele den tyske hærledelse, OKH og OKW, i nogle store bunkeranlæg – her var alle de kendte generaler og bl.a. også Stauffenberg. Bunkerne hed nu Maybach I, II og Zeppelin. Fra luften lignede det hele en almindelig by, da bunkerne var kamufleret som 23 beboelseshuse  –  der så under taget var armeret med 6 m tyk beton og med gangsystemer under jorden! De underjordiske anlæg er enorme og fx kommunikationsbunkeren Zeppelin alene dækker 14.700 m2..  Da de russiske styrker nåede frem til stedet i 1945, blev det bombet  –  men det lykkedes ikke at jævne bygningsværkerne med jorden, kun at ødelægge dem. Russerne oprettede efterfølgende deres eget hovedkvarter på stedet. Trods ødelæggelserne er det stadig et utrolig imponerende bygningsværk, du går rundt i.

Treptow

Den røde hærs tab i de bitre kampe om Berlin i april 1945 er opgjort til lidt over 80.000 mand, og der er 3 mindesmærker for de russiske faldne i og omkring Berlin. Et ved Pankow på Schönholzer Heide, et ved Tiergarten og det største ved Treptower Park. Du står på et sted, der op til 1. Verdenskrig var en stor legeplads for områdets børn, men efter 2. Verdenskrig er et ca. 10 hektar stort område blevet mindepark for 7000 af de faldne russiske soldater. Mindeparken har et 12 m højt monument, som viser en russisk soldat, der med et barn på armen træder på det tyske svastika.

Snublesten

”Et menneske er først glemt, når dets navn er glemt”. Rundt i hele Berlin ligger i gadebelægningen nogle små messingbrosten forsynet med navn, steder og datoer, du ikke undgår at møde på din tur. De ligger som erindring om et menneske, der har boet i det hus, de ligger ved, og som blev deporteret og endte som offer for nazismen. 


Wannsee-konferencen

20. januar 1942 afholdt chefen for sikkerhedspolitiet, Reinhard Heydrich, en konference for en række tyske topembedsmænd, hvor diskussionsemnet var ”den endelige løsning på jødespørgsmålet”. Du besøger den store villa i en forstad til Berlin, hvor den skæbnesvangre konference fandt sted, og som blandt deltagerne havde bl.a. Adolf Eichmann, mens Generalguvernør Hans Frank havde sendt sin permanente stedfortræder, Statssekretær dr. Josef Bühler.

Plötzensee

Lidt uden for Berlin ligger en lille sø med et friluftsbad, Plötzensee. Det siges, at den tyske kejsers soldater i sin tid lærte at svømme her. Mellem 1868 og 1879 blev der nogle hundrede meter øst herfor på et 25 hektar stort område uden for Berlin bygget et fængsel med plads til 1200 fanger. Plötzensee Fængsel. Mens det fungerede som ”almindeligt” fængsel, blev der i perioden på mellem 40 og 50 år henrettet 36 personer, fortrinsvis morddømte. Da nazisterne overtog magten i 1933 ændredes disciplinen markant. Nu blev stedet brugt som fx gengældelse, afskrækkelse og til politiske fanger. Bl.a. blev 90 personer, der var dømt for attentatet mod Hitler d. 20. juli 1944, henrettet her. Den sidste så sent som 9. april 1945.

Slottet Cecilienhof

I 1912 besluttede Kejser Wilhelm, at der skulle opføres et slot i engelsk stil til hans søn, Kronprins Wilhelm, i parken Neuer Garten i Potsdam . 1. Verdenskrig kom lidt i vejen, og byggeriet stod ikke færdigt før oktober 1917, hvor det fik sit navn efter Kronprinsesse Cecilie. Efter kejserfamiliens eksil i 1918, besluttede parlamentet at ekspropriere familiens ejendomme, dog fik man lov til at bruge Cecilienhof i en periode på op til 3 generationer.

Når du står foran det lille slot, ser du, som i sin tid også Churchill – senere Attlee – Truman og værten Stalin, først et fint anlagt bed formet som en femtakket stjerne af røde blomster, symbolsk anlagt af russerne lige før konferencen i 1945, og når du kommer ind i slottets rum, er det selve historien, du går omkring i. Her blev en vigtig del af Europas historie skrevet, og du får de mange små og større facts og intriger med deres resultater fortalt på stedet.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor er nok det tætteste, du kommer, på et symbol eller et vartegn over Berlin. Porten stod færdig i 1791 og var en del af muren rundt om byen. Her betalte man told for varer, man ønskede at handle med inde i byen. Da bymuren blev revet ned omkring 1867, fik Brandenburger Tor lov til at blive stående. Den er et bygningsværk med 12 søjler i to rækker. Den inderste passage var oprindelig forbeholdt kongefamilien, mens almindelige folk fx kun måtte benytte de to yderste. Oven på porten står i naturlig størrelse en stridsvogn forspændt en quadriga, et firspand, med frihedsgudinden udført i bronze. En figur med sin egen spændende historie.

Sachsenhausen

35 km nord for Berlin går du ind gennem jernporten med ordene ”Arbeit macht frei”. Du er i Sachsenhausen-Oranienburg, en af de allerførste kz-lejre, bygget i 1936. En mønsterlejr der fungerede som model for mange andre lejre, fx Auschwitz. Her blev foretaget frygtelige medicinske og fysiske eksperimenter, og af de ca. 200.000 fanger, som kom til lejren, omkom omkring halvdelen. Her hersker nu en helt særlig stilhed, du ikke glemmer.

Berlin er byen, hvor fremtid og fortid er samlet. Berlin er oplevelse efter oplevelse, og denne rejse, hvor du går og kører fra det ene historiske sted til det næste i en uafbrudt række, fylder dig med indtryk fra den fantastiske historie, byen rummer.   

I prisen er inkluderet:

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Overnatning på gode centralt beliggende hoteller med bad og toilet på alle værelser
 • Morgenmad alle dage og aftensmad den første aften
 • Entréer til alle i programmet nævnte museer og samlinger
 • Alle udflugter og arrangementer
 • Alle skatter og afgifter
 • Historiskkyndig ekspertrejseleder

Tilkøbsmulighed:

 • Enkeltværelse DKK 1000

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!

Billeder og videoer fra rejsen

Læs mere om angrebet mod Berlin i Cultours' militærhistoriske føljeton "Krigens Sidste År"

ATTENTAT PÅ HITLER
HITLERS BRÆNDTE JORD
ANGREBET MOD BERLIN
Hitlers selvmord
HITLERS SELVMORD
KAPITULATIONEN
Dato Rejseleder Depositum Pris
07/10/2021 – 10/10/2021 – Berlin 1933 – 45 Peter Hambro Mikkelsen DKK 2000 DKK 4.985 Bestil

Læs mere om rejselederen Peter Hambro Mikkelsen

Læs Peter Hambro Mikkelsens kommentarer til rejsen Hitlers Berlin:

Hitlers Berlin gennemgik en kolossal forandring fra 1933 til 1945, fra nazisternes magtovertagelse og triumftog til en rygende ruinhob, hvorfra et delt Europa opstod. På turen skal vi se nogle af de mest centrale steder i og omkring Berlin, hvor nogle af de beslutninger, som fik så store konsekvenser, blev taget.

Vi begynder den første dag med køreturen ned til Zossen, som ligger godt 70 km syd for Berlin. Her skal vi se et tidligere militært område, hvorfra den tyske hærs overkommando planlagde felttog og ledede styrkerne i hele Europa. Vi skal ned i en kolossal kommunikationsbunker, der fungerede som ”posthus”, hvorigennem alle tyske enheder stod i forbindelse med hinanden.

Dagen efter tager vi ind til selve Berlin, hvor vi først ser et russisk mindesmærke for deres faldne soldater under erobringen af Berlin. Monumentet er udført i klassisk stalinistisk stil – og Berlins politi passer godt på det! Herefter besøger vi et gammelt kaserneområde ved Karlshorst, hvor tyske og russiske historikere i et samarbejde fremstiller invasionen af Sovjetunionen. Det er en meget omfattende og informativ udstilling. Herefter tager vi ind til Berlins hjerte, hvor vi kører rundt og ser de forskellige kvarterer omkring Rigsdagen. Vi afslutter dagen med at besøge et luftforsvarstårn, som det ikke lykkedes de allierede at fjerne efter krigen. Herfra er der en fantastisk udsigt ud over Berlin.

Næste morgen kører vi hen til Rigsdagsbygningen og spadserer rundt i det gamle regeringskvarter og ser, hvor bl.a. Hitlers bunker, Goebbels´ propagandaministerium og Gørings luftfartsministerium befandt sig. I Prins-Albrechts-strasse lå Gestapo og Sikkerhedspolitiets hovedkvarter, her er der bygget en nyt museum, som viser, hvordan befolkningerne i både Tyskland og de besatte lande blev holdt i et jerngreb. Vi skal også se andre lokaliteter som ”Bendlerblok”, hvor nogle af bagmændene fra attentatforsøget på Hitler havde tjenestested – og hvor de blev henrettet ved skydning i gården. Dagen afsluttes med et tur ud til Cecilienhof, hvor efterkrigstiden blev lagt i rammer af Churchill, Truman og Stalin, og Attlee, som afløste Churchill midt under konferencen.

På den sidste dag tager vi ud til Plötzensee, hvor modstandsfolkene fra attentatet på Hitler blev henrettet. Herefter kører vi til Sachsenhausen, der var en stor koncentrationslejr lidt nord for Berlin, hvor der også var en del danskere indsat.

Men Berlin er andet og mere end perioden 1933 – 45. Vi får lejlighed til på egen hånd at opleve bylivet om aftenen, og når vi spiser frokost. Der er en særlig stemning i Berlin, som skal opleves. Denne stemning bygger for en stor dels vedkommende på Berlins unikke historie, fra søvnigt fiskerleje i 1100-tallet til et geopolitisk magtcenter. Og den historie kommer der mere om på bussen….

Praktiske oplysninger

Ved bestilling af en rejse skal du med det samme i betalingsvinduet godkende, at vi trækker rejsens pris fra dit betalingskort. Der gives lov til, at vi trækker hele beløbet.

Vi trækker betalingen i 2 omgange:

 • Vi trækker depositum nu.
 • Vi trækker restbeløbet 60 dage før afrejse.

Dette vil også stå på ordrebekræftelsen/i tilmeldingsbrevet.

 

“KRIGENS SIDSTE ÅR” er udgivet som bog

Krigens Sidste År er fortalt af Cultours´ erfarne rejseledere og anerkendte militærhistorikere

Format: A4 med mange illustrationer.

Del på print
Print rejse