REJS MED EKSPERTERNE

Stalingrad og Moskva

Skæbnekampene ved Østfronten
 • Slagmarkerne omkring Stalingrad
 • Stalingrad, Fabrikken ”Røde oktober”,
 • Paulus’ hovedkvarter
 • Sejltur på Volga
 • Overgangen over Don Kalach
 • Kirkegården Rossoshka
 • Kreml, Den Røde Plads
 • De væbnede styrkers Museum, Museet for den store Fædrelandskrig

Du er ved Østfronten!

Du er rejst tilbage til Stalingrad, til Feltmarskal Paulus, til Kreml og Den røde Plads, du står foran ”Moder Rusland”, og du besøger Rossoshka-kirkegården. Du sejler på Volga og ser, hvor man stadig finder ofre for de grusomme kampe.

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

Ingen aktuelle rejser fundet

Kort dagsprogram:

Rejsen gennemføres ikke så længe der er krig i Ukraine.

Vi besøger Kreml, De væbnede styrker museum og monumenter i Moskva. I Stalingrad Røde Oktober Fabrikken, Museet, de vigtigste kamppladser i og omkring byen. Paulus hovedkvarter, og den tyske og russiske kirkegård.

Dag 1: København til Moskva

Dag 2: Moskva. De Væbnede Styrkers Museum og Jeltsins grav.

Dag 3: Kreml. Den Røde Plads. Museet For Den Sore Fædrelandskrig. Spurvehøjene. Metroen.

Dag 4: Afgang fra Moskva. Ankomst til Stalingrad. Heltenes Allé.

Dag 5: Byrundtur Stalingrad. Paulus’ Hovedkvarter. Kampene i byens centrum. Sejltur på Volga. Mamayev Kurgan.

Dag 6: Stalingrad. Panoramamuseeet. Rossoshka-kirkegården.

Dag 7: Volge-Don-Kanalen, Kalach-området.

Dag 8: Hjemrejse.

Rejse til Stalingrad og Moskva

Udførlig rejsebeskrivelse:

Dag 1: København til Moskva

Vi flyver fra København og ankommer til Moskvas internationale lufthavn (to timers tidsforskel). Her gennemgår vi visumformaliteter og kører til vort hotel. Efter indkvartering vil rejselederen orientere om praktiske forhold og fortælle om programmet de næste dage.

Dag 2: Moskva. De Væbnede Styrkers Museum og Jeltsins Grav.

Vi besøger De Væbnede Styrkers Museum med dets krigstrofæer. Muligvis får vi tilladelse til (det har vi fået før) at besøge deres arkiver, hvor de har ting hjembragt fra Rigskancelliet i Berlin og meget andet interessant, bl.a. tyske faner og standarter. Vi besøger også andre seværdigheder i det centrale Moskva, bl.a. Ny Jomfruklosterets Kirkegård, hvor mange af Sovjetunionens og Ruslands kendteste forfattere, kunstnere og ikke mindst politikere ligger begravet. Her finder vi bl.a. Krustjovs og Jeltsins grave. Herefter kører vi til Den røde Plads, og vi kommer bl.a. forbi de bygninger, som husede Stalins og Sovjetsystemets magtapparat.

Dag 3: Kreml. Den Røde Plads. Museet for Den Store Fædrelandskrig, Spurvehøjene. Metroen.

Vi besøger Kreml og Den Røde Plads med Lenins mausoleum, ser området og dets kirker og hører om Kremls store betydning for både sovjetiske og russiske ledere gennem tiden. På Museet for Den Store Fædrelandskrig med dets 14.000 m2 ser vi unikke genstande fra krigen på Østfronten og får et indtryk af synet på krigen i Rusland i dag. Vi kommer til Spurvehøjene, hvor vi som Napoleon i 1812 kan skue ind over Moskva, og så skal vi selvfølgelig se den berømte metro. I øvrigt vil vi opleve alt det, tiden tillader.

Dag 4: Afgang fra Moskva. Ankomst til Stalingrad. Heltenes Allé.

Vi flyver til Stalingrad (Volgograd) og får vores første møde med byen. Efter knap 3 måneders desperate kampe kapitulerede Feltmarskal Paulus i februar 1943 fra en kælder i et hus nær ved, hvor vi skal bo. Vi indkvarterer os på et af byens mest prominente hoteller og går en aftentur langs Heltenes Alle ned mod floden. Her ligger en portal, der er bygget som mindesmærke for et af de vigtigste overgangssteder over floden. Det var på dette sted, at hovedparten af forsyninger til Stalingrads forsvarere blev sejlet over Volga.

Dag 5: Byrundtur i Stalingrad. Paulus’ hovedkvarter. Kampene i byens centrum. Sejltur på Volga. Mamayev Kurgan.

Vi besøger det store varehus (Univermag), som har en forstærket betonkælder. Her havde Feltmarskal Paulus hovedkvarter frem til overgivelsen, og det er nu indrettet som museum. Vi ser flere andre mindesmærker fra de voldsomme kampe. Frokosten indtages under en sejlads på Volga. Det er en sejlads, der viser byens helt specielle geografi, som havde stor betydning under kampene, og vi ser mindesmærket i selve floden og de strimler af flodbrinken, som russerne holdt, selv da de var mest pressede af tyskerne i november 1942.

Efter sejladsen med frokost kører vi med bus til den nordlige bydel til Mamayev Kurgan, kaldet Højde 102. På toppen findes en 91 meter høj statue, ”Moder Rusland/The Motherland Calls”, verdens fjerde største statue. Nedenfor statuen findes en mindehal med navnene på hundredevis af de sovjetiske soldater, der forsvarede højdedraget, men aldrig er blevet fundet. I hallen står soldater vagt ved en fakkel med en evig flamme. Vi vil afpasse vort besøg, så vi kan overvære det højtidelige vagtskifte. Højen blev erobret i 1942 af tyskerne og var også skueplads for de afsluttende kampe frem til d. 2. februar 1943. Vi befinder os her kun 500 meter fra Volga, og det var på dette sted, tyskerne nåede frem til bredden.

Dag 6; Stalingrad. Panoramamuseet. Rossoshka Kirkegården mm.

Vi besøger en del seværdigheder, mindesmærker mm. med relation til slaget om Stalingrad.

Vi begynder med at besøge den såkaldte kornsilo, hvori og omkring der fandt hårde kampe sted. Herefter kører vi til den eneste tilbageværende ruin i midtbyen. Vi ser stedet, hvor Pavlovs hus lå, og vi besøger Panoramamuseet, der har en stor samling af materiel, våben og uniformer fra både russisk og tysk side. Her findes også den berømte snigskytte, Vasilij Saitzevs riffel. Han skulle ifølge russiske opgivelser have dræbt over 200 tyskere med denne riffel. Spillefilmen ”Enemy at the gates“ handler om Hollywoods fortolkning af Vasilij Zaitzev. På museet findes også det bord, hvor Paulus underskrev kapitulationen og dermed gjorde en ende på 6. armés historie. Ca. 300.000 tyskere blev omringet, og omkring 200.000 omkom. I byens kældre lå næsten 30.000 sårede soldater. 90.000 blev taget til fange, og af dem vendte kun ca. 5.000 tilbage efter op til 12 års fangenskab. Et stort 360-graders panoramamaleri viser slutkampen på Mamayev Kurgan. Efter Panoramamuseet ser vi Ludnikovs ø,Traktorfabrikken Felix Dzerzhinsky og fabrikken Røde Oktober, hvor vi spiser frokost i gæstekantinen.

Herefter fortsætter vi med bus til Rossoshka vest for byen.I og omkring de mange slugter var der hårde kampe, da tyskerne erobrede området og senere, da de forsvarede det. Her findes store soldatergrave for både tyskere og russere. I området findes stadig rester af både faldne tyskere og russere, og på og under jorden findes rester af materiel efterladt efter kampene. Vi hører om områdets historie og om det arbejde, som udføres i dag med at identificere og genbegrave de soldater, som stadig findes under udgravningsarbejdet i området.

Dag 7: Volga-Don Kanalen. Kalach området.

November 1942. Den Røde Hær lukker knibtangen om Paulus´ 6. Armé! Vi står, hvor et monument markerer det, der endte med at blive en katastrofe for de tyske tropper. 10 år senere kunne en helt anden kraftanstrengelse markeres her, nemlig åbningen af den 101-kilometer lange Volga-Don-Kanal, som vi også ser. Vi fortsætter til Don, hvor tyskerne angreb i sommeren 1942 og satte over floden flere steder. Vi ser stederne og området ved Kalach, hvor de afgørende begivenheder i den sovjetiske omringning fandt sted, og vi oplever de næsten ufatteligt flade stepper, hvor voldsomme kampvognsslag fandt sted.

Dag 8: Hjemrejse.

Vi kører fra hotellet med afgang via Moskva til København.

Den røde fane
En sovjetisk soldat med den røde fane over Stalingrad som symbol for Den Røde Hærs sejr. Bygningen til højre i billedet er hotellet vi overnatter på - det er renoveret siden.
Kort over ruten
Kort over ruten

I prisen er inkluderet:

 • Flyrejse København – Moskva t/r – indenrigsfly Moskva – Volgograd t/r
 • Overnatning på centralt beliggende hoteller med bad og toilet på alle værelser
 • Alle måltider, dvs. morgenmad, frokost og aftensmad, fra aftensmad på turens første dag til morgenmad på turens sidste dag
 • Entréer til alle de i programmet nævnte museer og samlinger
 • Alle udflugter og arrangementer
 • Alle skatter og afgifter
 • Historiskkyndig ekspertrejseleder

 

Tilkøbsmuligheder:

 • Enkeltværelse: DKK 2.200

BILLEDER & VIDEO FRA REJSEN:

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

Ingen aktuelle rejser fundet

Din rejseleder på turen:

Martin Cleemann Rasmussen
Martin Cleemann Rasmussen

Martin Cleemann Rasmussen, cand.mag.

Martin Cleemann Rasmussen er cand. mag. i Russisk og Historie med speciale i krigshistorie. Han taler flydende russisk og har boet flere år i Rusland og Ukraine og har igennem mange år arbejdet med netop Rusland som helhed og landets spændende krigshistorie i særdeleshed. Martin er medlem af Dansk Militærhistorisk Kommission og er tilknyttet Hærens Officersskole og Forsvarsakademiet og DIS som ekstern lektor. Han har gennem mange år holdt foredrag og undervist på Hærens Officersskole om bl.a. D-dag, og han er anmelder og forfatter til artikler i flere medier også i officersskolens udgivelser, fx til jubilæumsbogen.

Martin Cleemann Rasmussen er desuden medforfatter til en meget anerkendt, gymnasiehenvendt ”Danmarkshistorie”. Martin har været tilknyttet Cultours siden 2004. Han er en medrivende foredragsholder og han har været rejseleder på utallige rejser verden over.

Martin er tilknyttet FAK og er medforfatter til bl.a. Lindhardt og Ringhofs Danmarkshistorie. Han har solid erfaring som rejseleder på mange rejser bl.a. med Den Transsibiriske Jernbane og som historisk og militærhistorisk foredragsholder.

Læs mere om alle vores rejseledere her >>

Vil du vide mere om Stalingrad og Moskva? Læs med her:

Stalingrad

Når du vågner op på denne rejses 2. dag, er du midt i det, der var en af 2. Verdenskrigs forfærdeligste heksekedler. Du er i Stalingrad. Du går sammen med dine medrejsende gennem det Volgograd, der dengang hed Stalingrad. De tyske tropper var næsten 3000 km fra Berlin. Den tyske offensiv var oprindeligt planlagt til at starte i slutningen af maj 1942, men på grund af uventet stor modstand ved Sevastopol blev planen forsinket med en måned. Fremrykningen skred planmæssigt frem, og d. 23. august stod generaloberst Friedrich Paulus og hans tropper ved Volga, lige nord for Stalingrad.

Byen strakte sig 17 km langs Volgafloden, og på din vej gennem den ser du stadig lidt af resultatet af de voldsomme flybombardementer, som forvandlede den til ruiner. Du får fortællingen om den helt ubeskriveligt fortvivlede situation, de tyske soldater var overladt til. Du besøger det hus, den legendariske sergent Jakov Pavlov forskansede sig i 59 døgn, du ser Paulus´ hovedkvarter hvorfra han som nyudnævnt General-Feltmarskal mod Hitlers ordre overgav sig d. 31. januar 1943. Du står foran verdens største statue, ”Moder Rusland”, ser vagtskiftet der, ser den berømte finskytte Vasilij Zaitsevs kikkertriffel og de store kirkegårde.

”Alt brændte, også vandet i Volga-floden brændte. Selv om vinteren frøs floden ikke til. Den brændte … Alt brændte … I Stalingrad var der ikke et eneste gram jord tilbage, der ikke var gennemvædet med menneskeblod. Russisk og tysk. Og af benzin … Smøreolie …” (fra ”Krigen har ikke et kvindeligt ansigt” af Svetlana Aleksijevitj)

Don

Du står ved det sted, der ad flere omgange blev afgørende for den tyske hærs kampe, først for tyskernes overgang over floden i sommeren 1942 og senere samme år for russernes. Du ser Volga-Don-kanalen, hvis byggeri var et af Stalins prestigeprojekter, og som bl.a. udførtes af krigsfanger. Anslået omkring 100.000 tyske og et stort ukendt antal russiske. Det var en af de store byggemæssige kraftanstrengelser, som efter sigende kom til at koste op mod en million arbejderne livet. Kanalen er 101 km lang. Den var oprindeligt påbegyndt før Den store Fædrelandskrig, men blev sat i stå under krigen. Kanalen med betydelige sluseanlæg til store højdeforskelle var færdig i 1952.

Moskva

Den Røde Plads og Kreml! To begreber der om nogen signalerer magt og en ikke ringe grad af mystik, og du står her! Du står på de pladser og går i de gader, der har lagt scener til nogle af de voldsomste kampe, direkte og indirekte, i de sidste mere end 100 år. Det er stort! Du hører om den katastrofale vinter i slutningen af 1941 med de voldsomme kampe mellem russiske og tyske styrker. Du besøger en berømt kirkegård midt i Moskva, du skal se de spændende udstillinger i ”De væbnede styrkers Museum” – og får måske et kig ind i normalt lukkede samlinger. Du får fortællingerne hvor de dramatiske begivenheder gennem årtier har udspundet sig. Du er lige i centrum af det hele!

Stalingrad og Moskva – to af de steder hvor unge mænd i hundredtusinder ofrede livet for en plan opstået milevidt fra, hvor de kom til at ende deres dage, og hvor andre hundredetusinder ”almindelige mennesker” med den nådesløse russiske vinters ”hjælp” bukkede under på grund af samme mands vanvittige handlinger. Det her er historie!

Læs rejseleder Martin Cleemann Rasmussens kommentar til rejsen

15/06 – 22/06 2022: Der er to hovedpunkter på denne tur: Først og fremmest kampene ved Stalingrad 1942 – 1943, men også kampene omkring Moskva i 1941.

Fra Kastrup flyver vi til Moskva og samme dag videre til Volgograd (Stalingrad). På anden-dagen tager vi på byrundtur i centrum og videre på en flodsejlads, som er med til at give deltagerne et godt indtryk af omgivelserne, afstandene, stepperne og de øvrige geografiske karakteristika. På byrundturen ser vi blandt andet hovedbanegården samt feltmarskal Paulus’ hovedkvarter, hvor han overgav sig til en sovjetisk løjtnant fra en morter-deling. Efter frokost videre til “Højde 102” eller Mamayev Kurgan, hvor verdens største statue er opført til minde om slaget. Her kommer vi til vagtskiftet ved den evige ild og ser blandt andet gravene for de sovjetiske nøglepersoner.

Dagen efter kører vi i bus til Kornsiloen, NKVD/KGB-mindesmærket, Pavlovs hus og Panorama-museet, hvor den berømte sibiriske jæger og finskytte Vasilij Zaitsevs kikkertriffel er en af attraktionerne. Vi besøger også “Traktorfabrikken Felix Dzerzhinsky” og “Ludnikovs ø”. Vi spiser frokost på fabrikken “Røde Oktober”, som var et af de tre kæmpeanlæg, tyskerne gerne ville tilintetgøre eller overtage. Dagen slutter ved de mange sovjetiske og tyske grave ved Rossoshka.

Den følgende dag kører vi over stepperne fra Volga til Don. Vi ser den vigtigste flodovergang (for tyskerne i sommeren 1942 og for russerne i november 1942), de flade stepper vest for Don og endelig Sovjetsk, hvor den sovjetiske omringning i november 1942 beseglede den 6. Tyske Armés skæbne. Vi prøver at få mindst én veteran med, men alle veteranerne er plaget af alder, sygdom og svagelighed.

Tidligt næste morgen forlader vi Volgograd (fra den tidligere tyske flyveplads ved Gumrak) og flyver til Moskva, hvor vi besøger “De væbnede styrkers Museum”, som har en righoldig samling af effekter samt tungt materiel udstillet i baghaven.

Vi besøger “Museet for Den store Fædrelandskrig”, samt foretager en vandring i Kreml og på Den røde Plads. Der bliver mulighed for at prøve Moskvas berømte og smukke metro på vej hjem til hotellet.

Næste morgen går turen hjem til Kastrup via Sheremetyevo-lufthavnen, som ligger der, hvortil tyske tropper nåede i begyndelsen af december 1941. Soldaterne kunne se guldet glimte i Kremls kupler.

Praktisk information ved bestilling af rejsen:

Når I ved bestilling indtaster jeres kreditkort, autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve depositum med det samme, og restbeløb 2 måneder inden afrejsedag.

Dette vil også fremgå af ordrebekræftelse.

Det er generelt ikke noget problem at få en anden hjemrejse dato og blive længere på stedet. Det skal dog aftales ved tilmelding til rejsen. Det kan som regel ikke lade sig gøre at rejse ud før gruppen. Ændret hjemrejse medfører en mindre merbetaling. Kontakt os og hør mere på telefon 86 10 86 05 eller via mail rejser@cultours.dk

Der kræves visum for at besøge Rusland. Der orienteres om visum ved tilmelding.

Visum skal søges i god tid. Kontakt Cultours for yderligere information.

STALINGRAD OG MOSKVA REJSEKATALOG:

På denne rejse besøger vi Kreml, De væbnede styrker museum og monumenter i Moskva. I Stalingrad ser vi Røde Oktober Fabrikken, Museet, de vigtigste kamppladser i og omkring byen. Dette er bare noget af det vi skal opleve på denne rejse. Download eller bestil kataloget nedenfor.

Få tilsendt kataloget med post eller på mail

Operation bagration

LÆS MERE OM STALINGRAD OG MOSKVA I CULTOURS’ FØLJETON “KRIGENS SIDSTE ÅR”

“KRIGENS SIDSTE ÅR” er fortalt af Cultours´ erfarne rejseledere og anerkendte militærhistorikere, Torsten Granov, Niels Vistisen, Poul Grooss og Martin Cleemann Rasmussen,

I Cultours lod vi i 75-året for D-dag en helt særlig artikelserie, Krigens Sidste År, følge de vestlige allierede, fra de satte foden på det europæiske kontinents jord i vest, og de sovjetiske styrker, fra de begyndte at rulle frem fra øst, samtidig med at vi holdt øje med, hvad der foregik i Stillehavet.

Den populære føljeton udkom både i bogform og online. Se nedenfor og læs mere om Stalingrad og Moskva i “Krigens Sidste År“ online, eller køb bogen i vores webshop.

BESTIL REJSEN:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

Ingen aktuelle rejser fundet