REJS MED EKSPERTERNE
Forside-billede-1170px

24 beretninger med video, billeder mm. fra de mest skelsættende begivenheder i krigens sidste år.

Krigens sidste år

Maj 1944

Monte Cassino

Operation Neptun

D-dag

Kontrafaktisk

Villers Bocage

Operation Bagration

Caen

Attentatet På Hitler

Operation Cobra

Falaise

Market Garden

Finlands udtræden af krigen

Kulminationen på Leyte Gulf

Hürtgenwald

Ardenneroffensiven

Befrielsen af Auschwitz

Wilhelm Gustloff Krigens Brutalitet

Jalta Konferencen

Hitlers Brændte Jord

Plunder og Varsity over Rhinen

Okinawa

Den 16. april 1945: Marskal Zhukov indleder angrebet mod Berlin

Hitlers selvmord

4. maj kapitulation

8. maj 1945 – Sejr i Europa

Fra en verdensorden til en anden

Caen 9. juli 1944

Af Niels Vistisen Cand.mag. i historie, major og rejseleder hos Cultours.

6. juni 1944: De allierede er gået i land, og efter den britiske Feltmarskal Montgomerys planer skal fremrykningen ske så hurtigt, at flere strategisk vigtige destinationer bliver erobret og nødvendige holdepunkter etableret samme dag, bl.a. byen Caen lidt syd for SWORD-stranden, som canadierne anstrenger sig for at indtage. Erobringen af Caen lykkes bare ikke!

Caen: Caen er strategisk vigtig, fordi den er vejknudepunkt med mange broer over Orne-floden, som skal bruges, hvis man skal angribe fra Normandiet og mod Syd, ind i Frankrig. For Montgomery er det vigtigste ikke selve Caen, men landskabet syd for byen, som er åbent og fladt. Her vil han gerne ned med sine kampvogne, som har det vanskeligt i det tætte terræn nær ved kysten – kampvognene kræver plads at udfolde sig på, og det findes netop syd for Caen. Denne manglende erobring i dagene umiddelbart efter D-dag bliver nærmest et symbol på den manglende britiske fremdrift.

Efter at have siddet fast lige i udkanten af Caen by siden D-dag nåede de canadiske og britiske tropper endelig byens centrum 9. juli. Det var dog kun den del af Caen, der lå nord for Ornefloden, man erobrede - tyskerne holdt stadig den sydlige del.
Caen blev forsvaret af 12. SS Panzer Division "Hitler Jugend", men også af en Luftwaffe Feld division. Tilsammen gjorde de hårdnakket modstand.

7. juni 1944: Canadierne er klar til at angribe Caen. Desværre har tyskerne nået at tage deres forholdsregler, og SS-divisionen ”Hitler Jugend” er nået frem. Det bliver en katastrofe for de canadiske infanterister, som bliver overrasket i en kornmark lige uden for byen. Kornmarkerne yder ingen beskyttelse, og den manglende dækning resulterer i, at de tyske maskingeværer mejer canadierne ned.

“Rygterne vil vide at Churchill sendte et brev, med kurer, til Montgomery i starten i juli, hvor han fik besked på at få Caen erobret, ellers ville han blive fyret.”

Mens amerikanerne kæmpede hårdt i bocagen ude på mod vest, virkede det som om, briterne bare sad fast foran Caen og ikke kom nogen vegne. Det gjorde mange amerikanere utilfredse, bl.a. general Omar Bradley, og amerikanske aviser skrev sarkastisk om Montgomerys manglende fremdrift. Det bredte sig helt op til Winston Churchill, som formentlig overvejede at fyre Montgomery, hvis ikke han fik erobret Caen. Rygterne vil vide at Churchill sendte et brev, med kurer, til Montgomery i starten i juli, hvor han fik besked på at få Caen erobret, ellers ville han blive fyret. Men brevet findes ikke i arkiverne, og måske er det blot et rygte – selvom det var noget, Churchill godt ville have kunnet finde på!

"Caen blev bombet af tunge bombefly fra Royal Air Force Bomber Command."

Operation Charnwood

8. juli 1944: Et enormt luftbombardement af de tungeste britiske bombefly begynder. Operationen kaldet CHARNWOOD, navngivet efter en engelsk hestevæddeløbsbane (som så mange operationer i Normandiet blev det), er i gang. Fire-motors Lancaster og Halifax bombefly kaster to tusind tons bomber over den nordlige del af byen og lægger den stort set i ruiner. Næsten 500 tunge bombefly deltager. Det er et kæmpe moralsk rygstød til soldaterne på jorden, som får nyt mod til at angribe. Flyene kommer ind over området i store bølger, og soldaterne beskriver synet af dem, og hvordan jorden løfter sig op i enorme støvskyer foran dem i eksplosionerne fra bomberne. ”Der ligger et højt skydække, og solen kaster et rødt skær på Lancasterne overalt på himlen”. ”Gule tunger springer op, når bomberne eksploderer i den ramte by”. ”Hele ti kilometer borte mærker man jorden skælve som gele under sine fødder”.

Mange bomber er sat med en 6-timers forsinkelse, så de først eksploderer lige før, det forestående angreb skal begynde. 

“De forsøg briterne og canadierne har gjort lige siden Invasionen på at erobre byen, bærer omsider frugt”

9. juli 1944: canadiske tropper fra I. Corps rykker for første gang ind i selve Caen, i sporadisk kamp med tyske forsvarere fra primært 16. Luftwaffe Feldt Division, men også nogle SSere fra 12. SS Panzer Division. Angrebets formål er at erobre Caen by. De forsøg briterne og canadierne har gjort lige siden Invasionen på at erobre byen, bærer omsider frugt, og nu, 9. juli, over en måned efter D-dag, er de begyndt at rykke ind.

Indbyggerne i Caen havde ikke haft mulighed for at flygte fra byen inden angrebet, så mange af dem blev fanget midt i luftbombardementet. Mange blev dræbt eller hårdt såret, og de mange murbrokker vanskeliggjorde redningsarbejdet.

Klik på videon og hør blandt andet sygeplejeske Cécile Leclerc berette om bombningen af Caen.

En sejr med store tab

De fremrykkende canadiere kæmper sig frem igennem murbrokkerne i den ødelagte by og har vanskeligt ved at få deres køretøjer med frem. Husene er faldet ud over vejene og blokerer al kørsel. De tyske forsvarere fra Luftwaffe forlod deres forreste stillinger før bombeangrebet kom, så de har ikke lidt svære tab. Til gengæld kan de nu let finde dækning og skjul i murbrokkerne, og de gør livet surt for de fremrykkende canadiere.

” De britiske og canadiske styrker har også lidt store tab, op mod 25 % i mange af dem.”

Gradvist bliver tyskerne dog presset længere og længere tilbage mod Ornefloden, som løber midt igennem byen. Da det bliver frokosttid mødes canadiske og britiske tropper i byens centrum, og de tyske styrker trækker sig tilbage til sydsiden af floden. Den britiske 3. division har i sit angreb tilintetgjort dele af 16. Luftwaffe Division, mens også 12. SS panser division har lidt svære tab. Det er nu, hvor Caen er erobret, at de britiske panserstyrker skal bryde ud gennem byen i det flade terræn syd for, mod Falaise. Men Caen by er så ødelagt, at det ikke er muligt at flytte så mange kampvogne gennem gaderne. Om eftermiddagen afblæses angrebet. De britiske og canadiske styrker har også lidt store tab, op mod 25 % i mange af dem. De dræbte og sårede er primært infanterister, som briterne er ved at løbe tør for, og tabene er derfor kritiske for hele den britiske hær.

Canadierne led frygtelige tab under kampene om Caen. Nogle enheder mistede en fjerdedel af deres soldater.
Canadierne led frygtelige tab under kampene om Caen. Nogle enheder mistede en fjerdedel af deres soldater.
Erobringen af Caen var en stor lettelse for de canadiske infanterister, som havde kæmpet om byen i over en måned. Det var også en stor lettelse for de britiske generaler, som endelig kunne fremvise en større sejr og få det i avisen - også selvom erobringen ikke rigtig førte nogen vegne hen, var det symbolsk meget vigtigt.

Caen – en symbolsk sejr

Erobringen af Caen by var en vigtig symbolsk sejr for de allierede og havde været længe ventet.

Det var første gang at tunge bombefly blev anvendt som direkte taktisk støtte for et angreb. Chefen for bombestyrkerne, Air Chief Marshall Harris, var meget imod det, fordi han forventede, at så ville landstyrkerne bare kræve det igen og igen, og at det derfor ville gå ud over den strategiske bombekampagne mod Tyskland. Faktisk var anvendelsen af tunge bombefly blevet foreslået tre uger før operation CHARNWOOD, men dengang var Montgomery ikke interesseret. At han nu pludselig havde ændret holdning, og at modstanden mod at bruge bombeflyene blev overvundet, hænger måske sammen med krisen i den allierede lejr over den manglende fremdrift, og at Caen ikke var blevet erobret.

Tunge bombefly blev brugt flere gange i Normandiet, men den første gang var ved Caen. De blev også brugt før operation GOODWOOD 18. juli og hele to gange før den amerikanske operation COBRA, 24. og 25. august.

Næste gang i Krigens Sidste År

Krigen raser over det meste af verden, men den tyske ørns vingeslag er knap så kraftige som i de første år, og dens
operationsradius er indskrænket fra såvel vest som øst. I hjemlandet stiger modstanden mod Føreren selv, men det
er en modstand, der indebærer stor risiko, og som kun kan foregå meget skjult. Den har allerede kostet adskillige
modige kvinder og mænd livet, og det er desuden næsten umuligt at komme så tæt på Hitler, at et attentat kan
udføres. Hjælpen fra verden udefra er stort set ikkeeksisterende, men med tålmodighed og diplomati er en af Førerens mest
indædte modstandere, Oberst Claus von Stauffenberg, blevet manøvreret så højt op i det militære system, at han
har jævnlige møder med Hitler selv, så nu er lejligheden der…

Følg med i næste afsnit, når Torsten Granov beretter om attentatforsøget på Hitler.

Om forfatteren

Niels Vistisen er uddannet Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet (2007), og det kombineret med tjeneste som officer i Hjemmeværnet. Han er ekspert i D-dag og de efterfølgende kampe på Vestfronten.

Niels Vistisen er rejseleder på rejsen Normandiet D-dag.

Krigens Sidste År bog
Bogen Krigens Sidste År

“KRIGENS SIDSTE ÅR” er udgivet som bog

Krigens Sidste År er fortalt af Cultours´ erfarne rejseledere og anerkendte militærhistorikere

Format: A4 med mange illustrationer.

Læs hele Cultours´ føljeton "Krigens Sidste År"​

I Krigens Sidste År perspektiverer vi det storpolitiske spil, vi giver et portræt af samtiden og begivenhedsrækken og kommer med et bud på, hvordan verden ville se ud i dag, hvis enkelte begivenheder var faldet anderledes ud. 

D-dag

24 beretninger med video, billeder mm. fra de mest skelsættende begivenheder i krigens sidste år.

Læs mere »
Caen

Caen

24 beretninger med video, billeder mm. fra de mest skelsættende begivenheder i krigens sidste år.

Læs mere »
Falaise

Falaise

24 beretninger med video, billeder mm. fra de mest skelsættende begivenheder i krigens sidste år.

Læs mere »
Slaget om Okinawa

Okinawa

24 beretninger med video, billeder mm. fra de mest skelsættende begivenheder i krigens sidste år.

Læs mere »