Landgangen på Omaha Beach om morgenen d. 6. juni 1944

Normandiet D-dagAlle 5 invasionsstrande, Dunkerque, Dieppe, Omaha Beach, Bayeux, Ste. Mère Église, Arnhem.

Rejsens største oplevelser

 • Besøg på alle invasionsstrandene: Omaha Beach, Utah Beach, Gold, Juno, Sword.
 • Dunkerque og Dieppe
 • Ste. Mère Église og Bayeux
 • Havnen ved Arromanche, verdens største samlesæt
 • Den amerikanske kirkegård og Pegasus Bridge
 • Broen ved Arnhem
 • De bedste og mest relevante museer (entréen er betalt)

Alle invasionsstrandene, bl.a. Omaha, besøges på denne busrejse, du er i Dunkerque, Bayeux, Ste. Mére-Eglise, Falaise og Arnhem og står på Colleville-Sur-Mer. Ekspertrejselederne fortæller og viser videoer og film i bussen. Ser de mest spændende museer og steder, hvor kampene foregik.

Afrejsedatoer: 25. april 2022 | 5. september 2022

Pris: 9.985,- | Rejseleder: Torsten Granov, Niels Klingenberg Vistisen, Poul Grooss

Dag-til-dag program

Dag 1: Afrejse og overnatning i Dunkerque (Se hvilke rejser, der har afgang fra både Jylland og København på oversigten nederst.)

Dag 2: Dieppe og Memorial da la Paix, Bayeux

Dag 3: Cherbourg. Ste. Mére-Eglise. Utah Beach, Bayeux, Bayeux-tapetet

Dag 4: Omaha Beach. Den amerikanske soldaterkirkegård. Arromanches

Dag 5: Gold-, Juno- og Sword-strandene. Montgomerys hovedkvarter. Pegasus Bridge. Café Gondrée. Amiens

Dag 6: Somme-offensiven. Thiepval. Arnhem

Dag 7: Hjemrejse

"Jeg var på turen i 2019, og det var en helt ubeskrivelig dejlig tur fra ende til anden. Vistisen havde et intimt kendskab til hvert et hjørne af Normandiet og vidste præcist hvem, der på hvilken dag og hvilket klokkeslæt havde affyret hvilken kaliber våben. Hertil alt det ved siden af, som fx opdækning til en lille calvados eller en lække osteanretning efter endt besigtigelse af et landmærke. En rent ud sagt uforglemmelig oplevelse og jeg misunder dem lidt, der har turen til gode."

Udførlig rejsebeskrivelse

Dag 1: Afrejse og overnatning i Dunkerque

Rejserne 5. juli – 11. juli, 30.august – 5. september og d. 13. – 19. september 2021
Afgang i busser fra hhv. Aalborg og Københavns Hovedbanegård kl. 4.45. Opsamling undervejs langs motorvejen mellem Aalborg og Kolding og mellem København og Kolding. Specifikt sted og tidspunkt informeres der om ved tilmelding. Busserne mødes ved Rasteplads Hylkedal Vest kl. 7.30. Der er opsamlingsmuligheder langs motorvejen hele vejen til grænsen. 

Hvis man kommer med toget og ønsker opsamling i Fredericia (tog fra Sjælland/Fyn ankommer kl. 7.08), kontaktes Cultours ved bestilling af rejsen.

Vi fortsætter gennem Nordtyskland, forbi Hamborg og videre gennem Belgien til vort første overnatningssted, Dunkerque, umiddelbart efter at vi er kommet ind i Frankrig. Undervejs giver rejselederen en introduktion til 2. Verdenskrig og begivenhederne frem til invasionen. Vi regner med at være fremme kl. 20.00. Vi holder frokost og eftermiddagspauser ved rastepladser med restaurant, så man kan komme ud og strække benene. Der er mulighed for at købe kaffe, øl og vand i bussen.

Dag 2: Dieppe og Memorial de la Paix, Bayeux

Inden vi fortsætter sydpå, skal vi se stranden ved Dunkerque, hvorfra evakueringen skete i 1940. Der er ikke meget at se fra dengang, men når man har været her, forekommer det helt utroligt, at det var muligt at udskibe 350.000 mand herfra i løbet af få dage. Fra Dunkerque fortsætter vi til Dieppe. Raidet på Dieppe var de allieredes første prøve på tyskernes evne til at forsvare fastlandet. Det katastrofale resultat blev afgørende for de allieredes valg af Normandiet som skueplads for invasionen. Efter frokost fortsætter vi sydpå over Seinen til Caen, hvor vi skal se museet, Memorial de la Paix. Museet dækker ikke kun invasionen, men tager udgangspunkt i Versaillesfreden og fortæller om optakten til 2. Verdenskrig, besættelsen og invasionen. Museet er meget instruktivt og moderne. Vi fortsætter herfra til Bayeux, hvor vi skal bo 3 nætter.

Dag 3: Cherbourg. Ste. Mére-Eglise. Utah Beach, Bayeux, Bayeux-tapetet

Vi begynder dagen med at køre til Cherbourg. Det var af afgørende betydning for de allierede at erobre en forsyningshavn. Efter meget heftige kampe blev Cherbourg erobret 26. juni, stærkt ødelagt. Vi ser museet i byens fort, hvorfra vi har et vidt udsyn over havnen. Syd for Cherbourg ligger resterne af en affyringsstation for V1-raketter. Den ligger på privat grund, men vi har fået tilladelse til at besøge anlægget, der er ret velbevaret.

Vi tager nu til Ste. Mére-Eglise, hvor amerikanske faldskærmssoldater blev kastet ned natten til den 6. juni. Det var her, en af faldskærmssoldaterne blev hængende i kirketårnets spir. 

Vi ser det spændende Airborne Museum. Vi besøger stedet ved Brecourt Manor, hvor ”Easy” Company (Band of Brothers) fra 101. Airborne på D-dag kæmpede en af deres mest berømte kampe og erobrede et tysk artilleribatteri. Efter frokost besøger vi Utah Beach, hvor 4. US Infanteri Division gik i land 6. juni 1944. På vejen dertil gør vi holdt ved mindesmærket for de 800 danske søfolk, der deltog i invasionen. Efter hjemkomsten til Bayeux ser vi Bayeux-tapetet, der beretter om en anden invasion, nemlig Vilhelm Erobrerens togt til England i 1066. Bayeux-tapetet er en enestående historisk kilde fyldt med detaljer og spændende historier.

Dag 4: Omaha Beach. Den amerikanske soldaterkirkegård. Arromanches

Dagens tur går til invasionsstrandene Omaha og Gold. Vi tager os god tid til at standse og se stederne, hvor verdenshistorien blev skrevet. Vi står på stranden og hører om de mest afgørende timer i det 20. århundrede, og vi besøger museet for Omaha Beach, der ligger umiddelbart bag stranden. Vi begynder dagen med et besøg på den tyske soldaterkirkegård med 21.000 faldne. Derefter til Pointe du Hoc, hvor amerikanske rangere kæmpede sig op ad klinten for at uskadeliggøre store tyske kanoner. Vi gør holdt på Omaha Beach og går en lille tur. Bag Omaha Beach besøger vi den amerikanske soldaterkirkegård, hvor mere end 9000 amerikanere ligger begravet. Det er her ”Saving Private Ryan” begynder og slutter. Efter besøget kører vi til et tysk kystbatteri, hvor kanonerne stadig kan ses, nogle sønderrevne efter kampene på D-dag, andre næsten intakte. Herfra fortsætter vi til Arromanches, hvor der stadig er rester af den store havn, Port Winston, som de allierede sejlede til Normandiet og samlede her. Vi ser museet for havnen, inden vi returnerer til Bayeux. Vi slutter dagen med museet for kampene i Normandiet i Bayeux, der giver et godt samlet overblik over invasionen og tiden før og efter. Her vises også dokumentarfilm optaget under kampene.

Omaha Beach
Stranden er skjult af røg fra de eksploderende granater og den affyrede ammunition. Tyskerne var godt dækkede, og den hårde modstand og den tætte ild lammede mange af de amerikanske soldater.

Dag 5: Gold-, Juno- og Sword-strandene. Montgomerys hovedkvarter. Pegasus Bridge. Café Gondrée. Amiens.

Vi forlader Bayeux og kører langs Gold-, Juno- og Sword-strandene mod øst. Vi gør holdt ved huset, hvor Montgomery havde sit hovedkvarter efter invasionen. Vi ser den store bunker, den tidligere tyske ildledercentral, der nu er museum. Vi besøger også Pegasus Bridge, der var skuepladsen for en af de mest bemærkelsesværdige operationer på D-dag. Broen blev erobret i løbet af få minutter af engelske soldater, der landede i glidefly få meter fra broen. Ved siden af Pegasus Bridge ligger Café Gondrée i det første hus, der blev befriet under invasionen. Vi besøger Café Gondrée og møder muligvis Madame Gondrée, der selv oplevede begivenhederne som lille pige. Vi kører herfra til området omkring Falaise. Her led de tyske tropper det endelige nederlag i slaget om Normandiet i august 1944. Enorme mængder materiel gik tabt, og ca. 25.000 soldater blev taget til fange. Stedet er også blevet kaldt “Stalingrad i vest”. Efter besøget her kører vi igen nordpå til vort hotel i Amiens.

Dag 6: Somme-offensiven. Thiepval. Arnhem.

Vi forlader Amiens, og få kilometer herfra befinder vi os på skuepladsen for Somme-offensiven i 1916, en af de blodigste nogensinde for den engelske hær. Vi besøger mindesmærket ved Thiepval med navnene på mere end 76.000 faldne fra Somme-slaget. Vi fortsætter nordpå gennem Frankrig og Belgien, til vi når frem til Arnhem sidst på eftermiddagen. Her ser vi først museet for kampene ved Arnhem, hvor de allierede led deres største nederlag i krigens sidste år. Vi ser soldaterkirkegården og broen, der ikke blev erobret i september 1944, inden vi overnatter nord for Arnhem.

Dag 7: Hjemrejse

Vi forlader hotellet og kører gennem Tyskland. Mens vi fortsætter mod grænsen og Puttgarden resumerer og afrunder rejselederen turens oplevelser. Vi regner med at være i Århus kl. ca. 18.30, i Aalborg kl. ca. 20.30 og i København ca. 18.30.

Del på print
Print rejse
Udenfor madame Gondree's cafe i september 2018.

I prisen er inkluderet:

 • Busrejse i moderne langtursbus
 • Overnatning på gode hoteller med bad og toilet på alle værelser.
 • Morgenmad alle dage og 3-retters menu til aften på dag 1, 2, 4 og 6
 • Entréer til alle de i programmet nævnte museer og samlinger
 • Alle udflugter og arrangementer
 • Alle skatter og afgifter
 • Historiskkyndig ekspertrejseleder

Tilkøbsmuligheder:

 • Enkeltværelse: DKK 2.000

Få historisk viden, unikke rejsetilbud og information om spændende arrangementer

Tilmeld dig Cultours nyhedsbrev. Du modtager vores nyhedsbrev ca. én gang månedligt.

Du har altid mulighed for at framelde dig nyhedsbrevet igen!

Gold Beach

Gold strand

Englændernes vigtigste invasionsstrand var Gold Gold var det vigtigste opmarchområde for de engelske styrker. Det var her, en af de kunstige havne skulle anlægges og

Læs mere »
Omaha

Omaha Strand

På Omaha skulle den amerikanske hovedstyrke gå i land på D-dag med mere end 34.000 mand Det var samtidigt det sted med de dårligeste geografiske

Læs mere »
Utah Beach

Utah Strand

Ved Utah blev landgangen forberedt med et intenst bombardement fra fly og fra skibsartilleri Bombardementet var meget præcist, således at mange tyske kanoner og stillinger

Læs mere »
Juno Strand

Juno strandende

Strandene med kodenavnet Juno ligger umiddelbart vest for Sword stranden På Juno gik 21.400 canadiere i land på D-dag. Landgangen fandt sted ved byerne Courseulles,

Læs mere »
Sword strand

Sword strand

På Sword stranden gik de franske soldater fra den såkaldte commando no. 4 i land d. 6. juni I alt 177 ud af en samlet

Læs mere »

Poul Grooss om turen til Normandiet

Læs mere om kampene i Normandiet i bogen Krigens Sidste År

Læs mere om D-dag i Cultours' militærhistoriske føljeton "Krigens Sidste År"

OPERATION NEPTUN
DEN LÆNGSTE DAG
KONTRAFAKTISK
OPERATION MARKET GARDEN
CAEN
LOMMEN VED FALAISE

Læs mere om Rejselederne

Rejselederens kommentar til rejsen til Normandiet

Invasionen i Normandiet var en af de mest afgørende militære operationer i 2. Verdenskrig, og den største. Vel nok krigshistoriens største militæroperation.

I mange år har vi arrangeret militærhistoriske rejser til Normandiet. Flere tusinde har gennem året været på besøg på slagmarkerne og invasionsstrandene med os. Rejsen er ikke en almindelig turistrejse, det er der ingen af vore militærhistoriske rejser, der er.

Vi koncentrerer os om de steder, hvor de militære operationer har fundet sted, og om de bedste museer. I bussen introducerer vi til det, vi skal se, uddeler kort og materiale om stederne og viser film. Når vi når frem, er alle godt forberedt, og vi kan koncentrere os om at se steder og museer.

Rejserne er for alle. Der deltager både den interesserede, der ønsker at vide mere, og andre der har en indgående viden, men nu ønsker at se stederne i virkeligheden.

Det er altid spændende at høre reaktionerne fra deltagerne. Der er altid forbavselse og undren, og besøget på især den amerikanske kirkegård sætter det hele i et menneskeligt perspektiv.

På turen spiser vi godt. Det er en vigtig del af en rejse, at man om aftenen kan dele dagens oplevelser med hinanden, tale om turen og alt muligt andet. Og snakken går altid bedst omkring et godt måltid.

På denne rejse begynder vi i Dunkerque, hvor englænderne forlod det europæiske kontinent med en meget vellykket operation. Ingen havde ventet, at der skulle gå 4 år, inden de vendte tilbage. Vi besøger Dieppe, hvor en ”prøveinvasion”, der endte i en ren fiasko, fandt sted i august 1942.

I Normandiet besøger vi alle Invasionsstrandene. De mest spændende og de mest uberørte er Omaha og Utah Beach, på Gold, Juno og Sword er der bygget meget, og man skal kende området godt for at finde frem til de steder, hvor Invasionen fandt sted.

Vi ser havnen i Cherbourg, der var den vigtigste havn for forsyningerne til invasionshæren. Vi ser museerne og en V-1 affyringsrampe, som ligger på privat grund. Byerne Ste. Mère Église og Bayeux er også på programmet, ligesom vi skal se en hel række af de bedste museer. Inden vi forlader Normandiet, ser vi området, hvor de tyske styrker blev omringet i lommen ved Falaise. På vejen tilbage skal vi også stå på en enkelt slagmark fra Somme-slaget i juli 1916 i 1. Verdenskrig. Scenen for den blodigste dag i den engelske hærs historie.

I Holland besøger vi Arnhem. Her ser vi området, hvor den mislykkede operation for at få kontrol med Rhinbroen fandt sted i september 1944. Her besøger vi museet, der er indrettet, hvor general Urquart havde sit hovedkvarter, og vi ser kirkegården.

Interesserer man sig for Invasionen i Normandiet, findes der ikke bedre tur til området.

Har du lyst til at læse om invasionen i Normandiet, kan jeg anbefale min bog: D-dag – optakten, dramaet og efterspillet, eller andre af de bøger, der står på listen herunder.

Med venlig hilsen
Torsten Granov

Historien om D-dag

Dunkerque og Dieppe

Du står på stranden ved Dunkerque, hvorfra det lykkedes englænderne med en utrolig kraftanstrengelse i juni 1940 at evakuere 350.000 soldater, du besøger Dieppe, skuepladsen for den fatale fiasko i 1942, og du kan se over på ”The White Cliffs of Dover”. Her lærte de allierede, hvordan de ikke skulle foretage invasionen. 

Historien får liv

Du hører om, hvordan de første nervepirrende døgn forløb med katastrofer, sejre og fiaskoer og om heroiske kampe i de små enheder, der i realiteten var overladt til egne beslutninger. Du står på Omaha Beach og forstår til fulde, hvordan den fik navnet ”Bloody Omaha”. Du kan stadig se fx resterne af den havn, der som samlesæt blev monteret i Arromanches, og du ser en velbevaret affyringsstation med affyringsrampe for et af Hitlers mest frygtede våben, V-1! Du ser også soldaten i kirketårnet i Ste. Mére-Eglise, og du går blandt Pointe du Hocs dybe kratere efter de voldsomme angreb og den sammenbidte modstand. Du besøger nogle af de steder hvor 101. Airborne (Kammerater i krig) kæmpede, du ser hvor Montgomerys havde sit hovedkvarter og gør holdt ved Pegasus Bridge, hvor Mme. Gondrée måske er at træffe, og du går rundt i området ved Falaise, hvor tyskerne led det endelige nederlag i Normandiet..

Bloody Omaha, Pointe du Hoc, Ste. Mére-Eglise og Pegasus Bridge

Det var et militært samarbejde af uhørte dimensioner, der kom til udførelse d. 6. juni 1944, og på denne grupperejse er du tæt på alle stederne. Undervejs i bussen ser du relevante film, og rejselederne fortæller om baggrunden for Invasionen, om alle forberedelserne i England og USA, om de mange overvejelser, om Churchill, Eisenhower og Montgomery, de mange usikkerheder, om hvorfor den fandt sted i Normandiet, om det enorme opbud af mænd og materiel, om hvad der gik galt, og hvad der gik godt, og vi hører om, hvorledes begivenhederne blev oplevet af dem, der var med.

“Vi er nede og få våde fødder nede på Omaha Beach, og se hvordan det så ud for de amerikanske soldater, der vadede i land der.” – Niels Vistisen

OMAHA Beach

Soldaterkirkegårdene

Kampene kostede i titusindvis af soldater livet, og du får syn for de grusomme resultater, når du besøger soldaterkirkegårdene, den amerikanske ved Colleville-Sur-Mer og en stor tysk ved La Cambe, med række efter række af kors og gravsten.

Thiepval

Du besøger mindesmærket Thiepval, for ufatteligt 76.000 faldne i en af 1. Verdenskrigs blodigste offensiver, Somme-offensiven, inden du når frem til Arnhem, skuepladsen for de allieredes forgæves forsøg på at erobre broen over Rhinen.

Kort sagt er dette en militærhistorisk grupperejse sprængfyldt med rigtig mange af de mest spændende steder, hvor nogle af 1. og 2. Verdenskrigs afgørende begivenheder udspillede sig, og takket være rejseledernes professionalisme og store interesse for emnet, deres indgående kendskab til landskaberne, stederne og historien og ikke mindst deres fantastiske fortælleevne, får du en indsigt, du ikke kan få på nogen anden rejse. Du får selvfølgelig udleveret kort og andet materiale, så du kan følge med i begivenhederne nu og dengang.

Bøger om D-dag

“D-dag – optakten, dramaet og efterspillet”, bog af Torsten Granov: kr. 280,- (prisen er inkl. forsendelse)

Køb og læs Torsten Granovs bog om D-dagen. Den fortæller historien, så den bliver sat ind i en sammenhæng, og den fortæller om, hvad der skete, hvordan det skete, og hvorfor det skete. Modtag den sammen med din bekræftelse. 

Torsten Granovs bog om D-dag er nu udkommet i digital udgave til Apples iPad og som e-bog, og kan købes her

“KRIGENS SIDSTE ÅR” er udgivet som bog

Krigens Sidste År er fortalt af Cultours´ erfarne rejseledere og anerkendte militærhistorikere

Format: A4 med mange illustrationer.

 Der er utroligt mange bøger om D-dag, og kvaliteten er stærkt svingende. Her er nogle titler på bøger, som kunne være gode at læse, hvis man ønsker at vide mere om D-dag og begivenhederne før og efter. Det er langt fra nogen komplet litteraturliste. Det er de bøger, som jeg synes er de bedste, andre kan have en anden mening.

En klassiker, som stadig er værd at læse, er: Cornelius Ryan: ’Den længste dag’ Den kan lånes på biblioteket. Bogen er blevet til på baggrund af filmen.
En ligeledes ældre bog, som mest beskæftiger sig med den tyske side, er: Paul Carell: ’De kommer’ Den skal også enten lånes på biblioteket eller skaffes antikvarisk. Den kan fås i en ny udgave på engelsk.
Den bedste, synes jeg, er: Anthony Beevors ’D-dag, kampen om Normandiet’ Den udkom på dansk i 2009 og kan stadig fås i boghandelen.
I al beskedenhed vil jeg også nævne min egen: Torsten Granov ‘D-dag - optakten, dramaet og efterspillet’ som kan købes ved at klikke på bogen.
Stephen Ambrose har skrevet bogen ‘D-dag’, som er oversat til dansk. Jeg synes, den er meget lang og omstændelig, og den handler især om den amerikanske indsats. Stephen E. Ambrose: ‘D-dag, 6. juni 1944’ Bogen kan købes på dansk.
Til gengæld er hans ‘Kammerater i krig’ fremragende. Det var den, som var grundlaget for TV-serien af samme navn. Stephen E. Ambrose: ‘Kammerater i krig’ Bogen kan købes på engelsk.

Praktiske oplysninger

Ved bestilling af rejsen autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve rejsens pris ved betaling med kreditkort. 

Vi hæver dog kun depositummet med det samme. 

Restbeløbet hæves 2 måneder inden afrejsedag.

Ovenstående vil fremgå af din ordrebekræftelse.

Del på print
Print rejse