REJS MED EKSPERTERNE

Forunderlige Gotland og Øland

Sensommerrejse
 • Chr. 4.’s bymur i Kristianopel og fredsstenen i Brömsebro
 • Kalmar by, Domkirke og Slot
 • Ølands fredede naturområde Alvaret og rundborgen Ismanstorp
 • Bo på hotel indenfor Visbys massive ringmur
 • Kirkeruiner, stokroseidyl og gode restauranter i Visby
 • Storslåede landskaber og enorme landsbykirker
 • Imponerende fortidslevn i form af skibssætninger, gravrøser og billedsten
 • Valdemarskorset og slagmarken fra 1361
 • Asger Jorns grav i Grøttlingbo
 • Bergmans filmlandskaber på Fårö
 • Folhammar og Langhammar Raukområde

De svenske øer midt i Østersøen

Gotland og Øland

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

DATO:

13/08/2024 – 18/08/2024 Forunderlige Gotland og Øland

Få pladser tilbage!

Depositum pr. person:

2.000 kr.

Pris:

9.895 kr.

Kort dagsprogram:

De svenske øer i Østersøen, Gotland og Øland, var i flere århundreder op gennem vikingetiden og middelalderen to Nordeuropæiske handelsknudepunkter, hvor sørøvere, nonner, rige købmænd, afsatte konger og flygtende helgener mødtes. Danske kong Valdemar Atterdag erobrede Gotland i 1361 til Danmark, og små 300 år senere tabte Christian d. 4. igen øen i den krig, som også kostede ham et øje og hans gode helbred. I dag er øerne svenskernes foretrukne feriedestination, den svenske kongefamilie ferierer på Øland og Stockholmerne besøger typisk Gotland. Begge øer er udover deres rige historie også kendt for en storslået natur og flere solskinstimer end fastlandet. Kom med på en rejse til forunderlige Gotland via Öland!

Dag 1: Over Øresundsbroen til Kalmar.

Dag 2: Øland og Kalmar Slot.

Dag 3: Byvandring og tid på egen hånd i den historiske hansestad Visby.

Dag 4: Sydøen med besøg ved Öja Kirke, Asger Jorn og Beowulfs grav.

Dag 5: Nordøen og Fårö. Afslutningsmiddag.

Dag 6: Hjemrejse via Helsingborg – Helsingør.

Udførlig rejsebeskrivelse:

Dag 1: Over Øresundsbroen til Kalmar.

Afgang fra Aarhus kl. 6.00, Fredericia 7.30, Odense kl. 8.15, København kl. 10.00, over Øresundsbroen til Kalmar via Kristianopel og Brömsebro.
Vores rejse begynder med en tur over den smukke Øresundsbro til gammelt dansk land, nemlig Skåne og Blekinge. Vi gør holdt i Christianopel, Christian 4.’s grænseby, og ved stenen i Brömsebro, som minder os om Corfitz Ulfeldts fredsmægling i 1645. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Øland, hvor vi overnatter og spiser en fælles velkomstmiddag.

Gotland – Kristianopel
Kristianopel

Dag 2: Besøg ved Ismantorp, Alavaret, picnic i det grønne, Kalmar Slot og ankomst til Gotland.

Efter en god morgenmad på hotellet kører vi til Ismantorp, som er en fascinerende gammel rundborg fra 200 AD. Her vokser vilde orkideer ved siden af oregano, timian og andre gamle vækster. Fra rundborgen kører vi til naturområdet Alvaret, der fylder hele Ølands sydlige del og som er på UNESCO’s verdensarvsliste over umistelig og særegen natur. På vej retur mod Færgestaden og Kalmar holder vi ind og nyder en picnic i det grønne hvis vejret tillader det. Efter besøget på Øland det smukke Kalmar Slot der ligger i Stadsparken. Her på slottet underskrev dronning Margrethe 1. på sin søns vegne Kalmarunions traktat og blev med ét Nordens ‘Kong Bukseløs’. Danmark, Norge og Sverige var samlet under én dansk regent fra det år, 1397 til 1523 da Sverige brød unionen. Efter slotsbesøget vil der være tid til at nyde Kalmar by og spise en tidlig aftensmad inden vi kører mod færgelejet i Oskarshamn for at tage den sene færge til Visby på Gotland. Vi ankommer sent til Visby og bliver indkvarteret på hotellet.

Visby
Udsigt over Visby.

Dag 3: Byvandring og tid på egen hånd i den historiske hansestad Visby.

Efter en sen morgenmad på hotellet går vi en længere slentretur i den idylliske, gamle hansestad, som med god grund kaldes rosernes og vindenes by. Her er gader, der bliver til trapper, skråninger med udsigt til Østersøen og smalle stræder med høje pakhuse fra middelalderen. Overalt i byen mindes vi fortidens rigdomme, som blev købt og solgt her på deres vej til København eller Novgorod, Byzans eller Finmarken. I byen ser vi mange kirkeruiner og kun en aktiv kirke, nemlig domkirken helliget Jesu mor, Maria. Visby rummer mere end 200 bygninger fra middelalderen, og overalt mærker man historiens vingesus, så der er nok at tage fat i!

Efter et par timers hyggelig gåtur i de stejle gader og kig til kirkeruiner besøger vi øens historiske museum, Gotlands Fornsal, som ligger i den gamle hovedgade, nemlig Strandgatan. På museet kan man se ‘Spillingsskatten’, som er den største skat fra vikingetiden nogensinde fundet, ‘Bildstenshallen’ med de mange små og enorme billedsten og ikke mindst fundne kranier, der vidner om det voldsomme og afgørende slag under den danske konge Valdemar Atterdags erobring af Gotland i 1361. Resten af eftermiddagen er til fri disposition og aftenen ligeså. Rejselederen kommer gerne med forslag til flere seværdigheder, gode butikker og de bedste restauranter i byen.

Gotland
Byvandring i Visby.

Dag 4: Sydøen med besøg ved Öja Kirke, Asger Jorn og Beowulfs grav.

Gotland er meget mere end Visby. Faktisk er der en skarp kontrast mellem ø og by, og det har der altid været. Nu til dags er det et fredeligt modsætningsforhold, men i 1288 kom det til borgerkrig på øen mellem hansestaden Visbys rige borgere og storbønderne uden for den enorme bymur på øen. Det skal vi naturligvis ud og opleve og se for os selv.

På vores tur rundt på det sydlige Gotland besøger vi flere storslåede landsbykirker bl.a. Gröttlingbo, hvor Asger Jorn ligger begravet og store, åbne naturområder, hvor vi kan være heldige at finde nogle af de 35 orkidéarter som findes på Gotland. Vi besøger også den sagnomspundne Hobburgsgubban, som er en indlandsrauke, som står på Gotlands sydligste spids og spejder ud mod havet.
Vi gør også et længere stop ved Uggarde Rojr, hvor vi går ad en gammel drivvej ud til en enorm stenrøse (8 meter høj og med en diameter på 45 meter!) som ligger midt i landskabet. Det siges, at sagnhelten Beowulf ligger begravet under de mange tons sten. På vores vej retur til Visby stopper ved et gårdsalg og evt. et kunstneratelier. Her kan vi smage på lokale delikatesser og se fint kunsthåndværk: Gotlandske trøfler, sälmsbær, honning, oste, lammeskind, keramik og meget mere. Aftenen er til fri disposition og middagen ligeså. Rejselederen giver gerne råd og tips til flere steder at besøge og se samt restaurantvalg.

Gotland
Visby havn

Dag 5: Nordøen og Fårö. Afslutningsmiddag.

Efter morgenmad kører vi mod den svenske filminstruktør Bergmanns elskede Färö, hvor mange af hans film er indspillet, og han selv boede til sin død. Sidst på dagen besøger vi hans grav ved Färö Kirke. Vi begynder med at køre til Bro kirke, en gotisk kirke fra 1200-tallet med smukke kalkmalerier, en runesten i facaden og et uskyldigt træmaleri på korbænken, hvor Eva optræder i bikinitrusser! Vi fortsætter til Färö og dermed Gotlands nordligste spids, Langhammar Raukområde, filmskaberen Ingmar Bergmans mystiske filmlandskab. På Färö hersker en gold og barsk natur. Det er også her, man finder de største rauker, sære stenformationer af sandsten med mængder af fossiler i, der rager mere end 20 meter op i luften i strandkanten. De er så store og så fremmedartede, at de næsten fremstår som trolde på stranden. Man forstår hurtigt hvorfor folk i tidligere tider tillagde de her sten liv og mening, når man står der, midt på den hvide strand med stenformationer fra sidste istid. Stedet gør indtryk. Vi returnerer til Visby, hvor vi skal hygge os med en afskedsmiddag. Vi mødes til fællesmiddag på Visbys bedste restaurant.

Dag 6. Hjemrejse via Helsingborg – Helsingør.

Vores hjemrejse begynder tidligt, idet færgen sejler om morgenen. Morgenmad kan med fordel indtages om bord på færgen, men der vil også være åbent i hotellets restaurant.
Efter tre timers sejlads til Oskarshamn går turen gennem Småland og Skåne til Helsingborg, hvor vi kører ombord på endnu en færge og får øje på Kronborg slot på Øresunds smalleste sted.
Undervejs, nær ved Växjö, hvis vejret er til det, stopper vi ved den smukke Moasjö for at spise en picnic midt i den svenske natur. Vi regner med at være i København sidst på eftermiddagen ved 17.00 tiden, i Aarhus ca. kl. 20:00.

Grøttlingbo kirke
Grøttlingbo kirke hvor Asger Jorn er begravet

I prisen er inkluderet:

 • Busrejse i **** moderne langtursbus
 • Alle udflugter, entreer og arrangementer nævnt i programmet
 • Alle skatter, afgifter og gebyrer
 • Dansk ekspert rejseleder
 • Øresundsbro og færge Helsingborg-Helsingør
 • Færge Oskarshamn-Visby t/r
 • Overnatning på gode centralt beliggende hoteller i Kalmar og Visby
 • Morgenmad alle dage
 • 2 fællesmiddage

NB! Da færgeselskabet skal have fødselsdag og -år, bedes dette oplyst i kommentarfeltet ved tilmelding.

 

Tilkøbsmuligheder:

 • Tillæg for enkeltværelse: DKK 2.900

ANDRE KULTURREJSER

GOTLAND GUIDE

BILLEDER OG VIDEO FRA REJSEN:

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

DATO:

13/08/2024 – 18/08/2024 Forunderlige Gotland og Øland

Få pladser tilbage!

Depositum pr. person:

2.000 kr.

Pris:

9.895 kr.

Din rejseleder på turen:

Kathrine G. Bjerregaard
Kathrine G. Bjerregaard

Kathrine G. Bjerregaard, cand.mag. og forfatter

Din rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, har rejst med grupper til Gotland gennem mange år for Cultours, hun har researchet øens omskiftelige historie, ikke mindst den danske tid, og kan efterhånden kalde sig “Gotlandsekspert”.

Kathrine G. Bjerregaard har rejst med gæster til Gotland for Cultours siden 2014 og hun vil guide dig sikkert igennem denne spændende tur. Kathrine evner at sætte stemmer på fortiden når hun viser dig stederne hvor det skete og på sin medrivende facon fortæller om dem, som kom før os og har sat sig spor i landskaberne og kulturen. Hendes begejstring for og viden om natur, kultur og historie bringer dig helt tæt på det, du kommer til at opleve.

Din rejseleder er desuden forfatter til den hidtil grundigste gotlandsguide: Gotland & Fårö, En historikers personlige guide. Bogen kan købes i de fleste danske boghandlere, kan lånes på biblioteket eller købes med rabat på Cultours hjemmeside i forbindelse med bestilling af rejsen.

Læs mere om alle vores rejseledere her >>

Vil du vide mere om Gotland? Læs med her.

Gotland og Visby

Gotland er på størrelse med Fyn, men med en noget mere dramatisk og omskiftelig historie. Her har boet mennesker i de sidste 7 – 8.000 år, og op gennem vikingetiden og i den tidlige middelalder har øen været et kulturelt og økonomisk knudepunkt, hvilket fremgår af enorme fund af sølvskatte fra tiden. Kirkebyggeriet er et andet vidne om øens stærke position. Der blev bygget i alt 92 kirker på dette lille landområde i løbet af kun 200 år.

Hovedstaden Visby var i sin tid en rig hansestad og en vigtig havn for de mange hanseatiske købmænd som dominerede byen den gang. Siden 1995 har Visby, med sine 200 huse fra middelalderen, 22 kirkeruiner og sin massive ringmur der omslutter den gamle bydel, været på UNESCO’s verdensarvliste. Det forstår man godt, når man går rundt i Visbys middelalder krogede gader med høje pakhuse fra 1100-tallet, åbne kirkeruiner og slidte, toppede brosten. Alt sammen indrammet af den imponerende høje ringmur. Byen dufter af hav og roser. Visby er en af Sveriges ældste byer, men byen er på ingen måde “kun” et museum.

Markeret med et kalkstenskors ligger uden for ringmuren beviserne for den katastrofe, der ramte Gotlands bonde hær, da omkring 1800 bønder faldt i en højst ulig kamp mod danske kong Valdemar Atterdags veludrustede hær i sommeren 1361. Du får alle historierne på stederne, hvor det skete.

Få meget mere information om Gotland i vores Gotlandguide her

Bogen om Gotland:

En-historikers-personlige-guide-til-Gotland-og-Faaro

Gotland & Fårö, En historikers Personlige Guide

Kathrine er forfatter til en bog om øen: “Gotland & Fårö. En historikers personlige guide”. For Katrine G. Bjerregaard handler historien om de store begivenheder, kendte personer og internationale krige og alliancer. Men også, og måske især, om almindelige mennesker og deres hverdagsliv og de aftryk, de sætter på historien. I denne bog kommer du med på en rejse til forunderlige Gotland & Fårö. Du rejser i trygge hænder med historiker og rejseleder, Kathrine G. Bjerregaard, som guider dig til sine personlige favoritsteder på de smukke, svenske øer. Undervejs fortæller forfatteren medrivende historier fra øernes spændende fortid, som også er en del af Danmarkshistorien.

REJSEKATALOG KULTURREJSER

LÆS KULTURREJSE KATALOGET ONLINE ELLER DOWNLOAD

Få tilsendt kataloget med post eller på mail

DOWNLOAD PDF AF REJSEBESKRIVELSEN

Praktisk information ved bestilling af rejsen:

Når I ved bestilling indtaster jeres kreditkort, autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve depositum med det samme, og restbeløb 2 måneder inden afrejsedag.

Dette vil også fremgå af ordrebekræftelse.

– Kan man reservere plads i bussen?

– Nej, men vi skifter plads undervejs, så alle sidder både forrest og bagerst i bussen på såvel udrejse som hjemrejse.

– Kan man være sikker på at komme til at sidde sammen?

– Ja selvfølgelig! Rejselederen sørger for, at du sidder sammen med dem, du har booket rejsen med. Også selvom I ikke stiger på bussen samme sted.

Læs mere om transporten med bussen her

Se alle opsamlingssteder med kort her

Det er generelt ikke noget problem at få en anden hjemrejse dato og blive længere på stedet. Det skal dog aftales ved tilmelding til rejsen. Det kan som regel ikke lade sig gøre at rejse ud før gruppen. Ændret hjemrejse medfører en mindre merbetaling. Kontakt os og hør mere på telefon 86 10 86 05 eller via mail rejser@cultours.dk

BESTIL REJSEN:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

DATO:

13/08/2024 – 18/08/2024 Forunderlige Gotland og Øland

Få pladser tilbage!

Depositum pr. person:

2.000 kr.

Pris:

9.895 kr.