REJS MED EKSPERTERNE

Ardenneroffensiven

Hitlers sidste desperate forsøg
  • Ordensborgen Vogelsang
  • Hürtgenwald
  • Massakren ved Malmedy
  • Peipers rute under Ardennerangrebet
  • Bastogne
  • 101. Airbornes hovedkvarter, stillinger og E-kompagniets skyttehuller i skoven ved Bastogne
  • Pattons grav
  • Luxembourgs militærhistoriske museum
  • Valentinbunkeren – U-bådsbunker ved Bremen

Store fortællinger om mod og udholdenhed lige der, hvor dramaerne foregik

Bastogne, Malmedy-massakren, i obersturmbannführer Peipers blodige spor, 101. Airbornes stillinger

Du ser nogle af de steder, hvor i tusindvis af soldater på begge sider faldt i efterårets og vinterens utroligt voldsomme og intensive kampe, og du får de store fortællinger om mod og udholdenhed helt ud over enhver forestillingsevne, på stederne hvor dramaerne foregik.

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

25/09/2024 – 29/09/2024 Ardenneroffensiven

2.500 kr.
7.585 kr.

DATO:

25/09/2024 – 29/09/2024 Ardenneroffensiven

Depositum pr. person:

2.500 kr.

Pris:

7.585 kr.

Kort dagsprogram:

Tysklands sidste store modoffensiv i efteråret 1944, kampgruppe Peipers rute, imponerende Ordensburg Vogelsang, Malmedy og nedskydningen af amerikanske krigsfanger, ”Band of Brothers´” skyttehuller ved Foy, Pattons grav og ubådsbunkeren Valentin.

Efter de allieredes landgang i Normandiet d. 6. juni 1944 er de tyske styrker i efteråret på hastigt tilbagetog mod nord og øst. Store, vigtige byer som Paris, Bruxelles og Antwerpen bliver befriet, det går planmæssigt for de allierede, og desperationen i Berlin er tiltagende. Den fremgang skal stoppes! – og tre tyske armeer sættes ind på at vende krigslykken.

Dag 1: Afgang Danmark. Vestvolden og Hürtgenwald.

Dag 2: Vogelsang, Malmedy og Le Gleize.

Dag 3: Pattons grav. Luxembourgs Nationale Militærhistoriske Museum. Kampene på grænsen til Tyskland.

Dag 4: Kampene omkring Bastogne. Besøg i 101. Airbornes Museum. Det store amerikanske mindesmærke.

Dag 5: Valentinbunkeren og hjemrejse.

Rejse til Ardenneroffensiven

Udførlig rejsebeskrivelse:

Dag 1: Afgang Danmark. Vestvolden og Hürtgenwald

Afgang i busser fra hhv. Aalborg og Københavns Hovedbanegård mellem kl. 04 og 05. Opsamling undervejs langs motorvejen på strækningen Aalborg-Kolding og strækningen København-Kolding. Specifikt sted og tidspunkt informeres der om ved tilmelding. Busserne mødes ved Rasteplads Hylkedal Vest kl. 7.30.

Under turen gennem Tyskland fortælles om årsagerne til bygningen af Vestvolden, Ardenneroffensivens baggrund og forløb. Der udleveres supplerende materiale og vises relevante film i bussen. Sidst på eftermiddagen når vi området syd for Aachen, hvor vi ser nogle af resterne af Vestvolden, der skulle være det tyske svar på Frankrigs Maginotlinje. Der er ikke meget tilbage. Området var opmarchområde både ved overfaldet på Belgien og Luxembourg i maj 1940 og 4 år senere for Ardenneroffensiven. Vestvolden indgik også i forsvaret af Tyskland efter Ardenneroffensiven. Vi overnatter på et hotel i området.

Dag 2: Vogelsang, Malmedy og Le Gleize.

Vi begynder dagen med at besøge et område, hvor nogle af de hårdeste kampe fandt sted i efteråret 1944: Hürtgenwald. Under amerikanernes forsøg på at trænge frem til Rhinen havde de over 30.000 faldne. Et antal på størrelse med tabene i Normandiet. Ernest Hemingway, der var krigsreporter i området, sammenlignede det efterfølgende med slaget ved Passchendaele i 1. Verdenskrig.

Vi besøger herefter et af de største tilbageværende, intakte byggerier fra nazitiden: Ordensburg Vogelsang. Det er et af de mest forbavsende og karakteristiske bygningsværker fra nazitiden. Vogelsang blev mellem 1936 og 1939 anvendt til skole for kommende nationalsocialistiske ledere. Hele området blev overtaget af de allierede besættelsestropper i 1946 og var militært område uden offentlig adgang. I 2006 blev området åbnet for offentligheden.

Vi gennemfører en rundvisning på dele af det enorme område, og vi ser mange af de intakte bygninger i umiskendelig naziarkitektur. Herfra kører vi sydpå til udgangspunktet for Kampgruppe Peiper, der skulle være spydspidsen for 6. SS Panserarme under angrebet i december 1944. Vi følger angrebsruten vestpå. Vi besøger stedet ved Malmedy, hvor tyskerne nedskød amerikanske krigsfanger. Vi kører også ad den snævre vej, hvor Peiper forsøgte at komme vestpå, men blev stoppet ved en mindre bro, som var blevet sprængt af amerikanerne, umiddelbart inden han nåede frem. Det bevirkede, at Kampgruppe Peiper løb tør for brændstof og måtte sprænge sine kampvogne og køretøjer den 24. december, hvorefter gruppen måtte vende tilbage til Tyskland til fods.

Vi gør et kort holdt ved broen, og vi besøger museet i Le Gleize, som har en af de eneste tilbageværende Königstiger-kampvogne udstillet, inden vi fortsætter til vort overnatningshotel.

Dag 3: Pattons grav. Luxembourgs Nationale Militærhistoriske Museum. Kampene på grænsen til Tyskland.

Vi kører sydpå til Luxembourg, der normalt er et lidt overset område i forhold til Ardenneroffensiven, selvom det var her, enheder fra både 5. Panserarme og 7. Arme angreb i retning af Bastogne. Her ser vi kirkegården, hvor general Patton ligger begravet sammen med mange af de amerikanere, der faldt under Ardenneroffensiven og offensiven i foråret 1945. Herfra kører vi til Diekirch for at se Luxembourgs nationale militærhistoriske museum. Vest for Diekirch vil vi i terrænet finde nogle af de steder, hvor der blev kæmpet i december 1944 og januar 1945.

Dag 4: Kampene omkring Bastogne. Besøg i 101. Airbornes Museum. Det store amerikanske mindesmærke.

Vi ser flere steder, der var centrale i kampene om Bastogne, og vi besøger et af byens museer og det store amerikanske mindesmærke. Vi passerer den kaserne, hvor 101th Airborne havde hovedkvarter under og efter belejringen af Bastogne. Vi besøger byen Foy (skildret i bogen og TV-serien ”Band of brothers” (Kammerater i krig)), og vi finder også de skyttehuller, som blev gravet af Easy-kompagniet, og som stadig findes i skoven udenfor byen.

Derefter besøger vi selve byen, hvor man får mulighed for at bevæge sig rundt på egen hånd. Herfra går det nordpå gennem Tyskland til vort overnatningshotel.

Dag 5: Valentinbunkeren og hjemrejse.

På hjemturen besøger vi den store intakte ubådsbunker, Valentinbunkeren, ved Weserfloden i nærheden af Bremen, bygget under 2. Verdenskrig som samlefabrik for den nye generation af ubåde. Herfra går turen tilbage til Danmark.

Mens vi fortsætter mod Danmark, resumerer og afrunder rejselederen turens oplevelser.

I prisen er inkluderet:

  • Busrejse i **** moderne langtursbus
  • Overnatning på gode hoteller med bad og toilet på alle værelser
  • Morgenmad og aftensmad ifm. hotelovernatninger
  • Entréer til alle de i programmet nævnte museer og samlinger
  • Alle udflugter og arrangementer
  • Alle skatter og afgifter
  • Historiskkyndig ekspertrejseleder

 

Tilkøbsmuligheder:

  • Enkeltværelse: DKK 2.100

BILLEDER & VIDEO FRA REJSEN:

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

25/09/2024 – 29/09/2024 Ardenneroffensiven

2.500 kr.
7.585 kr.

DATO:

25/09/2024 – 29/09/2024 Ardenneroffensiven

Depositum pr. person:

2.500 kr.

Pris:

7.585 kr.

Din rejseleder på turen:

Michael Jørgensen
Michael Jørgensen

Michael Jørgensen, major

Michael Jørgensen er major. Han er uddannet linjeofficer i hæren og har i forbindelse med sit arbejde været udsendt flere gange. Han har en master i Militære Studier fra Forsvarsakademiet og har undervist i krigshistorie på Hærens Officersskole.

Michaels store interesse for militærhistorie retter sig specielt mod det 20. århundrede og ikke mindst slagmarkerne og begivenhederne på Vestfronten.

Han har rejst i mange af de områder, der har været skuepladser for de store slag, og han har omfattende viden om såvel krigen i Stillehavet som kampene i den vestlige del af Europa, Ardennerne, Invasionskysten og områderne i Belgien og Holland.

Michaels interesse og militære baggrund gør ham i stand til at sætte begivenhederne fra dengang ind i en relevant sammenhæng med nutiden, og han formår at fortælle historien, så den bliver levende og vedkommende.

Læs mere om alle vores rejseledere her >>

Vil du vide mere om Ardenneroffensiven? Læs med her:

Ordensborgen Vogelsang

På skiltene uden for står der ”Nationalpark Eifel”, men når du kommer ind gennem den store port, er du tilbage i tiden. Det er et fantastisk smukt sted, en klippeside med udsigt over en dal, og på den og ned over den ligger store bygninger oprindeligt opført til at rumme uddannelsen af de rette nazistiske ledere og soldater. Her fornemmer du stadig hundreder af unge, idealistiske mænds travle fødder, støvletramp og de høje kommandoråb. Her får du rigtig meget at se.

Første spadestik blev taget den 15. marts 1934, og komplekset kunne tages i brug i 1936. i løbet af de to år havde op mod 1500 arbejdere på samme tid været beskæftiget på byggepladsen. Der var indkøbt 3 stenbrud, udhugget 8000 m2 granitsten og flyttet 270.000 m2 jord, og der var anlagt et jernbanespor.

Det storslåede anlæg indeholdt næsten alt, hvad man kunne forestille sig: Mandskabsbygninger til 1000 mand og en særlig bygning til de kvindelige ansatte, fodboldbane, keglebane, svømmehal (med opvarmet bassin), sportshal, foredragssal, biograf, postkontor, fælleshus, infirmeri, appelplads, friluftsteater, ”Ørnegård”, kultrum og meget mere. Der var desuden mange planlagte udvidelser, som ikke nåede at komme til udførelse. Anlægget var mere eller mindre i brug af den tyske værnemagt til det tidlige forår 1945. Adolf Hitler besøgte stedet 2 gange i selskab med bl.a. Rudolf Hess og Heinrich Himmler.

Ordensburg Vogelsang
Hitler besøger Ordensburg Vogelsang i Nord Rhein Westfalen, 29. apr 1937. Her i selskab med bl.a. Dr. Robert Ley, leder af Arbejdsfronten.

Malmedy-massakren

Når du står i den lille, smukke belgiske by Malmedy (Baugnez), er det svært at forestille sig, at den har lagt navn til en af de mest omtalte massakrer i slutningen af 2. Verdenskrig. Byen, der nu har ca. 12.000 indbyggere, er fransksproget. Den ligger i et område, der har skiftet nationalitet et par gange i nyere tid. Området blev preussisk i 1815, og efter freden i Versailles kom det til Belgien. I 1940 – 44 var det igen kortvarigt indlemmet i Tyskland.

D. 16. december 1944 var Hitler klar til at sætte et storstilet modangreb ind for at bryde den allierede fremmarch og vende krigen, ”at skubbe de allierede tilbage i havet”. De bedste tyske tropper, hvoraf en stor del havde deltaget i de nådesløse og brutale kampe på østfronten, var samlet i Ardennerne og klar til at iværksætte aktionen, ”Wacht am Rhein” – og det blev et overrumplingsangreb. I angrebet deltog også nogle af Hitlers ”Wunderwaffen”, de næsten 70 tons tunge panserkampvogne, ”Königstiger”.

Mod nord havde de tyske tropper store problemer, men mod syd så det længe ud til et gennembrud for dem, og de overrumplede allierede soldater blev i første omgang trængt tilbage. Ved Malmedy blev 120 amerikanske soldater taget til fange d. 17. december af Kampfgruppe Peiper. Og med Hitlers ordre om at kæmpe lige så brutalt som på østfronten, blev de transporteret ud på en mark nær landsbyen, hvor de blev henrettet på stedet. Da rygtet via enkelte overlevende, om at tyskerne henrettede fanger, nåede de allierede, var det med til at sætte en om muligt endnu mere rå dagsorden for kampene.

Du får den lange, spændende fortælling om hændelsen, om Peipers mænd og de efterfølgende krigshandlinger, lige der hvor massakren fandt sted.

Amerikanske soldater
Amerikanske soldater fotograferet i Ardennerne under Ardenneroffensiven, januar 1945.

Joachim Peiper

Ardenneroffensiven er et af de store slag, hvor flere markante personligheder deltog. Og en af de markante var den unge fremadstormende tyske officer, Joachim Peiper, kaldet Jochen Peiper.

Han blev født d. 15. januar 1915 og blev glødende nazist. I en periode var han Heinrich Himmlers højre hånd, og i sin militære karriere blev han højt dekoreret. På denne rejse følger du hans og hans troppers rute under de voldsomme slag i december 1944, til de d. 24. december måtte efterlade alt og tage turen hjem til Tyskland til fods.

“Band of Brothers”, 101. Airborne

Det nu legendariske Easy-kompagni havde været i kamp mere eller mindre siden invasionen d. 6. juni 1944, hvor de blev kastet ned ved Sainte-Marie-du-Mont og som de første allierede satte foden på fransk jord. I september var de med i Operation Market Garden, hvor 72 dages hårde kampe udmattede soldaterne. De blev sendt på en velfortjent pause, men den blev kort, for da Ardenneroffensiven rullede frem for fuld styrke, måtte de tilbage til fronten igen.

I terrænet ser du stadig de skyttehuller, som de stædige soldater – med Brigadier Anthony C. McAuliffe i spidsen – gravede, og du får den fantastiske fortælling om deres dåd, hvor det skete.

Joachim Peiper
Joachim Peiper

Patton

George Smith Patton Jr. blev født den 11. november 1885 i Californien. Det siges, at han som barn havde besluttet, at han ville være en helt, og det lykkedes.

Han havde en helt anden strategi end de øvrige hærledere, og måske var det netop deri hans store succes lå. Patton var en utroligt dygtig taktikker og lå i konstant rivalisering med Montgomery om at komme først på marchen østover.

Patton døde d. 21. december 1945 efter en trafikulykke 12 dage forinden. Du besøger Luxembourg American Cemetery, hvor han ligger begravet mellem sine soldater.

Patton
George Smith Patton

Praktisk information ved bestilling af rejsen:

Når I ved bestilling indtaster jeres kreditkort, autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve depositum med det samme, og restbeløb 2 måneder inden afrejsedag.

Dette vil også fremgå af ordrebekræftelse.

– Kan man reservere plads i bussen?

– Nej, men vi skifter plads undervejs, så alle sidder både forrest og bagerst i bussen på såvel udrejse som hjemrejse.

– Kan man være sikker på at komme til at sidde sammen?

– Ja selvfølgelig! Rejselederen sørger for, at du sidder sammen med dem, du har booket rejsen med. Også selvom I ikke stiger på bussen samme sted.

– Hvor mange pladser er der i bussen?

Der er ca. 50 pladser i den bus vi kører i og vi bruger som regel højst 44 af dem.

Læs mere om transporten med bussen her

Se alle opsamlingssteder med kort her

FÅ DET FULDE PROGRAM LEVERET SOM KATALOG ELLER PRINT SELV PDF AF DENNE REJSE

Få tilsendt det fulde militærhistoriske katalog med post eller på mail

DOWNLOAD PDF AF PROGRAMMET FOR DENNE REJSE OG PRINT

LÆS MERE OM ARDENNEROFFENSIVEN I CULTOURS’ FØLJETON “KRIGENS SIDSTE ÅR”

“KRIGENS SIDSTE ÅR” er fortalt af Cultours´ erfarne rejseledere og anerkendte militærhistorikere, Torsten Granov, Niels Vistisen, Poul Grooss og Martin Cleemann Rasmussen,

I Cultours lod vi i 75-året for D-dag en helt særlig artikelserie, Krigens Sidste År, følge de vestlige allierede, fra de satte foden på det europæiske kontinents jord i vest, og de sovjetiske styrker, fra de begyndte at rulle frem fra øst, samtidig med at vi holdt øje med, hvad der foregik i Stillehavet.

Den populære føljeton udkom både i bogform og online. Se nedenfor og læs mere om Hurtgenwald og Ardenneroffensiven i “Krigens Sidste År“ online, eller køb bogen i vores webshop.

BESTIL REJSEN:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

25/09/2024 – 29/09/2024 Ardenneroffensiven

2.500 kr.
7.585 kr.

DATO:

25/09/2024 – 29/09/2024 Ardenneroffensiven

Depositum pr. person:

2.500 kr.

Pris:

7.585 kr.