REJS MED EKSPERTERNE

I Rommels fodspor

Atlantvolden i Nordjylland
  • Museumscenter Hanstholm
  • Hirtshals bunkermuseum
  • Bangsbo Fort

På rejsen besøger vi nogle af de vigtigste forsvarsanlæg langs den nordjyske øst- og vestkyst.

Her blev der i løbet af krigens sidste 2-3 år bygget mere end 7000 bunkere.

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

Ingen aktuelle rejser fundet

Kort dagsprogram:

Denne spændende rejse foretages i samarbejde med Museumscenter Hanstholm, Bunkermuseet Hirtshals, Kystmuseet og herunder Bangsbo Fort.

Dag 1: Museumscenter Hanstolm, Bunkerne ved Vigsø

Dag 2: Bulbjerg Bunkerne, Hirtshals 10. Batteri, Skagen og Grenen

Dag 3: Frederikshavn – Bangsbo Museum & Det Jyske Modstandsmuseum, Bangsbo Fort, Aalborg og Garnisonsmuseet

Rejse til Hanstholm i Rommels fodspor

Udførlig rejsebeskrivelse:

Dag 1: Museumscenter Hanstolm, Bunkerne ved Vigsø.

Busstart i Fredericia kl. 7.45. Bussen afventer togankomst fra KBH/Sjælland kl. 7.08. Opsamling ved Vejle, Horsens, Kl. 9 Aarhus, Randers, Hobro, Aalborg. Afgang fra Aalborg Banegård klokken 11.30 med efterfølgende opsamling i Aalborg Lufthavn af deltagere, som ankommer med fly.

Herefter kører vi mod Vestkysten. Undervejs fortælles om Anden Verdenskrig, den danske besættelse og om Aalborg og Nordjyllands centrale betydning ved det tyske angreb på Danmark den 9. april 1940. Efterfølgende kører vi videre til Museumscenter Hanstholm, hvor vi undervejs får en frokostsandwich, der er med i prisen. Vi får en specialrundvisning i museets enorme bunkerkompleks, som under krigen rummede én af de i alt fire 38 cm kanoner, som udgjorde kernen i den mere end 9 km2 store Fæstning-Hanstholm. Vi hører om batteriets rolle som hjørnesten i det tyske forsvar af Skagerrak og om dagliglivet for de mere end 3000 mand, som udgjorde fæstningens besætning. Vi kører også en tur med toget, som transporterede ammunition fra lagrene til batteriet – nogle vil måske kende selvsamme jernbane fra filmen ”Olsen Banden i Jylland”. Vi kører sidst på eftermiddagen videre til Vigsø, hvor et stort antal bunkere ligger i en nærmest komplet stilling på stranden. Vi spiser aftensmad, der er inkluderet i prisen, og overnatter i Hanstholm.

Spændende historisk rejse med Cultours
Feltmarskal Rommel inspicerer Alanterhavsvolden i Normandiet.

Dag 2: Bulbjerg bunkerne, Hirtshals 10. Batteri, Skagen og Grenen.

Om morgenen kører vi til det 47 meter høje Bulbjerg, som under krigen var et område af stor strategisk betydning og derfor kraftigt befæstet. I dag kan man stadig finde den tyske observationsbunker, hvor der er fantastisk udsigt over hele området.

Efterfølgende kører vi videre til Hirtshals, 10. Batteri. Undervejs vil der blive fortalt om Atlantvoldens videreudvikling, Rommels rolle i opbygningen samt krigens udvikling. Vi får en specialrundvisning ved bunkermuseet. Vi kører efterfølgende videre til Skagen, hvor der er frokost for egen regning. Over middag tager vi ud til Danmarks nordligste punkt, Grenen, hvor vi ser bunkerne samt besøger en sanitetsbunker med indrettet udstilling.

Efterfølgende besøger vi Kystmuseet Skagen og får en specialrundvisning som beretter om Skagen under besættelsen. Vi får samtidig spændende fortællinger om strandinger i området. Derefter kører vi til Frederikshavn, hvor vi spiser aftensmad, som er inkluderet i prisen, og overnatter på hotel.

bunker
En bunker på stranden

Dag 3: Frederikshavn – Bangsbo Museum & Det Jyske.

Modstandsmuseum, Bangsbo Fort, Aalborg og Garnisonsmuseet
Om morgenen starter vi dagen med at besøge Det Jyske Modstandsmuseum, som er en del af det idylliske Bangsbo Museum. Her får vi en specialrundvisning, der beretter om krigen i Nordjylland og om modstandsbevægelsen samt om krigssejlerne, som bl.a. deltog på D-dag.

Efterfølgende kører vi op til Bangsbo Fort og får en specialrundvisning i de normalt lukkede bunkere. Bangsbo Fort ligger i 82 meters højde, hvor der er en formidabel udsigt ud over Frederikshavn og Kattegat. I klart vejr kan man se både Skagen og Læsø. Fortet består af et befæstningsanlæg, bygget af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig og udbygget af det danske søværn under Den Kolde Krig. Fortet består af 80 betonanlæg, hvoraf de 70 blev bygget under 2. Verdenskrig.

Over middag kører vi mod Aalborg, hvor der undervejs bliver berettet om slutningen af krigen samt betydningen af Atlantvoldens forsvar. Vi spiser frokost i Aalborg, og efterfølgende besøger vi Garnisonsmuseet i Aalborg, som bl.a. huser en spændende kommandobunker. Rejsen afsluttes efter besøget på Garnisonsmuseet, hvorefter bussen afleverer rejsedeltagerne ved banegården og eventuelt lufthavnen eller diverse hoteller efter ønske. Efterfølgende kører bussen sydpå og vil være i Fredericia kl. ca. 18.

I prisen er inkluderet:

  • Busrejse med opsamling
  • Overnatning på gode hoteller med bad og toilet på alle værelser
  • Morgenmad ifm. hotelovernatning
  • 1 x frokost, 2 x middag
  • Entréer til alle i programmet nævnte museer og samlinger
  • Alle udflugter og arrangementer
  • Alle skatter og afgifter
  • Historiskkyndige ekspertrejseledere

 

Tilkøbsmuligheder:

  • Enkeltværelse: DKK 800

BILLEDER & VIDEO FRA REJSEN:

AFGANGE:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

Ingen aktuelle rejser fundet

Din rejseleder på turen:

Peter Præstgaard
Peter Præstgaard

Peter Præstgaard, cand.mag.

Peter Præstgaard, cand.mag., har i en lang årrække interesseret sig for 2. Verdenskrig og Den Kolde Krig og beskæftiget sig med perioden 1940-45 og tiden op til Murens fald. Han har været rejseleder hos Cultours siden 2009.

Han er ansat som museumsassistent på Besættelsesmuseet i Aarhus og medlem af bestyrelsen for museets venneforening.

Læs mere om alle vores rejseledere her >>

Vil du vide mere om Atlantvolden? Læs med her:

I marts 1942 befalede Hitler, at alle kyster mod Atlanterhavet og Nordsøen skulle armeres med et bælte af fæstningsværker: Atlantvolden.

Fra Nordkap til Biscayen knoklede ½ million mand med at bygge i tusindvis af bunkere med kanonstillinger og kilometervis af løbegange, som skulle forhindre de allierede, englænderne og amerikanerne, i at få fodfæste på det europæiske fastland.

Langs den jyske vestkyst blev der således i løbet af krigens sidste 2-3 år bygget mere end 7000 bunkere. Bygherren var Organisation Todt, og i Danmark anvendte man for langt størstedelens vedkommende lønnet dansk arbejdskraft, mens der i de andre besatte lande oftest var tale om tvangsarbejdere.

En del af Atlantvolden var Hanstholmfæstningen, som i slutningen af maj 1943 fik besøg af den rigsbefuldmægtigede, dr. Verner Best og Værnemagtens øverstkommanderende, general Hermann von Hanneken, og i begyndelsen af december samme år kom Feltmarskal Ervin Rommel på inspektion. Han var ikke begejstret!

Følg i fodsporene på Feltmarskal Rommels nordjyske kystinspektionstur af Hitlers Atlantvold i december 1943. På rejsen besøger vi nogle af de vigtigste af de tusindvis af forsvarsanlæg langs den nordjyske øst- og vestkyst, også nogle der normalt er lukkede. Vi fortæller om baggrunden for det tyske kystforsvar i Danmark og specielt i Nordjylland i perioden 1940-1945. Vi hører om alt lige fra de tyske soldaters dagligdag under besættelsen af Danmark til overvejelserne om en mulig allieret landgang i Danmark.

Turen er arrangeret i samarbejde med museumsfaglige eksperter fra Museumscenter Hanstholm, Bunkermuseet Hirtshals samt Kystmuseet i Frederikshavn og Skagen, hvilket giver deltagerne på denne tur en ekstraordinær indsigt i den nordjyske del af Atlantvolden.

Rommel
Rommel på Pikkerbakken i Frederikshavn 8. december 1943.

Praktisk information ved bestilling af rejsen:

Når I ved bestilling indtaster jeres kreditkort, autoriserer I, at vi har mulighed for at hæve depositum med det samme, og restbeløb 2 måneder inden afrejsedag.

Dette vil også fremgå af ordrebekræftelse.

I bussen på vejen til Normandiet introduceres I til invasionen og rejsens indhold. Der udleveres oversigtskort og vises videoer og film om emnet. I normandiet introduceres I i bussen til museerne og de ting og slagmarker vi skal se. Det gør, at man selv kan prioritere, hvad man efter en introduktion på stedet ønsker at se nærmere på.

– Kan man reservere plads i bussen?

– Nej, men vi skifter plads undervejs, så alle sidder både forrest og bagerst i bussen på såvel udrejse som hjemrejse.

– Kan man være sikker på at komme til at sidde sammen?

– Ja selvfølgelig! Rejselederen sørger for, at du sidder sammen med dem, du har booket rejsen med. Også selvom I ikke stiger på bussen samme sted.

– Hvor mange pladser er der i bussen?

Der er ca. 50 pladser i den bus vi kører i og vi bruger som regel højst 44 af dem.

Læs mere om transporten med bussen her

BESTIL REJSEN:

DATO

Rejseleder

Depositum pr. person

Pris

Ingen aktuelle rejser fundet