Berlin 7

Berlin fra nazisme til DDR

Fra nazihovedstad til delt by

  • Den Olympiske Landsby fra 1936
  • Olympiastadion
  • Underjordiske beskyttelsesrum
  • SS-Siedlung
  • Lichterfelde. SS Leibstandarde Adolf Hitlers kaserne
  • Stasihovedkvarteret i Normannenstrasse
  • Forhørscentret Hohenschönhausen
  • Mindestedet for Berlin muren

Tusindårsriget varede i 12 år

Berlin blev centrum i nazisternes nye Tyskland efter deres magtovertagelse i 1933. Byen skulle bygges om til en passende hovedstad i det Storgermanien, som var drømmen. Byen skulle omdøbes til Germania, og der var planer om kæmpebygninger, som skulle vise ideen med riget. Adolf Hitlers ”Tanker i sten”. Tusindårsriget varede kun 12 år, så det meste blev ved tankerne.

27. september 2023 - 1. oktober 2023 6.985,- Peter Præstgaard, cand.mag.

Der findes stadig mange spor af det 3. Riges bygninger i Berlin. Vi skal besøge Den Olympiske Landsby fra 1936, Det Olympiske Stadion, underjordiske beskyttelsesrum, den afspærrede ø, hvor Göring, Speer, Keitel og Goebbels havde deres villaer. SS-Siedlung, et kvarter med ca. 800 boliger til SS-ansatte. Vi skal også se et stykke af muren og besøge det berygtede afhøringscenter, Hohenschönhausen og Stasihovedkvarteret fra DDR-tiden.

Kort dagsprogram: Berlin - fra nazisme til DDR

Dag 1: Afgang fra Danmark. Den Olympiske Landsby og Det Olympiske Stadion fra 1936.
Dag 2: Underjordiske bunkere, Stasihovedkvarteret og Berlin Story Bunker.
Dag 3: Lichterfelde Kaserne. De anonyme bygninger, der rummede SS´ administrative hovedkvarter. SS-Siedlung. Den afspærrede ø, hvor de førende nazister havde deres private villaer. Monumentet for Berlins deporterede jøder på Grunewald Station. Alliierten Museum.
Dag 4: Forhørscentret Hohenschönhausen, Friederichstrasse Bahnhof, mindestedet for Muren.
Dag 5: Deutsche Arbeitsfronts hovedkvarter. Den russiske soldaterkirkegård, Schönholzer Heide. Afgang mod Danmark

Udførlig rejsebeskrivelse: Berlin – fra nazisme til DDR

Dag 1: Afgang fra Danmark. Den Olympiske Landsby og Det Olympiske Stadion fra 1936.

Der er afgang fra Aalborg kl. 4.30 og fra København kl. 4.30 opsamling ved tilkørsler til motorvejen over Sjælland og Fyn og ned gennem Jylland. Samling i en bus syd for Kolding. Oplys opsamlingssted ved tilmelding.

Gennem Nordtyskland med frokostpause på rasteplads.

Ankomst midt på eftermiddagen til Den Olympiske Landsby fra 1936. Efter olympiaden blev området overtaget af det tyske militær og i 1945 af den russiske hær, indtil det blev rømmet i begyndelse af 90’erne.

Arbejdet med at restaurere området har stået på i nogle år, og der er meget at se, bl.a. huset hvor den amerikanske guldmedaljetager, Jesse Owens, boede, træningsfaciliteter, restaurantområdet og meget andet. Alt det, der imponerede atleterne og verden i nazisternes mest vellykkede propagandafremstød.

På vej mod Berlin besøger vi den store allierede kirkegård, hvor tusindvis af flyvere ligger begravet. Herfra kører vi mod Berlin til Olympia Stadion, hvor vi ser og hører om nogle af de bygninger, der var scene for Olympiaden, meget er stadig bevaret. Herfra til vores centralt beliggende hotel, hvor vi skal bo 4 nætter.

Dag 2: Underjordiske bunkere, Stasihovedkvarteret og Berlin Story Bunker.

Vi begynder dagen med at besøge en af de store civile, underjordiske beskyttelsesbunkere, mange af de store rum er stadig intakte.

Vi besøger det tidligere Stasihovedkvarter fra DDR-tiden i Normannenstrasse. Mange af lokalerne står stadig, som da de blev forladt af Stasimedarbejderne. Der er her en udstilling om Stasi og dets aktiviteter.

Derfra til Berlin Story Bunker. Museet, der er forholdsvis nyt, er indrettet i en kolossal  tidligere Luftschutzbunker ved Anhalter Bahnhof, som var beregnet til at kunne rumme 12.000 personer under luftangreb. Museet ligger både over og under jorden. beregnet  Museet viser på spændende vis Det 3. Riges historie i talrige rum i den store bunker.

Dag 3: Lichterfelde Kaserne. De anonyme bygninger, der rummede SS´ administrative hovedkvarter. Den afspærrede ø, hvor de førende nazister havde deres private villaer. Monumentet for Berlins deporterede jøder på Grunewald Station. Allierten Museum.

Vi besøge Lichterfelde Kaserne, hvor Hitlers livvagt havde til huse. Her blev en del af ofrene for ”de lange knives nat ”, 30. juni 1934, dræbt. Der stod Istedløven, som blev bortført fra Flensborg Kirkegård efter nederlaget i 1864. Herfra kører vi forbi de ret anonyme bygninger, der rummede SS´ enorme administrative hovedkvarter. Vi kører gennem SS-Siedlung, et villakvarter med gode boliger opført til 800 SS-ansattes familier.

Vi besøger den afspærrede ø, hvor de førende nazister havde deres private villaer, Keitels og Goebbels´ villaer findes endnu, Görings og Speers er revet ned, Hitlers grund ligger stadig ubebygget hen. Vi besøger herefter det meget vellykkede monument for Berlins deporterede jøder på Grunewald Station.

Efterfølgende ser vi Alliierten Museum, museet om de allieredes tilstedeværelse i Berlin efter 2. Verdenskrig.

Dag 4: Hohenschönhausen, Trähnenpalast, Hochbunkeren ved Friedrichstrasse Bahnhof og Gedenkstätte Berliner Mauer, Bernauerstrasse.

Vi begynder dagen med en rundvisning i Stasis Hemmelige fængsel Hohenschönhausen i det østlige Berlin. Fængslet, som ikke figurerede på noget bykort, blev brugt til indespærring og forhør af modstandere af DDR-regimet. Ca. 11.000 har været holdt fanget her fra 1951 til 1990.

Tränenpalast er en tilbygning til Bahnhof Friedrichstrasse og fungerede som grænseovergang fra 1962 til murens fald. Her er indrettet et museum, hvor man kan opleve den rigoristiske kontrol, der fandt sted, når man skulle passere fra vest til øst og i sjældne tilfælde fra øst til vest. Herfra passerer vi den intakte Reichsbahnbunker med plads til ca. 3000 personer under luftangreb. Videre til Bernauerstrasse

På den østlige side af Bernauerstrasse lå grænsen langs husmurene. Fortovet lå i vest og huset lå i øst. Området var kendt for sine mange flugtforsøg både over og under jorden. På et stykke af gaden er grænseanlæggene bevaret, og der er et fint dokumentationscenter om muren generelt og området specielt.

Dag 5: Deutsche Arbeitsfronts hovedkvarter, Bornholmerstrasse, mindeparken Schönholzer Heide

Inden vi forlader Berlin, kører vi til kvarteret, hvor Deutsche Arbeitsfront havde sit hovedkvarter. 10.000-vis af ansatte arbejdede her i den vidtforgrenede organisation, som omfattede forsikringsselskab, banker, fagforeningsaktiviteter og den enorme kultur- og underholdningsorganisation ”Kraft durch Freude”.

Mange af organisationens administrationsbygninger står endnu med relieffer og arkitektur fra nazitiden.

Herefter fortsætter vi til den tidligere grænseovergang Bornholmerstrasse i den franske zone. Vi ser stedet og får beretningen om, hvordan det blev det første sted, hvor der gik hul på muren.

Sidste besøg i Berlin er den 30.000 kvm. store sovjetiske soldaterkirkegård Schönholzer Heide. Her ligger ca. 13.000 faldne russiske soldater fra slaget om Berlin. Herefter afgang med Danmark.

Herfra kører vi tilbage til Danmark, vi spiser frokost på en rasteplads langs motorvejen. Vi regner med at være ved Kolding ca. kl. 18. I Aalborg og København mellem kl. 20 og kl. 21.

I prisen er inkluderet:

  • Busrejse i moderne langtursbus
  • 4 overnatninger med morgenmad på godt hotel centralt i Berlin
  • Fællesmiddage første og sidste aften
  • Alle entréer nævnt i programmet
  • Alle udflugter og arrangementer
  • Alle skatter og afgifter
  • Historiskkyndig ekspertrejseleder

Tilkøbsmulighed:

  • Enkeltværelse DKK 1.700

Din rejseleder på turen til Peter Præstgaard, cand.mag.

Peter Præstgaard

Peter Præstgaard, cand.mag., har i en lang årrække interesseret sig for 2. Verdenskrig og Den kolde Krig og beskæftiget sig indgående med perioden 1940-45 og tiden op til Murens fald.

Han har siden 1991 været engageret i Besættelsesmuseet i Aarhus og har deltaget i etableringen af det nyopstillede museum, hvor hans nuværende opgaver primært er publikumsformidling og arkivarbejde. Peter er desuden medlem af bestyrelsen for museets venneforening.

Han har været rejseleder hos Cultours siden 2009.

Læs mere om vores rejseledere her >>

Berlin fra nazisme til DDR rejsekatalog

Der findes stadig mange spor af det 3. Rige. På denne rejse besøger vi mange af dem. Download eller bestil kataloget nedenfor.

Få tilsendt kataloget med post eller på mail

LÆS MERE OM BERLIN I CULTOURS’ FØLJETON “KRIGENS SIDSTE ÅR”

“KRIGENS SIDSTE ÅR” er fortalt af Cultours´ erfarne rejseledere og anerkendte militærhistorikere, Torsten Granov, Niels Vistisen, Poul Grooss og Martin Cleemann Rasmussen,

I Cultours lod vi i 75-året for D-dag en helt særlig artikelserie, Krigens Sidste År, følge de vestlige allierede, fra de satte foden på det europæiske kontinents jord i vest, og de sovjetiske styrker, fra de begyndte at rulle frem fra øst, samtidig med at vi holdt øje med, hvad der foregik i Stillehavet.

Den populære føljeton udkom både i bogform og online. Se nedenfor og læs mere om Berlin i “Krigens Sidste År“ online, eller køb bogen i vores webshop. 

Praktisk information ved bestilling af rejsen

Ved bestilling af en rejse skal du med det samme i betalingsvinduet godkende, at vi trækker rejsens pris fra dit betalingskort. Der gives lov til, at vi trækker hele beløbet.

Vi trækker betalingen i 2 omgange:

  • Vi trækker depositum nu.
  • Vi trækker restbeløbet 60 dage før afrejse.

Dette vil også stå på ordrebekræftelsen/i tilmeldingsbrevet.

– Kan man reservere plads i bussen?

– Nej, men vi skifter plads undervejs, så alle sidder både forrest og bagerst i bussen på såvel udrejse som hjemrejse.

– Kan man være sikker på at komme til at sidde sammen?

– Ja selvfølgelig! Rejselederen sørger for, at du sidder sammen med dem, du har booket rejsen med. Også selvom I ikke stiger på bussen samme sted.

Print rejse